|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ftalany, bisfenol A
Przeczytałam dziś artykuł http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title...wiadomosc.html
w tonie nieco sensacyjnym straszący detergentami a szczególnie ftalanami. "Ftalany, czyli składniki 70 proc. kosmetyków, wpływają negatywnie na równowagę hormonalną organizmu i zaburzają naturalny system kontroli masy ciała. Naukowcy ostrzegają, że codzienne stosowanie produktów zawierających ftalany może powodować problemy z nadwagą u osób dorosłych i otyłość u dzieci. Teorię opierają na badaniach przeprowadzonych w grupie młodych dziewcząt z East Harlem w Nowym Jorku. „Najcięższe dziewczynki miały najwyższe stężenie ftalanów w moczu. Poziom ich rośnie, gdy dzieci tyją” wyjaśnia profesor Philip Landrigan, pediatra i autor badań z Mount Sinai. Ftalany to powszechnie stosowane środki żelujące, używane w produkcji kosmetyków, ale także artykułów do czyszczenia i plastikowych opakowań, na przykład butelek. Co ciekawe, wykorzystywane są już od ponad pięćdziesięciu lat, ale dopiero teraz wyszło na jaw, że zagrażają zdrowiu. Niektóre z nich mogą mieć nawet właściwości rakotwórcze." Znalazłam też artykuł w TIME http://www.time.com/time/health/arti...711398,00.html Wiecie coś więcej o tym składniku, unikacie czy się nie przejmujecie?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ftalany bisphenol-A
Ja akurat jestem w trakcie czytania bardzo fajnej książki, "Mordercza gumowa kaczka" (autorzy Rick Smith i Bruce Lourie), w której między innymi mówi się akurat o tych związkach chemicznych.
Wcześniej nie widziałam o ich istnieniu, ale teraz będę unikać na pewno.
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ftalany bisphenol-A
1. Trująca substancja w butelkach dla dzieci - bisfenol A
2. o filmie "Plastikowa planeta" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.