|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
![]() Podejrzane znamiona
Witam, od paru dni mam problem, zupe³nie przypadkiem przyjrza³am siê jednemu ze swoich znamion i zauwa¿y³am, ¿e znajduje siê na nim czarna kropeczka, niedu¿a ale jednak jest, a dodam, ze znamiê jest jasno br±zowe. Szczerze nie przygl±da³am siê nigdy swoim znamionom wiêc nie wiem czy ono by³o takie od zawsze, wydaje mi siê, ¿e nie no ale pewna nie jestem. Obserwuje to znamiê ju¿ o od 7-10 dni i póki co siê nie zmienia, czy uwa¿acie, ¿e powinnam siê tym bardziej zaj±æ i odwiedziæ specjalistê czy mo¿e poczekaæ i poobserwowaæ znamiê. Mogê dodaæ, ¿e jest ono nie wielkie, mo¿e ma jakie¶ 2 mm, nie korzystam z solarium ani nie opalam siê, i nie ulega³am poparzeniom s³onecznym, póki co wydaje mi siê, ¿e znamiê siê nie zmienia tzn. nie ro¶nie, nie krwawi. Czy my¶licie, ¿e trzeba to skontrolowaæ? Bardzo proszê o rade bo ja z natury jestem bardzo przewra¿liwiona i czasami martwiê siê niegro¼nymi sprawami. Z góry dziêkujê za wszystkie odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 072
|
Dot.: Podejrzane znamiona
No tutaj nikt Ci tego nie obejrzy, a zadaj±c sobie i Nam takie pytania odpowiedzi nie uzyskasz. Tak czy siak posz³abym dla spokoju do dermatologa, po co sobie cos przypuszczaæ i trwaæ w niewiedzy. Do lekarza marsz
![]()
Kochaj albo Rzuæ! I forgot that all might see So many beautiful things... Zapraszam do wymiany:--> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380461 kosmetyki : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380683 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 35
|
tak jak mi tu poradzono wybra³am sie do dermatologa i bardzo siê rozczarowa³am. zawsze my¶la³am, ¿e lekarz spojrzy na takie znamiê i ju¿ wie czy mo¿e byc niebezpieczne czy nie. Lekarz spojrza³ na te znamiê i potem zacz±³ tylko co¶ pisac. Gdy zapyta³am doktora czy to znamiê mo¿e byc gro¼ne odpowiedzia³ oburzony, ¿e on przecie¿ tego nie jest w stanie stwierdzic. Powiedzia³ tylko, ¿e najlepiej wyci±c ¿eby by³ ¶wiêty spokój i jeszcze zobaczy³ dwa inne znamiona i stwierdzi³, ¿e te¿ wyci±c. Czu³am siê jak u jakiego¶ rze¼nika, tylko wycinac i ci±c. By³ to mój pierwszy raz u dermatologa i ja mam pytanie czy tak wygl±da wizyta u dermatologa, czy lekarz faktycznie nie jest w stanie stwierdzic "na go³e oko" czy znamiê jest gro¼ne czy nie? Co ja teraz powinnam zrobic? Pój¶c na to wyciêcie, pójsc do innego lekarza czy mo¿e jeszcze poobserwowac to znamiê. Nie chcia³abym ich wicinac tylko dlatego, ¿e istniej±. Proszê o radê
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 22
|
je¿eli znamiê jest podejrzane "na oko" to dobrze jest je wyci±æ, bo dopiero po wyciêciu mo¿na przebadaæ tkankê laboratoryjnie i dowiedzieæ siê czy zmiana by³a gro¼na. Tak wiêc chyba lepiej pos³uchaæ lekarza i wyci±æ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.