|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Maura 20102, kłopot z wyborem przemiotów.
W tym roku zdaję maturę na początku przymierzałam się do podstawowego polskiego, matmy i angielskiego a na rozszerzeniu miał być wos i historia.
Teraz jednak sprawdziłam konkretne uczelnie i wszędzie w zasadach rekrutacj pisze JEDEN przedmiot spośród wybranych. Czyli, że co nawet jakbym zdawała wos i hist to przy rekrutacji byłby uwzględniony jeden najlepszy wynik, a drugi przedmiot tak jakby przepadnie? Znowu z jednym przedmiotem rozszerzonym czy w ogóle miałabym jakieś szanse na dostanie się? A może zdając oba, nawet jeśli wynik będzie się liczył tylko z jednego, to drugi też jest jakoś tam brany pod uwagę. Błagam pomóżcie mi bo ja tego w ogóle nie ogarniam, a nie chciałabym później żałować, że jednak nie zdawałam dwóch albo niepotrzebnie owa dwa przedmioty brałam. Dodam jeszcze, że chciałabym się dostać na kulturoznawstwo a uczelnie w które celuję to UAM i UKS ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
.
|
Dot.: Maura 20102, kłopot z wyborem przemiotów.
skoro pisza, ze jeden jest brany pod uwage to tak jest. mozesz zdawac 10 innych przedmiotow, a pod uwage bedzie brany konkretny, jeden! czego tu mozna nie ogarnac?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
na przekór do celu
|
jak piszą jeden to chcą jeden. na uczelni X jeden, na uczelni Y jeden, na uczelni Z dwa - w takim wypadku musiałabyś zdawać dwa przedmioty. ale jeśli wszędzie tam gdzie chcesz chcą jeden - to wynik z przedmiotu który pójdzie ci gorzej nie będzie się liczył.
swoją drogą, wos i historia R - to tak jakbyś chciała dostać się na prawo co najmniej, na kulturoznawstwo z tego co wiem wysokich wyników mieć nie trzeba...
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Skoro na uczelni do której chciałabyś się dostać piszą, że wystarczy jeden to lepiej rzeczywiście wziąć jeden i dobrze się z niego przygotować.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Po prostu dużo moich znajomych zdawało mnóstwo przedmiotów na rozszerzeniu żeby dostać się na takie uczelnie jak UAM i dlatego trochę się boję czy z jednym WOSem dam radę. Ale dobrze mówicie historię odpuszczę, a z wosu będę starała się przygotować na 100%. Tym bardziej że teraz patrzyłam i nawet przelicznik z wosu roz jest większy niż z historii.
A może ktoś studiuje właśnie kulturoznawstwo tudzież dziennikarstwo na UAM lub UKSW i podzieli sie swoimi informacjami jaki był próg przyjęcia/co zdawał/w którym roku? ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
E tam nie martw się, masz jeszcze ponad 18 tysięcy lat na przygotowanie, może wtedy nie będzie już matury ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Aktualne statystyki: Kandydatów (z przypisaną opłatą): 373, limit miejsc: 180, kandydatów/miejsce: 2.07
Pierwszy próg 36,8. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() powiem tak: jeśli chodzi o kulturoznawstwo to nawet z podstawą można się pewnie dostać, ale z dziennikarstwem jest inna sprawa, bardzo popularny kierunek ostatnimi laty i mnóstwo chętnych... co jest też dziwne, bo dobry dziennikarz ukończył inne studia niż dziennikarstwo... a to że ktoś zdawał dużą ilość przedmiotów to nie ważne - bo co z tego, skoro liczyli mu tylko jeden z nich? nie liczy się ilość tylko jakość.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
dziewczyny jak to jest z rozszerzeniami? Jak chce zdawać roz. fizyke to muszę także podstawe?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
na przekór do celu
|
nie.
podstawy musisz zdać z matmy, polskiego i obcego. każdy inny przedmiot zdajesz na poziomie jakim chcesz.
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Wydaję mi się że jak piszą 1 no to jeden. Tak np było u mnie na UwB. Ale teraz mnie zastanowiło: gdyby tak zdawało na ten sam kierunek 200 osób i 100 z nich miało ten sam wynik - to może wtedy brali by pod uwagę inne przedmioty? hmm
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.