Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-22, 20:11   #1
anna99302
Zadomowienie

Exclamation

Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy!

Cześć dziewczyny! Jestem alergiczką i moim alergicznym objawem są duszności. Mam przepisany neplit i ventolin. i nie wiem w jakich dawkach są one bezpieczne w ciąży?? Staram się bardzo ograniczać do 1 dawki co dwa dni ale zbliża się wiosna i obawiam się, że będę musiała zwiększyć dawki...

Czy któraś z Was bierze albo brala te leki w ciązy??
:conf used:
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 20:46   #2
kropeczka27
Raczkowanie

Dot.: Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy!

Witaj,ja choruje na astme oskrzelową brałam w ciąży na stałe Symbicort.
Moja ciąża niestety nie zakończyła się szcześliwie ale raczej nie łącze tego z lekami na astmę.
Ventolin brałam na początku ciąży tylko raz jeden wdech,póżniej już na szczęscie nie było potrzeby. Mój pulmonolog mówił,że ewentualne problemy nieleczonej alergii i astmy są bardziej niebezpieczne dla dziecka niż leki. Pozwolił mi brać Ventolin w razie potrzeby. Więc jeżeli musisz to bierz zgodnie z zaleceniami lekarza,skoro przepisał Ci te leki wiedząc że jesteś w ciąży to myśle,że nie masz się czym martwić. Ewentualnie możesz porozmawiać o zmianie leczenia.
Pozdrawiam i życzę spokojnych 9 miesięcy.
kropeczka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 11:29   #3
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! Jestem alergiczką i moim alergicznym objawem są duszności. Mam przepisany neplit i ventolin. i nie wiem w jakich dawkach są one bezpieczne w ciąży?? Staram się bardzo ograniczać do 1 dawki co dwa dni ale zbliża się wiosna i obawiam się, że będę musiała zwiększyć dawki...

Czy któraś z Was bierze albo brala te leki w ciązy??
:conf used:
WSZYSTKIE LEKI nalezy przyjmować zgodnie z zaleceniem lekarza. Jeśli jesteś lub podejrzewasz ciążę należy bezzwłocznie poinformować o tym lekarza. Większość leków odczulających jest zabroniona w tym stanie i branie ich wg swojego widzi mi się nie prowadzi ani do poprawy twojego stanu zdrowia ani nie wpływa dobrze na dziecko.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 09:43   #4
desia888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość

Czy któraś z Was bierze albo brala te leki w ciązy?? :conf used:
Niestety w ciazy nie bralam, ventolinem musialam sobie psikac ale to bylo zanim zaszlam.
Z tego co wiem takie leki wziewne na astme dzialaja miejscowo i sa dopuszczalne do uzywania w czasie ciazy, jednakze napewno nalezy robic to pod kontrola lekarza!
Tak wiec jak najszybciej zglos sie do swojego prowadzacego!
Ja sama jestem alergiczka, z tym ze ja mam problemy skorne, spokoj mialam do 26 tygodnia ciazy a potem zaczela sie jazda, caly czas jestem na masciach sterydowych niestety, antyhistaminy w razie potrzeby plus musialam przyjac jeden (na szczescie tylko ) zastrzyk sterydowy.
Przez tydzien musialam rowniez chodzic na zastrzyki dozylne z wapnia i wit C.
Mam dobrego dermatologa-alergologa i ginekologa, ktorzy nie rozkladaja rak, a ktorzy staraja mi sie pomoc w sposob bezpieczny dla dziecka. Zadna nieleczona przypadlosc matki nie jest bezpieczna dla dziecka, a dobry lekarz z doswiadczeniem musi znalezc lek, ktory mozesz w ciazy stosowac!
A astma czy dusznosci naleza do takich przypadlosci/chorob , ktore pomimo ziazy musza byc leczone gdyz sa niebezpieczne dla dziecka, tak wiec uszy do gory i rozmawiaj z lekarzami, oni sa po to zeby Ci pomoc, a jesli nie chca Ci pomoc to niestety musisz wtedy szukac innych lekarzy.
leku neplit niestety nie znam
Zycze powowdzenia!

Viki 28.04.2012
desia888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 09:22   #5
Patrilla
Zakorzenienie

Cool Dot.: Ventolin i Neplit w ciąży! Pomocy!

A Twój gin nie może porozumieć się z alergologiem i ustalić bezpiecznych leków i dawek? Lekarz powinien to zrobić! jak nie chce znajdź innego bo dobrze ci ciąży nie poprowadzi!
Stary 2012-03-04, 09:17   #6
anna99302
Zadomowienie

Cześc dziewczyny! Dziękuje za tyle odpowiedzi. Mój alergolog mnie prowadzi od początku ciąży i twierdzi, że po prostu muszę jak najbardziej ograniczac branie tych środków. A tu powoli zaczyna pylic i czuję, że będę musiała brac więcej... Tylko, że wiecie jak to jest - lekarz mówi jedno, a ja naprawdę nie wiem ile to jest dużo tych dawek tak naprawdę. I czy któraś z dziewczyn miała kiedykolwiek w ciąży te leki przepisane i ma jakieś doświadczenia...
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości