coraz gorzej przechodzę miesiączkę, pomocy :( ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 10:39   #1
pepita
Rozeznanie

Exclamation

coraz gorzej przechodzę miesiączkę, pomocy :( !

Dziewczyny pomocy nie wiem co się ze mną dzieje, szukałam w googlach, na forum ale że tak powiem na darmo nie dowiedziałam się czym to jest spowodowane i czego mogę się spodziewać tylko, że powinnam iść do ginekologa, a to juz akurat wiem. Ostatni raz okres miałam 19.09 to była pierwsza taka bolesna miesiączka podczas tych 7 lat miesiączkowania (a mam 18 lat) dzisiaj rano sytuacja znowu się powtórzyła. Wcześniej miałam jedynie delikatny ból kręgosłupa/lędźwi podczas okresu a teraz ten ból bardzo się nasilił i oprócz kręgosłupa boli mnie również brzuch. Ból jest na tyle silny, że potrzebuję na prawdę mocnych środków przeciwbólowych. A z tymi środkami przeciwbólowymi też muszę uważać bo w pierwszy dzień miesiączki mam też biegunkę i wymiotuję więc te leki nawet nie mają czasu zadziałać. Dzisiaj już myślałam, że zejdę z tego świata :| Tylko nie wiedziałam czy z bólu czy przez wymioty. Wiem, że wizyta u ginekologa jest obowiązkowa ale będę mogła się wybrać niestety dopiero za tydzień. Może któraś z was już to przechodziła i wie dlaczego tak się dzieje pomóżcie, proszę.

pokochaj uszate serduszko

Wybieram Physiogel Codzienne Nawilżanie Krem!
pepita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 11:26   #2
Roisin92
Rozeznanie

Dot.: coraz gorzej przechodzę miesiączkę, pomocy :( !

Cytat:
Napisane przez pepita Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomocy nie wiem co się ze mną dzieje, szukałam w googlach, na forum ale że tak powiem na darmo nie dowiedziałam się czym to jest spowodowane i czego mogę się spodziewać tylko, że powinnam iść do ginekologa, a to juz akurat wiem. Ostatni raz okres miałam 19.09 to była pierwsza taka bolesna miesiączka podczas tych 7 lat miesiączkowania (a mam 18 lat) dzisiaj rano sytuacja znowu się powtórzyła. Wcześniej miałam jedynie delikatny ból kręgosłupa/lędźwi podczas okresu a teraz ten ból bardzo się nasilił i oprócz kręgosłupa boli mnie również brzuch. Ból jest na tyle silny, że potrzebuję na prawdę mocnych środków przeciwbólowych. A z tymi środkami przeciwbólowymi też muszę uważać bo w pierwszy dzień miesiączki mam też biegunkę i wymiotuję więc te leki nawet nie mają czasu zadziałać. Dzisiaj już myślałam, że zejdę z tego świata :| Tylko nie wiedziałam czy z bólu czy przez wymioty. Wiem, że wizyta u ginekologa jest obowiązkowa ale będę mogła się wybrać niestety dopiero za tydzień. Może któraś z was już to przechodziła i wie dlaczego tak się dzieje pomóżcie, proszę.
Przez niemal rok miałam podobnie, z tym że tabl nie pomagały i musiałam dostawać zastrzyki. Od 2 lat biorę pigułki anty i okres cudowny, mogę normalnie funkcjonować i czasem tylko jakiś ibuprom. Tak więc do ginekologa !

'Psycho, groupie, coccaine, crazy..'

Roisin92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 11:50   #3
pepita
Rozeznanie

ale mam nadzieję, że nie są to objawy jakiś torbieli czy innej paskudnej choroby ?

Stary 2011-10-16, 12:45   #4
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pepita Pokaż wiadomość
ale mam nadzieję, że nie są to objawy jakiś torbieli czy innej paskudnej choroby ?
A to Ci może tylko ginekolog powiedzieć po badaniach...
I dlatego trzeba się do niego wybrać mimo wszystko Ja jeszcze słyszałam, że na bolesny okres pomagają tabletki sojowe (takie jakie biorą kobiety w czasie menopauzy).
Dziwne jest trochę to, że nagle zaczęłaś mieć takie bolesne okresy, a wcześniej było ok. To by mnie też zaniepokoiło, bo może być objawem jakiejś dolegliwości...choćby np. nieprawidłowej gospodarki hormonalnej.

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 14:31   #5
skazana_na_bluesa
.

nic ci nie doradzimy przez forum. idz do ginekologa. ja mialam bolesne okresy, zaczelam brac tabsy i jest kolosalna roznica. zero bolu i moge normalnie funkcjonowac bez faszerowania sie lekami przeciwbolowymi.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 14:39   #6
pepita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
A to Ci może tylko ginekolog powiedzieć po badaniach...
I dlatego trzeba się do niego wybrać mimo wszystko Ja jeszcze słyszałam, że na bolesny okres pomagają tabletki sojowe (takie jakie biorą kobiety w czasie menopauzy).
Dziwne jest trochę to, że nagle zaczęłaś mieć takie bolesne okresy, a wcześniej było ok. To by mnie też zaniepokoiło, bo może być objawem jakiejś dolegliwości...choćby np. nieprawidłowej gospodarki hormonalnej.
Właśnie wcześniej cieszyłam się, że ten mój okres był taki lekki do zniesienia a od 2 miesięcy to jest jakiś koszmar, dni wyjęte z życia. A jutro czeka mnie 36 godzin w autokarze, czarno to widzę

Stary 2011-10-16, 20:23   #7
findsomething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
nic ci nie doradzimy przez forum. idz do ginekologa. ja mialam bolesne okresy, zaczelam brac tabsy i jest kolosalna roznica. zero bolu i moge normalnie funkcjonowac bez faszerowania sie lekami przeciwbolowymi.
co to za różnica czy fareszujesz sie lekami przeciwbólowymi czy tabsami. lol

przeciez nie bedziesz brac ich wiecznie, za jakis czas przestaniesz i co wtedy?

Do autorki: ginekolog zbada Cię i ustali ewentualny sposob leczenia. Bez jego diagnozy nie ma co gdybać. Napewno nie jest to normalne ze po tylu latach "spokojnej" miesiaczki nagle przebiega ona bolesnie i z jakimis wymiotami :O
findsomething jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-20, 11:58   #8
paulina4442
Przyczajenie

Też mialam taka samą sytuacje, już na kilka dni przed okresem miałam starszny ból podbrzusza, kregosłupa i nóg. Do tego dochodziły właśnie wymioty i biegunka. Myslałam, że oszaleje. A sam okres to była już tragedia, 3-4 opakowania podpasek do tego kilka opakowańprzeciwbólowych i no spy. Lekarz do którego chodziłam nic niepokojącego nie widział. Mówił że to normalne. Zmieniłam wkońcu lekarza. Od razu na pierwszej wizycie powiedział mi tyle że myślałam że śnie. Moje bóle brały się od nadżerki i tyłozgięcia macicy. Przypisał mi leki na nadżerkę. Pomogły ale tzreba i tak było ją zamrozić. Po zabiegu znów się pojawilł ten sam problem z okresem. Dostałam tabletki anty i ... JAK RĘKĄ ODJĄŁ!!! Moja rada? Leć jak najszybciej do lekarza! Po co się męczyć i zatruwać organizm tabletkami przeciwbólowymi. Pozdrawiam i trzymam kciuki!
paulina4442 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-21, 11:19   #9
Afrodita
Zadomowienie

Ja odkąd dostałam pierwszą miesiączkę (13 lat) zawsze miewałam co miesiąc (tylko w pierwszy dzień) bolesne miesiaczki trwające 6-7 dni. W moim przypadku to 'odziedziczyłam' po mamie. Ale od 6 lat bóle te się nasiliły. Ibupromu brałam po 2 tabletki co 5 godzin! Miałam ogromne bóle w podbrzuszu, telepanie, nagła zmiana temp. , miewałam zimne, gorące poty na przemian, Bóle w udach, kręgosłupie, lędźwiach! W ogóle nie byłam w stanie normalnie funkcjonować, a tabletki nie działały! Może po 3 godzinach od zażycia była lekka poprawa. Mój ginekolog też stwierdził, że to normalne.. Od roku biorę ketonal forte. Lekarz mi przepisal. To jedyny lek dzięki, któremu się nie męczę. Okres przechodzę jak ręką odjął! (Do ibupromu podejrzewam, że mój organizm się przyzwyczaił i nie działał już). Minusem jest to, że ketonal jest BARDZO silnym lekiem.. starałam się nie brac i jakoś ten ból przebolec... niestety na długo się nie obeszło bez tabletki. Teraz okazało sie, że mam 2 torbiele na jajnikach endometrialne i podejrzenie III stopnia endometriozy! Czego skutkiem mogł byc te silne bóle miesiączkowe! Za 2 tyg. idę na usunięcie.

Idź jak najszybciej do lekarza!
Afrodita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości