|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
ćwir ćwir
|
Jak zrobić takie babeczki i ciasta/Masa Marshmallow/masa marcepanowa"
Witam Dziewczyny Gotujące
![]() Kto mi pomoże i gdzie jak nie na Wizażu? ![]() Mam do Was pytanie. Jak zrobić takie babeczki jak na zdjęciach w załaczniku, a konkretnie na 4,5 i 6 zdjęciu? Chodzi mi o to coś co jest na nich, ni to polewa, nie to ozdoba- czy normalny człowiek jest w stanie wogóle, czy raczej potrzebne są do tego maszyny jakieś? Chodzi też o kolory- czy to nie jest przypadkiem fotoszopowane? Moja przyjaciółka ma hopla na punkcie takich babeczek, ma katalog ze zdjęciami takich cudeniek, nigdy nie wpadła chyba, że można spróbować to zrobić, raczej w ramach podziwiania je zapisała. A jako że ma urodziny za dwa tygodnie, postanowiłam zebrać moje dwie lewe kucharskie ręce i jej zrobić niespodziankę i takie coś zrobić. Nie wiem tylko czy się nie porywam z motyką na księżyc... W załącznikach jest też zdjęcie tortów,oblanych tym samym czymś i ozdób na babeczkach- jakieś kwiatuszki, srebrne kuleczki. To są ozdoby z jakiegoś sklepu z dekoracjami czy to jest jadalne? Wybaczcie pytania, ale ja jestem totalnie zielona, jeśli idzie o wypieki ![]()
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2009-08-17 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zrobić takie babeczki?
tak ozdoby są jadalne
![]() te sebrne kuleczki i inne kolorowe rzeczy są słodziutkie ![]() to jest kolorowyc lukier. ale nie wiem czy można go zrobić samemu w domku . ale ja robiłam podobną masę i rozkładałam na torcie ale z takich pianek JoJo ![]() na torcie wygląda to świetnie ![]() pewnie na babeczkach też ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zwłaszcza na 5 zdjęciu i na torcie jest lukier plastyczny - do kupienia na All. Wydaje mi się, że samemu bardzo trudno coś takiego zrobić, poza tym chyba łatwiej i szybciej będzie kupić taki lukier niż znależć barwniki do domowego wyrobu - ja niestety nigdy na takie w sklepie nie trafilam.
![]() |
#4 | |
ćwir ćwir
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() ![]() Keeendy dziękuję za podpowiedź. Zaczęłam grzebać o tych piankach i wygrzebałam ![]() http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Tort-urodzinowy.html http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,...8,0,2.html?v=2 Cytat:
Tylko mam jeszcze pytanie- jak wyglądają barwniki spożywcze? Takie małe saszetki jak proszek do pieczenia? Gdzie ich szukać w Carrefour? Przy ciastach? ![]() Tala- też świetny pomysł, na All znalazłam już kilka aukcji i chyba będzie łatwiej to zakupić ![]()
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2009-08-18 o 10:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ło matko! Ale tort!! I autorka pisze, że nie jest trudne. W sobotę mój dziadek świętuje urodzino - imieniny i tak mnie tchnęło.. Chyba się pokuszę.
Mam u siebie pod praca reala - będę szła na zakupy to akurat sprawdzę czy są takie cuda jak barwniki. A jak by tak barwnikow nie dodać? Będzie delikatnie różowe, czy bialo różowe jak pianki? BTW: Widziałyście co tam się dzieje na tym blogu z pierszego linku?! Toż tam jest zatrzęsienie pyszności!
Wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post40598071 Zapraszam do wymiany! Edytowane przez tala Czas edycji: 2009-08-18 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
![]() ![]() A co do "bez barwników" to mnie się wydaje, że to się na biało rozpuści. Jeszcze jeden sposób na zrobienie tego czegoś. Link jest po włosku, ale za to ze zdjęciami, a niżej jest podany link do postu na forum kulinarnym, gdzie ktoś tłumaczy: http://www.coquinaria.it/archivio/de...a_lezione.html http://www.cincin.cc/index.php?s=&sh...indpost&p=6047 Edit: Barwniki spożywcze są na All, forma płynna, buteleczka jak z kroplami na żołądek. Edit2: Jakby kiedyś przeglądał ktoś ten wątek równie nieogarnięty kulinarnie jak ja i zapałał checią do tych dekoracji to dodam, że na All jest wszystko do zrobienia taki cudów: od ozdób tych srebrnych, kwiatuszków, serduszek, mróweczek, biedronek, koronek, po ten lukier, barwniki czy foremki do babeczek ![]() (Allegro › Dom i Ogród › Żywność › Słodycze › Dekoracje cukiernicze)
Moje książki na wymianę: KLIK! Edytowane przez Ćwirka Czas edycji: 2009-08-18 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ćwirko wiem, że takie cudeńka robi się też z masy marcepanowej, ale to chyba już jest trudniejsze do zdobycia/zrobienia jednak sądzę, ze równie dobre
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
masa marcepanowa na bank
![]() sama nie robiłam, nie mam pojęcia, kupuję gotowce |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jeżeli chcecie różowe : biało różowe pianki trzeba rozpuścić
![]() jeżeli chcecie zielone : pianki biało-różowo-niebieskie ![]() jeżeli inne to poprostu łączcie lub nie te pianki ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Oni do zrobienia tych cudeniek pewnie używali barwników spożywczych, nie wiem gdzie takie można dostać, bo jeszcze nigdy nie widziałam takich w sklepach, na allegro looknęłam i coś było.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
W realu byłam i sprawdziłam - barwników nie ma, jeśli chodzi o dekoracje to najbardziej wypasione co znalazłam to "czekoladowe ziarenka kawy".
Nie wiem czy do soboty zdobędę barwniki.. Jak nie to może chociaż z samych pianek..
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a popytajcie laseczki w drogeriach
![]() najśmieszniejsze że ja znalazłam u siebie w sklepie z kosmetykami ![]() wiem, że to śmieszne ale tak było ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Znalazlam dziewczyny w Warszawie sklep który zajmuję sie sprzedażą wszystkiego co do tortów potrzebne. Tyle, że sklep przeznaczony jest chyba dla profesjonalistów a co za tym idzie ceny nie są najniższe, ale za to piękne. Sklep znajduje się na ulicy Opaczewskiej i nazywa się K-2 (mam nadzieję, żę to nie reklama, bo specjalnie by nie łamać regulaminu linka nie wkleiłam).
EDIT: Nakręcilam się ![]()
Wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post40598071 Zapraszam do wymiany! Edytowane przez tala Czas edycji: 2009-08-19 o 13:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
No właśnie widziałam te na allegro, nie drogie, a kolorków kilka jest. Pochwal się jakie cudeńka Tobie wyjdą ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
kolorowe lukry i inne fajne kolorowe jadalne kuleczki można też kupić w sklepie http://tortownia.pl/
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Zrobiłam.
Z polskich pianek Jo-Jo i niebieskiego barwnika spożywczego - wyszło blękitne. Wyszło ładne choć goście pytali, a w co ten tort jest zawinięty?! Roboty przy tym sporo i kuchnia upaćkana. Pianki straszliwie się kleją. Ja wykorzystałam tylko około 700g cukru pudru a i tak było bardzo słodkie. Masa jak już stwardnieje to całkiem dobrze się wałkuje, ale nie wiem jak łatwo posklejać elementy dekoracji. Mój tort był w minimalitycznym stylu - miał tylko edna różę na wierzchu.
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak zrobić takie babeczki i ciasta/Masa Marshmallow/masa marcepanowa"
To jest bodajże masa cukrowa, taki specjalny kolorowy lukier. Niby można ją zrobić samemu z cukru pudru, glukozy i żelatyny, ale to w praktyce nie tak prosto jest. To wygląda jak taka profesjonalna masa cukrowa. Można ją kupić też w niektórych sklepach i cukierniach - masa cukrowa. Ogólnie to jest to bardzo fajna sprawa taka masa cukrowa, można ją modelować do woli, widziałam super rzeczy z tego zrobione. Masa cukrowa czasami jest też nazywana lukrem plastyczny.
Edytowane przez nemon Czas edycji: 2010-02-11 o 01:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
dobra mam nadzieje że nikt mnie za to nie zabije ale tutaj: http://kotlet.tv/lukier-plastyczny-do-tortow#more-137 autorka daje przepis, niżej w komentarzach napisała też jak barwić ten lukier
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny z tymi barwnikami spożywczymi to jest tak, że te w płynie mogą rozrzedzić masę marcepanową czy lukier plastyczny więc trzeba uważać jak się ich dodaje, potem trzeba znow dodawać cukru, żeby konsystencja była taka jak trzeba i nie kleiła się do rąk a co za tym idzie- nie dawała się formować. Najlepsze do barwienia lukru czy też masy z marcepana są barwniki w żelu lub proszku. Słyszałam też, że można zabarwiać te masy galaretkami w proszku, tylko uprzednio zmielonym na proch w młynku.
Ja się przymierzam do zrobienia tortu na 3 urodziny mojej córeczki, i to już w sobotę będę coś tworzyć. Inspiracją dla mnie była galeria na tortowni (www.tortownia.pl) cuuuuda tam robią, mówię Wam.
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
ja upatrzyłam w Białce Tatrzańskiej takie różne cudeńka do tortów.
Np takie złote kuleczki , albo śnieżynki. Widziałam też " kolorowe polewy ". Zielone, różowe a nawet niebieskie. Miałam kupić żeby przyozdabiać moje muffinki, ale zdecydowałam się śnieżynki i kuleczki ; } |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
a na czwartym zdjęciu, te niebieskie babeczki na dole. z czego to jest zrobione?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:26.