|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy!
Cześć dziewczyny! Jestem alergiczką i moim alergicznym objawem są duszności. Mam przepisany neplit i ventolin. i nie wiem w jakich dawkach są one bezpieczne w ciąży?? Staram się bardzo ograniczać do 1 dawki co dwa dni ale zbliża się wiosna i obawiam się, że będę musiała zwiększyć dawki...
Czy któraś z Was bierze albo brala te leki w ciązy?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy!
Witaj,ja choruje na astme oskrzelową brałam w ciąży na stałe Symbicort.
Moja ciąża niestety nie zakończyła się szcześliwie ale raczej nie łącze tego z lekami na astmę. Ventolin brałam na początku ciąży tylko raz jeden wdech,póżniej już na szczęscie nie było potrzeby. Mój pulmonolog mówił,że ewentualne problemy nieleczonej alergii i astmy są bardziej niebezpieczne dla dziecka niż leki. Pozwolił mi brać Ventolin w razie potrzeby. Więc jeżeli musisz to bierz zgodnie z zaleceniami lekarza,skoro przepisał Ci te leki wiedząc że jesteś w ciąży to myśle,że nie masz się czym martwić. Ewentualnie możesz porozmawiać o zmianie leczenia. Pozdrawiam i życzę spokojnych 9 miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tego co wiem takie leki wziewne na astme dzialaja miejscowo i sa dopuszczalne do uzywania w czasie ciazy, jednakze napewno nalezy robic to pod kontrola lekarza! Tak wiec jak najszybciej zglos sie do swojego prowadzacego! Ja sama jestem alergiczka, z tym ze ja mam problemy skorne, spokoj mialam do 26 tygodnia ciazy a potem zaczela sie jazda, caly czas jestem na masciach sterydowych niestety, antyhistaminy w razie potrzeby plus musialam przyjac jeden (na szczescie tylko ) zastrzyk sterydowy. Przez tydzien musialam rowniez chodzic na zastrzyki dozylne z wapnia i wit C. Mam dobrego dermatologa-alergologa i ginekologa, ktorzy nie rozkladaja rak, a ktorzy staraja mi sie pomoc w sposob bezpieczny dla dziecka. Zadna nieleczona przypadlosc matki nie jest bezpieczna dla dziecka, a dobry lekarz z doswiadczeniem musi znalezc lek, ktory mozesz w ciazy stosowac! A astma czy dusznosci naleza do takich przypadlosci/chorob , ktore pomimo ziazy musza byc leczone gdyz sa niebezpieczne dla dziecka, tak wiec uszy do gory i rozmawiaj z lekarzami, oni sa po to zeby Ci pomoc, a jesli nie chca Ci pomoc to niestety musisz wtedy szukac innych lekarzy. leku neplit niestety nie znam ![]() Zycze powowdzenia! ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]()
A Twój gin nie może porozumieć się z alergologiem i ustalić bezpiecznych leków i dawek? Lekarz powinien to zrobić! jak nie chce znajdź innego bo dobrze ci ciąży nie poprowadzi!
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Cześc dziewczyny! Dziękuje za tyle odpowiedzi. Mój alergolog mnie prowadzi od początku ciąży i twierdzi, że po prostu muszę jak najbardziej ograniczac branie tych środków. A tu powoli zaczyna pylic i czuję, że będę musiała brac więcej... Tylko, że wiecie jak to jest - lekarz mówi jedno, a ja naprawdę nie wiem ile to jest dużo tych dawek tak naprawdę. I czy któraś z dziewczyn miała kiedykolwiek w ciąży te leki przepisane i ma jakieś doświadczenia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:21.