Wolnowar, CrocPot - Przepisy ! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 18:19   #1
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Wolnowar, CrocPot - Przepisy !

Cześć wszystkim

Właśnie zostałam posiadaczką wolnowaru, bardzo długo się na niego czaiłam ale jak już go kupiłam to zastanawiam się co w nim zrobić - w USA jest to bardzo popularne urządzenie ale większość przepisów używa gotowych poł-produktów których tutaj nie dostanę.

Czy są wśród Nas może jakieś wizażanki które również posiadają takie urządzenie ? Macie jakieś sprawdzone przepisy ?

Prawo jazdy !
madzior22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 05:43   #2
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith
Dot.: Wolnowar, CrocPot - Przepisy !

ja mam - od tamtego piątku na razie raz testowany;

przepisów na razie szukałam na necie;
znalazłam profil na fb z przepisami;
mam z książeczki dołączonej do sprzętu;

Edytowane przez LadySith
Czas edycji: 2014-02-26 o 05:45
LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 12:20   #3
adrijah
Zakorzenienie

Faktycznie ilość półproduktów w amerykańskich przepisach jest zatrważająca. W instrukcji do crock-pot'a jest info, że np. te wszystkie kremowe zupy są używane zamiast śmietany itp, bo śmietana może się zwarzyć przy tak długim podgrzewaniu, a te zupy z puszki nie. Ale wystarczy zamiast tych wszystkich cream of onion/chicken/mushroom z 10-15 minut przed podaniem dodać zwykłą śmietanę i przyprawy.

Co do przepisów, to pracuję nad tym Na razie opieram się na przepisach z amerykańskich blogów i książek, ale widziałam już na polskich blogach np. bigos, gulasz, kapuśniak i chyba rosół
Stary 2014-02-27, 06:35   #4
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Faktycznie ilość półproduktów w amerykańskich przepisach jest zatrważająca. W instrukcji do crock-pot'a jest info, że np. te wszystkie kremowe zupy są używane zamiast śmietany itp, bo śmietana może się zwarzyć przy tak długim podgrzewaniu, a te zupy z puszki nie. Ale wystarczy zamiast tych wszystkich cream of onion/chicken/mushroom z 10-15 minut przed podaniem dodać zwykłą śmietanę i przyprawy.

Co do przepisów, to pracuję nad tym Na razie opieram się na przepisach z amerykańskich blogów i książek, ale widziałam już na polskich blogach np. bigos, gulasz, kapuśniak i chyba rosół
hmm to ciekawe.. bo mam książeczki z 2 wolnowarów, i w żadnej nie ma żadnych gotowców użytych

Stary 2014-02-27, 06:46   #5
adrijah
Zakorzenienie

ja mam na myśli książki i blogi, nie książeczki załączone do wolnowarów
Stary 2014-02-27, 07:42   #6
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
ł
Cytat:
ja mam na myśli książki i blogi, nie książeczki załączone do wolnowarów
akurat nie sprecyzowała tego... co więcej, odniosłaś sie do instrukcji, więc nie wiedziałam co masz na myśli.ot

Stary 2014-02-27, 07:53   #7
adrijah
Zakorzenienie

wspominałaś coś o profilu na Fb z przepisami, podzielisz się nim?

jakie masz wolnowary? ja w instrukcji do crock-pot'a nie mam za wiele przepisów, ale tak się zastanowiłam i zdaje się, że też bazują na gotowych sosach na przykład

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-27, 20:54   #8
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Cytat:

No niestety, Amerykańska mentalność (wiem z autopsji): skoro wszystko można teraz kupić zrobione, to po co się męczyć i robić samemu...

A na "cream of chicken" znalazłam przepis ostatnio (w miarę "naturalny"), jak chcesz to daj znać, to ci wrzucę

Cytat:
jakie masz wolnowary? ja w instrukcji do crock-pot'a nie mam za wiele przepisów, ale tak się zastanowiłam i zdaje się, że też bazują na gotowych sosach na przykład
Ja swój kupiłam w biedronce, sprawdziłam parametry i są takie same jak croc-potowskie. Pewnie na dluższą metę nie będzie taki porządny jak oryginał ale przynajmniej będę go mogła wytestować i zobaczyć, czy rzeczywiście mi się przyda.
W książeczke od tego mojego był przepis na bigos, kurczaka cytrynowego chyba (?) i parę innych

Prawo jazdy !
Stary 2014-02-27, 21:05   #9
adrijah
Zakorzenienie

też kupiłam ten biedronkowy dla Rodziców, bo próbuję Mamę do niego przekonać. Właśnie dzisiaj przyjechałam i przez najbliższe kilka dni będę kombinować i pokazywać Mamie, jakie to fajne urządzenie jak Jej się nie spodoba, to nie ma bólu, po prostu go zabiorę bo dla 2 osób 5,7l, który mam, jest za duży, a ten biedronkowy byłby ok.

EDIT: pewnie, że chciałabym przepis szukałam ostatnio, ale nie znam smaku oryginału (jeszcze ) i nie wiedziałam czym się kierować, bo jednak trochę się od siebie te przepisy różnią. Tak że będę wdzięczna

Edytowane przez adrijah
Czas edycji: 2014-02-27 o 21:06
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 23:02   #10
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Cytat:

EDIT: pewnie, że chciałabym przepis szukałam ostatnio, ale nie znam smaku oryginału (jeszcze ) i nie wiedziałam czym się kierować, bo jednak trochę się od siebie te przepisy różnią. Tak że będę wdzięczna
Ingredients
1 cups chicken broth (homemade or store bought)
teaspoon Poultry Magic (or any poultry seasoning) (myślę, że taka przyprawa do kurczaka albo delikat da radę)
teaspoon onion powder
teaspoon garlic powder
teaspoon black pepper
salt to taste (depends on how salty your broth is)
teaspoon parsley
dash of paprika
1 cups milk
cup flour
Instructions
Stir together chicken broth and seasonings with cup of milk. Bring to a boil.
Meanwhile, stir the remainder of the milk and flour together in a separate bowl.
Add a bit of the hot seasoned broth to the flour/milk mixture and stir it in to warm it up (since your milk is likely cold!).
Slowly drizzle the flour/milk mixture into the hot broth, stirring as you pour.
Whisk briskly until the mixture thickens and boils.
Remove from heat and let cool. Pour into an air tight container if you wont be using it immediately.

Szczerze mówiąc jeszcze go nie próbowałam ale wydaje mi się, że może być ok.
Miałam przyjemność (?) próbowania różnych "cream of..." jak jeszcze mieszkałam w Stanach i wydaje mi się, że cream of chicken ma podobny smak do gorącego kubka "krem z kury" i tak myślę, że jak będę już robić ten przepis powyżej to dosypię na próbę jedną saszetkę i zobaczymy (i daruje sobie wtedy ten delikat)

Prawo jazdy !
Stary 2014-02-27, 23:11   #11
adrijah
Zakorzenienie

dziękuję i czekam na efekty eksperymentu z zupką z proszku
Stary 2014-03-01, 23:14   #12
bejbeDomi
Raczkowanie

Bardzo popularne urządzenie w UK! Slowcooker. Oni też, podobnie jak Amerykanie są leniwi, więc rano włączają mięsko na LOW i idą do pracy, a jak wracają to mają obiad gotowy I bardzo dużo przepisów to po prostu kawał mięcha zalany cydrem...
Ja eksperymentuje na swoj sposób. Ostatnio robiłam zrolowane 'steki' z piersi z indyka z warzywkami i mięso po 6h było naprawdę boskie.
bejbeDomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 19:29   #13
madzior22
Wtajemniczenie

GG do madzior22

Cytat:
Napisane przez bejbeDomi Pokaż wiadomość
Bardzo popularne urządzenie w UK! Slowcooker. Oni też, podobnie jak Amerykanie są leniwi, więc rano włączają mięsko na LOW i idą do pracy, a jak wracają to mają obiad gotowy I bardzo dużo przepisów to po prostu kawał mięcha zalany cydrem...
Ja eksperymentuje na swoj sposób. Ostatnio robiłam zrolowane 'steki' z piersi z indyka z warzywkami i mięso po 6h było naprawdę boskie.
Rozumiem coś a'la zrazy ? Co dawałaś do środka i czym zalewałaś ?

Prawo jazdy !
Stary 2014-03-02, 22:16   #14
bejbeDomi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzior22 Pokaż wiadomość
Rozumiem coś a'la zrazy ? Co dawałaś do środka i czym zalewałaś ?

Tak. Srodek tylko posmarowalam chutney ze skarmelizowanej cebuli bo taki mialam kaprys ;d Potem podpieklam na patelni krotko, wrzucilam do wolnowaru i z tego co pamietam zalalam po prostu bulionem. Dodalam warzywka, mini marchewki itp.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
bejbeDomi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 10:38   #15
MindfulLifestyle
Raczkowanie

Wolnowar jest super. To chyba najlepsze urządzenie do kuchni jakie kupiłem w ostatnich latach. Można powiedzieć, że większość ciepłych posiłków i chyba zawsze mmięso, przygotowuję już tylko z jego pomocą. Oszczędność czasu i pracy, nic nie trzeba pilnować, a wychodzi mega pyszne i soczyste
Żyj świadomie, w zgodzie ze sobą i otaczającym światem. Poznawaj siebie, rozwijaj się, przeżywaj coraz bardziej pełne i satysfakcjonujące życie. Znajdź równowagę na płaszczyźnie fizycznej, emocjonalnej i duchowej, o którą coraz trudniej w dzisiejszych czasach.

http://www.mindful-lifestyle.pl
MindfulLifestyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-25, 11:09   #16
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MindfulLifestyle Pokaż wiadomość
Wolnowar jest super. To chyba najlepsze urządzenie do kuchni jakie kupiłem w ostatnich latach. Można powiedzieć, że większość ciepłych posiłków i chyba zawsze mmięso, przygotowuję już tylko z jego pomocą. Oszczędność czasu i pracy, nic nie trzeba pilnować, a wychodzi mega pyszne i soczyste
czasu, pracy i prądu

Ja ostatnio zrobiłam wielki kawał karkówki (ponad 2kg) w sosie ogórkowo-pomidorowym http://redandpale.blox.pl/2008/11/Ka...midorowym.html
Do sosu dodałam trochę harissy, żeby było ostrzejsze i skrobię ziemniaczaną, żeby zagęścić. Gotowałam 6h na HIGH (aż cała cebula się ugotowała).
Wyszło mi łącznie 14 porcji
Jak widać na zdjęciu, mięsko się dosłownie rozpadało
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg karkowkaIMG_7219-002.jpg (126,6 KB, 35 załadowań)
Stary 2015-07-30, 12:46   #17
Tsukichan
Rozeznanie

Ja ostatnio robiłam wieprzowinę z tego przepisu:
http://www.100daysofrealfood.com/201...ork-crock-pot/ - niestety zagraniczny, ale z polskich stron nie ma tak dużego wyboru.

Świetna, rozpływała się w ustach. Szkoda, że nie mam wolnowaru, który się sam wyłącza, ale nic się nie przypala, i właściwie nie musiałam za często sprawdzać, co się dzieje z mięsem.
Stary 2015-08-13, 09:20   #18
Sabasza
Rozeznanie

Dziewczyny, przymierzam sie do zakupu wolnowaru, ale nie wiem jaki wybrac. Wybor nie jest zbyt duzy, jako ze to urzadzenie nie jest popularne w Polsce, dlatego zastanawiam sie co polecacie Na allegro najwiecej jest aukcji z wolnowarem firmy Russell Hobbs, co o nim myslicie?
Sabasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 10:21   #19
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte

Przeciez to wszystko mozna ugotowac tradycyjnie uzywajac patelni garnka i piekarnika. Do slow cooker i tak trzeba wszystko podsmazyc osobno, zeby danie mialo smak. Pozatym nie jestem zwolennikiem rozpackanego miesa i papki z warzyw rozgotowanych. Jedyna zaleta jest, ze ta zabawka nie jest droga. Dobry garnek czy patelnia jest drozsza jak to urzadzenie.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 13:45   #20
adrijah
Zakorzenienie

Nie, nie wszystko trzeba podsmażać. Żeby miało smak, trzeba odpowiednio doprawić. Z resztą część wolnowarów ma wyjmowane cermiczne naczynie, w którym bezpośrednio można podsmażyć np. mięso, jak się ma taką wielką potrzebę. Ale absolutnie nie jest to niezbędne, żeby zrobić pyszny obiad.

Nie chcesz, żeby mięso się rozpadało - gotuj krócej. I wyobraź sobie, że warzywa z wolnowaru mimo wielu godzin duszenia pozostają w całości i nie mają nic wspólnego z papką. Magia

Zalet jest dużo - przygotowanie dania jest prostsze i mniej absorbujące, można zostawić obiad bez opieki nawet w pustym domu i wyjść do pracy albo iść spać - żadnego zaglądania, mieszania i sprawdzania co chwię i można mieć pewność, że nic się nie przypali. Dodatkowo używanie wolnoraru jest tanie, bo pobiera bardzo mało prądu.

Masz wolnowar i mówisz o jego wadach ze swojego doświadczenia czy znowu udajesz, że się znasz na wszystkim?
Stary 2015-08-13, 19:50   #21
Konto usunięte

"Nie, nie wszystko trzeba podsmażać" - wszystko nie, ale same przyprawy to nie wszystko
"część wolnowarów ma wyjmowane cermiczne naczynie" - na indukcji nie dziala
"żeby zrobić pyszny obiad" -pojecie wzgledne bo kazdy ma inny smak
"Nie chcesz, żeby mięso się rozpadało - gotuj krócej" - robie tak , bo w koncu po co sa tabele z temp.
"I wyobraź sobie, że warzywa z wolnowaru mimo wielu godzin duszenia pozostają w całości" - ale sa rozgotowane
"Zalet jest dużo - przygotowanie dania jest prostsze "- gotuje sie samo a przygotowac trzeba tak samo
"można zostawić obiad bez opieki nawet w pustym domu" -nigdy bym tego nie zrobil
"żadnego zaglądania, mieszania i sprawdzania co chwię" - w tradycyjnym pieczeniu w piekarniku w niskich temp. jest tak samo
"mozna mieć pewność, że nic się nie przypali" - to prawda
"Dodatkowo używanie wolnoraru jest tanie, bo pobiera bardzo mało prądu" skad wiesz ? obliczalas godziny x moc?
"Masz wolnowar i mówisz o jego wadach ze swojego doświadczenia czy znowu udajesz, że się znasz na wszystkim?" - znowu udaje

Podsumowujac: niska cena ( Russell Hobbs 29 ojro w Amazonie) do pieczenia miesa i w niskich temp. praktyczne urzadzenie ale... spaghetti nie zrobi ..czy? Czyli zawod kucharza nie wyginie.
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 21:31   #22
adrijah
Zakorzenienie

Oczywiście, że przyprawy to nie wszystko, ale stwierdzenie, że jak nie podsmażysz, to nic nie będzie miało smaku jest bardzo na wyrost.

Nie mam indukcji, więc się nie wypowiem o działaniu jakiegokolwiek garnka na niej.

Tak, to od Ciebie zależy, czy coś, co ugotujesz będzie pyszne (dla Ciebie), a nie od naczynia.

Nie, warzywa nie są rozgotowane. Ostatnio gotowałam rosół wołowy 24h i marchewki wyciągnęłam w całości, absolutnie nie rozgotowane. Były miękkie, ale mogłam je normalnie kroić, a nie rozciapać widelcem, jak rozgotowane warzywa.

To, że byś nie zostawił wolnowaru włączonego, to już Twój wybór. Co nie zmienia faktu, że można go zostawić bez opieki.

Zanim kupiłam swój wolnowar, robiłam rozeznanie. Mnóstwo ludzi robiło pomiary prądu i dzielili sięwynikami w Internecie. To, co podawali, przeliczyłam sobie i wyszło, że 12h na low pobiera wg mojej taryfy tyle prądu, ile mój wolnostojący piekarnik w trochę ponad 0,5h. Muszę znowu pożyczyć to ustrojstwo mierzące zużycie i sprawdzić samodzielnie.

Ja już widziałam makaron ugotowany razem z sosem w wolnowarze. Sama nie próbowałam, ale wygląda na to, że się da. Amerykanie robią w swoich Crockpotach chyba wszystko, co się gotuje lub piecze - owsianki, dżemy, zapiekanki, lasagne, całe kurczaki, napoje, sosy, nawet ciasta. Jedyny minus to brak chrupiącej skórki

Bez przesady, gdyby zawód kucharza miał wyginąć, stałoby się tak już dawno. Na przykład przy sprzętach typu Therm omix

PS. Mam jeszcze jeden plus - można spokojnie odpalić wolnowar w czasie upałów i nie nagrzewa się od niego całe mieszkanie

Edytowane przez adrijah
Czas edycji: 2015-08-13 o 21:33
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-13, 22:14   #23
Konto usunięte

Wiesz chyba kupie to urzadzenie i sprawdze sam, bo..... wpadla mi swietna idea. To urzadzenie mozna wykorzystac do techniki sous-vide i to mnie przekonalo. Mam na oku Morphy 48721 slow cooker ma dobre recenzje. Jakiej firmy jest twoj?
Stary 2015-08-14, 06:51   #24
Sabasza
Rozeznanie

Adrijah, jakiego wolnowaru uzywasz? Czy te popularne, dostepne na allegro sa ok? Cena 120zł to niewiele, ale nie chciałabym kupić dziadostwa, a nie mam o tych garnkach pojęcia.
Stary 2015-08-14, 07:41   #25
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Wiesz chyba kupie to urzadzenie i sprawdze sam, bo..... wpadla mi swietna idea. To urzadzenie mozna wykorzystac do techniki sous-vide i to mnie przekonalo. Mam na oku Morphy 48721 slow cooker ma dobre recenzje. Jakiej firmy jest twoj?
Zaciekawiłeś mnie. Słyszałam już o próbach sous vide w zmywarce ale w wolnowarze chyba jeszcze nie
Cytat:
Napisane przez Sabasza Pokaż wiadomość
Adrijah, jakiego wolnowaru uzywasz? Czy te popularne, dostepne na allegro sa ok? Cena 120zł to niewiele, ale nie chciałabym kupić dziadostwa, a nie mam o tych garnkach pojęcia.
ja mam dwa - Crockpota i biedronkowego (który miał być moich Rodziców, ale Mama stwierdziła, że ona nie będzie rano nic przygotowywać więc wróci lada moment do mnie). Ten drugi był w użyciu 2, może 3 razy i na razie nie zuważyłam, żeby radził sobie gorzej niż Crockpot.
Wielu blogerów ma Russell Hobbsa i sobie chwalą
Stary 2015-08-14, 09:36   #26
Sabasza
Rozeznanie

Cytat:

ja mam dwa - Crockpota i biedronkowego (który miał być moich Rodziców, ale Mama stwierdziła, że ona nie będzie rano nic przygotowywać więc wróci lada moment do mnie). Ten drugi był w użyciu 2, może 3 razy i na razie nie zuważyłam, żeby radził sobie gorzej niż Crockpot.
Wielu blogerów ma Russell Hobbsa i sobie chwalą
Super, dzieki
Stary 2015-08-14, 10:52   #27
Konto usunięte

Ile litrów ma twój crockpot 3,5/5,7/6,5/8 ? Czy jest sterowany zegarem?
Stary 2015-08-14, 12:40   #28
adrijah
Zakorzenienie

5,7l i ma timer (bardzo wygodna opcja, ale nie niezbędna).
Stary 2015-08-17, 19:19   #29
Konto usunięte

Cytat:
5,7l i ma timer (bardzo wygodna opcja, ale nie niezbędna).
Czy w 5,7 litra miesci sie kawalek miesa ok 3-3,5 kg ... albo caly kurczak czy mala kaczka? czy 3,5 litra wystarczy ? bo w sklepach nie ma tych urzadzen tylko w necie i nie mozna na zywo obejrzec. Czy w Crock-Pot mozna programowac czas i moc np. 2 godziny High 4 godziny Low 1 godz High na raz? czy tylko programuje sie czas wlaczenia urzadzenia?
Stary 2015-08-17, 19:27   #30
adrijah
Zakorzenienie

Chyba największy kawałek mięsa, jaki włożyłam do 5,7l ważył niecałe
4kg i ledwo się zmieścił całe kurczaki widziałam tylko na zdjęciach, sama nie próbowałam żadnego wkładać do wolnowaru (jeszcze).

Da się ustawić tylko high lub low i czas. Potem zmienia się na warm, czyli grzeje tylko na tyle, żeby Ci nie ostygło, ale już się nic nie gotuje.

Widziałam na stronie CrockPota, że są nowe, z wifi i możesz nimi sterować przez aplikację w telefonie. Może tam się da tak ustawić, jak napisałeś

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości