|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak mogę pomóc mamie?
Dziewczyny proszę Was o poradę ...
Niedawno zmarł mój tato i mama została sama. Ja i brat ułożyliśmy sobie życie i mieszkamy daleko. Całe szczęście mama się jakoś trzyma, często do niej dzwonimy. Chciałabym jednak znaleźć dla Niej jakieś zajęcie, hobby, któremu mogłaby poświęcać czas. Mieszka w małej miejscowości i życie towarzyskie, kulturalne tam nie istnieje. Czy macie podobne doświadczenia? Będę wdzięczna za wszelkie porady. Z góry dziękuję i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak mogę pomóc mamie?
czy twoja mama pracuje?
czy obsługuje komputer? może warto by ją nauczyć np obsługi komputera? jak moja ciotka owdowiała to synowie pomogli jej opanować programy graficzne w podstawowym stopniu i tworzy sobie jakieś grafiki i pamiątki rodzinne :P lubi to może by zaczęła kontaktować się na skype? albo czytać wiadomości? odpalałaby sobie seriale z ipli czy coś? czy lubi manualne jakieś zajęcia? może lubi gotować? opowiedz jaka jest twoja mama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
kosmita jakiś normalnie
|
No właśnie - opowiedz o Mamie
![]() Czy ma jakieś zainteresowania, może miała zanim była mamą i żoną i zrezygnowała? Czy ma jakieś zdolności? Marzenia? Czy lubi kontakt z ludźmi, czy raczej to ma być zajęcie indywidualne?
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Najlepiej wg mnie żeby wyszła gdzieś do ludzi, jakiś kurs, kółko zainteresowań, w domu pewnie będzie jej wszystko przypominało Waszego tatę. Może porozmawiaj (oczywiście dyskretnie) z jej jakąś koleżanką (jeśli ma jakąś taką lepszą) żeby jakoś starała się organizować czas żeby Wasza mama nie siedziała sama w domu (we dwie zawsze raźniej)
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Moja mama właśnie została wciągnięta w świat wirtualny najbardziej z całej rodziny, ale to stało się dopiero po kilku latach i te lata były bardzo ciężkie dla wszystkich. Ma kilka koleżanek, z którymi regularnie się spotyka, zajęcia chóru. Tylko, że skoro Twój tata zmarł niedawno to mama tak od razu nie będzie tryskać energią, musi swoją żałobę przeżyć, byle nie zupełnie odcięta od świata i ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
przede wszystkim najpierw dajcie mamie przeżyć wszystkie etapy żałoby - to naprawdę ważne dla zdrowia i tego psychicznego, i fizycznego.
nawet jeśli to mała miejscowość (a nie wioska na 3 domy), to często się coś dzieje przy domach kultury, parafiach itp. kluby książki czy coś. wydaje mi się, że możliwości jest wiele. nic nie powiedziałaś nam o mamie, ale może lubi np. komuś pomagać? w mojej szkole jest pani, emerytowana nauczycielka, która przychodzi 2 razy w tygodniu i prowadzi zajęcia z dzieciakami, mówi, że to jej daje dystans i oddech, może coś takiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Latwiej powiedziec trudniej zrobic. Watpie, zeby mama bedac w zalobie chciala latac do jakis domow kultury itp. Najpierw jak wczesniej pisalyscie niech sobie wszystko pouklada. Ja bym po prostu mame jak najczesciej odwiedzala i jak najczesciej dzwonila. Wydaje mi sie, ze w takich sytuacjach bliskosc rodziny jest najwazniejsza.
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
uważam, że to ważne, żeby przeżyła żałobę, zauważ też, że każdy jest inny - jeden przepracuje wszystko w kilka miesięcy, inny lat. żałoba ma swoje etapy i trzeba po prostu przejść przez wszystkie, ale też nie dobrze się w niej zatrzymać. Ty znasz mamę, Ty możesz ocenić, na jakim etapie jest i jej coś w odpowiednim momencie podpowiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
kosmita jakiś normalnie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się, że mama musi przejść przede wszystkim przez całą żałobę.
A myślałaś może o piesku? Zawsze jakiś towarzysz życia, poza tym właściciele psów często się poznają przez spacery ze zwierzakami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.