|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
W jakim wg was zawodzie mogłabym pracować? :)
ZAINTERESOWANIA / CO LUBIĘ: rozwój osobisty, psychologia, GMO, pisanie artykułów i felietonów być może kiedyś książek, matematyka, angielski, podróżowanie, zdrowe odżywianie, fotografia, sport, pomaganie innym.
Jest tego sporo ale problem mam bo żadna z tych dziedzin nie dominuje… i jestem w totalnej kropce. NIE LUBIĘ: nudy i monotonni, pracy wg określonego wzorca (co również zwykle jest nudne), długiego siedzenia przed kompem, polityki, siedzenia cały czas w jednym miejscu, księgowości. Moje oczekiwania co do pracy - ma być w miarę ciekawa żebym się nie nudziła i nie męczyła (kiedyś jak robiłam biznes plan do szkoły przez kilka godzin o mały włos szlak mnie nie trafił - to po prostu nie dla mnie…) a zarobki nie muszą być wysokie - dla mnie ważniejsze jest żebym lubiła to co robię i za pensję dało się przeżyć (jestem dość oszczędna i oprócz tego mogłabym jeszcze udzielać korepetycji z matematyki) Zastanawiałam się ostatnio nad tym żeby ukończyć studia i jeszcze dodatkowo zrobić sobie jakiś kurs na coacha (czyli w skrócie kogoś, kto pomaga innym rozwijać skrzydła, radzić sobie z życiem) i w tym zawodzie pracować... Ale tyle czasu co ja poświęciłam na naukę matematyki i żeby teraz to poszło na marne… trochę mi szkoda. Nie mam pojęcia jaką drogę wybrać…. Czy wziąć się porządnie za matematykę którą nawet w miarę lubię mimo że wybitna z niej na pewno nie jestem, czy rzucić to w diabły i zaryzykować. Moja największa wada - niezdecydowanie. Nie mam pojęcia co robić. Może wy macie jakieś pomysły w jakim zawodzie mogłabym pracować biorąc pod uwagę moje zainteresowania? Na psychologię nie chce iść bo wiadomo jak po niej jest z pracą... Wcześniej myślałam o geodezji ale teraz już nie wiem czy to dobry pomysł... Edytowane przez k93 Czas edycji: 2011-10-07 o 22:39 |
|
|
|
|
#2 |
|
na przekór do celu
|
Dot.: W jakim wg was zawodzie mogłabym pracować? :)
Hmm, z geodezją jest różnie bo zależy jak trafisz - albo będziesz ciągle w rozjazdach z niwelatorem pod pachą = praca terenowa, co myślę że by ci się spodobało, albo będziesz siedzieć przed komputerem i przetwarzać to co zrobił ktoś wcześniej w terenie. Oczywiście możliwości jest więcej, (projektowanie np.) ale z tego co wiem o geodetach takie stanowiska trafiają się najczęściej.
Jednym zdaniem potrzebujesz pracy w której będziesz miała trochę ruchu Tak z głowy w tej chwili cieżko mi coś wymyślić, myślę że łatwiej by było np. spojrzeć na listę zawodów i wybrać najodpowiedniejsze: http://www.moja-pensja.pl/grupa/0,zarobki-w-polsce
|
|
|
#3 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
A co powiesz o dziennikarstwie ? Skoro lubisz pisać artykuły to się nadaje. W dziennikarstwie prasowym fotografia też jest przydatna. Ewentualnie dziennikarstwo radiowe lub telewizyjne. Wtedy nie będziesz się nudzić. Tak mi się wydaje.
A zarobki też na początek całkiem dobre.
|
|
|
|
|
#5 |
|
na przekór do celu
|
pierwszy raz słyszę taką opinię
możesz zdradzić źródło skąd o tym wiesz?
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Interesuję się dziennikarstwem i przeglądałam różne fora na temat zarobków i z tego wynikało, że dość dobrze płatna.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() z tym że jeśli ktoś chce zostać dziennikarzem to lepiej na dziennikarstwo nie iść
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-10-08 o 18:43 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
na przekór do celu
|
tylko bez takich studiów łatwiej ten zawód znaleźć
gdzieś niedawno jakaś dziennikarka tak pisała, jak znajdę odpowiedni wątek to dam linka.chodzi o to, że dziennikarz musi się znać na tym o czym pisze/prezentuje. dlatego warto skończyć ekonomię - dziennikarz do spraw finansowych, politologię - dziennikarz zajmujący się polityką, socjologię - dziennikarz zajmujący się problemami społecznymi. oczywiście nie uogólniam, bo zawsze od każdej reguły są wyjątki, ale sama kiedyś chciałam iść na ten kierunek lecz gdy to przemyślałam zrezygnowałam
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
dziennikarz - niestety nie dla mnie. Tak jak pisałam nie znoszę polityki, a wiadomości prawie w ogóle nie oglądam - po co sobie psuć humor? ;]
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
mam bardzo podobny dylemat jak autorka tematu, tyle, że ja interesuję się polityką... chciałabym pracować jako freelancer.
|
|
|
|
|
#12 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() dziennikarz to nie tylko Tomasz Lis
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
A słyszałaś o zawodzie Project Manager? Poczytaj w internecie - na pewno nie jest nudny
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
to może jak nie psychologia to pedagogika ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.

Tak z głowy w tej chwili cieżko mi coś wymyślić, myślę że łatwiej by było np. spojrzeć na listę zawodów i wybrać najodpowiedniejsze:

możesz zdradzić źródło skąd o tym wiesz?