![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Ciąża po cc? Kiedy?
Witajcie, tak jak w temacie.
Kiedy najlepiej zajść w kolejną ciążę? Chodzi mi zarówno o aspekt zdrowotny (miałam cc 10 miesięcy temu) jak i kontakty między dziećmi. Chciałabym tak się wstrzelić, aby jakoś przeskoczyć zazdrość starszego o młodsze. Jak to się sprawdza przy tak małym dziecku? Czy 1,5-2 letnie dziecko jest już na tyle duże, żeby być zazdrosne?
![]() |
![]() |
#2 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Ciąża po cc? Kiedy?
Cytat:
![]() Tego kiedy masz zajść w kolejną ciążę nikt Ci nie powie, sama jako dorosła i odpowiedzialna kobieta powinnaś to ocenić i wiedzieć najlepiej. U mnie w rodzinie są dwie gwiazdy jedna ma dwa latka druga miesiąc. To czy będzie zazdrość zależy w dużej mierze od Twojego zachowania i mądrości, jeśli tego nie umiesz każda różnica będzie nie dobra. Ważne, aby przygotować starszą pociechę na rodzeństwo, dużo mówić, czytać książki --ja czytałam np bratanicy taką "będę mieć rodzeństwo". Mówić, że teraz będziesz pomagać Mamusi się zajmować itp, itd, by dziecko czuło się ważne. Dwa latka moim osobistym zdaniem to fajna różnica. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Pytałam o to położną (ja jestem 3 tyg po cc)- mówiła, że w kwestii zdrowotnej nie ma jakichś restrykcyjnych ograniczeń - to zależy głównie od samopoczucia kobiety. Przy cięciach pionowych te ograniczenia czasowe rzeczywiście były istotne, ale przy poziomych rana goi się szybciej i organizm też szybciej wraca do formy. Mówi się o 2 latach bo to taki czas, gdy kobieta ma czas dojść do siebie nie tylko fizycznie, ale przede wszystkim psychicznie.
Ale myślę, że powinnaś to skonsultować z lekarzem, bo to raczej kwestia indywidualnego przypadku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Lekarz mowia zeby 2 lata poczekac chociaz znam kobiete ktore zaszla 8 mcy od cc, roznica miedzy dziecmi to 15 mcy. Druga cesarka bez powiklan. A kiedy ty powinnas miec dziecko to juz my nie wiemy. Dla jednego rok po roku jest super, innej 5 lat roznicy pasuje. A co na to twoj maz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
U mojej koleżanki różnica między cc to 11 miesięcy :P I też obie ciąże i cesarki bez powikłań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Co do zdrowia to radzę poradzić się ginekologa, to bardzo indywidualna sprawa. Głownie chodzi o to w jakiej kondycji jest macica i jaka jest blizna bo musi w końcu wytrzymać całkiem spore napięcie podczas kolejnej ciąży. Mi ginek mówił że 2 lata to bezpieczna granica.
Zazdrości to raczej nie przeskoczysz choćbyś się nie wiem jak starała.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To kwestia indywidualna. Po pierwszej cesarce wg lekarza już rok po mogłabym zajść w ciążę. Teraz po drugiej, wg tego samego lekarza mogę za 10
![]() Najlepiej poradź się lekarza, najlepiej takiego, który prowadził Twoją ciążę, zna przebieg porodu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
CC nie miałam, wiec mogę sie wypowiedziec na temat zazdrości- moja córka byla zazdrosna, gdy wzięłam na rece inne dziecko juz gdy miała około roku i z tego, co zaobserwowałam, jej rówieśnicy często maja podobnie-teraz młoda ma 16 miesięcy.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Podobno po CC z kolejna ciaza nalezy zaczekac 2 lata. Ale to z punktu medycznego a w rzeczywistosci to wiem ze duzo wczesniej zachodza i rodza i nie ma zadnego problemu. To tez duzo zalezy od zdrowia kobiety po cc. Najlepiej zapytaj lekarza o swoj przypadek.
Ja pierwsze rodzilam sn a drugie cc wiec odwrotnie. Co do roznicy wieku to u mnie jest roznicy 22 m-ce. Rocznikowo 1 rok bo starszak jest z poczatku roku a mlodsza z konca nastepnego roku. Mlody mial rok jak zaszlam w ciaze druga. Zazdrosny byl tylko troszeczke i krotko. A dokladnie jego zazdrosc polegala na tym ze np. - chcial lezec w gondoli w wozku tak jak siostra - zabieral jej smoczka i ssal - chcial lezec na przewijaku i zeby jego tez przewijac - chcial pic z butelki ze smokiem Czyli poprostu chcial zeby robiono z nim to samo co z siostra i tyle. Teraz mlody ma 3,5 roku a mloda 20 m-cy. I to bardziej mlodsza jest zazdrosna o brata niz on o nia ![]() On jej nic nie robi zadnej krzywdy a za to ona go bije, gryzie. Wg mnie super roznica wieku jest wlanie 1,5 roku do 2 lat max. Ja tak wlasnie chcialam i planowalam max 2 lata roznicy wieku. Wyszyly 22 m-ce i jest super. Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2012-08-14 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja zaszłam w ciaze niecale 2 lata po cc wlasnie urodzilam w cuazy ok bluzna sie nie rozchodzila nic nie bolalo. Co do zazdrosci wypowiem sie kiedy indziej bo ciagle leze z synkiem w szpitalu. Sama musisz wiedziec kuedy bedzie odpowiedni moment na drugiego dzieciaczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Teraz mi sie przypomnialo ze na forum jest dziewczyna ktora ma pierwsze dziecko 21 miesieczne i ktore urodzila poprzez CC a 13 m-cy pozniej urodzila drugie dziecko SN
Czyli zaszla w ciaze jakos 4 m-ce po pierwszym porodzie CC i na dodatek urodzila SN !! To dopiero wczesnie i na dodatek sn jej pozwolili rodzic. Bardzo chciala rodzic sn wiec jej na to pozwolono ale w razie czego bylo wszystko przygotowane do cc gdyby cos sie dzialo. Ale udalo sie sn. Obie ciaze swiadome, chciala malutka roznice miedzy dziecmi. Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2012-08-15 o 07:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
zaszlam w druga ciaze 16 miesiecy po cc, ale wczesniej bylam u lekarza potwierdzic ze moge. Co do roznicy wieku u nas to 25 miesiecy, tak mialo byc i utwierdzam sie w przekonaniu ze to roznica idealna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Ja mam dwóch chłopaczków z różnicą wieku 17 miesięcy. Obie ciąże zakończone cc. Obaj chłopcy planowani.
Co do zachodzenia w kolejną ciążę to lekarz nie widział przciwskazań, zaczęliśmy starania jak starszy miał 7 m-cy, udało się jak skończył 8. Lekarz mówił że jak drugi poród do roku po cc to też cesarka, jak później to będziemy próbować naturalnie. No ale ostatecznie na moją prośbę drugi też był cc. Po tym co przeszłam przy pierwszym porodzie nie miałam ochotę na powtórkę. Jak urdził się brat Szymon miał niecały rok i 5 miesięcy. Mocno przeżył pojawienie się brata na świecie, przez pierwszy miesiąc trzymał do mnie dystans i ciągle wył "braciszek nieeeee" ![]() ![]() A moje zdanie co do tak małej różnicy wieku? Hmmm, często zastanawiałam się co mi strzeliło do głowy że zdecydowałam się tak szybko drugie dziecko... ![]() Zrobiłam to z myślą żeby dzieciaki miały jak najlepszy kontakt - i udało się. Bez siebie już by nie mogli żyć, biją się ale i bardzo kochają. No i szybko zaczęli dużo rzeczy robić wspólnie. Obaj oddziałują na siebie pozytywnie i wspomagają się w rozwoju. Dla matki jest to natomiast ten pierwszy okres życia dzieci nie jest łatwy. Najlepiej jest jeśli ma się jakąś pomoc. Bo chociażby starszy jeszcze nie chodzi po schodach sam a tu trzeba wnieść jeszcze wózek. Ba, obaj chcą jeździć w wózku. Obaj mają pieluchy... Obydwu trzeba karmić. Do obydwu wstawać w nocy. No i tak można wymieniać. Druga ciąża też jest trudna...bo starszak na początku nawet nie chodzi. Ale...ja nie żałuję. Ten trud się opłacał, teraz już zaczyna być z górki ![]() Myślę że najlepiej jak rodzeństwo pojawia się max do 3 lat od pierworodnego. Wtedy dzieciaki jeszcze mają jakiś fajny kontakt. Im mniejsza różnica wieku to zazwyczaj lepiej dla dzieci, trudniej dla mamy. Wybrać każdy musi sam.
Nasz Skarbek - Szymonek - 02.12.2008 r. ![]() Braciszek Dominiś ![]() ![]() Edytowane przez JaGaaaa Czas edycji: 2012-08-16 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
znam dziewczynę, zaszła w kolejną ciążę 5-6 m-cy po CC, jeszcze czeka na rozwiązanie, więc nie wiem jak teraz będzie rodzić. jak widać można, a jaka różnica jest najlepsza to nie wiem. ale jestem pewna, że dziecko 1,5-2 latka jest zdolne do zazdrości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
teraz można zrobić sobie jakieś specjalne usg blizny po cc, wiem, że robili to u nas w Klinice, nawet chyba za darmochę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Między moimi dziećmi jest różnica 4,5 roku. Nie wyobrażam sobie mieć drugiego dziecka w okresie buntu dwulatka czy też chodzić w ciąży i nosić np. pierwsze dziecko - a musisz je podnieść, bo np. roczniak czy dwulatek do wanny sam nie wejdzie, w foteliku się nie usadzi, jak ktoś mieszka w bloku to musi wnieść malucha np. po schodach. Być w ciąży i nosić to jak dla mnie nie bardzo, więc myśmy się zdecydowali na większy odstęp między dziećmi. Taką cofkę rozwojową polegającą na ssaniu smoczka itp. to ma każde dziecko - mój syn ma prawie 5 lat i też miał
![]() ![]() Ja rodziłam sn, więc w sprawie cc się nie wypowiadam, ale na pewno lepiej odczekać dłużej niż krócej... zawsze się słyszy, że jednak optymalnym okresem są te 2 lata, a minimum rok, ale to też na pewno sprawa indywidualna. A 1,5 roczniak czy 2-latek to osiąga ja bym powiedziała apogeum zazdrości. Starszemu można więcej wytłumaczyć i więcej rozumie. A co, jak jest zagrożona ciąża?... 1,5 roczne dziecko w ogóle nie rozumie, że mama np. musi leżeć 9 m-cy, a i tak przecież być może...nigdy nie wiadomo... Ja myślę, że każda różnica wieku ma swoje plusy i minusy ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-16 o 23:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja mam podobne zdanie do Szmaragdowego Kotka, bo tez planuje różnicę 4 lat. Wiadomo,ze zazdrość o młodsze rodzeństwo może sie pojawić w każdym wieku,ale jednak taki czterolatek jest już o wiele bardziej samodzielny od dwulatka,odpada przewijanie,dźwiganie, ubieranie,wożenie w wózku, więcej można takiemu dziecku wytłumaczyć. Moja siostra urodzila sie,gdy miałam ponad 2,5 roku i chociaż cieszyłam sie, ze bede miała rodzeństwo, to jednocześnie nie mogłam jeszcze zrozumieć, dlaczego mama nie powinna brać mnie na ręce. jako czterolatka odebrałam przyjście na swiat mojego brata z zupełnie innej perspektywy, czułam sie taka dorosła i odpowiedzialna za niego. niektórzy sadza, ze przy większej różnicy wieku dzieci sie nie dogadają, ale wg mnie to zależy głównie od rodziców, znałam wiele rodzeństw rok po roku, które się szczerze nienawidziły,a rodzice to olewali.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
ja planuje zajsc w ciaze jak syn bedzie miał 2 latka zeby drugie urodzic jak bedzie miał 3 latka. Predzej napewno nie planuje bo wiem ze bedzie ciezko;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Zalezy jakie jest dziecko, u nas nic, o czym pisze SzmaragdowyKotek nie mialo miejsca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-17 o 12:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam cc 3 miesiące temu i na wizycie popołogowej gin powiedział ze za pół roku mogę zajść w następną ciążę. Trochę się zdziwiłam ze tak szybko
![]()
![]() Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Faktycznie strasznie szybko.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() moj syn mial 2 lata i miesiac jak sie pojawila siostra, nie sadze by pamietal zycie PRZED siostra i raczej nie zdawal sobie sprawy z tego ze to jego siostra i co w zwiazku z tym go czeka. Do dzisiaj smiejemy sie z tego, jak przyjechal do szpitala zobaczyc malenstwo i stwierdzil, ze to maly "hau" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
gosica tak, pamiętam, szczególnie wyraźną mam w pamięci scenę, jak mama w ciąży robiła coś na drutach dla mojej siostry, a ją się pytałam, czy ma w brzuchu lozeczko, telewizorek, zabawki itp, bo tak sobie wyobrazalam. sporo mam wspomnień z czasów, gdy jeszcze nie miałam rodzeństwa. kojarze też właśnie, jak mnie na placu zabaw nogi rozbolaly i koniecznie chciałam na ręce, a mama próbowała mi wytłumaczyć, że nie może mnie wziąć.
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tracionera, ja też mam bardzo wczesne wspomnienia (mam rok młodszą siostrę), właśnie na tym tle, więc wcale nie jest to dla mnie jakieś dziwne.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-08-19 o 01:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() u mnie różnica będzie 3,5 roku - jestem teraz w 24 tyg, niewiem jak będzie z zadrościa ale póki co Zuza jest pozytywnie nastawiona, odkłada zabawki dla braciszka, ciuszki itp dotyka brzucha, ale wiadomo wszystko się okaże jak urodzę ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
buziaczek piszesz o mnie
![]() tak, ja zaszlam w drugą ciążę jak mloda miala 5,5 miesiąca. Byla to świadoma decyzja, co więcej za przyzwoleniem lekarza. Pierwszą mialam cesarkę z powodu miednicowego ułozenia dziecka. Syn ulożyl się prawidlowo, więc pozwolono mi rodzić sn i urodzilam w ciągu 3h od odejścia wód ![]() Obie ciąże mialam problemowe tzn szyjka macicy za wcześnie się rozwierala i skracala. W drugiej ciąży już od 26 tygodnia mialam zalożony pessar i leżalam do konca ciąży, lub bardzo malo chodziłam (z domu nie wychodziłam w ogóle). I dalam radę ze starszą, bawilam się z nią calymi dniami na podłodze, ja na leżąco, ona dopiero zaczynała wstawać i stawiala pierwsze kroczki. Mąż poszedł na L4 na 3 miesiace przed spodziewanym terminem porodu, żeby się zająć starszą córką no i daliśmy radę. Syn urodzil się w 37 tygodniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
No o tobie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.