Podejrzane znamiona - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2011-10-26, 15:08   #1
007loveme
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35
Unhappy

Podejrzane znamiona

Witam, od paru dni mam problem, zupe³nie przypadkiem przyjrza³am siê jednemu ze swoich znamion i zauwa¿y³am, ¿e znajduje siê na nim czarna kropeczka, niedu¿a ale jednak jest, a dodam, ze znamiê jest jasno br±zowe. Szczerze nie przygl±da³am siê nigdy swoim znamionom wiêc nie wiem czy ono by³o takie od zawsze, wydaje mi siê, ¿e nie no ale pewna nie jestem. Obserwuje to znamiê ju¿ o od 7-10 dni i póki co siê nie zmienia, czy uwa¿acie, ¿e powinnam siê tym bardziej zaj±æ i odwiedziæ specjalistê czy mo¿e poczekaæ i poobserwowaæ znamiê. Mogê dodaæ, ¿e jest ono nie wielkie, mo¿e ma jakie¶ 2 mm, nie korzystam z solarium ani nie opalam siê, i nie ulega³am poparzeniom s³onecznym, póki co wydaje mi siê, ¿e znamiê siê nie zmienia tzn. nie ro¶nie, nie krwawi. Czy my¶licie, ¿e trzeba to skontrolowaæ? Bardzo proszê o rade bo ja z natury jestem bardzo przewra¿liwiona i czasami martwiê siê niegro¼nymi sprawami. Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.
007loveme jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-10-26, 15:24   #2
aniaexplode
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 072
Dot.: Podejrzane znamiona

No tutaj nikt Ci tego nie obejrzy, a zadaj±c sobie i Nam takie pytania odpowiedzi nie uzyskasz. Tak czy siak posz³abym dla spokoju do dermatologa, po co sobie cos przypuszczaæ i trwaæ w niewiedzy. Do lekarza marsz

I forgot that all might see
So many beautiful things...

Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461
kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683
aniaexplode jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-10-28, 14:10   #3
007loveme
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

tak jak mi tu poradzono wybra³am sie do dermatologa i bardzo siê rozczarowa³am. zawsze my¶la³am, ¿e lekarz spojrzy na takie znamiê i ju¿ wie czy mo¿e byc niebezpieczne czy nie. Lekarz spojrza³ na te znamiê i potem zacz±³ tylko co¶ pisac. Gdy zapyta³am doktora czy to znamiê mo¿e byc gro¼ne odpowiedzia³ oburzony, ¿e on przecie¿ tego nie jest w stanie stwierdzic. Powiedzia³ tylko, ¿e najlepiej wyci±c ¿eby by³ ¶wiêty spokój i jeszcze zobaczy³ dwa inne znamiona i stwierdzi³, ¿e te¿ wyci±c. Czu³am siê jak u jakiego¶ rze¼nika, tylko wycinac i ci±c. By³ to mój pierwszy raz u dermatologa i ja mam pytanie czy tak wygl±da wizyta u dermatologa, czy lekarz faktycznie nie jest w stanie stwierdzic "na go³e oko" czy znamiê jest gro¼ne czy nie? Co ja teraz powinnam zrobic? Pój¶c na to wyciêcie, pójsc do innego lekarza czy mo¿e jeszcze poobserwowac to znamiê. Nie chcia³abym ich wicinac tylko dlatego, ¿e istniej±. Proszê o radê
007loveme jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-10-29, 09:19   #4
Martyna9190
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 22

je¿eli znamiê jest podejrzane "na oko" to dobrze jest je wyci±æ, bo dopiero po wyciêciu mo¿na przebadaæ tkankê laboratoryjnie i dowiedzieæ siê czy zmiana by³a gro¼na. Tak wiêc chyba lepiej pos³uchaæ lekarza i wyci±æ.
Martyna9190 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dermatologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.