Pieniądze i chłopak :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-08-19, 21:27   #1
Suziii90
Raczkowanie

Unhappy

Pieniądze i chłopak :(

Cześć Dziewczyny. To jest mój pierwszy wątek na tym forum i w sumie też jestem tu od niedawna. Mój problem polega na tym że ciągle sprzeczamy się z chłopakiem o pieniądze kto ma płacić. Krótko mówiąc on studiuje na 2 roku ale nie pracuje z powodu spraw rodzinnych(tylko czasem dorywczo we wakacje) i w sumie kasę ma też od rodziców, a u mnie jest na tej zasadzie że z kasą kiepsko i nie mam jej zawsze tylko sporadycznie. Chłopak wkurza się na mnie że nie chce wychodzić do pubów itp. bo ja mówię mu że nie jest moim sponsorem tylko chłopakiem . Owszem jest tak że on czasem płaci , czasem ja , czasem po równo ale częściej jest tak że jednak on. A ja nie chce żeby tak było bo nie wiadomo jakie los pisze scenariusze (chociaż wierze mocno i modle się że to ten jedyny i ostatni) i nie chce żeby potem żałował że wydaje kasę na nie wiadomo kogo. Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna czy coś ale źle mi z tym bardzo bo czuję się gorsza że mam gorzej i przez to rzadko wychodzimy do pubów itd. a wiadomo teraz za wszystko trzeba płacić. Pracy szukam ale wiadomo jak jest ;/ więc proszę o jakieś rady co z tym fantem zrobić , a może któraś z Was była w podobnej sytuacji ??
Suziii90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 21:36   #2
gringolada
Zadomowienie

Dot.: Pieniądze i chłopak :(

jak bardzo chce placic to pozwol mu na to.wielu facetow uwaza ze to nie meskie by kobieta placila.
gringolada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 21:42   #3
s0meb0dy
Przyczajenie

Też jestem takiego samego zdania,jeśli chłopak chce płacić to niech płaci. Uważam zresztą,że w wielu przypadkach jest wskazanie bądź po prostu tak wypada żeby chłopak zapłacił za dziewczynę. Zresztą wiedząc,że ty nie masz kasy może nie chce cie narażać na koszty. Według mnie nie powinnaś mu wyjeżdżać z tekstami o sponsorach bo on chce dla ciebie jak najlepiej a przez to może czuć się trochę urażony albo nawet niedoceniony.
Stary 2010-08-19, 21:45   #4
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

ustalcie zasady może? powiedz mu szczerze, że nie lubisz gdy on płaci za Ciebie, bo czujesz się niezrecznie. poproś, żeby każdy płacił za siebie. no chyba, że to on Cię zaprosi na rocznicę waszą na przykład.
on pewnie został tak wychowany, że kobieta nie powinna za siebie płacić i myślę, że to bardzo elegancko z jego strony. doceń to.
to nie jest powód do kłótni, dlatego porozmawiajcie
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 22:33   #5
BJean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gringolada Pokaż wiadomość
jak bardzo chce placic to pozwol mu na to.wielu facetow uwaza ze to nie meskie by kobieta placila.

w moim otoczeniu większość chłopaków płaci za dziewczyny i jest to sprawa honorowa.

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-19, 23:11   #6
marysienka
Zadomowienie

Jeżeli tak bardzo Cie to krępuje to pogadaj z nim i powiedz mu, że źle Ci z tym, że to on płaci. Albo następnym razem przy okazji ty zapłać za rachunek, uśmiechnij się i powiedz coś w stylu "dzisiaj moja kolej".
Stary 2010-08-19, 23:17   #7
Parvanti
Zadomowienie

A ja się nie dziwię , też bym nie chciała, żeby facet wydawał na moje zachcianki kasę rodziców, zwyczajnie byłoby mi głupio. Poszukajcie jakichś alternatywnych form rozrywki, spacery, wycieczki rowerowe, zwiedzanie, gotujcie razem w domu, odwiedzajcie rodzinę, znajomych. Nie zawsze musicie chodzić do pubów.

I zasada, ze facet powinien płacić za kobietę jest taka sobie, jeśli obydwoje nie pracują/są na utrzymaniu rodziców. Nie każdego rodzica stać na to, żeby jeszcze oprócz dawania synowi pieniędzy sponsorować również jego dziewczynę.
Parvanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-19, 23:46   #8
Suziii90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Parvanti Pokaż wiadomość
A ja się nie dziwię , też bym nie chciała, żeby facet wydawał na moje zachcianki kasę rodziców, zwyczajnie byłoby mi głupio. Poszukajcie jakichś alternatywnych form rozrywki, spacery, wycieczki rowerowe, zwiedzanie, gotujcie razem w domu, odwiedzajcie rodzinę, znajomych. Nie zawsze musicie chodzić do pubów.

I zasada, ze facet powinien płacić za kobietę jest taka sobie, jeśli obydwoje nie pracują/są na utrzymaniu rodziców. Nie każdego rodzica stać na to, żeby jeszcze oprócz dawania synowi pieniędzy sponsorować również jego dziewczynę.

korzystamy z takich form najczęściej ale fajnie też czasem gdzieś wyjść. Z tego co wiem to jego rodzice nie patrzą na co on kasę wydaje bo to jego indywidualna sprawa. Ale mi jest głupio bo to jego kasa i na jego potrzeby. ja raczej nie mam zachcianek,pod tym względem to się pilnuje i raczej mu nie mówię.

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;21494502]ustalcie zasady może? powiedz mu szczerze, że nie lubisz gdy on płaci za Ciebie, bo czujesz się niezrecznie. poproś, żeby każdy płacił za siebie. no chyba, że to on Cię zaprosi na rocznicę waszą na przykład.
on pewnie został tak wychowany, że kobieta nie powinna za siebie płacić i myślę, że to bardzo elegancko z jego strony. doceń to.
to nie jest powód do kłótni, dlatego porozmawiajcie[/QUOTE]

Były szczere rozmowy na ten temat , już próbowałam na wszelkie sposoby. Mówię mu nawet że może też z innymi znajomymi wychodzić do pubów,na imprezy, że mu ufam i w ogóle i nie musi spędzać ze mną całego wolnego czasu.
Stary 2010-08-20, 07:31   #9
czuczenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suziii90 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny. To jest mój pierwszy wątek na tym forum i w sumie też jestem tu od niedawna. Mój problem polega na tym że ciągle sprzeczamy się z chłopakiem o pieniądze kto ma płacić. Krótko mówiąc on studiuje na 2 roku ale nie pracuje z powodu spraw rodzinnych(tylko czasem dorywczo we wakacje) i w sumie kasę ma też od rodziców, a u mnie jest na tej zasadzie że z kasą kiepsko i nie mam jej zawsze tylko sporadycznie. Chłopak wkurza się na mnie że nie chce wychodzić do pubów itp. bo ja mówię mu że nie jest moim sponsorem tylko chłopakiem . Owszem jest tak że on czasem płaci , czasem ja , czasem po równo ale częściej jest tak że jednak on. A ja nie chce żeby tak było bo nie wiadomo jakie los pisze scenariusze (chociaż wierze mocno i modle się że to ten jedyny i ostatni) i nie chce żeby potem żałował że wydaje kasę na nie wiadomo kogo. Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna czy coś ale źle mi z tym bardzo bo czuję się gorsza że mam gorzej i przez to rzadko wychodzimy do pubów itd. a wiadomo teraz za wszystko trzeba płacić. Pracy szukam ale wiadomo jak jest ;/ więc proszę o jakieś rady co z tym fantem zrobić , a może któraś z Was była w podobnej sytuacji ??
Moim zdaniem, chlopak wlasnie stara sie o Ciebie i mu na tobie zalezy skoro doskonale sobie zdaje sprawe ze brakuje Ci pieniedzy, to on chce sponsorujac, pokazac Ci tym ze potrafi o Ciebie zadbac.

Dziwne masz przekonania ze
Cytat:
bo nie wiadomo jakie los pisze scenariusze (chociaż wierze mocno i modle się że to ten jedyny i ostatni) i nie chce żeby potem żałował że wydaje kasę na nie wiadomo kogo
Z góry zakładasz, ze miedyz wami moze sie cos popsuc zamiast cieszyc sie tym co masz. Nie rozumiem zupelie takiego mysleia, jak moze moj facet zalowac na mnie czegokolwiek juz nie mowie tu o pieniadzach.

Jesli Ci to naprawde przeszkadza, to widze tylko rozmowe, no ale wydaje mi sie ze nic nie zdzialasz, no bo co? powiesz mu zeby za ciebie nie placil? zebyscie wgl z domu nie wychodzili? Twoj koles nie jest typem sknery i ja na twoim miejscu cieszylabym siez takiego obrotu sprawy, bo wiele jest niestety kolesi skenrusów, ktorzy nawet zlotowki by nie wydali na niby swoja ''kochajaca'' dziewczyne.

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 07:39   #10
trivial
Rozeznanie

GG do trivial

Ale może on chce spędzać z Tobą swój wolny czas i płacenie za Ciebie jest właśnie tą POTRZEBĄ na którą ma pieniądze?
Uważam, że jeśli chłopak chce płacić, to powinien to robić, bo go na to stać. Gdyby nie miał na to pieniędzy zwyczajnie nie robiłby tego.

Mój TŻ pracuje, ja nie. Jeżeli on ma pieniądze to wychodzimy gdzieś i nawet nie pytam, kto będzie płacił bo to jasne, że on skoro ma pieniądze, a ja nie to on będzie to robił. Tu nie ma się czego wstydzić, jedni mają, drudzy nie, nie sądzę, żeby potem miał Ci cokolwiek wypominać, bo do niczego go nie zmuszałaś ;| Poza tym z tego Twojego posta wieje strasznym smutkiem i pesymizmem, nie podchodź tak do tego, bo to nie jest żadna tragedia .

trivial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 07:59   #11
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny. To jest mój pierwszy wątek na tym forum i w sumie też jestem tu od niedawna. Mój problem polega na tym że ciągle sprzeczamy się z chłopakiem o pieniądze kto ma płacić. Krótko mówiąc on studiuje na 2 roku ale nie pracuje z powodu spraw rodzinnych(tylko czasem dorywczo we wakacje) i w sumie kasę ma też od rodziców, a u mnie jest na tej zasadzie że z kasą kiepsko i nie mam jej zawsze tylko sporadycznie. Chłopak wkurza się na mnie że nie chce wychodzić do pubów itp. bo ja mówię mu że nie jest moim sponsorem tylko chłopakiem . Owszem jest tak że on czasem płaci , czasem ja , czasem po równo ale częściej jest tak że jednak on. A ja nie chce żeby tak było bo nie wiadomo jakie los pisze scenariusze (chociaż wierze mocno i modle się że to ten jedyny i ostatni) i nie chce żeby potem żałował że wydaje kasę na nie wiadomo kogo. Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna czy coś ale źle mi z tym bardzo bo czuję się gorsza że mam gorzeji przez to rzadko wychodzimy do pubów itd. a wiadomo teraz za wszystko trzeba płacić. Pracy szukam ale wiadomo jak jest ;/ więc proszę o jakieś rady co z tym fantem zrobić , a może któraś z Was była w podobnej sytuacji ??
wiesz co ja też kiedyś miałam podobne skrupuły, byłam dumna i honorowa i sama wychodziłam z inicjatywą, ze zapłace za siebie itp na co ex skwapliwie przystawał. Ale gdy sobie go poobserwowałam, zauważylam że potrafi bez mrugnięcia okiem wydać dużą kasę na 10 flakon perfum dla siebie i fundowac ochoczo swoim znajomym drinki czy piwko, planował także zakup najnowszego modelu nart, podcazs gdy "stare" byly naprawdę świetne i zmieniał telefon kom. średnio co 3 miesiące na coraz to nowsze modele. Mnie prezentu czy złamanego kwiatka w życiu nie podarowal. Fakt, facet był skończonym d-upkiem i narcyzem, ale na przyszlosć mam nauczkę, żeby swoją dumę i honor w kwestii płacenia lepiej se w d-upę schować.
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 08:27   #12
Suziii90
Raczkowanie

No tak tylko że Twój Tż jednak pracuje a mój raczej nie tylko sporadycznie ;/ a kasę głownie ma od rodziców. Myślę że inaczej bym podchodziła do sprawy gdyby w całości to były jego pieniądze. A z faktem że dostał od rodziców to jednak mimo wszystko głupio, chociaż to jego sprawa na co wydaję pieniądze.
Stary 2010-08-20, 08:54   #13
wandaweranda
Zakorzenienie

Cytat:
No tak tylko że Twój Tż jednak pracuje a mój raczej nie tylko sporadycznie ;/ a kasę głownie ma od rodziców. Myślę że inaczej bym podchodziła do sprawy gdyby w całości to były jego pieniądze. A z faktem że dostał od rodziców to jednak mimo wszystko głupio, chociaż to jego sprawa na co wydaję pieniądze.
właśnie
dostał czy zarobił-istotne jest to że to on nimi rozporządza, to on nimi gospodaruje według wlasnego planu.
Oj dziewczyny, czytam watki na forum i sobie myślę, że chłopy to mają z nami nielada kłopot, bo trudno nam dogodzić, zawsze coś sobie wynajdziemy
jeden za skąpy, drugi za hojny i tak źle i tak niedobrze

Edytowane przez wandaweranda
Czas edycji: 2010-08-20 o 08:55
wandaweranda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 10:29   #14
madzia madzia
Raczkowanie

Ja mam tak,że pracuje ale jednak mój TŻ zarabia wiecej,bo ma własną firme,czesto za cos płaci,ale kiedy ja mam pieniadze akurat czy cos to ja płace...
Kiedys tez sie kłocilismy o pieniadze,ale fakt faktem,ze ustalenie jest takie najlepsze,że płaci ten kto ma akurat kase,a pojscie do pubu np w moim przypadku nie musi konczyc sie 5cioma piwami,ale mozna o szklance coli tez wytrzymac wiec 3,5 to nie jest wielki pieniądz
madzia madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 10:43   #15
Rarita
Wtajemniczenie

Heh nie macie wrażenia, że ostatnio na Intymnym jest strasznie dużo wątków finansowych?
Z tego co zauważyłam, faceci są strasznie przewrażliwieni na punkcie pewnych stereotypów, np. że to on ma ZAPROSIĆ gdzieś swoją kobietę i ZAPŁACIĆ za nią. Pewnie wynika to z czasów, gdy kobiety w ogóle nie pracowały i były na utrzymaniu swych mężczyzn, no cóż, czasy się zmieniają a faceci... też, ale znacznie wolniej więc jak facet chce płacić, to niech płaci, bo jak kobieta chce odgrywać niezależną to to po prostu uraża jego męską dumę oczywiście w niektórych sytuacjach kobieta może się dorzucić, zaprosić faceta gdzieś, kupić mu coś, ale to już zależy od indywidualnego podejścia każdego osobnika gatunku męskiego...
Rarita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 11:24   #16
201803080934
Konto usunięte

Cytat:
A ja się nie dziwię , też bym nie chciała, żeby facet wydawał na moje zachcianki kasę rodziców, zwyczajnie byłoby mi głupio.
ale jakie jej zachcianki? przecież to on nalega na wyjścia, a ona się miga, bo nie ma kasy. i zamiast odwdzięczyć mu się w jakiejś innej niefinansowej formie [przygotować kolację, zabrać na piknik, dać jakiś własnoręcznie wykonany drobiazg], to wymyśla sobie problemy i wylewa żale na forum.

Cytat:
Heh nie macie wrażenia, że ostatnio na Intymnym jest strasznie dużo wątków finansowych?
masz rację, ale żeby to jeszcze były faktycznie jakieś realne problemy. ale to?
201803080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 11:45   #17
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Pieniądze i chłopak :(

Nigdy nie płaciłam za siebie w pubie czy dyskotece Co innego wyciągać kasę od chłopaka na bluzki czy kosmetyki - i to jest wg mnie naganne, ale czym innym jest jak chłopak zapłaci rachunek w knajpie czy restauracji - nie widzę w tym niczego złego. Chce wychodzić, chce zapraszać - to widać liczy się z tym, że musi mieć na to kasę.
Stary 2010-08-20, 12:00   #18
jodame
Zadomowienie

W Twojej konkretnej sytuacji uważam, że powinnaś pozwolić mu za siebie płacić.
1. Powiedziałaś, że nie masz forsy i nie chcesz żeby on ciągle za Ciebie płacił -on wie, że nie jesteś z nim dla forsy ;] ani że nie jest dla Ciebie sponsorem, a mimo to chce zapłacić za Ciebie
2. On dostaje forsę od rodziców na "przyjemności"-zamiast kupić sobie morze alkoholu woli zapłacić za swoje i Twoje drinki w knajpie -jego wybór.
3. Tobie się wydaje, że jak odmówisz wyjścia w piątek na imprezę żeby on nie płacił za Ciebie, to jesteś ok w stosunku do niego. Z jego strony to może wyglądać tak: "Mam pieniądze, mam dziewczynę, mam wolny piątek, jest impreza, CHCĘ iść potańczyć, ale cholera nie mogę, bo ona nie chce ;/"

Wyobraź sobie, że dostajesz od rodziców dwa drogie bilety na koncert ukochanego zespołu. Cała szczęśliwa zapraszasz swojego chłopaka, a on Ci mówi, że nie pójdzie, bo nie chce żeby Twoi rodzice płacili za jego rozrywki, a jego na bilet nie stać. I co? Doceniasz jego gest? Jesteś dumna, że masz takiego honorowego chłopaka? Czy smutno Ci, że będziesz siedzieć w domu?

Jeśli takie "sponsorowanie" nie polega na byciu pasożytem i wyciąganiu forsy od partnera, to nie widzę w tym nic złego.
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 12:11   #19
Karla_17
Raczkowanie

ja i mój TŻ porozmawialiśmy kiedyś poważnie na ten temat. Wytłumaczył mi, że jego honor nakazuje wręcz , aby płacił i bardzo chce to robić bo mnie szanuje. Ja odpowiedziałam jednak, że on nie zawsze ma skad wziać pieniądzę i czasem ja mogę płacić. Teraz praktycznie nie zwracamy na to uwagi, jesteśmy już długo razem i jego pieniadze sa naszymi peniedzmi i tak samo jest z moimi jednakże, na początku każdy chłopak chce pokazać, że mu zależy na dziewczynie. chce również pokazać swoją kulturę. Jeśli to nie jest wykorzystywanie z twojej strony to myślę, że jak najbardziej on może płacić... jak narazie kiedyś obydwoje bedziecie mieli praca i już nie będzie kto płaci zazwyczaj pieniądze są już potem wspólne. takie jest moje zdanie
Karla_17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-20, 15:06   #20
agusia5144
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Nigdy nie płaciłam za siebie w pubie czy dyskotece Co innego wyciągać kasę od chłopaka na bluzki czy kosmetyki - i to jest wg mnie naganne, ale czym innym jest jak chłopak zapłaci rachunek w knajpie czy restauracji - nie widzę w tym niczego złego. Chce wychodzić, chce zapraszać - to widać liczy się z tym, że musi mieć na to kasę.
Z tym się w 100% zgodzę.
U nas jest podobnie, jak mój tż aktualnie nie pracuje to żadko się zgadzam żeby za mnie płacił ale on nalega więc co zrobić, jak pracuje to nie mam nic przeciwko (o ile oczywiście tak on chce ). Czasem też mam takie odczucie,że za dużo na mnie traci i np. gdy jesteśmy na spacerze urwę się na chwilkę kupić lody, albo jak przychodze do niego to kupuję jakieś słodycze i za nic nie przyjmuję kasy którą chce mi za to zawsze oddać.
agusia5144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 15:44   #21
Marmolada25
Raczkowanie

Chłopak chce wychodzić ze swoją dziewczyną, nie masz pieniędzy więc pozwól się zaprosić - nie przesadzaj, że jest Twoim sponsorem.

Nie rozumiem Twojego toku myślenia.

Nie ma sensu ograniczać wyjść razem bo Ty nie masz pieniędzy - przecież on cię zaprasza, on nie robi problemu - wyluzuj.

Edytowane przez Marmolada25
Czas edycji: 2010-08-20 o 15:46
Marmolada25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 18:49   #22
Annie1441
Wtajemniczenie

.

Edytowane przez Annie1441
Czas edycji: 2010-08-27 o 08:14
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-20, 19:23   #23
Panna_Prym_
Raczkowanie

U mnie w związku każdy płaci za siebie. Niby wszystko ok, ale czasem chciałabym, żeby zaprosił mnie gdzieś i zapłacił. Nigdy go nie proszę o jakieś prezenty, nie wyciągam od niego pieniędzy, więc chyba nie wymagam zbyt wiele.
Stary 2011-01-29, 16:14   #24
anonim121
Przyczajenie

u mnie właśnie tez tak jest. moj chlopak i ja jestesmy z inncyh miejscowosci , lecz te 20 km to znowu nie jest tez tak duzo. dziwne jest to dla mnie ze zawsze musze za wszytsko placic sama... wiadomo ze czasem treba , ale np sytuacja ze jedziemy do kina . byl postawiony warunek ze albo place za paliwo albo kupuje 2 bilety;/ nad morze jak jedziemy to tez musze placic za paliwo ... ;| to jest dla mnie strasznie dziwne, ale glupio mi o tym jemu powiedziec zeby nie myslal ze jestem jakas materialistka i kasa jest dla mnie najwazniejsza. wiadomo ze jak idziemy do miasta i kupujemy jakies chipsy czy cos do picia to kupuje ten kto ma kase (no zaazwyczaj ja musze kupowac bo on nie ma kasy , ale te 5 zl to nie az taki problem , gorzej z tymi wiekszymi wydatkami)... help
anonim121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 21:08   #25
lady17
Wtajemniczenie

U facetów to jest sprawa honoru. Mój zawsze mi mówi "Pozwól mi poczuc się facetem"
I sytuacja jest podobna. Oboje studiujemy, pieniążki dostajemy w miesięcznych transzach od rodziców. Jeżeli mój Tż mnie gdzieś zaprasza to on płaci. Jeżeli decydujemy,że idziemy razem to każdy płaci za siebie. To jest kwestia dogadania się.
Stary 2011-01-30, 00:07   #26
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Chłopak wkurza się na mnie że nie chce wychodzić do pubów itp. bo ja mówię mu że nie jest moim sponsorem tylko chłopakiem .
Nie mów tak o sobie, bo ludzie zaczną Cię postrzegać przez pryzmat tego, co mówisz.

Cytat:
więc proszę o jakieś rady co z tym fantem zrobić , a może któraś z Was była w podobnej sytuacji ??
Ja byłam (jestem) w takiej sytuacji i doskonale Cię rozumiem. Mój chłopak ciągle chce za wszystko płacić i często są to sumy niemałe. Przez bardzo długi okres czasu były o to kłótnie, że właśnie ja nie chcę gdzieś iść, jechać itd, bo nie mam kasy a nie chcę, żeby on za mnie płacił, bo czułam, że tracę swoją niezależność.

Po pewnym czasie porozmawialiśmy o tym szczerze i spokojnie i okazało się, że on czuje się przeze mnie psychicznie "kastrowany" kiedy nie pozwalam sobie głupiego piwa postawić I, że jeśli jesteśmy razem, to nie ma różnicy kto za co płaci, bo przecież właśnie jesteśmy razem i kochamy się. On moje odmowy odbierał jako oznakę mniejszej pewności co do trwałości tego związku, bo przecież jak mamy być razem na całe życie, to co za różnica kto zapłaci za jakiś wyjazd itd. Wytłumaczył mi, że naprawdę go wkurza rozliczanie się z pieniędzy. I że skoro ma pieniądze i chce je wydać akurat na nas, to nie widzi powodu, dlaczego tak nie zrobić. Powiem Ci, że odpuściłam mu i daję mu za siebie płacić. I mamy święty spokój Skoro rzeczywiście chce, to niech płaci.

Skoro Twój facet Cię kocha i chce z Tobą spędzać czas w sposób, który wymaga kasy, to chyba wiadomo, że on nie płaci za CIEBIE, tylko za usługę (np kino, teatr) lub produkt (piwo, pizza, kolacja). Podejrzewam, że Twój chłopak nigdy nie pomyślał o tym, że jest jakimś sponsorem i sugerowanie mu, że Ty tak w ogóle pomyślałaś nie jest zbyt dobrą decyzją strategiczną Już lepiej będzie jak powiesz mu, że czujesz się niezręcznie, bo Ty również chciałabyś się zrewanżować zaproszeniem go gdzieś, ale nie zawsze masz na to kasę. Po prostu porozmawiajcie szczerze i spokojnie o tej sytuacji ale bez wyrzutów w stylu "nie jesteś moim sponsorem".
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 00:22   #27
Annie1441
Wtajemniczenie

mój chłopak chce płacić, ale ja nie pozwalam, nie ważne czy ma pieniądze czy nie ma, oddam mu zawsze, jeśli nie w gotówce to kupię mu coś mniej więcej w cenie jaką na mnie wydał. jestem niezależna, ślubu nie bierzemy, więc nie będzie płacił za mnie. wkurza go to niemiłosiernie, ale trudno
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 02:07   #28
monolit
BAN stały

A za mnie płaci moja nad- żona, gdyż ona ma stosunek o prace ( chociaż to nadużycie, bo czyż umowa o dzieło czy jakieś tam zlecenie; konstytuuje to stwierdzenie?) Ja wszystko przepijam i jakoś to lecie. Ale jak ja coś zarobie to razem to z pożytkujemy - np. na japońskich filmach.
Btw (dobry skrót) mnie baba utrzymuje i gitara- jej tzn. matka jako "utrzmywacza"nienawid zi mnie, ale bidulka nic nie może zrobić. Takie to życie....

Edytowane przez monolit
Czas edycji: 2011-01-30 o 02:10
monolit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 12:26   #29
Rena
Zakorzenienie

Ja juz w kolejnym watku czytam o jakis mitycznych sponsorach... no co Wy tak wszystkie... Galerianek sie naogladalyscie czy edukacja na czatach internetowych sie odbywala? Skad ta fobia?

Co do samego tematu - jak na razie to nie powinnas sie migac od imprez, brak kasy to slaba wymowka. Z ludzmi trzeba sie integrowac, kiedy Ty chcesz balowac po 40?

Jak Ci glupio ze facet placi to Ci zacytuje zlota rade Hultaja z innego watku o kasie "glupich korepetycji to mozesz udzielac". Ale jak facet chce koniecznie stawiac, to bacz by to byly symboliczne kwoty i sie rewanzuj w innej formie. Bo jak to staly zwiazek i jedna strona mialaby ciagle dawac to glupio tak. Ale jak sie podzielicie - on placi za kino, a Ty mu np. zalatwisz trudno osiagalna ksiazke czy zrobisz stronke www czy obiad ugotujesz to juz inaczej to wyglada.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 15:09   #30
Mahdab
Zakorzenienie

Moim zdaniem dziwne rzeczy piszesz...

Ja musiałam wytłumaczyć mojemu Tż, że nie trzeba płacić/proponować zapłaty za zwykłą koleżankę, bo to może być dla niej niezręczne. Niektórzy faceci są tak zaprogramowani, że wolą płacić za dziewczyny.

A z tym, że miałby żałować kasy... Chyba go bardzo nisko cenisz. Po rozstaniu raczej by myślał, że stracił Ciebie a nie pieniędzy.
Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości