Uwaga! Nieuczciwa krawcowa - Jastrzębie Zdrój - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 11:02   #1
Mimi_Mimi
Przyczajenie

Exclamation

Uwaga! Nieuczciwa krawcowa - Jastrzębie Zdrój

Witam Wizażanki!
na forum jestem od lat, jednakże piszę ten wątek pod zmienionym nickiem. Chciałabym przestrzec wszystkie Panny Młode z Jastrzębia Zdroju i okolic przed panią krawcową, której pracownia znajduje się w tymże mieście na ul. 1 Maja (wolałabym nie podawać nazwiska, mogę podać więcej info na PV).
Dzięki owej pani przeżyłam przed ślubem prawdziwy koszmar. Sukienkę zamówiłam u niej na początku lutego (koszt 2000 zł), ślub był ustalony na koniec września. Pani krawcowa była bardzo sympatyczną osobą, sprawiała wrażenie profesjonalistki, dlatego też, nie przeczuwając katastrofy, namówiłam również mojego TŻ, by swój garnitur uszył w jej pracowni (koszt 1000 zł). Każda przymiarka była przez nią odwoływana i przesuwana na inny termin, oczywiście przy zapewnieniach, że wszystko będzie przygotowane na czas, czyli zgodnie z pisemną umową miesiąc przed ślubem. Oczywiście termin ten nie został dotrzymany - kilka dni przed ślubem z przerażeniem stwierdziliśmy, że mimo ciągłych obietnic sukienka jest nadal w rozsypce, a garnitur zszyty fastrygą. Ponaglenia , że stroje mają być gotowe i nie mamy zamiaru więcej czekać, pani krawcowa arogancko kwitowała stwierdzeniem, że ona na wiele rzeczy nie ma przecież wpływu i nie jej wina, że tak się to wszystko przeciąga. A teraz najlepsze: garnitur został odebrany trzy dni przed ślubem, oczywiście sukienka była niegotowa. W pracowni wydawało się, że wszystko jest ok, może ze względu na panujący w pracowni półmrok i brak odpowiednich luster (żeby zobaczyć tył stroju inna osoba musiała trzymać w rękach niezabezpieczony niczym kawałek lustra). Dopiero następnego dnia z przerażeniem odkryliśmy prawdę: garnitur był uszyty z wybrakowanego materiału, w wielu miejscach leciały "oczka", klapy były uszyte z zupełnie innego materiału niż reszta(!), w spodniach były wszyte kliny(!), itd. Nie będę wymieniać wszystkich bubli, bo wyszłaby tu niezła litania. Oczywiście garnitur został oddany z żądaniem zwrotu pieniędzy. I tak, dzień przed ślubem, zamiast spokojnie przygotowywać się na najważniejszy dzień w naszym życiu, musieliśmy kupić garnitur i odebrać moją suknię o godz. 16, bo będąc rano w pracowni ze łzami w oczach stwierdziłam, że suknia nie jest jeszcze zszyta. Ze stresu paznokcie miałam obgryzione chyba do łokci. Moim zdaniem suknia nie była absolutnie warta swojej ceny, źle się układała, na weselu musiałam od razu ją podpiąć agrafkami, bo nie byłabym w stanie tańczyć - pani krawcowa chyba nie ma pojęcia o szyciu takich rzeczy. Gdyby nie fakt, że do ślubu pozostało kilkanaście godzin, suknię bym bez zastanowienia zwróciła
Dziewczyny! Nie dajcie się zwieźć miłym słówkom tej Pani. Obiecuje nie wiadomo co, a ja osobiście nie zdecydowałabym się nawet szyć u niej firanek. Jest absolutnie nieodpowiedzialną osobą, podpisuje umowy, z których i tak się nie wywiązuje (po fakcie dowiedziałam się, że nie tylko my byliśmy przez nią poszkodowani). Chyba całe życie będę miała sobie za złe, że byłam tak naiwna. Jeśli nie chcecie przeżyć takiego stresu jak my, to omijajcie tą pracownię szerokim łukiem. Pamiętajcie, że ślub to Wasz najważniejszy dzień w życiu i nie powinien kojarzyć się Wam w przyszłości z koszmarnym stresem i osobą nieodpowiedzialnej krawcowej, która nie ma pojęcia o szyciu.
Przy okazji doradźcie mi proszę, gdzie mogę jeszcze napisać o tej pani, by uchronić inne dziewczyny przed przedślubną katastrofą.
Pozdrawiam!
Mimi_Mimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 11:54   #2
anuleczek19
Zadomowienie

Dot.: Uwaga! Nieuczciwa krawcowa - Jastrzębie Zdrój

Dzieki za informacje , na pewno omine tą panią z daleka. Tez jestem z j-bia.

A.H

anuleczek19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 12:39   #3
andzia1989r
Zakorzenienie

Krawcowej nie skomentuję, bo to wiadomo.

Jednak sami też sobie trochę zawaliliście:

Po 1: suknię najlepiej uszyc w salonie (też ok 2000 tys np w sarah, a uszyją ci jaką chcesz), ew. w salonach krawieckich specjalizujących się w szyciu sukien ślubnych. WJastrzębiu nawet taki jest.

Po 2: skoro termin dostarczenia sukni miesiąc przed ślubem nie został dotrzymany, to już wtedy należało się domagac zwrotu pieniędzy. Czasu na szycie sukni niewiele, ale jak jesteś zgrabna kupiłabyś gotową plus przeróbki, a jak nie to za dopłatą ekstra w miesiąc też by uszyli.

Po 3: nie za bardzo rozumiem po co szyc garnitur i to w tak drogiej cenie. Za taką kwotę masz świetnie skrojony ekskluzyny garnitur z poprawkami by idealnie go dopasowac.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 13:30   #4
GagaFace
Zadomowienie

Przepraszam ale po nie kąt sama sobie biedy narobiłaś.
Czerwona lampka powinna już Ci się dużo wcześniej zaświecić. Gdy krawcowa przekładała terminy i takie tam ..

GagaFace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 13:59   #5
amber2046
Zakorzenienie

Krawcowa fatalna, szczerze współczuje, historia jak ze ślubnego koszmaru. Na miesiąc przed ślubem odebrałabym pieniądze i szukała na szybko czegoś gotowego do przeróbek.

Zapytam z ciekawości dlaczego piszesz pod zmienionym nickiem? Postępują tak czasem osoby zwierzające się na podforum Intymne, ale tu nie ma nic co mogłoby Cię zawstydzać to właścicielka pracowni powinna być skrępowana.

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2011-10-17 o 14:01
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 14:27   #6
roksana111
BAN stały

Pracuję w salonie sukien slubnych i wizytowych.Po pierwsze powiem Ci że przekładanie terminu przymiarki jest niedopuszczalne.Po drugie kazda krawcowa MUSI oddać gotową suknię w terminie.A dlaczego napisałam że musi,bo w przeciwnym wypadku taka krawcowa musi zapłacić 3 krotną wartość sukni.Zawsze gdy bierze się suknię do szycia to dana krawcowa wie że tę suknię da radę uszyć minimum tydzień przed terminem. w Twojej sytuacji możesz podać do sądu za szkody moralne i tę sprawę wygrasz a spokojnie na polskie realia możesz żądać 30tys.odszkodowania.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 18:33   #7
Mimi_Mimi
Przyczajenie

Ech, wiem dziewczyny, że sama sobie zawiniłam. Chyba czasem za bardzo ufam ludziom. Jeśli mogłabym cofnąć czas, to w życiu nie zdecydowałabym się na szycie sukni, tym bardziej, że spokojnie mogłam wybrać taką, o jakiej marzyłam... Muszę jeszcze dodać, że ta pani nie była wybrana na chybił trafił, poleciła mi ją krewna, która u niej kiedyś pracowała.

Nicka zmieniłam, bo sama wstydzę się swojej naiwności, serio...

Edytowane przez Mimi_Mimi
Czas edycji: 2011-10-17 o 18:34
Mimi_Mimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości