|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ślub cywilny-potrzebuje porady!!
witam
![]() Chce z mojim chłopakiem wziaść ślub cywilny tylko tak narazie bez wesela itd.miedzy innymi taki zeby podpisac papiery ze jestesmy w małżeństwe,.Wyjezdzam razem za granice i z pewnych wzgledów musimy ten związek nazwac po imieniu.Ale niewiem ile ksoztuje taki ślub cywilny zeby podpsiac te papiery itd kompletnie sie w tym nie łąpie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ślub cywilny-potrzebuje porady!!
USC - koszt około 83zł (nie pamiętam dokładnie).
Idziesz, podpisujesz, potem na ślub i po sprawie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Koszt to jakieś groszowe sprawy. Ja miałam ślub cywilny w zamku ipłaciłam dodatkowo jakieś 100pln na fundację renowacji czy coś takiego, w każdym razie zależało mi żeby obyło się bez zbędnych pokazówek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pamietaj, ze musicie iść miesiąc przed planowaną datą ślubu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ale to znaczy ze musze podpsiac te papiery meisiac pzred ślubem kościelnym czy jak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nie, to znaczy , ze jak pójdziesz jutro to najwcześniejszy termin jaki dostaniesz to po 30 dniach, czyli za miesiąc najwcześniej powiesz "TAK"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Na miesiąc przed ślubem cywilnym idziesz z narzeczonym do USC, wypełniacie wniosek i jeżeli jest to konieczne składacie dokumenty, takie jak np akt urodzenia, jeżeli urodziłaś się w innym powiecie. Dodatkowo podajecie dane świadków.
Jeżeli zdarzyła się sytuacja, że szybszy termin ślubu jest wam bardzo potrzebny, to możecie złożyć stosowny wniosek do kierownika USC i on może skrócić ten miesiąc oczekiwania na termin Waszego ślubu. Opłata urzędowa za ślub cywilny jest niższa niż 100 zł, reszta wydatków zależy od Was i Waszych planów ![]() Gratuluje podjęcia decyzji i życzę dużo szczęścia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałaś o sam ślub cywilny ![]() Jeśli brałabyś konkordatowy to procedura wygląda podobnie. Tylko idziesz do USC, mówisz, że bierzesz ślub w kościele, oni odpowiednio Cię poinstruują i dadzą papierki, które trzeba zanieść do kościoła. A osobno cywilny i potem kościelny - nie mam pojęcia. Ale pewnie jeśli później kościelny to zanosisz akt ślubu z USC. Najlepiej przejdź się do USC i popytaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
ok mniej wiecej sie dowiedziałam przejde sie jutro do urzędu i popytam dokładniej.Dzieki wam kobitki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A nie przypadkiem 3?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
3 w kosciele w usc wystarczy miesiąc i jeden dzien
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wystarczy miesiąc i 1 dzień a najwcześniej można dokumenty załatwiać 3 miesiące przed bo taką mają ważność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
najpóxniej miesiąc i dzień
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
BAN stały
|
czasami akt urodzenia mają w komputerze trzeba zapytać w usc czy mają Twój
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Bardzo cenne informacje
![]() ![]() A słyszałyście o tym, że chyba w Kielcach ileś tam dziesiąt ślubów może być nieważnych z tego względu, że urzędnik nie miał odpowiednich uprawnień? http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...0104/262640121 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.