|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Pecherzyca
Witam, mój pies od około 2 lat choruje na pecherzyce - pierwszy rzut nastąpił jakieś dwa lata temu ( był bardzo długo diagnozowany i pies bardzo ciezko go przeszedł ale w koncu sie udało i wrócił do pełni sił i swojej dawnej formy ) drugi w lipcu tego roku - wykryty znacznie wcześniej wiec ma łagodniejszy przebieg. Bestia brała encorton 20mg trzy tabletki dwa razy dziennie, pózniej ta ilośc zmniejszała sie stopniowo do jednej dwa razy dziennie, ale węzły chłonne powiększyły sie - pies jest ogólnie w dobrym nastroju, je, rozrabia, chce sie bawić... Wet stwierdził, ze jest to albo nawrot choroby i encorton przestaje na niego działać i trzeba bedzie dołożyć kolejny lek albo jest to spowodowane zbyt długim przyjmowaniem sterydów - ma spora ilośc objawów nieporządanych wymienionych w ulotce. Przez tydzień ma brać 0,5x2 i w zależności od tego, co sie bedzie działo albo wprowadzi ten drugi lek albo pozostaniemy przy dawcę przypominającej dwa razy w tygodniu. Ale niepokoi mnie cos innego, co może byc związane z dość dużym brzuszkiem ( apetyt po leku ) i częściowym zanikiem mięśni ( jeden z objawów stosowania enc. - wyraźnie widoczny i wyczuwalny kręgosłup i kosci czaszki na których te utracone mięśnie maja sie z czasem nabudowac po odstawieniu tabletek ) - wieczorem dość cieżko oddycha a w trakcie dnia sporo ziapie, chociaż nie jakoś strasznie duzo ale nawet w chłodne dni; ma dodatkowo straszne gazy, ( naprawdę spore ). Może jestem histeryczka, ale jego zdrowie jest dla mnie bardzo, bardzo ważne :3 dodam jeszcze, ze niedawno miał uszkodzona wątrobę ( zjadł kilka chrupek z karmy, która była złe przechowywana w sklepie ) i jednorazowa blokadę dróg żółciowych - wet powiedział, ze jest to raczej jednorazowe a wątroba powoli sie zregeneruje - brał hepatiale i cos jeszcze ale nie pamietam nazwy.... ( ma 7 lat rasa cane corso )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pecherzyca
objawy, które opisujesz, najprawdopodobniej wiążą się z działaniem ubocznym sterydów (zespół Cushinga), są dostępne inne leki o podobnym działaniu, które mają mniejsze skutki uboczne, np. cyklosporyna. Pies pewnie ma robione na bieżąco wszystkie badania, ale dla pewności możesz mu zrobić usg jamy brzusznej i badanie węzłów chłonnych (piszesz, że są powiększone, ale nie wiem, czy wszystkie i czy bardzo).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Najbardziej powiększone sa na szyi - moge je spokojnie złapać ( wielkość piłeczki golfowej może troszkę większe ) na tylnich nogach maja średnice ok 3-4cm pod pachami tez sa wyczuwalne, na szyi i łapach sa dobrze widoczne przez skore... Było mówione cos o ich biopsji, ale Podobno nie jest to teraz konieczne i jest ostatecznością ponieważ unikamy podawania psiurowi znieczulenia - dość cieżko to znosi :S
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
biopsję można wykonać bez znieczulenia, a moim zdaniem węzły trzeba koniecznie sprawdzić, jeśli wszystkie są powiększone- powiększone węzły chłonne pojawiają się min. przy białaczce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Miał robione badania w tym kierunku i w kierunku chloniaka - nic nie wykazały, ogólnie wyniki ma dobre, jedynie nieznacznie podwyższony poziom białych krwinek jak przy niewielkiej infekcji. Od czasu zmniejszenia dawki leków zauważyłam, że śpi głębiej i spokojniej, jakby się znacznie bardziej relaksował - zaczął nawet chrapać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.