Dwoje ludzi i rozmowy o przyszłości... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-02, 20:02   #1
wiktoriablack
Raczkowanie

Dwoje ludzi i rozmowy o przyszłości...

Jakie jest Wasze zdanie odnośnie rozmów w związku o przyszłości, o wspólnym marzeniu o ślubie, dzieciach, itp...?Powinny być w związku takie rozmowy czy lepiej czekać na wolę nieba i na to co przyniesie los...?
wiktoriablack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:08   #2
Kitka:)
CABIN CREW

Dot.: Dwoje ludzi i rozmowy o przyszłości...

Cytat:
Napisane przez wiktoriablack Pokaż wiadomość
Jakie jest Wasze zdanie odnośnie rozmów w związku o przyszłości, o wspólnym marzeniu o ślubie, dzieciach, itp...?Powinny być w związku takie rozmowy czy lepiej czekać na wolę nieba i na to co przyniesie los...?
zależy od tego jak długo jesteście razem.. na pierwszej randce raczej nie

Jeśli choć raz posmakowałeś latania to już zawsze będziesz chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić..

ZALATANA......
Kitka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:08   #3
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
czy lepiej czekać na wolę nieba i na to co przyniesie los...?
Tzn na co? Czekać na wolę nieba w postaci wpadki? A potem płakać bo jednak misiaczek, wbrew naszym wyobrażeniom, i tak nie chce się z nami ożenić?
Na pewnym etapie takie rozmowy raczej są naturalne i nieodzowne.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:11   #4
RubyFaelivrin
Rozeznanie

Cytat:
W związku powinno się rozmawiać o wszystkim. No, prawie o wszystkim, bo jakaś prywatność musi zostać zachowana.
Jeżeli ktoś marzy o ślubie i powiększeniu rodziny, to musi wiedzieć, czy jego połówka też tego pragnie.
Chciałabym kiedyś mieć dziecko i pracować, więc nie wyobrażam sobie związku z kimś, kto o synu czy córce nie chce słyszeć albo miejsce kobiety widzi wyłącznie w domu.
RubyFaelivrin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 20:49   #5
kreizi_baska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez RubyFaelivrin Pokaż wiadomość
W związku powinno się rozmawiać o wszystkim. No, prawie o wszystkim, bo jakaś prywatność musi zostać zachowana.
Jeżeli ktoś marzy o ślubie i powiększeniu rodziny, to musi wiedzieć, czy jego połówka też tego pragnie.
Chciałabym kiedyś mieć dziecko i pracować, więc nie wyobrażam sobie związku z kimś, kto o synu czy córce nie chce słyszeć albo miejsce kobiety widzi wyłącznie w domu.
: ehem::e hem:
kreizi_baska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 21:01   #6
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Przychodzi i czas na takie rozmowy, a nawet one są konieczne po jakimś czasie żeby wiedzieć na czym się stoi, bo co po 3-5 latach dowiadujesz się że twojemu facetowi podoba się bycie kawalerem a ty marzysz o domku z ogródkiem? Oczywiście nie chodzi mi planowanie przyszłości po miesiącu znajomości ani czekanie na to co przyniesie los jest... i ogólnie nie rozumiem jak można nie rozmawiać o tym z partnerem (nawet mimo planów coś się nie ułoży i parka się rozstanie)

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

Edytowane przez 3asiex
Czas edycji: 2011-10-02 o 21:03
3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-02, 21:01   #7
Myszunia19
Zakorzenienie

moze nie na pierwszej randce ale owszem uważam ze powino się rozmawiać o tym żeby potem nie było rozczarowań.
Myszunia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-02, 21:25   #8
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że powinny być w związku takie rozmowy. Co to za związek bez ustalenia PODSTAWOWYCH kwestii wspólnej egzystencji?

Gdy chcemy być z kimś na poważnie to podejście do życia, do kwestii ślubu, dzieci jest bardzo ważne - tzn. ważne jest, by to podejście dzielić, ponieważ są to tak fundamentalne kwestie, że nie da się osiągnąć kompromisu np. między osobą która nie chce miec dziecka, a tą, która go pragnie. I każdy związek na tym polegnie, tzn ktoś w tym układzie zawsze będzie nieszczęśliwy, dlatego w tych sprawach powinno się mieć podobne poglądy i już od początku szukać partnera odpowiadającego naszym wymaganiom.

I ja, w przeciwieństwie do innych, nie uważam, żeby pierwsza randka była złym czasem na taką rozmowę. Nie chodzi przecież o to, by z nowopoznanym facetem planować przyszłość, ale warto w ramach lekkiej pogawędki dowiedzieć się, jakie ktoś ma poglądy na ważne dla nas sprawy.
Ja np. wolałabym już na pierwszej randce dowiedziec się, że ktoś nie lubi zwierząt w domu, ma dziecko (bądź bardzo chce je mieć) czy jest, bo ja wiem, muzułmaninem - bo z tego typu osobami po prostu bym się nie związała i drugiej randki by nie było.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 07:00   #9
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
Oczywiście, że powinny być w związku takie rozmowy. Co to za związek bez ustalenia PODSTAWOWYCH kwestii wspólnej egzystencji?
(...)
I ja, w przeciwieństwie do innych, nie uważam, żeby pierwsza randka była złym czasem na taką rozmowę. Nie chodzi przecież o to, by z nowopoznanym facetem planować przyszłość, ale warto w ramach lekkiej pogawędki dowiedzieć się, jakie ktoś ma poglądy na ważne dla nas sprawy.
Ja np. wolałabym już na pierwszej randce dowiedziec się, że ktoś nie lubi zwierząt w domu, ma dziecko (bądź bardzo chce je mieć) czy jest, bo ja wiem, muzułmaninem - bo z tego typu osobami po prostu bym się nie związała i drugiej randki by nie było.
Zgadzam się z powyższym. To przecież nie musi być rozmowa pt. "ile dzieci będziemy mieć? " lub "do ślubu to frak, czy garnitur włożysz?", tylko poruszenie tego, czy np. facet ma czas na związek, czy w jakiejś tam przyszłości widzi siebie jako męża / partnera i ojca, czy kocha zwierzęta etc. Jeżeli gość od razu, na pierwszej randce wypali, że dla niego 5 pierwszych miejsc w życiu to zajmuje praca i samotne wspinaczki wysokogórskie, a gdzieś tam za 10 lat ewentualnie znajdzie czas na posiadanie dziecka, to przynajmniej można się zastanowić, czy druga randka ma sens.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 07:06   #10
Candy_lips
Zakorzenienie

Jak każdy-powinny być. Ażeby potem się nie rozczarować.

Pozdrawiam.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 08:25   #11
martusia205
Zakorzenienie

oczywiście,że powinny,ale w swoim czasie..na początku związki są w fazie zauroczenia sobą,a to za wcześnie..trzeba trochę czasu,by upewnić się,że z tą osobą chcemy dzielić życie i gdy mamy już taką pewność nalezy podjąć kroki..rozmowa,plany..a potem realizacja naszych celów

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201007032438.html
martusia205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-03, 08:33   #12
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Takie rozmowy powinny wychodzić w naturalny sposób. Z czasem. Owszem, poznawanie własnych światopoglądów na różne ważne kwestie to podstawa, ale tematy w kwestii założenia rodziny wymagają pewnego podłoża, fundamentu w związku. Dlatego najpierw budowanie gruntu, potem rozmowy. Na wszystko jest odpowiedni czas i pora.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 09:22   #13
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia205 Pokaż wiadomość
oczywiście,że powinny,ale w swoim czasie..na początku związki są w fazie zauroczenia sobą,a to za wcześnie..trzeba trochę czasu,by upewnić się,że z tą osobą chcemy dzielić życie i gdy mamy już taką pewność nalezy podjąć kroki..rozmowa,plany..a potem realizacja naszych celów
Z takiego myślenia, moim zdaniem, wychodzą późniejsze problemy w związku pod tytułem - "nie pasuje mi w nim milion rzeczy, mamy inne poglądy na świat, nie możemy się dogadać, ale ja go KOCHAM, co robić?" A na pytanie "Czemu w ogóle się z nim związałaś?" jest najczęstsza odpowiedź: "Bo NIE WIEDZIAŁAM, że on ma takie poglądy, bo była faza zauroczenia i nie zwracałam uwagi na takie sprawy" etc...

I tutaj dochodzimy do ŚWIADOMEGO wyboru swojego partnera, który to wybór bardzo ułatwia późniejsze bycie i życie w związku.

Rozmowa o tym, jak ktoś zapatruje się na pewne kwestie nie jest tym samym co planowanie z nim przyszłości. Rozmowa, luźna rozmowa na taki temat nie wymaga przygotowania gruntu, nie wymaga "czasu". Zwyczajnie na pierwszej randce pyta się o wiele rzeczy - czym się zajmuje, jakie ma hobby, co go interesuje - czemu wiec np. nie zapytać czy ma dzieci, a jeśli nie, to czy kiedyś planuje albo czy chciałby kiedyś wziać ślub czy uważa, że śluby to przeżytek i preferuje związki na kocią łapę?
Oczywiście nie nachalnie wypytywać, ale na litość, chyba każda z nas potrafi prowadzić lekką, niezobowiązującą, żartobliwą rozmowę na jakiś temat?

Podejmowanie rozmów na ten temat po jakimś czasie grozi tym, że nawet jeśli partner okaże się dla nas nieodpowiedni, to będziemy przy nim tkwić, bo jesteśmy "zakochane", albo i lepiej, bo "tyle już razem przeszliśmy" czy "jesteśmy parą już tak długo, żal marnować ten czas...". I dupa blada.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 09:51   #14
Kejti_el
Raczkowanie

Oczywiście jest jeszcze różnica między taką wymianą ogólnych światopoglądów, planów na życie itd na pierwszej randce (lub ogólnie na początku spotykania się) a rozmawianiem o WSPÓLNEJ przyszłości, ile dzieci byśmy chcieli miec razem itd. bo wiadomo, nie wyobrażam sobie że ktokolwiek rozmawia o tym na początku
a taka pierwszorandkowa wymiana informacji (w formie normalnej, luźnej rozmowy) jest jak najbardziej przydatna.
W sumie nie wiem po co ten wątek, bo chyba takie rozmawianie o wspólnej przyszłości prędzej czy później pojawiają się w prawie każdym związku, nie jako rozmowy na serio, ale takie tylko luźne planowanie dla zabawy typu ' za x lat kiedy już się pobierzemy to będziemy miec domek jednorodzinny i psa', kiedy nawet związek nie jest nawet jeszcze w fazie planowania małżeństwa. takie pół żartem, pół serio rozmowy pojawiają się chyba mimowolnie, i nie są przecież czymś wiążącym, więc czemu o tym nie rozmawiać? :P i dopiero z czasem stają się poważniejszym planowaniem, gdy faktycznie zaczynamy myślec o małżeństwie.

Nie wyobrażam sobie wyjść za mąż i nie porozmawiac przed ślubem o wspólnych oczekiwaniach, żeby po ślubie okazało się, że ja chcę mieć 5 dzieci a mąż wcale i dupa (jak co to wcale nie chcę miec 5tki, dla przykładu podałam:)
Kejti_el jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 10:05   #15
bsia
Rozeznanie

wspólne snucie planów jest dla mnie bardzo budujące dla związku, nawet gdyby w przyszłości okazało się, że nie było czego planować, bo wszystko się rozpadło. dla niektórych to może być rozczarowujące i starają się tego unikać, ale to już co kto woli. podstawą jednak jest rozmowa nt. tego jakie dana osoba ma plany na przyszłość wobec siebie (ile chciałoby mieć dzieci, jakie poglądy na małżeństwo i takie tam) i zastanowić się czy nie za bardzo odbiegają od naszych planów ;p
bsia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-03, 10:05   #16
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Z takiego myślenia, moim zdaniem, wychodzą późniejsze problemy w związku pod tytułem - "nie pasuje mi w nim milion rzeczy, mamy inne poglądy na świat, nie możemy się dogadać, ale ja go KOCHAM, co robić?" A na pytanie "Czemu w ogóle się z nim związałaś?" jest najczęstsza odpowiedź: "Bo NIE WIEDZIAŁAM, że on ma takie poglądy, bo była faza zauroczenia i nie zwracałam uwagi na takie sprawy" etc...

I tutaj dochodzimy do ŚWIADOMEGO wyboru swojego partnera, który to wybór bardzo ułatwia późniejsze bycie i życie w związku.

Rozmowa o tym, jak ktoś zapatruje się na pewne kwestie nie jest tym samym co planowanie z nim przyszłości. Rozmowa, luźna rozmowa na taki temat nie wymaga przygotowania gruntu, nie wymaga "czasu". Zwyczajnie na pierwszej randce pyta się o wiele rzeczy - czym się zajmuje, jakie ma hobby, co go interesuje - czemu wiec np. nie zapytać czy ma dzieci, a jeśli nie, to czy kiedyś planuje albo czy chciałby kiedyś wziać ślub czy uważa, że śluby to przeżytek i preferuje związki na kocią łapę?
Oczywiście nie nachalnie wypytywać, ale na litość, chyba każda z nas potrafi prowadzić lekką, niezobowiązującą, żartobliwą rozmowę na jakiś temat?

Podejmowanie rozmów na ten temat po jakimś czasie grozi tym, że nawet jeśli partner okaże się dla nas nieodpowiedni, to będziemy przy nim tkwić, bo jesteśmy "zakochane", albo i lepiej, bo "tyle już razem przeszliśmy" czy "jesteśmy parą już tak długo, żal marnować ten czas...". I dupa blada.
Do-kła-dnie.
Stary 2011-10-03, 10:06   #17
33owieczka
Zadomowienie

Na pierwszej randce, gdy dopiero się poznajemy i podejmujemy decyzję, czy to ten/ta, nie poruszałabym takich tematów, ale gdy już wiadomo,że on+ona=związek, warto o tym porozmawiać. dośc wcześnie.
Ludzie sa różni- jedni pragną domku z ogródkiem i gromadki dzieci, inni- wolności, podrózowania, zdobywania doświadczeń.... Warto wiedzieć cego oczekuje nasz partner i poinformowac go o swoich, żeby później muki nie było, że panna ciągnie chłopa do slubu i chce dzidziusia, a On własnie planuje wspólną wyprawę na Alaske.
Jednak- rozmowa taka nie powinna wyglądac jak planowanie, a jedynie poznanie nawzajem swoich poglądów. Opowiadania o tym, że ja to bym chciała biała suknię z trenem niesionym przez moje trzy siostry, albo dziecko i to za rok! są przesadzone bo zycie pisze nam różne scenariusze...

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-03, 12:20   #18
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia205 Pokaż wiadomość
Mnie natomiast wydaje się, że takie rzeczy należy wiedzieć zanim się będzie rozpatrywało daną osobę, jako potencjalnego partnera, z którym można chcieć spędzić życie, to pozwala uniknąć wielu problemów, nieporozumień i frustracji, dokładnie tak, jak pisze niżej Narrhien, dzięki temu świadomie wybieramy osobę, z którą tworzymy związek i świadomie w ten związek wchodzimy.

Cytat:

Dokładnie!
Stary 2011-10-03, 12:48   #19
Auksencja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Mnie natomiast wydaje się, że takie rzeczy należy wiedzieć zanim się będzie rozpatrywało daną osobę, jako potencjalnego partnera, z którym można chcieć spędzić życie, to pozwala uniknąć wielu problemów, nieporozumień i frustracji, dokładnie tak, jak pisze niżej Narrhien, dzięki temu świadomie wybieramy osobę, z którą tworzymy związek i świadomie w ten związek wchodzimy.

Dokładnie!
Zgadzam się. Ja pytałam mojego TŻ na 3 randce o kwestie małżeństwa, dzieci, rolę kobiety w związku. Na kolejnym spotkaniu gadaliśmy o naszych życiowych planach. Spodobało mi się to co usłyszałam i byłam pewna, że chcę Tworzyć z tym mężczyzną poważny związek bez obaw , że po 15 spotkaniu obudzę się z ręką w nocniku i on mi powie, że ślubu brać nie chce, a posiadanie dzieci to już tragedia.
Auksencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-03, 12:55   #20
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Auksencja Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Ja pytałam mojego TŻ na 3 randce o kwestie małżeństwa, dzieci, rolę kobiety w związku. Na kolejnym spotkaniu gadaliśmy o naszych życiowych planach. Spodobało mi się to co usłyszałam i byłam pewna, że chcę Tworzyć z tym mężczyzną poważny związek bez obaw , że po 15 spotkaniu obudzę się z ręką w nocniku i on mi powie, że ślubu brać nie chce, a posiadanie dzieci to już tragedia.
W końcu od tego są randki, aby się o sobie dowiadywać nie tylko pierdołek (jakie by słodkie nie były), nie tylko po to, aby sobie w oczka patrzeć, ale właśnie i po to, aby zdobywać informacje i na poważniejsze tematy.
Stary 2011-10-03, 14:15   #21
dzustam
Zakorzenienie

Czasami warto posłuchać opowiastek z przeszłości. Sposób przedstawienia danej sytuacji, innych uczestników zdarzeń bardzo dużo mówi o facecie.

Potem na kolejnym spotkaniu można podjąć temat, filozoficznie, radośnie, nie w formie przesłuchania a poglądów na życie...

Bo po kilku porządnych randkach może się okazać, że facet za 3 miesiące wyjeżdża na kontrakt/stypendium czy cokolwiek innego na drugi koniec świata i tak w ogóle, to on nie planuje dłuższych związków, bo nawet nie wie, czy wróci

A dziewczyna już zaczęła przeglądać wielką księgę imion

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości