Wszystkie problemy świata z moją cerą...... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-24, 13:09   #1
katarinka7
Przyczajenie

Wszystkie problemy świata z moją cerą......

Mam taki problem. Czytałam posty o trądziku, trądziku różowatym, cerze naczynkowej, tabl. anty i ich wpływie na cerę........
Przepraszam ze zakładam nowy watek, ale mój problem dotyczy niejako wszystkiego naraz...........
Ale może od początku. Na tradzik cierpię od bardzo dawna, mam teraz 27 lat, gdzieś od 12 roku zycia. Początkowo był to trądzik, tzw. młodzieńczy. Mając 21 lat zaczełam brać tabletki antykoncepcyjne, rózne, bo żadne mi do końca nie pasowały, między innymi Diane35. Było w miarę, do czasu. W pewnym momencie katastrofalne pogorszenie cery, pryszcz na pryszczu a wszystko wkoło ust, nosa i na brodzie.

Przechodząc długa drogę trafiłam do pani dermatolog w Poznaniu, która stwierdziła że to od tabletek i kazała odstawić. Po odstawieniu było jeszcze gorzej, o ile to w ogóle możliwe. Stosowałam chyba wszystko co istniało, antybiotyki, różne maści, itd.

Po pewnym czasie dałam sobie z tym spokój. Szukałam dermatologa w swojej miejscowości. Natrafiłam na miłą panią, dzieki której wszystko mi się pięknie wyłagodziło.
Ona stwierdziła że oprócz trądziku typowego, mam popękane naczynka, początki trądziku różowatego i generalnie bardzo wrażliwą cerę.
Zaleczyła mi to wszystko, cera była piekna a ja szczęsliwa. Pani doktor zaczela robic doktorat i przestała przyjmować pacjentów.

Ja natomiast zaczełam stosować tabletki antykoncepcyjne Jeanine. Biorę je od 7 miesięcy, kupiłam sobie serię Iwostin Purritin do cery trądzikowej, stosuję maseczki z glinki, peelingi enzymatyczne, przecieram twarz kwasem bornym (jako tonik), twarz zmywam mleczkiem kosmetycznym i żelem do mycia Phsiogel (nie trzeba spłukiwac wodą).

Ostatnio moja cera znowu zaczyna fiksować. Pani doktor już przyjmuje ale dopiero od sierpnia, a ja zaczynam być przerażona. Coraz więcej pryszczy. Po Waszych postach już sama nie wiem czy dobrze robię przyjmując Jeanine (dodam że bardzo dobrze się czuję po nich) – może to wina tych tabletek? Co będzie gdy je odstawię? Pamietam swoją cere po odstawieniu diany – nigdy więcej!!! Czy jeanine może działać podobnie do diane? Czy generalnie po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, obojetnie jakich, pogarsza się cera??

No i druga wątpliwość? Jakich kosmetyków powinnam używać? Na trądzik? Na trądzik różowaty? Na naczynka? a może na noc na trądzik a na dzien na naczynka?

Aaaaaa ratunku!!!!

No i czy powinnam uzywac blokera?
A co z makijażem? Czy mogę podkład? Czy tylko korektor? Jaki? Bez niczego odpada bo mam strasznie zaczerwienioną skórę oraz czerwonawe ślady po pryszczach.....A to wszystko wokół ust, nosa na brodzie – policzki i czoło piekne.

O matko! Pomóżcie, doradźcie, plis...............

p.s. przepraszam że tak długo...............
katarinka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 16:02   #2
anetak
Wtajemniczenie

Dot.: Wszystkie problemy świata z moją cerą......

Witaj
Ja też mam problemy z cerą, mam tłustą z wypryskami. Stosowałam różne tabletki które mogłby poprawic stan mojej cery włącznie z dianą 35.
Żaden z stosowanych środków nie pogarszał ani nie polepszał stanu mojej skóry po prostu nic sie specjalnego nie działo, ale problem pojawiał sie tylko wtedy jak wyszłam na słońce i co dziwne jak zjem coś słonego.Wtedy moja skóra jest zaczerwieniona i ma czerwone ropne krosteczki które same schodzą po paru dniach.Pomyśl może u ciebie też jest jakiś czynnik który podrażnia twoją skóre. Właśnie lekarz przepisał mi Jaenine, ciekawe co bedzie sie działo z moją cerą po tych tabletkach.
Pozdrawiam
anetak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-24, 20:05   #3
kiniusia
Raczkowanie

Oo To Ta Pani Dermatolog Jakas Wspaniala Musi Byc...

Czym Cie Leczyla ?
Antybiotykami?
Jednak Dobry Dermatolog To Dobry Dermatolog
kiniusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-26, 11:31   #4
nan
Wtajemniczenie

Blokera powinnaś używać bezwzględnie i zawsze. Po pierwsze cera trądzikowa bardzo nie lubi słońca, gdyż słońce zaostrza porblemy z cerą. Tak więc bloker (a właściwie wysoki filtr, gdyż blokery jako takie właściwie nie istnieją), jest ci absolutnie niezbędny. Z kosmetykami na trądzik też bym uważała - dowcip polega na tym, że często są to silnie działające środki, które mogą pogorszyć stan Twojej wrażliwej cery. Na trądzik różowaty bardzo fajny krem robi pani Eris - nazywa się Rosalgin, używałam go jakiś czas na podrażnioną cerę i przyznaję, że ładnie ją złagodził. Tak czy inaczej koniecznie powinnaś iść do dermatologa.
Co do Physiogelu - moim zdaniem nie jest on zbyt odpowiedni do cery trądzikowej, spotkałam się opinią, że niedostatecznie oczyszcza skórę. Kup sobie może jakiś żel do mycia twarzy, ale łagodny, bez sodium laureth sulfate i innych silnych detergentów (znowu polecę panią Eris i jej żel do mycia twarzy Pharmaceris A lub N - podobne składy, oba bardzo łagodne).
Pozdrawiam
nan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości