mam przestawiony zegarek ... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-03, 04:27   #1
krolowakiczu
Zakorzenienie

mam przestawiony zegarek ...

w głowie. Problem polega na tym, że przez 2 miesiące pracowałam na nocną zmianę, Studiuje dziennie,więc była to praca zaledwie na lipiec i sierpień.. Teraz prace skończyłam i nocami nie śpię a w dzień wręcz odwrotnie. Staram się jak mogę przestawić z tym spaniem, ale nie wychodzi. Ostatnio zrobiłam tak: w nocy nie spałam, tzn udało mi się na jedną godzine, z pierwszej do drugiej, i rano nie kładłam się już spać. Pojechałam na zakupy żeby jakoś dzień zleciał Więc całą noc i dzień nie spałam. Myślałam, że pójde spać wieczorem to będe spać całą noc a tu lipa Wstałam o 3 i nie mogłam zasnąć.

Druga sytuacja: Poszłam spać o gdzieś o 3 w nocy i wstałam o 11. Wydawało mi się, że problem praktycznie nikł. To było wczoraj. Dziś jak widać 4 nad ranem a ja od 30 minut nie śpię już. Położyłam się o 22 i wstałam przed 4

Doradźcie coś, bo nie wytrzymam. Nawet sobie nie wyobrażacie jaka to męczarnia,

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 06:14   #2
Lunitka
Raczkowanie

Dot.: mam przestawiony zegarek ...

wyobrazam sobie , ostatnio to jest od tygodnia budze sie o 3-4 nad ranem i juz usnac nie moge a do pracy mam na 8 i ide taka niewyspana

Wielkie oszczędzanie

książki przeczytane 25/2012
Lunitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 07:57   #3
sirgunia
Raczkowanie

kup sobie melatonine 3. mnie ona zawsze pomaga na jet lag. jest dobra bo to naturalny hormon. dzieki niej sie przestawisz. pozdrawiam
sirgunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 07:59   #4
ButterflyFlyAway
Zakorzenienie

też tak miałam
ale to nie był skutek jakiejś pracy, po prostu nie umiałam zasnąć i już.. zasypiałam ok 6 rano dopiero!
katorga przez 2 tygodnie, to jest bardzo uciążliwe..

co zrobiłam? kupiłam sobie w aptece tabletki na uspokojenie/sen, piłam melise itd.. i starałam się "wyłączyć myślenie"
po kilku dniach pomogło- nie od razu
potem już nie brałam nic, szkoda zdrowia, a i po co jak sen normalny wrócił

ButterflyFlyAway jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 08:18   #5
Weronikapr
Wtajemniczenie

Ja mam tak zawsze po wakacjach, kiedy czas był zupełnie inny. Moja metoda to wstawanie na siłę o 7-8 rano, nawet jeśli zasnęłam dwie godzny wcześniej. Później jestem tak zmęczona, że po paru dniach padam spać o 22 i śpię do 8 bez budzika.
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 08:51   #6
rzapek
Zakorzenienie

Znam to. Bywalo tak, ze nie spalam cala noc i dzien, a w nocy znowu nie moglam zasnac. Koszmar. Nie polecam melatoniny, moja lekarka mowila, ze hormonow nie mozna tak o sobie brac samemu - chyba, ze pojdziesz do lekarza i powiesz jak sprawa stoi i zobaczysz, moze Ci przepisze. Bo to jest hormon, ktory bierzesz jak wyjezdzasz za granice i strefy czasowe sie zmieniaja w duzym stopniu. A Tobie polecam spanie do 8-9, nawet jak zasniesz o 4 i nie spanie w ciagu dnia, nawet jak bardzo by Ci sie chcialo, nie picie kawy, mocnej herbaty, duzej ilosci coli oraz napojow energetyzujacych, a w koncu powinnas zasnac w nocy. Ja bralam tez czasem Valerin Sen na pol godziny przed snem i pilam melise wieczorem. Powodzenia

bynajmniej TO NIE przynajmniej
rzapek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 08:57   #7
skazana_na_bluesa
.

kup sobie melatonine w aptece. a dodatkowo kladz sie o stalej porze spac i wstawaj o tej samej godzinie. np. kladziesz sie spac o 2, ale wstajesz o 8-9, niezaleznie kiedy zasnelas. zmecz sie troche w dzien jakims sportem i nie ucinaj sobie drzemek.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-03, 09:33   #8
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronikapr Pokaż wiadomość
Ja mam tak zawsze po wakacjach, kiedy czas był zupełnie inny. Moja metoda to wstawanie na siłę o 7-8 rano, nawet jeśli zasnęłam dwie godzny wcześniej. Później jestem tak zmęczona, że po paru dniach padam spać o 22 i śpię do 8 bez budzika.
ja robię zawsze tak jak Ty. problem polega tylko na tym, by ZAWSZE kłaść się do łóżka o tej samej porze i znowu nie rozregulować sobie biologicznego zegara.
Stary 2011-09-03, 09:49   #9
feelsotight
Raczkowanie

sen powinien byc spokojny nie dziwne ze jezeli probujesz zasnac, ogldasz tv, filmy, siedzisz przy kompie, lezysz i myslisz co zrobic, dlaczego nie moge spac ? jak sie kladziesz wszystko wylacz i o niczym nie mysl, jezeli sie czyms zajmiesz nie zasniesz proste ;], licz barany a jezeli nie pomoga wstan, przejdz sie po chalupie zrob sobie taka rundke co 20 min ;] ale po drodze niczym sie nie zaprzataj, nie do lodowki, nie za czyms, tylko bez celu ;]

edit: wstawanie przed czwarta to raczej nic zlego wstawanie o 11 jest lewe a ty pisalas ze wszystko jest ok ;]

Edytowane przez feelsotight
Czas edycji: 2011-09-03 o 09:54
feelsotight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 09:56   #10
Weronikapr
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tekila901 Pokaż wiadomość
ja robię zawsze tak jak Ty. problem polega tylko na tym, by ZAWSZE kłaść się do łóżka o tej samej porze i znowu nie rozregulować sobie biologicznego zegara.
Ja się kładę wtedy najpóźniej kilka minut po północy (czyli tak jak zwykle) i nawet jeśli leżę kilka godzin przewracając się z boku na bok, to i tak nie wstaję porobić czegoś innego
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 10:57   #11
bluebluesky
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronikapr Pokaż wiadomość
Ja się kładę wtedy najpóźniej kilka minut po północy (czyli tak jak zwykle) i nawet jeśli leżę kilka godzin przewracając się z boku na bok, to i tak nie wstaję porobić czegoś innego
Robie dokladnie tak samo. Niestety przy takich zmianach trzeba konkretnie podchodzic do swojego ciala. Ja zazwyczaj biore cos lekkiego na spanie i o stalych godzinach klade sie do lozka, wstaje tez dokladnie o tej samej porze, nawet jesli przespalam tylko pol godziny.

Przerabiam ten problem czasem kilka razy w roku (jet lag) i nie mozna sie do tego przyzwyczaic.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-03, 11:09   #12
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krolowakiczu Pokaż wiadomość
w głowie. Problem polega na tym, że przez 2 miesiące pracowałam na nocną zmianę, Studiuje dziennie,więc była to praca zaledwie na lipiec i sierpień.. Teraz prace skończyłam i nocami nie śpię a w dzień wręcz odwrotnie. Staram się jak mogę przestawić z tym spaniem, ale nie wychodzi. Ostatnio zrobiłam tak: w nocy nie spałam, tzn udało mi się na jedną godzine, z pierwszej do drugiej, i rano nie kładłam się już spać. Pojechałam na zakupy żeby jakoś dzień zleciał Więc całą noc i dzień nie spałam. Myślałam, że pójde spać wieczorem to będe spać całą noc a tu lipa Wstałam o 3 i nie mogłam zasnąć.

Druga sytuacja: Poszłam spać o gdzieś o 3 w nocy i wstałam o 11. Wydawało mi się, że problem praktycznie nikł. To było wczoraj. Dziś jak widać 4 nad ranem a ja od 30 minut nie śpię już. Położyłam się o 22 i wstałam przed 4

Doradźcie coś, bo nie wytrzymam. Nawet sobie nie wyobrażacie jaka to męczarnia,
kolejny taki sam wątek, polecam wyszukiwarkę
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 12:28   #13
trivial
Rozeznanie

GG do trivial

Skoro dał radę się przestawić na krótki okres czasu, to w końcu wróci do normy, jak zaczniesz powoli prowadzić 'normalny' tryb życia.

trivial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 19:23   #14
krolowakiczu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez feelsotight Pokaż wiadomość
edit: wstawanie przed czwarta to raczej nic zlego wstawanie o 11 jest lewe a ty pisałaś ze wszystko jest ok ;]
Nie wiem, ja osobiście uważam, że o wiele łatwiej mi będzie się przestawić wstając sobie o 11 i kładąc się koło 23 ( bo nie raz tak wstawałam w sb np. ) niż wstając przed czwartą i męczyć się cały dzień bez kawy i czegokolwiek co nie pozwoliło by mi zasnąć

28.09.2010

krolowakiczu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-03, 23:10   #15
Salalina
Rozeznanie

Ja sypiam bardzo nieregularnie, nauczyłam się tak przestawiać niemal na zawołanie. Ale nie czuję się żadnym autorytetem, żeby udzielać super rad, ja od szczenięcych lat tak żyłam i jakoś samo mi się teraz reguluje, kiedy potrzebuję. Kiedyś jednak byłam na stypendium za granicą i było to stresujące (a i klimat ekstremalnie nowy - północna Norwegia - było to podczas nocy polarnej), wówczas dowiedziałam się, czym jest bezsenność. Wyczytałam gdzieś wtedy że jeśli chcemy sobie pomóc w zasypianiu, należy nie spędzać ani chwili poza porą snu w łóżku. A ja rzeczywiście często siedziałam z komputerem czy książką w łóżku. Kiedy zastosowałam się do tej zasady z czasem mój organizm przyzwyczaił się, że jak kładę się do łóżka, od razu robię się senna. Polecam wszystkim. teraz zasypiam niemal na zawołanie

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości