|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Praca na pół etatu - pomóżcie proszę!
Witam
Mam pilne pytanie. Od września wróciłam do pracy na 1/2 etatu (zrezygnowałam z wychowawczego i dlatego obniżyłam etat). Byłam zapewniana, że z grafikiem będą mi chodzić na rękę itp. Trafiłam do grupy, gdzie kierownikiem jest ... do którego nic nie trafia - powiedział mi, że 1/2 etatu to 4h dziennie i nie pozwala mi przyjść w sobotę na 8h, bo tak chciałam zrobić (wygodniej mi przyjść w sobotę na 8h niż na 4). W tygodniu pracuję codziennie po 4h. Personalna napisała mi, że mój limit godzin musze wyrobić w miesiącu a nie dziennie czy tygodniowo, ale do kierownika nic nie trafia. W pazdzierniku robią całemu działowi szkolenie z nowego produktu w innej lokalizacji. Dostałam dzisiaj maila o 11:46 a pracuję do 12 z zaproszeniem na to szkolenie jutro od 9 do 17. Odpisałam, że pracuję na 1/2 etatu, w tym tyg. 8-12 i że nie ma takiej możliwości. Pewnie kierownik będzie później do mnie dzwonić. Co sądzicie o takiej sytuacji, jak to rozwiązać? Pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Praca na pół etatu - pomóżcie proszę!
Troszkę za mało danych.
Czy zależy Ci na tej pracy (w sensie - musisz pracować)? Pracujesz na samodzielnym, niezależnym stanowisku czy jako część zespołu, czy może pracujesz z klientem? Nie wiem jak to sformułować, ale czy bardziej jesteś specjalistą o trudnych do zastapienia umiejętnościach, czy raczej szeregowym pracownikiem? "Byłaś zapewniana" na piśmie, czy tak - na twarz? Co do szkolenia to ja poszłabym na pół dnia. Maila dostałaś w pracy, nie w nadgodzinach, więc trudno orzec że nie dali Ci znać, ale całego dnia chyba nie powinni się domagać, skoro pracujesz pół dnia. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-10-26 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przez przełożoną mojego kierownika byłam zapewniana ustanie, ale info od personalnej mam na piśmie. Sama nie wiem co mam zrobić. Gdyby kierownik chociaż porozmawiał ze mną wcześniej o szkoleniu to bym poszła i nie robiła problemu a tak to sama nie wiem co zrobić. Czuję się potraktowana jak śmieć. ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- Jako matka małego dziecka podpisywałam pismo, że nie zgadzam się na nadgodziny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Pracodawca, z tego, co mi wiadomo, faktycznie nie ma prawa zmuszać Cię do nadgodzin. Ale i nie musi Ci iść na rękę co do godzin, z tą sobotą to ja myślę, że mało gdzie by przeszło
![]() Jeśli zależy Ci na pracy a nie jesteś jakąś podporą firmy to ja bym próbowała starać się raczej łagodzić i dostosować jak to tylko możliwe bo pewnie łatwo będzie Cię zastąpić jak im się zachce. Okazjonalnie próbowałabym poprosić kogoś o przypilnowanie dziecka i pójście na szkolenie. Może się ze mną nie zgodzisz, to tylko moje zdanie, zaznaczam. Albo może błędem był tak wczesny powrót z wychowawczego - jeśli jest problemem dla Ciebie 4 h codziennie i czasami szkolenie, to może po prostu nie jesteś gotowa na powrót. Tak czy inaczej, nie szłabym na noże. Może ktoś inny doradzi coś jeszcze. Życie nie jest idealnie, choć powinno ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-10-26 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Sprawę już załatwiłam pomyślnie ![]() Nie jest dla mnie problemem praca 4h dziennie, bo ja mogłabym i więcej, ale na chwilę obecną moją córką zajmuje się moja babcia i ze względu na nią jest to moje pół etatu. Nie podobał mi się fakt, że zostałam postawiona pod ścianą. Ale dogadałam się i jest ok ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Fajnie, że udało Ci się dogadać - powodzenia dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Już po czasie, ale może przyda się na przyszłość
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:33.