Moja prywatność vs TŻ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-23, 11:53   #1
Gwiazda87
Raczkowanie

Unhappy

Moja prywatność vs TŻ

Witajcie Kochane !
Nie wiedzialam gdzie mam umieścić ten wątek ale stwierdziłam ze przyszłe panny młode mogły miec styczność z taką sprawą

Moje pytanie brzmi na ile wasz TŻ lub przyszły mąż lub mąż ma wgląd w Waszą prywatnośc np wiadomości w komórce,maile,facebook,ha sła do różnich kont.
A moze spotkałyście sie z tym ze Wasz TŻ bez Waszej wiedzy zmienił Wam hasło i zawratość prywatnych widomości (na poczcie lub gdzies indziej) wykorzystał przeciw Wam ?

bo ja nie wiem co robić...czy to juz jest prześladowanie?
Stary 2011-09-23, 12:08   #2
sillvvia
Zadomowienie

Dot.: Moja prywatność vs TŻ

To na pewno nie jest normalne. NIe mogłabym być z kimś, kto nie ma do mnie zaufania,. A skoro grzebie w moich prywatnych korespondencjach i rzeczach no to oczywistym jest, że brak tego zaufania z jego strony.

WYMIANKA
sillvvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 12:36   #3
evoonia86
Zakorzenienie

Mój Tż zna większość moich haseł - już nie raz zdarzyło się tak, że musialam go prosić o odp na maila z mojego konta itp., bo ja akurat nie miałam dostępu do kompa. Ja do jego też znam. Korzystamy z tej wiedzy w skrajnych sytuacjach i tyle. Nie sprawdzamy się
Mam do niego zaufanie, On do mnie. Zdarza sie też, że odbieramy telefon drugiej osoby, jesli ta nie może. ale wiesz, wszystko w ramach "proszę sprawdź kto dzowni", "odbierz tel" itp.
Mam nadzieję, że w miare jasno odp Ci jak to u nas wygląda.

Jesli jednak Tż robi takie rzeczy bez Twojej wiedzy/prośby to ewidentnie jest to sprawdzanie Ciebie i tego co robisz. A zmiana hasła to już w ogóle nie mieści mi się w głowie
Stary 2011-09-23, 12:41   #4
(kicia)
Zakorzenienie

Mój TŻ zna moje hasła do niektórych portali telefonu przed nim nie chowam jeśli by chciał przeczytać to by to zrobił ja bym nie protestowała bo nie mam nic do ukrycia ale on nawet nie chce. Gdyby zmienił mi hasło do jakiegokolwiek kont to nie wiem czy nadal by był moim partnerem bo to już jest przesada
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 13:09   #5
asienka_1005
Raczkowanie

U nas jest tak, że znamy swoje hasła- zarówno do portali, kont pocztowych jak i PINy. Nieraz są takie sytuacje, że jedno z nas musi załatwić coś za drugie i to ułatwia sprawę- odpisać jakiegoś maila, wypłacić pilnie pieniądze, skorzystać z telefonu czy cokolwiek takiego.
On nie ma nic przede mną do ukrycia, ja przed nim też. Ale gdyby zaczął mnie w jakiś sposób podchodzić, czy robić coś w stylu partnera Autorki, to chyba zaczęłabym się zastanawiać.
Albo się sobie ufa, albo nie. Owszem- wszystko w granicach normy, ale tak naprawdę nikt nie ma prawa dostępu do Twoich prywatnych informacji, haseł, a udostępniasz je komukolwiek z własnej dobrej i nieprzymuszonej woli, Autorko.
Mam nadzieję, że Twoja sytuacja rozwiąże się pomyślnie

A tak w ogóle to z podawaniem tych wszystkich prywatnych danych, haseł trzeba naprawdę uważać. Nigdy nie wiadomo, kto i do czego to wykorzysta.

http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png
asienka_1005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 13:12   #6
tenebrosa
Wtajemniczenie

My nie znamy haseł do żadnych swoich kont ani bankowych ani emailowych, ani na portalach społecznościowych czy gdziekolwiek indziej. Swoich PINów do kart bankomatowych też nie znamy, dla ścisłości Nie uważam, żeby było to potrzebne. W komórki też sobie nie zaglądamy, mimo że za niecałe 10 miesięcy będzie moim Mężem. Oboje uważamy, że nawet w małżeństwie trzeba zachować trochę prywatności, w przeciwnym wypadku można się zatracić w każdym związku, nie tylko małżeńskim.

A zmienianie hasła za Twoimi plecami jest dla mnie nie do pojęcia. Niech sobie założy swoje konto i tam zmienia hasło nawet codziennie jak go to bawi. Ty znasz jego hasła i patrzysz z kim korespondował? Podejrzewam, że nie.
Moim zdaniem nie powinnaś mu podawać żadnych haseł, skoro takie rzeczy robi. W ogóle na Twoim miejscu pozmieniałabym teraz wszystkie hasła i od tej pory nie miałby wglądu w żadną moją korespondecję czy inne działania w necie.
Stary 2011-09-23, 13:27   #7
potterka
Zakorzenienie

ja znam hasła, piny itp. do kont męża, on do moich nie bo ma skleroze i nawet czasem do mnie dzwoni z pytaniem, jaki jest pin do jego karty bankomatowej

natomiast nie przeszkadzałoby mi gdyby zajrzał w moją pocztę czy telefon, nic nie ukrywam

jednak jeśli miałoby miejsce zmienianie kont, podszywanie się pode mnie (czy też w druga stronę ja pod niego) to byłoby to już chore
potterka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-23, 13:52   #8
ewka1368
Zakorzenienie

tz zna haso do mojej poczty i portali ja jego tez ale ani raz nie sprawdzalam mu kto pisze
oczywiscie sa takie sytuacje jak dziewczyny pisza ze np ja nie mam jak sprawdzic poczty a czekam na cos waznego to dzwonie do tz i sprawdza ale w innej sytuacji NIE stanowcze NIE
Stary 2011-09-23, 15:38   #9
M_ilkaa
Rozeznanie

U nas jest tak, że nie znamy swoich haseł do poczty, pinów do kart itp. Żadne z nas nie ma prywatnego FB ani NK. Kilka razy prosiłam TŻ o sprawdzenie czegoś na moim mailu, bo fizycznie nie miałam dostępu - sprawdził i ok nie zagląda mi więcej sam na poczte, nie zmienił mi sam hasła!!, a że mu ufam to też hasła nie zmieniłam po tym "incydencie" .
Do telefonów komórkowych też sobie nie zaglądamy, czasem tylko pokazujemy sobie pokaźną kolekcje zapisanych w pamięci miłosnych smsów
Ja uważam, że prywatność jest ważna, a bardziej świadomość tego, że tą prywatność posiadam, że nie jestem ograniczana, kontrolowana itp. bo faktycznie nie mam przed nim nic do ukrycia i bez problemu mogłabym udostępnić jemu hasła.
Ufam jemu, co nie ma nic wspólnego z zaslepieniem czy jakimiś innymi negatywnymi skojarzeniami. Wiem, ze on też mi wierzy - inaczej nasze planowanie małżeństwa nie miałoby sensu - tak uważam.
Stary 2011-09-23, 19:50   #10
__Paulinka__
Zakorzenienie

Mu znamy swoje hasla do poczty, Allegro, bo czasami są sytaucje, ze nie ma sie samemu dostepu, wiec czemu On nie moze tego sprawdzic? Moj TZ czesto rano do mnie dzoni i sie pyta czy przyszlo cos ciekawego na poczte. Przeciez nie mamy nic do ukrycia.... do komorek nie zaglądamy bo po co? chyba, ze chce jakis numer albo mam zadzwonic gdzies z Jego telefonu. Piny do kont tez znamy, ale szczerze mowiac nie pamietam Jego. Jakbym potrzebowala to by mi dal. Hasla do konta znam, bo czesto robimy wspolne przelewy (mieszkamy razem). Jak ktos jest razem tzn ze ufa drugiej polowce takze i w sprawach finanowych, korespondencyjnych itp..
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 21:53   #11
keira2008
Rozeznanie

Mój ukochany zna wszystkie moja hasła na portale (fora internetowe), na pocztę itd bo mam te same. Telefon może wziąć w każdej chwili kiedy chce i po co chce.
Myślę, że jeśli ktoś nie daje powodów do nieufania drugiej osobie to nie ma potrzeby ukrywania czegoś/ zatajania/ sprawdzania/ wertowania wszystkiego.
TŻ korzysta z mojej poczty, używa tel, allegro itd. ale ja nie widzę w tym problemu. Bo po pierwsze- ja mam taki sam dostęp do jego danych, po drugie ufam mu, po trzecie nie mam niczego do ukrycia i nie obawiam się że znajdzie coś czego nie powinien. Dziwne? Może dla niektórych.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-23, 22:01   #12
roksana111
BAN stały

My nie znamy naszych haseł ani pinów.Każdy używa swoje rzeczy typu laptop czy komórka.Co do konta bankowego to też kazdy ma swoje i nie ma dostępu do konta drugiego.Jakoś nie było nam to potrzebne
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-24, 09:29   #13
Ania_M_
Raczkowanie

Ja również nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że zmienia mi hasło do czegokolwiek.
Mamy do siebie zaufanie, na FB - logujemy się z automatu bo hasła są zapamiętane. Pocztę mamy - outlooka więc też wchodzi się bez logowania.

I tak jak napisała evoonia86 jeśli jest potrzeba to odbieramy swoje telefony np. któreś z nas kieruje samochodem

Gwiazda87 A to co robi twój mężczyzna trochę mnie przeraża.
Stary 2011-09-25, 08:04   #14
Madziuniusia
Zakorzenienie

A my znamy swoje hasła, PINy, hasła do kont bankowych i nie widzę w tym nic dziwnego. Jest potrzeba to się tego używa. Nie sprawdzam go. On mnie też.
Stary 2011-09-25, 11:39   #15
chryja_bez_ryja
BAN stały

My też wszystkie PINy i hasła znamy ale nie wykorzystujemy tego, mój TŻ i tak wszystko o mnie wie.
chryja_bez_ryja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 16:52   #16
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

My znamy niektóre swoje hasła, piny, itp. Znamy te, które były potrzebne drugiej osobie, czyli np czekałam na ważnego maila a pracowałam 2 tyg 500km od domu bez dostępu do kompa i wtedy TŻ mi sprawdzał pocztę, ale nie wykorzystujemy tego nadmiernie, jedynie za wiedzą drugiej osoby w skrajnych sytuacjach. Nasze telefony leżą zawsze na wierzchu ale żadne z nas nie ma potrzeby czytania smsów drugiej osoby i sprawdzania jej połączeń. Czasem odbieramy swoje telefony nawzajem, bo np któreś z nas prowadzi samochód, jest w łazience, itp i nie może rozmawiać, ale to na zasadzie: dzwoni twoja mama/siostra, odebrać? Gdyby wchodził na moje jakiekolwiek konta bez mojej wiedzy i jeszcze coś mi tam zmieniał to poważnie bym się zastanowiła czy chcę być z kimś kto raz, że mi nie ufa, a dwa podszywa się pode mnie i nie wiadomo co robi za moimi plecami.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 16:54   #17
paula54
Zakorzenienie

my też raczej wszystkie swoje hasła znamy. A nawet jeśli któregoś nie znamy, to jeśli potrzeba skorzystać, to podpytujemy (szczególnie moje hasła z cyferek, których Łoś nie może spamiętać). Nie raz, nie dwa wysyłaliśmy za siebie maile, robiliśmy przelewy online. Allegro ma tylko on, więc nawet nie pytam, tylko zamawiam jak potrzebuję sama.
W komórki sobie też nie zaglądamy (chyba, że w żartach typu "ja tu zaraz sprawdzę, z kim tak romansujesz, że telefonu wiecznie nie odbierasz"), maili nie czytamy.
Prywatność - owszem, ale bardziej na zasadzie "ty masz kawałek miejsca w które ja się nie wtrącam i w którym panuje twój porządek i ja też", bo nie mamy żadnych sekretów, więc i po co się przed sobą kryć.
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-25, 18:12   #18
Gwiazda87
Raczkowanie

ehhh....macie racje,jesli to jest wykorzystywane w dobrych celach to ok ale jesli ktos chce kontrolowac i sprawdzac druga osobe to jest złe.
Moj TŻ ma problem z zaufaniem juz od początku, jak sie poznalismy,nie dlatego ze dalam mu jakis powod, On po prostu nikomu nie ufa,nie mial nigdy przyjaciela-zawsze tylko kolegów,znajomych.No ale ja sie zastanawiam kiedy to zaufanie nabędzie, i czy w ogole tak sie stanie.
Póki co pozmienialam wszystkie hasła jakie sie dało...
i nie wiem co dalej bedzie....ehhh
Stary 2011-09-25, 22:19   #19
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gwiazda87 Pokaż wiadomość
ehhh....macie racje,jesli to jest wykorzystywane w dobrych celach to ok ale jesli ktos chce kontrolowac i sprawdzac druga osobe to jest złe.
Moj TŻ ma problem z zaufaniem juz od początku, jak sie poznalismy,nie dlatego ze dalam mu jakis powod, On po prostu nikomu nie ufa,nie mial nigdy przyjaciela-zawsze tylko kolegów,znajomych.No ale ja sie zastanawiam kiedy to zaufanie nabędzie, i czy w ogole tak sie stanie.
Nie łudziłabym się. Facet bluszcz. Może być jeszcze gorzej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-26, 08:41   #20
T'ai
Zakorzenienie

my nie znamy swoich pinów, haseł do portali społecznościowych czy maili
nie jest mi potrzebna taka wiedza
do jego komórki czy on do mojej mamy łatwy dostęp ale nie grzebiemy sobie w nich na wzajem bo niby w jakim celu
jedynie oboje mamy wgląd do naszych kont bankowych bo mamy je wspólne po prostu
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 10:40   #21
95a9f5071e7d0cd6ef7dbab6e353959a34994157_6057de0215c7d
Konto usunięte

Cytat:
jego zachowanie jest dziwne, tym bardziej, że jak sama piszesz-nie dałaś mu żadnego powodu.
Zaufanie to podstawa każdego udanego związku. Moim zdaniem oczywiście.

Swoją drogą moja kumpela miała kiedyś faceta który ograniczał ją do tego stopnia, że w komórce nie mogła mieć zapisanego żadnego kolegi bo on był zazdrosny. To był jakiś obłęd.
95a9f5071e7d0cd6ef7dbab6e353959a34994157_6057de0215c7d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 11:05   #22
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Takie zachowanie faceta już zapaliłoby mi w głowie czerwoną lampkę. Poza tym nie rozumiem co to za związek bez wzajemnego zaufania. Porozmawiaj z TŻtem tak szczerze, od serca.

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 17:49   #23
jagodzia133
Zakorzenienie

mój tż zna moje hasła a ja jego ale nigdy nie czytamy sobie wiadomości ani nie wchodzimy na swoje konta no chyba że ja mu każę coś tam zrobić. Nie czyta moich smsów bo po co?? Czasami odbierze telefon albo smsa ale jak akurat ja tego zrobić nie mogę bo mam na przykład ręce zajęte albo po prostu nie chce mi się iść po telefon np do drugiego pokoju :P no ale to rzadko. A to co wyprawia twój tż to jest bardzo dziwne. Okazuje ewidentny brak zaufania. Powiem tak żeby to się nie przerodziło w coś gorszego oglądałam jeden program w tv t faceci byli tak zazdrości że zamykali swoje kobiety w mieszkaniach i zabraniali się im myć. Ja bym coś z tym zrobiła.
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-26, 20:34   #24
Gwiazda87
Raczkowanie

no ale co ja mam zrobic z tym ? cokolwiek sie da ?
Stary 2011-09-26, 21:48   #25
Sandra86
Raczkowanie

Cytat:
A moze spotkałyście sie z tym ze Wasz TŻ bez Waszej wiedzy zmienił Wam hasło i zawratość prywatnych widomości (na poczcie lub gdzies indziej) wykorzystał przeciw Wam ?
Czy Twój facet kontroluje Twoje wyjścia, spotkania? Czy śledzi Cię, dopytuje się gdzie byłaś, co robiłaś, z kim? Czy stosuje wobec Ciebie przemoc fizyczną?
Stary 2011-09-27, 09:23   #26
keira2008
Rozeznanie

Ej bez przesady, dziewczyna ma problem z tym że facet sprawdza ją bo nie ma zaufania, a nie z tym że jest psychopatą który ją leje, zamyka w łazience i w ogóle.
Skoro szuka pomocy- to widocznie jej na nim zależy. A czy zastraszonej kobiecie by zależało? Nie sądzę.

Droga autorko, porozmawiaj z nim szczerze. Dowiedz się jakie jest jego podejście do problemu i dlaczego to dokładnie robi. Powiedz mu wprost co myślisz na ten temat. Uświadom go, iż taki stan rzeczy nie może trwać bo wcześniej czy później zostanie sam.

Stary 2011-09-27, 15:50   #27
Gwiazda87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sandra86 Pokaż wiadomość
Czy Twój facet kontroluje Twoje wyjścia, spotkania? Czy śledzi Cię, dopytuje się gdzie byłaś, co robiłaś, z kim? Czy stosuje wobec Ciebie przemoc fizyczną?
nie no tak zle nie jest czy kontroluje spotkania...raczej zna moj plan dnia,wie co robie,z kim ale na zasadzie pytania '' Hej co dzisiaj robisz?''
Przemoc tez nie, no bez przesady !
Keira2008 masz racje, tak tez zrobie, ale boje sie ze to nie odniesie skutku, bo jak pol roku temu przeczytal bez pytania moje smsy to widac nie wyciagnal wnioskow,należytych wniosków. No ale spróbuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-28, 09:48   #28
keira2008
Rozeznanie

Cytat:
Keira2008 masz racje, tak tez zrobie, ale boje sie ze to nie odniesie skutku, bo jak pol roku temu przeczytal bez pytania moje smsy to widac nie wyciagnal wnioskow,należytych wniosków. No ale spróbuje

Kochana musisz mu to porządnie wytłumaczyć, powiedzieć jak się z tym czujesz. Postawić możesz mu także ultimatum- albo zaufanie i niesprawdzanie się nawzajem, albo związek nie ma sensu.
Powiem Ci, że z czasem może być tylko gorzej skoro do niego nie dociera to, że z tym sprawdzaniem źle się czujesz i nadal to robi.
Dom bez fundamentów prędzej czy później się zawali- tak samo jest ze związkiem.
Trzeba się szanować, szanować prywatność, ufać bezwarunkowo. To jest podstawą. Bo w związku trzeba czuć się swobodnie i dobrze a nie jak w "big Brotherze" że każdy ma wgląd do naszej prywatności bez względu na to, czy w danym momencie tego chcemy.
W takiej sytuacji siedzisz tylko i myślisz kiedy ten facet znów wybuchnie, będzie sprawdzał wszystko jak leci a potem robił awantury tak na prawdę o nic.
Kochanie, masz prawo do prywatności. Wiesz o tym doskonale. Znasz siebie i wiesz jak się z tym czujesz. Więc wyrzuć swojemu facetowi to wszystko- powiedz mu co czujesz. Najlepiej wprost. Dodając czego oczekujesz od niego.

Stary 2011-10-01, 19:36   #29
maiti
Raczkowanie

zgadzam się z Keira2008 i zrób tak jak Ci radzi.
maiti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 12:04   #30
Gwiazda87
Raczkowanie

Zrobiłam i bede czekac na efekt..
Dziękuje Wam

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości