|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Praca na pół etatu - pilne pytanie.
Witam
Mam pilne pytanie. Od września wróciłam do pracy na 1/2 etatu. Byłam zapewniana, że z grafikiem będą mi chodzić na rękę itp. Trafiłam do grupy, gdzie kierownikiem jest idiota do którego nic nie trafia - powiedział mi, że 1/2 etatu to 4h dziennie i nie pozwala mi przyjść w sobotę na 8h, bo tak chciałam. W tygodniu pracuję codziennie po 4h. Personalna napisała mi, że mój limit godzin musze wyrobić w miesiącu a nie dziennie czy tygodniowo, ale do kierownika nic nie trafia. W pazdzierniku robią całemu działowi szkolenie z nowego produktu w innej lokalizacji. Dostałam dzisiaj maila o 11:46 a pracuję do 12 z zaproszeniem na to szkolenie jutro od 9 do 17. Odpisałam, że pracuję na 1/2 etatu, w tym tyg. 8-12 i że nie ma takiej możliwości. Pewnie kierownik będzie później do mnie dzwonić. Co sądzicie o takiej sytuacji, jak to rozwiązać? Pozdrowienia ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- Nikt nic nie wie? ![]() ![]() Czuję się z tym wszystkim naprawdę źle. W tym tygodniu rozmijam sie z kierownikiem, ja jestem do 12 a on od 13. Nie wiem co mam robić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca na pół etatu - pilne pytanie.
Według prawa możesz sobie dowolnie pracować, w poniedziałek 1 h, we wtorek 8 h, środa 6 h... itd. Ważne aby tygodniowo wyrobić swoje godziny. Jednakże nie jest tak, że kierownik nie ma prawa głosu. Jeżeli on się nie zgadza, to sprawa się komplikuje. Idź do działu kadrowego i poproś o konkretne przepisy. Z kartką zajdź do kierownika i spróbuj porozmawiać...
Co do szkolenia. To osobna kwestia. To, że pracujesz na 1/2 etatu nie uprawnia Ciebie do wyjścia ze szkolenia w połowie lub do odmowy we wzięciu udziału w nim. Nie rób sobie pod górkę...
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To chyba nie jest normalne, taki sposób informowania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy jest tu jakaś kadrowa???? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Komplikatorka
|
Jestem.
Co do umowy na pół etatu to wszystko zależy jaki masz zapis umowy czy np. 20 godz tygodniowo czy ileś tam miesięcznie. W umowe też powinien być zapis czy pracujesz codziennie od...do... czy godziny ustala przełożony/kierownik. Co do drugiej sprawy jaką jest szkolenie to nie widzę innego rozwiązania jak zadzwonić do kierownika i powiedzieć że jutro nie możesz (bo dziecko) i w jakim innym terminie możesz się stawić.
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do umowy to mam tylko zapis, że przychylają się do mojej prośby i od 1.09.2011 do 31.08.2012 mam pół etatu, info o wypłacie i że pozostałe warunki pozostają bez zmian. Masz rację, zadzwonię do niego tylko boję się, że znowu się z nim nie dogadam ![]() Czy on może mnie zwolnić za to, że nie mogę iść na szkolenie na pełne 8h? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
proponuję rozwiązać to pisemnie
bo najwyraźniej to, że każdy sobie mówi coś pod nosem niczego w Twojej sytuacji nie zmienia porozmawiaj z osobą która cię do pracy przyjmowała i jednocześnie przy tym powinien być twój kierownik co do jutrzejszego szkolenia - jakie są Twoje obowiązki w pracy? no bo jeżeli masz przeprowadzić szkolenie a nie uregulowałaś w umowie nijak kwestii tego kiedy i jak ono ma się odbyć no to chyba niewiele wskórasz chociaż ja osobiście jak dowiadywałam się o spotkaniach w pracy z opóźnieniem kiedy już nie mogłam swojego planu dnia zmienić to po prostu informowałam, że przykro mi ale ja się nie mogę fizycznie stawić poza swoim normalnym rozkładem dnia pracy i tyle.. problemu nigdy nie miałam
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-10-26 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Komplikatorka
|
Ciężko mi powiedzieć, bo nie widzę umowy, zakresu obowiązków.
Nie wiem czy to szkolenie obowiązkowe wiesz typu BHP które jest "przepustką" aby pracować czy szkolenie z tych dodatkowych aby np. zwiększyć sprzedaż. Wydaje mi się, że jak powiesz że akurat jutro nie możesz ale prosisz o kolejny termin to przychylniej do tego podejdzie. Troszkę niefajnie postąpili, że dzień przed informują no ale... co szef to inny sposób kierowania zespołem. Trzymam kciuki, żeby się udało i nie stresuj się !
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Kochane za odpowiedzi.
Rozmawiałam z kierownikiem i dogadałam się ![]() Przeprosił mnie za zaistniałą sytuację, bo jak się okazało nie wiedział, że mam mieć jutro szkolenie. Poszłam mu na rękę a w zamian dostałam wolny poniedziałek. Resztę zmian na + dla mnie będę wprowadzać powoli. Jak to mówią "kropla drążyt skałę" ![]() Pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Komplikatorka
|
O widzisz, czasami warto porozmawiać zamiast się stresować
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.