Mam dylemat na kogo głosować w wyborach, poradźcie coś ;) Help ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-30, 18:49   #1
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Mam dylemat na kogo głosować w wyborach, poradźcie coś ;) Help ;)

Wiem, że może temat głupio brzmi, ale naprawdę w ogóle nie interesujęsię polityką i mam dylemat, chciałabym zagłosować w wyborach Zapoznałam się mniej więcej z programami partii, szczerze to żadna mi się tak w 100% nie podoba.
Po pierwsze, absolutnie nie jestem za tym, aby kościół miał wpływ na sprawy państwa, także programy PiS Prawicy nie podobają mi się
Z drugiej strony - nie wiem czy nie zagłosuję na PO, ale w sumie trochę sie na nich zawiodłam, wprowadzili 2 płatny kierunek studiów - najwiekszy debilizm jaki mogli zrobić. Przeciez edukujemy sie z korzyscia dla państwa, a oni tu takiego babola walneli.
Co do Palikota jego postulaty brzmią sensownie, ale jak widziałam tego człowieka nie raz w telewizji, to sprawiał wrażenie świra, który chce zwrocić na siebie uwage, takiego trochę aferzysty - wariata... nie wiem czy to dobry pomysł aby na kogos takiego głosowac, mysle, ze wiele z jego postulatow nie przejdzie mimo, że fajnie brzmią.
Już kompletnie zgłupiałam sama nie wiem co mam robic, na kogo wy głosujecie, może poradźcie coś
Stary 2011-09-30, 18:56   #2
sine.ira
BAN stały

Dot.: Mam dylemat na kogo głosować w wyborach, poradźcie coś ;) Help ;)

Cytat:
Napisane przez whitechocolateraspberry Pokaż wiadomość
Wiem, że może temat głupio brzmi, ale naprawdę w ogóle nie interesujęsię polityką i mam dylemat, chciałabym zagłosować w wyborach Zapoznałam się mniej więcej z programami partii, szczerze to żadna mi się tak w 100% nie podoba.
Po pierwsze, absolutnie nie jestem za tym, aby kościół miał wpływ na sprawy państwa, także programy PiS Prawicy nie podobają mi się
Z drugiej strony - nie wiem czy nie zagłosuję na PO, ale w sumie trochę sie na nich zawiodłam, wprowadzili 2 płatny kierunek studiów - najwiekszy debilizm jaki mogli zrobić. Przeciez edukujemy sie z korzyscia dla państwa, a oni tu takiego babola walneli.
Co do Palikota jego postulaty brzmią sensownie, ale jak widziałam tego człowieka nie raz w telewizji, to sprawiał wrażenie świra, który chce zwrocić na siebie uwage, takiego trochę aferzysty - wariata... nie wiem czy to dobry pomysł aby na kogos takiego głosowac, mysle, ze wiele z jego postulatow nie przejdzie mimo, że fajnie brzmią.
Już kompletnie zgłupiałam sama nie wiem co mam robic, na kogo wy głosujecie, może poradźcie coś
Ale co, oczekujesz, że za Ciebie tutaj w necie zdecydujemy ?
A męcz się sama, jako i ja się męczę
A co do oszołomów i wariatów, to cóż - pełno takich na scenie politycznej i to chyba w każdej partii - żadne to więc kryterium
Ja tam głosuję na tego, czyj program mi się bardziej podoba i kto jest mi bliższy światopoglądowo, wiem też, że wybieram polityków na jedną kadencję, a nie męża na całe życie, wiec aż tak dużej napinki nie mam.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2011-09-30 o 18:59
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:05   #3
platekrozy
Zakorzenienie

Hahahahahha naprawdę pytasz o takie rzeczy na forum?
Naprawdę czasem zastanawiam się,że te wybory są zbyt powszechne.

platekrozy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:10   #4
Oldziunia
Rozeznanie

jeśli podoba Ci się program Palikota-głosuj na niego (ja tak bynajmniej zrobię), a to że wygląda na świra owszem popieram, ale mam takie przeczucie, że taki świr zrobi więcej niż "mądrze" wyglądający politycy z PO czy PiS

Oldziunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:11   #5
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

No pytam, bo chciałabym jakichs porad, albo ewentualnie opinii, co wy myslicie na ten temat Co w tym zlego, nie kaze nikomu decydowac za mnie tylko prosze o pomoc, porade
W związku z tym, że nie znam się na tym jakos swietnie, nie chce isc za tym co przez przypadek usłyszałam w tv (jak 80% osob) tylko pytam o opinie i chce pogadać o tym aby bardziej obeznać się w temacie, a taka rozmowana forum moze byc bardziej ciekawa niz czytanie stron politycznych

Edytowane przez whitechocolateraspberry
Czas edycji: 2011-09-30 o 19:16
whitechocolateraspberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:15   #6
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Oldziunia Pokaż wiadomość
jeśli podoba Ci się program Palikota-głosuj na niego (ja tak bynajmniej zrobię), a to że wygląda na świra owszem popieram, ale mam takie przeczucie, że taki świr zrobi więcej niż "mądrze" wyglądający politycy z PO czy PiS
No to zrobisz czy nie zrobisz?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:18   #7
Oldziunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
No to zrobisz czy nie zrobisz?
o rany, znów to głupie bynajmniej
zrobię

Oldziunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:20   #8
201604190949
Konto usunięte

Ok
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:22   #9
sine.ira
BAN stały

Cytat:
No pytam, bo chciałabym jakichs porad, albo ewentualnie opinii, co wy myslicie na ten temat Co w tym zlego, nie kaze nikomu decydowac za mnie tylko prosze o pomoc, porade
W związku z tym, że nie znam się na tym jakos swietnie, nie chce isc za tym co przez przypadek usłyszałam w tv (jak 80% osob) tylko pytam o opinie i chce pogadać o tym aby bardziej obeznać się w temacie, a taka rozmowana forum moze byc bardziej ciekawa niz czytanie stron politycznych
Obawiam się, że taka rozmowa ma szansę zamienić się w pyskówkę i namolne przekonywanie się jednych przez drugich, że ich racja i ich wybór są najmojsze Jak to zwykle ma miejsce.
W związku z tym ja od razu się stąd wycofuję, bo mam ambitny plan wyrobienia pół roku na tym forum bez żadnego ostrzeżenia, a zostały mi jeszcze ze trzy miesiące
Na koniec tylko powiem, że tak to już jest, że żeby było łatwiej wybierać co cztery lata, to trzeba się jednak chociaż troche interesować życiem publicznym w tzw. międzyczasie, a nie na ślepo decydować za pięć dwunasta.
I co Ci poradzić ? Może: miej serce i patrzaj w serce ?
A, no i ja też zagłosuję na Palikota.
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:25   #10
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
owszem ciekawsza może być, ale mądrzej jest poczytać programy i samemu zdecydować.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 19:47   #11
skazana_na_bluesa
.

ja bede glosowac na Palikota. sprawa wydaje mi sie jasna, jak slonce wybor miedzy PO a PiSem to jak... wybor pomiedzy rozwolnieniem a sraczka. duzo gadania, malo robienia. PO ma tylko taka przewage, ze ma "spokojne" rzady - malo afer. ale i tak jednakowo duzo mowia i malo robia. jesli partia rzadzaca bedzie miala odpowiednio duza opozycje, jest szansa, ze beda miec problem z przeglosowaniem bzdurnych rzeczy.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:00   #12
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
PO ma tylko taka przewage, ze ma "spokojne" rzady - malo afer. ale i tak jednakowo duzo mowia i malo robia.
Wybacz ale te mało afer mnie
siska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:42   #13
Kreskaaa
Zakorzenienie

To ja proponuję Kongres Nowej Prawicy. Zresztą posłuchaj, czy takie spojrzenie na politykę Ci odpowiada. http://www.youtube.com/watch?v=VxpoCafFQOA
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:44   #14
skazana_na_bluesa
.

jakby nie bylo - za czasow kaczynskiego ciagle jakies afery i komisje. ludzie mieli dosc tego jadu i zacietrzewienia

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 20:49   #15
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
jakby nie bylo - za czasow kaczynskiego ciagle jakies afery i komisje. ludzie mieli dosc tego jadu i zacietrzewienia
konkrety poproszę
Stary 2011-09-30, 21:07   #16
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja idę głosować na Palikota - oddzielenie Kościoła od Państwa jest tym, czego zawsze chciałam w Polsce, więc mój wybór jest prosty

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 21:30   #17
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Ja idę głosować na Palikota - oddzielenie Kościoła od Państwa jest tym, czego zawsze chciałam w Polsce, więc mój wybór jest prosty
Również zawsze tego chciałam, ale to nie jedyne co chce wprowadzić Palikot, dlatego nie wiem co mam robic.
Prawda jest taka, że za każdym razem kiedy przechodzi jakaś partia, to nawet 40% ze swojego programu nie spełniają. Obawiam się, że tak samo będzie i tym razem. Zagłosuję na kogos, a przejdą akurat te najbardziej niekorzystne postulaty dla panstwa, a np. to z oddzieleniem koscioła od panstwa nie przejdzie. Jednak panstwo sie tego boi, to odważny krok, wątpię, aby sie udało, choc bardzo bym chciała.
Stary 2011-09-30, 21:35   #18
siska81
Wtajemniczenie

Cytat:
np. to z oddzieleniem koscioła od panstwa nie przejdzie. Jednak panstwo sie tego boi, to odważny krok, wątpię, aby sie udało, choc bardzo bym chciała.
sam Palikot nie da rady oddzielić kościół od władzy ,a inne partie się na to nie zgodzą
Stary 2011-09-30, 21:38   #19
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Też myśle, że będzie ciężko. A to jednak jeden z lepszych postulatów Palikota... niestety, niby państwo demokratyczne a i tak nie przejdzie to, czego najbardziej ludzie by chcieli...
Stary 2011-09-30, 21:41   #20
siska81
Wtajemniczenie

Odejscie Palikota z PO to celowy zamiar - wlasnie po to, aby stworzyć z nim koalicje i rzadzic juz bez innych.
Stary 2011-09-30, 21:42   #21
Gacuchna
Raczkowanie

GG do Gacuchna

Cytat:
Również zawsze tego chciałam, ale to nie jedyne co chce wprowadzić Palikot, dlatego nie wiem co mam robic.
Prawda jest taka, że za każdym razem kiedy przechodzi jakaś partia, to nawet 40% ze swojego programu nie spełniają. Obawiam się, że tak samo będzie i tym razem. Zagłosuję na kogos, a przejdą akurat te najbardziej niekorzystne postulaty dla panstwa, a np. to z oddzieleniem koscioła od panstwa nie przejdzie. Jednak panstwo sie tego boi, to odważny krok, wątpię, aby sie udało, choc bardzo bym chciała.
Na pewno tak będzie, choćby dlatego, że w sejmie są takż einne partie o innych postulatach i na niektóre rzeczy "nie pozwalają". Chociaż oczywiscie, to nie jest jedyna przyczyna ;p

i też będę głosować na Palikota, możesz tez poczytać o kobietach kandydujących. tylko nie pani Żuraw, bo można z nerwów mieć problemy z zasypianiem ;p
Gacuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 21:47   #22
Ejniacz
Zadomowienie

Mój głos idzie na Palikota

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 21:51   #23
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
prawda jest taka,że kazda z partii rządzi podobnie.nie ważne,jak się nazywają,ale każdy rządzi dla większości i nie ma znaczenia,czy jest to prawicowa partia,lewicowa,czy liberalna.nikt nie naraza się swoim wyborcom,a tu liczy się wiekszość.

kiedys myślałam,ze lewica poprowadzi nas obok kościola,ale zraziłam się,bo to za władzy lewicy wprowadzili religię do szkół,konkordat i zakaz aborcji ,oraz chętnie oddają kase koscioowi.
Cytat:
Religia została wprowadzona do szkół po naciskach kościoła w roku 1990. Z obawy o konflikt z nim, gdy sytuacja kraju pod każdym względem pozostawiała wiele do życzenia, rząd niechętnie przystał na te żądania i na mocy instrukcji Ministra Edukacji Narodowej z 30 VIII 1990 w szkołach pojawił się ten przedmiot.
Wiecej: http://www.eioba.pl/a/1z6/wprowadzen...#ixzz1ZTVGgvPl

Cytat:
SYTUACJA PRAWNA W POLSCE
Aborcja a prawodawstwo polskie, w Polsce Ustawa o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (Dz.U. 1.03.1993 z późniejszymi zmianami) w artykule 4a określa przypadki, kiedy może być dokonana aborcja:
nie pójdę głosowac na PIS,bo obawiam się wojny polsko-ruskiej,uwazam,że kaczyński sfiksował po śmierci brata i nie nadaje się do kierowania partią.
pójdę głosowac za czymś co znam,czyli na PO

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-09-30 o 21:53
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 22:06   #24
Mgiełka91
Zadomowienie

Dużo osób pisze tutaj, że pójdzie na Palikota, jednak sondaże mówią, że ma on niestety małe poparcie. Ludzie pewnie myślą, że nie ma szans, walka toczy się głównie między PO a PISem, więc lepiej oddać głos na którąż z tych dwóch partii. Szkoda, że tak jest, ale mimo wszystko mam nadzieję, że Palikot przejdzie, sama mam zamiar na niego głosować.
Mgiełka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 22:16   #25
irene adler
Raczkowanie

U mnie etapy podejmowania decyzji wyglądają mniej więcej tak:

1. sprawdzam programy partii
2. w ramach partii akceptowalnych googluje poszczególnych kandydatów z mojego okręgu wyborczego
3. jeżeli ktoś był w tej kadencji w Sejmie czy Senacie sprawdzam jego aktywność/naruszenia zasad etyki itd. na stronach tych instytucji
4. jak wciąż się waham między kandydatami to wybieram tego z wykształceniem prawniczym/ekonomicznym

może Ci to jakoś pomoże

A tak na marginesie, płatny drugi kierunek to moim zdaniem b. dobry pomysł

Edytowane przez irene adler
Czas edycji: 2011-09-30 o 22:32
irene adler jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 22:48   #26
siska81
Wtajemniczenie

Palikot=PO a ja nie chce ,aby po wyborach zaczeło się dziać to co mają w planach

Cytat:
W przypadku wygranej PO należy spodziewać się powstania kolejnych aktów prawnych pozwalających na jeszcze ściślejszą kontrolę społeczeństwa, w tym cenzurę internetu. Temu ma służyć nowela ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, która pozwoli na skuteczne zablokowanie treści internetowych niekorzystnych dla władzy. Istnieje również projekt zmian prawa dotyczącego retencji danych telekomunikacyjnych. Wprowadzenie tych rozwiązań umożliwi służbom niekontrolowany dostęp do naszych danych gromadzonych przez operatorów. Po wygranych wyborach rząd planuje kolejne nowelizacje i poszerzenie uprawnień służb, a szczególnie policji – do pozyskiwania w uproszczony sposób, a więc bez decyzji sądu, informacji dotyczących osób podejrzanych o dokonanie przestępstw oraz utworzenie ogromnej bazy danych – Elektronicznego Systemu Odzyskiwania Mienia (ESOM), zapewniającego służbom dostęp do informacji o klientach banków czy biur maklerskich.

Jednocześnie na podstawie już przyjętych przepisów rząd skutecznie ukryje informacje o stanie gospodarki i działaniach prywatyzacyjnych. Nadzór nad CBA oraz planowana obecnie pacyfikacja NIK pozwolą skupić w rękach władzy wszystkie mechanizmy kontroli antykorupcyjnej i zapewnią ręczne sterowanie procesami gospodarczymi. Po wyborach ujawnienie nawet największych afer stanie się wręcz niemożliwe. Na szczególną uwagę zasługuje zgłoszona przez Bronisława Komorowskiego tzw. ustawa o cyberbezpieczeństwie, a dokładnie nowela ustawy o stanie wojennym oraz o kompetencjach naczelnego dowódcy Sił Zbrojnych i zasadach jego podległości konstytucyjnym organom Rzeczypospolitej Polskiej, przyjęta głosami koalicji 30 sierpnia br. Jej uchwalenie pozwala prezydentowi m.in. na wprowadzenie stanu wyjątkowego na podstawie niezdefiniowanych zagrożeń w cyberprzestrzeni.

Edytowane przez siska81
Czas edycji: 2011-09-30 o 22:50
Stary 2011-09-30, 23:01   #27
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mgiełka91 Pokaż wiadomość
Dużo osób pisze tutaj, że pójdzie na Palikota, jednak sondaże mówią, że ma on niestety małe poparcie. Ludzie pewnie myślą, że nie ma szans, walka toczy się głównie między PO a PISem, więc lepiej oddać głos na którąż z tych dwóch partii. Szkoda, że tak jest, ale mimo wszystko mam nadzieję, że Palikot przejdzie, sama mam zamiar na niego głosować.
palikot podobał mi się w wersji hard z penisem i pistoletem w dloni.jego obecna przemiana pokazuje,że potrafi grać an odczuciach innych i dostosuje sie do wiekszości,czyli nic się nie zmieni
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 23:21   #28
aptrp
Rozeznanie

Ogólnie rzecz ujmując nasza demokracja jest g warta, tak samo jak nasz głos. Więc jeżeli decydujemy się pójść i oddać ważny głos, to lepiej za czymś co nam bliskie. Na przykład - nie chcesz Kościoła w Państwie - głosuj na Palikota - może to choć trochę odda nastrój w narodzie... Chcesz żeby wszystko było za darmo i więcej mieszkań - głosuj na PiS, przynajmniej będziesz miała czego żałować przez następną kadencję
aptrp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-30, 23:30   #29
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Ogólnie rzecz ujmując nasza demokracja jest g warta, tak samo jak nasz głos. Więc jeżeli decydujemy się pójść i oddać ważny głos, to lepiej za czymś co nam bliskie. Na przykład - nie chcesz Kościoła w Państwie - głosuj na Palikota - może to choć trochę odda nastrój w narodzie... Chcesz żeby wszystko było za darmo i więcej mieszkań - głosuj na PiS, przynajmniej będziesz miała czego żałować przez następną kadencję
Jasne, że chce ;p Kurde, nie wiedziałam, że PiS ma tak zaje...fajny program ;p Wszystko za darmo, kurde, niezłe. Perspektywa darmowej willi z basenem chyba jednak przekonałaby mnie bardziej niż oddzielenie państwa od kościoła
Ech... kurcze, już sie rozmarzyłam...
Stary 2011-09-30, 23:55   #30
vespertine_
Zadomowienie

Ja głosuję na Palikota

będzie sam koń
vespertine_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości