zawiść i rozgoryczenie..też tak masz? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 14:03   #1
panienka92
Raczkowanie

zawiść i rozgoryczenie..też tak masz?

drogie wizażanki jestem jedną z was..to moje drugie konto gdyż pragnę pozostać anonimowa..od pewnego czasu..może i od zawsze męczy mnie pewien problem..otóż strasznie zazdroszczę innym..

ktoś zapytałby się czego?

wszystkiego..tego,że ktoś ma więcej pieniędzy,zdał prawo jazdy,czy jest lepszy ode mnie w jakimś konkursie..najchętniej zrobiłabym wszystko aby tej osobie podstawić nogę wiem,że to okropne ale tak jest..jestem bardzo zawistna..

czy wy też macie takie odczucia? jak to jest?
panienka92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 14:12   #2
Mikadoo
Rozeznanie

Dot.: zawiść i rozgoryczenie..też tak masz?

Nie powiem... zdarza mi się zazdrościć ale chyba nie aż do takiego stopnia... bardziej w sensie, że sama chciałabym być na miejscu tej osoby i wyobrażam sobie jakby to było.

Zawiść i rozgoryczenie czułabym wtedy jak ktoś zabrałby mi coś o co się staram sprzed nosa... wtedy nie wykluczam tak skrajnych uczuć.
Stary 2011-09-08, 14:17   #3
shirleyyy
Rozeznanie

to taka typowa polska przypadłóść......cieszyć się jak komuś się noga powinie a nienawidzić jak ktoś odniesie sukces. zapewne kazdy człowiek pare razy w swoim zyciu przeżył taki stan , słabiej lub mocniej, niekoniecznie cchąc się przyznać do tych emocji przed samym sobą. w końcu nic w tym chwalebnego....
ja raczej zazdroszczę zaradności i w duchu sobie mówię "tez bym chciała tyle zarabiać" ale raczej nie myślę "oby go zwolnili", byc może miałAam kiedys takie mysli ale nie przypominam sobie konkretnej sytuacji....
widocznie masz niskie poczucie własnej wartości, pracuj nad sobą ja też próbuje
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 14:21   #4
Olivvek
Zadomowienie

Rozgoryczenie- owszem, przede wszystkim. Wkurzam się bardziej na los, czemu ja nie mam bogatych rodziców i prostego startu -,- bo czego innego chyba nie mam co zazdrościć. "dzieciaczki z dobrych domów" zachowują się zwykle jakby zatrzymali się w rozwoju na poziomie gimnazjum, bądź przycierają noskiem sufit- uwielbiam rzucać im uszczypliwe uwagi i komentować ich braki ;> chociaż coś mi zostało ;p co do zawiści... U mnie pozostaje tylko w sferze myśli, nie umiem robić komuś na złość.
Stary 2011-09-08, 14:22   #5
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panienka92 Pokaż wiadomość
drogie wizażanki jestem jedną z was..to moje drugie konto gdyż pragnę pozostać anonimowa..od pewnego czasu..może i od zawsze męczy mnie pewien problem..otóż strasznie zazdroszczę innym..

wszystkiego..tego,że ktoś ma więcej pieniędzy,zdał prawo jazdy,czy jest lepszy ode mnie w jakimś konkursie..najchętniej zrobiłabym wszystko aby tej osobie podstawić nogę wiem,że to okropne ale tak jest..jestem bardzo zawistna..

Zamiast podstawiać nogę innym, żeby się nie wiodło, może lepiej popracować nad sobą, aby się udawało...?

Z takiej chorej, bezinteresownej zawiści i zazdrości nic dobrego nigdy nie wyszło, bo co? I on i Ty nic z tego mieć nie będziecie... a tak, to się ma chociaż motywację, żeby zrobić coś, aby sobie poprawić...
Stary 2011-09-08, 14:26   #6
Karolinitka
Zadomowienie

Wiesz, każdy czegoś innym zazdrości - ja na przykład zazdroszczę innym dziewczynom wypukłych tyłków Jak bum cyk cyk, dałabym się za taki pokroić, bo jak sama się domyślasz, mój pozostawia wiele do życzenia
Wszystko inne mam, więc nie zazdroszczę

U Ciebie czuję mocny przesadyzm. Zazdrościsz wielu rzeczy wielu ludziom. Nie zastanawiałaś się z czego to wynika?

I powtórzę, za shirley - pracuj nad sobą! Ja nad swoim tyłkiem pracuję dzień w dzień

R.Frost

Cel osiągnięty.
Karolinitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 14:33   #7
2016070953
Konto usunięte

nie czuje zawiści, jest mi to obce.
rozgoryczenie - tak, ale nie z powodu że ktoś coś ma a ja nie
2016070953 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 14:36   #8
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez panienka92 Pokaż wiadomość

kiedys moze i tak. Ale teraz ciesze sie, ze innym sie udaje. Bo w koncu to kolezanka, bo kolega, bo rodzina, bo znajoma, bo ktostam. Duzo latwiej sie cieszyc, ze komus sie udaje, niz udawac, ze sie nie chce tej nogi podstawic. Udalo mi sie to siagnac poprzez proste postawienie sie w sytuacji osoby, ktorej sie udalo. Na pewno chcialabym zeby mi ktos szczerze pogratulowal, usmiechnal sie.
Zreszta, nie mozna byc ze wszystkiego najlepszym.
Stary 2011-09-08, 14:39   #9
manio
Zakorzenienie

Nie , ja tak nie mam, może jak byłam mała Nie lubię cieszyc się z czyichś porażek... wręcz mnie to smuci.. Skupiam się na swoim życiu i nie interesuje mnie kto co i ile ma...
manio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 14:49   #10
Soso
Zakorzenienie

Jedyni ludzie, którym czegoś zazdroszczę to fizycy i astronomowie, dziedzina wiedzy w której się specjalizują jest dla mnie jedną z najbardziej fascynujących, jakie mogę sobie wyobrazić.

A co do reszty, uważam, że szkoda czasu na emocje, które niczego dobrego nie wnoszą.
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 15:01   #11
2Mm
Raczkowanie

Lepiej pracuj nad sobą, bo później może być jeszcze gorzej. Jak byłam w gimnazjum to zdarzało mi się zazdrościć. Ale po jakimś czasie doszłam, że to głupie i nie tędy droga. Ponieważ, ludzie dochodzą do czegoś ciężką pracą i lepiej brać z nich przykład niż źle życzyć. No i takie myślenie działa. Nie życzę ludziom źle, ale żeby im się układało. To nie takie trudne myślenie Ale mam w swojej grupie na studiach dwie bardzo zawistne osoby. Myślą chyba, że tego nie widać, ale nie raz między słowami dało się zauważyć, że cieszą się z czyjejś porażki. I powiem ci, że te osoby nie wyglądają na szczęśliwe. Bo gdyby zmieniły negatywna energię w pozytywną i zaczęli dążyć do tego co by chcieli mieć to pewnie byliby od razu szczęśliwsi. Wiem, że jedna dziewczyna w jednym temacie uporczywie mi źle życzy. Może jakby zmieniła nastawienie to dawno by do tego doszła czego pragnie
A i pracuj nad swoją samooceną. I uważaj bo ludzie wyczuwają zawistników, żebyś pewnego dnia nie została sama.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
Napisane przez manio Pokaż wiadomość
Skupiam się na swoim życiu i nie interesuje mnie kto co i ile ma...
Jak będziesz się skupić na swoim życiu, celach, pracy i hobby to nawet nie będziesz miała czasu na takie myślenie.

2Mm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 15:56   #12
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Rozgoryczenie- owszem, przede wszystkim. Wkurzam się bardziej na los, czemu ja nie mam bogatych rodziców i prostego startu -,- bo czego innego chyba nie mam co zazdrościć. "dzieciaczki z dobrych domów" zachowują się zwykle jakby zatrzymali się w rozwoju na poziomie gimnazjum, bądź przycierają noskiem sufit- uwielbiam rzucać im uszczypliwe uwagi i komentować ich braki ;> chociaż coś mi zostało ;p co do zawiści... U mnie pozostaje tylko w sferze myśli, nie umiem robić komuś na złość.
Ile w Tobie zlosci, rozgoryczenia i gniewu.
Pomijam, ze wrzucasz wszystkich do jednego wora. Jestes bardzo nienawistna.
Twoj post brzmi naprawde strasznie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 15:58   #13
201608251020
Konto usunięte

Nigdy w życiu nie cieszyłam się z czyichś porażek, rzadko coś też odnoszę personalnie 'chciałabym jak Iksińska'.
Ale zdarza mi się niejednokrotnie pomyśleć:
- dlaczego to ja jestem chora a inni zdrowi, czemu ja?
- dlaczego nie dostałam jakieś fajnej pracy na 1/2 etatu na studiach, skoro innym się udaje?
- kiedyś będę więcej zarabiać, wtedy na pewno sobie kupię coś-tam.
- eh, ale ta dziewczyna jest zgrabna, chciałabym kiedyś wyglądać podobnie!
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 16:05   #14
muszynianka
Zakorzenienie

A ja tam czasem się po ludzku ucieszę, jak kogoś kto ma za dobrze w życiu spotka ogromne nieszczęście w postaci np pracy w KFC - a gdy ja tam pracowałam tak tragicznie mi współczuł tej pracy, oh oh
Potem chodzi i to przeżywa mówiąc że to jak praca w kopalni i ludziom należą się podwyżki. No ale wcześniej gadka była inna że to praca dla debili i każdy ją może wykonywać. No bo czemu mam się nie cieszyć że ktoś dostał kopa?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 16:11   #15
lady17
Wtajemniczenie

Nigdy nie czułam zawiści. Zazdrosna bywam, ale raczej na zasadzie "fajnie gdyby i mnie to spotkało".

Zamiast pekać z zazdrości i zalewać się żółcią może lepiej sie ogarnąć, wziąć się do pracy i zacząć spełniać swoje marzenia, żeby czuć się spełnionym? Wtedy uczucie zazdrości bedzie Ci obce.

Nie życzę ludziom źle. Wierzę w karme.

Edytowane przez lady17
Czas edycji: 2011-09-08 o 16:14
lady17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 16:13   #16
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Zamiast pekać z zazdrości i zalewać się żółcią może lepiej sie ogarnąć, wziąć się do pracy i zacząć spełniać swoje marzenia, żeby czuć się spełnionym? Wtedy uczucie zazdrości bedzie Ci obce.
Acha, tylko gdyby to było takie proste. Nie wszystko jest zależne od nas, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie czy start w życiu.
Stary 2011-09-08, 17:08   #17
kajli28
Raczkowanie

...

Edytowane przez kajli28
Czas edycji: 2013-05-26 o 14:42 Powód: zły wątek
kajli28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 17:19   #18
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Acha, tylko gdyby to było takie proste. Nie wszystko jest zależne od nas, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie czy start w życiu.
No i co z tego? Nie uważasz,że lepiej jest wszystkiego dorobić sie samemu niż dostać ot tak? Wg mnie to jest powód do dumy i to takie maminsynki powinny zazdrościć tym którzy sami na wszystko zapracowali.

Niektórzy mają łatwiej - prawda. Ale czy to powód do zawiści? Lepiej się wziąć za siebie i swoim dzieciom dobry start zapewnić.

Edytowane przez lady17
Czas edycji: 2011-09-08 o 17:20
lady17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 17:21   #19
muszynianka
Zakorzenienie

Boże drogi no właśnie ci mówię że nie wszystko jest od nas zależne. Każdy z nas ma pewne ograniczenia najgorzej gdy chodzi o chorobę na którą nie mamy wpływu, bo to ona często ogranicza ludzi przed spełnianiem marzeń.
Stary 2011-09-08, 17:23   #20
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Boże drogi no właśnie ci mówię że nie wszystko jest od nas zależne. Każdy z nas ma pewne ograniczenia najgorzej gdy chodzi o chorobę na którą nie mamy wpływu, bo to ona często ogranicza ludzi przed spełnianiem marzeń.
No ale czy to powód do zawiści? Bo ktoś inny jest zdrowy? Bo jego to nie spotkało?
Stary 2011-09-08, 17:23   #21
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady17 Pokaż wiadomość
No ale czy to powód do zawiści? Bo ktoś inny jest zdrowy? Bo jego to nie spotkało?
Nie, ale do ogromnego rozgoryczenia i rozżalenia - tak.
Stary 2011-09-08, 17:27   #22
muszynianka
Zakorzenienie

Ehhh dokładnie...
Stary 2011-09-08, 17:29   #23
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Tu się moge zgodzić. Ale powiem szczerze,że jak się chce to wszystko można. Mam niepełnosprawnego brata, który dodatkowo ma inne przewlekłe choroby. I codziennie widzę jak świetnie sobie radzi. Robi to na co ma ochotę. Stara się żyć normalnie. Prawda, jest to okupione większym wysiłkiem, niemniej jednak da się. Więc zamiast się użalać może lepiej starać się żyć normalnie.
Stary 2011-09-08, 17:34   #24
muszynianka
Zakorzenienie

przestań tutaj rzucać tęczami i jednorożcami na stół.
Stary 2011-09-08, 17:38   #25
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lady17 Pokaż wiadomość
Tu się moge zgodzić. Ale powiem szczerze,że jak się chce to wszystko można. Mam niepełnosprawnego brata, który dodatkowo ma inne przewlekłe choroby. I codziennie widzę jak świetnie sobie radzi. Robi to na co ma ochotę. Stara się żyć normalnie. Prawda, jest to okupione większym wysiłkiem, niemniej jednak da się. Więc zamiast się użalać może lepiej starać się żyć normalnie.
Mówisz w imieniu brata, mówi się za siebie. Czekaj, czyżbyś była zdrowa i stąd te trywialne hasła rodem z kozetki "zamiast się użalać może lepiej starać się żyć normalnie" ?
Z własnego doświadczenia powiem Ci - SRATY TATY! Chora osoba zawsze będzie miała gdzieś w głębi, pojawiający się czasem żal, że czemu właśnie ją to spotkało.
Stary 2011-09-08, 17:42   #26
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Ehhh dokładnie...
Nie, no jasne, że można się wściekać na chorobę, szczególnie gdy ma się taką, z którą można próbować walczyć, ale wiadomo, że się nie wyra, co najwyżej czasowo zneutralizuje, ale to moim zdaniem zasadniczo nie determinuje niczego. Pewnie, że czasami mi się wyć chce z bezsilności jak własne ciało mnie nie słucha, jak znowu jest źle, ale raczej czuję się szczęśliwa i cieszę się, że moi bliscy nie są chorzy, że nie muszą się męczyć, że się wiedzie, że coś się udało, oby tak dalej.

Jestem, a przynajmniej staram się być pozytywna, większość ludzi z mojego otoczenia też ma takie podejście i są chyba szczęśliwsi niż Ci, którzy gniotą w sobie żale, zazdrości, zawiści i żywią się wściekłością na sukces innych.

Ale to też chyba z wiekiem częściowo przychodzi, że dociera do człowieka, że nie, nie ma figury modelki, nie ma rodziców milionerów, którzy zapewnili mu fantastyczny start, że nie zarabia kokosów, że nie jest supr-ekstra mózgiem fizycznym to i tamto, ale CO Z TEGO? czy jak ktoś jest nieszczęśliwym, zazdrosnym, zawistnym człowiekiem, to jakby dostał wszystko, czego tak zazdrości to nagle będzie ekstra szczęśliwy...? Czy znajdzie sobie inny powód do tego, aby znowu było nie tak i znowu będzie mu czegoś brakować...?
Stary 2011-09-08, 17:44   #27
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Pewnie, że czasami mi się wyć chce z bezsilności jak własne ciało mnie nie słucha, jak znowu jest źle,
No i właśnie o tym wyciu mówimy. Że czasem się chce... Ja nie umartwiam się 24 h na dobę, ale jak zaczynam wchodzić znowu w "słabszy okres" to zdarzają mi się dołki, czemu na mnie trafiło...
Stary 2011-09-08, 17:48   #28
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
przestań tutaj rzucać tęczami i jednorożcami na stół.
Ale skąd ta agresja? No sorry ale Ty sie cieszysz z tego,że ktoś dostał cieżka prace i czerpiesz z tego satysfakcję. To nie jest normalne

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Cytat:
Mówisz w imieniu brata, mówi się za siebie. Czekaj, czyżbyś była zdrowa i stąd te trywialne hasła rodem z kozetki "zamiast się użalać może lepiej starać się żyć normalnie" ?
Z własnego doświadczenia powiem Ci - SRATY TATY! Chora osoba zawsze będzie miała gdzieś w głębi, pojawiający się czasem żal, że czemu właśnie ją to spotkało.
Ale gdzie ja napisałam,że on nie ma tego żalu, że mu jest łatwo? Mi chodziło tylko o to,że zamiast stękać i narzekać na forum należy wziąć własne życie w swoje ręce.
Stary 2011-09-08, 17:48   #29
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
No i właśnie o tym wyciu mówimy. Że czasem się chce... Ja nie umartwiam się 24 h na dobę, ale jak zaczynam wchodzić znowu w "słabszy okres" to zdarzają mi się dołki, czemu na mnie trafiło...
My tak, ale autorka chce nogę podstawiać komuś, żeby się przewrócił, bo udało mu się zdać egzamin na prawo jazdy... a to moim zdaniem jest totalnie inna kategoria i dość ciężki kaliber
Stary 2011-09-08, 17:52   #30
lady17
Wtajemniczenie

Cytat:
I ja też tak mam. Wiadomo,że jeżeli człowiekowi na czyś zależy a się nie udaje to jest jakby dostał w łeb. I wtedy jak najbardziej rozgoryczenie jest na miejscu. Jak i żal. Ale się zbieram i jadę dalej.

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
My tak, ale autorka chce nogę podstawiać komuś, żeby się przewrócił, bo udało mu się zdać egzamin na prawo jazdy... a to moim zdaniem jest totalnie inna kategoria i dość ciężki kaliber
No dokładnie. Zamiast zazdrościć i czekać aż się komuś noga powinie lepiej samemu pracować na własne sukcesy. I wtedy nie trzeba będzie już zazdrościć.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości