|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jaki rodzaj umowy?
Witam, chciałabym prosić o pomoc kogoś z wizażu, ponieważ ja nie mam zielonego pojęcia o sprawach prawnych
Otóż nie wiem jaki rodzaj umowy zawrzeć z ludźmi, którzy wynajmą mi pokój podczas studiowania. Są to znajomi, a będę u nich mieszkać dotąd, aż nie znajdę akademika lub innego pokoju u innych ludzi, myślę że nie dłużej niż miesiąc. Umowa jest mi potrzebna tylko po to, abym dostała stypendium mieszkaniowe. Stąd moje pytanie- jaka to ma być umowa? Może na okres próbny albo na czas nieokreślony?
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki rodzaj umowy?
Cytat:
|
|
|
#3 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem wiem, tylko mi chodzi o to, żeby w tej umowie nie były określone liczby dni czy miesięcy ile ma trwać.
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
W internecie masz wzory umów, możesz stamtąd ściągnąć.
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie dotyczące umowy najmu. Jeśli jest ona podpisana na czas określony, jednak obowiązuje dwumiesięczny okres wypowiedzenia, to umowę mogę wypowiedzieć bez żadnych konsekwencji i bez konkretnych powodów?
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że nie, ale w takim razie nie rozumiem, czemu takie umowy podpisywane są na czas określony, skoro i tak w sumie w każdej chwili można zrezygnować...
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Bo moze wlasciciel chce powiedzmy za 6ms wynajac mieszaknie komus z rodziny badz sam zamieszkac, a przez pol roku ma to mieszkanie wolne...
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
jesli chcesz zachowac okres wypowiedzenia, to w ogole nie rozumiem pytania. juz sam fakt podania okresu wypowiedzenia potwierdza mozliwosc wypowiedzenia. Powodow nie musisz podawac, ale dobry obyczaj mowi, ze wypada chociaz jakis ogolnik typu "zmiana planow", "nowa praca w innej lokalizacji" czy "zakup wlasnego m". Nie wydaje mi sie to jednak obowiazkowe, ale tak jakos zrecznej jest, ludzie zazwyczaj lubia takie rzeczy jednak wiedziec i o ile tylko bardzo znudzony zyciem bedzie jakosc drazyc temat, o tyle jak zupelnie nic nie powiesz, to moze to wprowadzic taka dziwna atmosfere, a tak to zwalisz wszystko na sily wyzsze (przeciez nikt Ci normalny nie kaze wynajmowac dalej mieszkania jak kupujesz wlasne, czy rzucac pracy by zostac).
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.

Otóż nie wiem jaki rodzaj umowy zawrzeć z ludźmi, którzy wynajmą mi pokój podczas studiowania. Są to znajomi, a będę u nich mieszkać dotąd, aż nie znajdę akademika lub innego pokoju u innych ludzi, myślę że nie dłużej niż miesiąc. Umowa jest mi potrzebna tylko po to, abym dostała stypendium mieszkaniowe. Stąd moje pytanie- jaka to ma być umowa? Może na okres próbny albo na czas nieokreślony?