Montignac - czy to dobra dieta dla mnie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-24, 16:44   #1
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

Montignac - czy to dobra dieta dla mnie?

Jestem w klasie maturalnej więc nie mam czasu na liczenie kalorii z każdego posiłku i nieustanne ich obcinanie, długo się uczę, potrzebuję energii i swobody w żywieniu gdyż codziennie mam zajęcia pozalekcyjne, wychodzę o 8.00 z domu i wracam koło 19.

Chciałabym schudnąć ok. 6 kilo, i zastanawiałam się nad przejściem na Montignaca i mam następujące pytania:

- nie mam nadwagi ; moje BMI jest prawidłowe, po prostu może być lepiej - czy mimo to Monti mnie odchudzi ?

- jeśli tak, ile mniej więcej zajmie mi gubienie tych 6 kilo?

- czy po Montignacu, nawet utrwaleniu wagi we wszystkich fazach, miała któraś doświadczenia z nadmiernym odbijaniem się na wadze, gdy zjadła jakieś produkty zakazane w pierwszej fazie?
it's always something more to get
and i don't see the reason not to get it.
*
damaged people are dangerous because they know they can survive anything
chocotoffeebananacoco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:21   #2
cerveza
Zakorzenienie

Dot.: Montignac - czy to dobra dieta dla mnie?

Cytat:
Napisane przez chocotoffeebananacoco Pokaż wiadomość
Jestem w klasie maturalnej więc nie mam czasu na liczenie kalorii z każdego posiłku i nieustanne ich obcinanie, długo się uczę, potrzebuję energii i swobody w żywieniu gdyż codziennie mam zajęcia pozalekcyjne, wychodzę o 8.00 z domu i wracam koło 19.

Chciałabym schudnąć ok. 6 kilo, i zastanawiałam się nad przejściem na Montignaca i mam następujące pytania:

- nie mam nadwagi ; moje BMI jest prawidłowe, po prostu może być lepiej - czy mimo to Monti mnie odchudzi ?

- jeśli tak, ile mniej więcej zajmie mi gubienie tych 6 kilo?

- czy po Montignacu, nawet utrwaleniu wagi we wszystkich fazach, miała któraś doświadczenia z nadmiernym odbijaniem się na wadze, gdy zjadła jakieś produkty zakazane w pierwszej fazie?
Nikt Ci nie powie, czy ta dieta Cię odchudzi czy nie. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na podaż konkretnych składników odżywczych. Ja np wiem, że na Montignacu bym się źle czuła, za dużo węglowodanów.

Nie wiem ile ważysz, jaki masz wzrost i co najważniejsze, czy uprawiasz jakieś sporty. Ciężko będzie przewidzieć w jakim czasie stracisz (o ile stracisz) 6kg. Prawidłowe tempo chudnięcia to ok 1kg na tydzień, ale z racji tego, że masz prawidłowe BMI to tempo będzie na pewno wolniejsze.

Na trzecie pytanie nie odpowiem. Ale raczej nietrudno na Montim jeść zakazanych rzeczy - np. słodyczy. Skoro podaż węglowodanów na tej diecie jest duża, to od cukru się człowiek nie oduzależni.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 17:30   #3
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Nikt Ci nie powie, czy ta dieta Cię odchudzi czy nie. Każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na podaż konkretnych składników odżywczych. Ja np wiem, że na Montignacu bym się źle czuła, za dużo węglowodanów.

Właśnie węglowodany w pierwszej fazie ograniczone są jak w typowej diecie niskokalorycznej, albo bardziej, bo nie zezwala nawet na pieczywo..

Nie wiem ile ważysz, jaki masz wzrost i co najważniejsze, czy uprawiasz jakieś sporty. Ciężko będzie przewidzieć w jakim czasie stracisz (o ile stracisz) 6kg. Prawidłowe tempo chudnięcia to ok 1kg na tydzień, ale z racji tego, że masz prawidłowe BMI to tempo będzie na pewno wolniejsze.

Sportu nie uprawiam, jestem niska i raczej szczupła więc na pewno będę chudła powoli, przeraziło mnie tylko doświadczenie mojej mamy która twierdzi, że na tej diecie się chudnie max. 1 kg miesięcznie, to jednak bardzo mało...

Na trzecie pytanie nie odpowiem. Ale raczej nietrudno na Montim jeść zakazanych rzeczy - np. słodyczy. Skoro podaż węglowodanów na tej diecie jest duża, to od cukru się człowiek nie oduzależni.
Chodziło mi o to, czy będę miała "jojo" za każdym razem jak zjem coś z wysokim IG nawet po zakończeniu diety, czy mój organizm będzie działał normalnie, jak każdego, kto nie był na tej diecie.
*
Stary 2011-09-24, 17:59   #4
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi o to, czy będę miała "jojo" za każdym razem jak zjem coś z wysokim IG nawet po zakończeniu diety, czy mój organizm będzie działał normalnie, jak każdego, kto nie był na tej diecie.
Na 100% Ci nie powiem, ale mogę ew. wyrazić swoją własną opinię, opartą po części na doświadczeniu, a po części na materiałach które czytałam. Otóż wg mnie dla organizmu nie ma znaczenia, czy zjadamy coś z wysokim czy z niskim IG, a w praktyce : czy są to węglowodany złożone czy proste, bo te złożone i tak organizm zamienia na proste. Więc różnica żadna.
Tyje się od nadmiaru kalorii. Choć proporcje białek/tłuszczy/węglowodanów również są ważne i najgorzej jest wtedy, moim zdaniem, gdy najwięcej zjadamy węglowodanów.

Czy organizm będzie działał normalnie, to już zależy od tego czy nie spaprasz sobie metabolizmu.
Stary 2011-09-24, 18:35   #5
chocotoffeebananacoco
Raczkowanie

właśnie tego próbuję uniknąć, teraz jestem na 1500 kcal, ale bardzo męczy mnie ta dieta, zwłaszcza, że często siedze po nocach i nie wiem co zrobić z wyczerpanym bilansem kalorycznym.

na Montignacu chciałabym jeść dużo węgli złożonych ale też białka i tłuszczu który mają niski IG, a owoce i inne proste na ostatnim miejscu piramidy. Zastanawiam się nad tym programem właśnie ze względu na to, że rzekomo nie trzeba się ograniczać kalorycznie jeśli jesz wg. reguł.
*
Stary 2011-09-24, 19:37   #6
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie tego próbuję uniknąć, teraz jestem na 1500 kcal, ale bardzo męczy mnie ta dieta, zwłaszcza, że często siedze po nocach i nie wiem co zrobić z wyczerpanym bilansem kalorycznym.

na Montignacu chciałabym jeść dużo węgli złożonych ale też białka i tłuszczu który mają niski IG, a owoce i inne proste na ostatnim miejscu piramidy. Zastanawiam się nad tym programem właśnie ze względu na to, że rzekomo nie trzeba się ograniczać kalorycznie jeśli jesz wg. reguł.
Spróbuj i zobacz jak to będzie działało. Jak się będziesz dobrze czuła i chudła to ok, jak nie to zawsze możesz zmienić dietę.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości