|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak zrobić dobre zdjęcie makijażu na MM?Witajcie Wizażanki,
Jeśli pojawił się już taki wątek to proszę o namiary i z góry przepraszam za założenie swojego ![]() Otóż chciałabym pochwalić się swoją makijażową twórczością na MM. Problem w tym, że moje zdjęcia kompletnie nie odzwierciedlają tego co wymalowałam na oku... ![]() ![]() Posiadam aparat Canon Power Shot A1100IS. Tutaj możecie przeczytać o jego wyposażeniu i danych technicznych: http://www.e-cyfrowe.pl/canon-powers...y-p-10889.html Czy ktoś mógłby mi pomóc jakie funkcje ustawić w tym aparacie żeby zdjęcia były wyraźne, a kolory nasycone? Będę wdzięczna za jakąkolwiek wskazówkę ![]() Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak zrobić dobre zdjęcie makijażu na MM?
W menu masz różnego rodzaju opcje, gdzie możesz ustawić n.in:
* przy jakim świetle robisz zdjęcia, tj. światło dzienne, słoneczne, pochmurne, żarówki, świetlówki itp - to wyrównuje kolory w zdjęciu , aby fot. nie wyszła zbyt ciepła (przewaga żółtego odcienia) lub zimna (niebieskiego), a była przede wszystkim bardziej naturalna * lampa błyskowa - możesz ustawić siłę błysku +/- ale pamiętaj, że lampa może przekłamywać kolory ; możesz ją całkowicie też wyłączyć , jeśli zdjęcia robisz w dobrze oświetlonym miejscu np. przy oknie (symbol błyskawicy) * makro - jeżeli robisz zdjęcia z dość bliskiej odległości, bardzo fajnie wyostrza (symbol kwiatka) Masz też u góry tryby automatyczne (pokrętło) ustaw na "portret" Generalnie musisz poćwiczyć w różnych warunkach i wyczuć aparat Nasycenie kolorów, kontrast itp możesz też popoprawiać lekko w programach graficznych |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za wskazówki
![]() ![]() Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Najlepiej się doradza, gdy widać co obecnie robisz (zdjęcia z pełnymi danymi exif, najlepiej jakiś jeden oryginał). Do porad wyżej niewiele da się dodać, może tylko tyle, że lampa błyskowa w aparacie jest prawie najgorszym światłem, że aparat potrzebuje kilka razy więcej światła, niż Ci się wydaje, że najlepiej jest gdy nie mieszasz różnych rodzajów światła (np. dzienne + żarówka). Tryb makro ("kwiatek") może się przydać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.