Mama w weekendy w pracy dziecko u babci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-18, 11:05   #1
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Mama w weekendy w pracy dziecko u babci

Witajcie kobietki domyślam sie że istnieje tutaj wiele podobnych w atków aczkolwiek uważam że każdy jest indywidualny dlatego proszę Was o poradę bo kto mi nie doradzi jak Wy doświadczone matki Mianowicie mój syn ma 2 latka i 2 miesiące cały czas siedziałam z nim w domu otóż mam szansę pojść do pracy tylko na weekendy ale za to od piątku do niedzieli po 12 godzin mój mąz pracuje w tym czasie syn musiał by byc u babci średnio od piątku godz 18 do niedzie;li 18 a czasem nawet do poniedziałku 8 00 wiem że to tylko weekend aczkolwiek przeraża mnie to mały był juz u babci sam dwa razy pełną dobę z noclegiem ale boję się że rozłąka źle wpłynie powiedzcie drogie mamy cfzy moje obawy są uzasadnione czy może przesadzam ???
IwonkaWojtus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 11:26   #2
pffe
BAN stały

Dot.: Mama w weekendy w pracy dziecko u babci

Cytat:
Napisane przez IwonkaWojtus Pokaż wiadomość
Witajcie kobietki domyślam sie że istnieje tutaj wiele podobnych w atków aczkolwiek uważam że każdy jest indywidualny dlatego proszę Was o poradę bo kto mi nie doradzi jak Wy doświadczone matki Mianowicie mój syn ma 2 latka i 2 miesiące cały czas siedziałam z nim w domu otóż mam szansę pojść do pracy tylko na weekendy ale za to od piątku do niedzieli po 12 godzin mój mąz pracuje w tym czasie syn musiał by byc u babci średnio od piątku godz 18 do niedzie;li 18 a czasem nawet do poniedziałku 8 00 wiem że to tylko weekend aczkolwiek przeraża mnie to mały był juz u babci sam dwa razy pełną dobę z noclegiem ale boję się że rozłąka źle wpłynie powiedzcie drogie mamy cfzy moje obawy są uzasadnione czy może przesadzam ???
nie jestem mamą a uważam, że przesadzasz pomyśl, że równie dobrze mały mógłby być już w żłobku i nie tylko w weekend się z Tobą nie widzieć ale też cały tydzień po 8 godzin. Będzie z babcią, też bardzo ważną osobą w życiu dziecka więc myślę, że spokojnie może spróbować iść do pracy
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 11:34   #3
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Tak po części masz rację z tym że nawet gdyby był w żłobku ( Bogu dzieki że nie jest ) wieczorami widziałby mnie a tak przez 2,5 dnia nie będzie mnie iwdział wogóle jakoś nie umię odciąć tej przysłowiowej pępowiny ;D
Stary 2014-05-18, 13:35   #4
Varga
Wtajemniczenie

Według mnie przesadzasz. Moja mała co weekend, czasami co drugi jest u swojego taty, w tygodnie opiekuje się nią niania i dalej mamy silną więź ze sobą.
Jak potrzebujesz pieniędzy to przestań się martwić o dziecko.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-18, 19:04   #5
ulrika
Raczkowanie

Bez przesady, ja rozumiem że ciężko Wam obojgu będzie na początku, ale dacie radę, po drugie naprawdę jestem w szoku że praktycznie nigdy maluszka u babci nie zostawialiście, ja planuję co jakiś czas zostawiać choćby na noc żeby nie było właśnie później "takich problemów", poza tym chciałabym aby Mała miała świetny i bliski kontakt z dziadkami z jednej czy drugiej strony, tak jak sama zostawałam na noc u swoich dziadków i byłam przeszczęśliwa. Ale oczywiście każdy ma inny sposób na wychowanie
Stary 2014-05-19, 08:43   #6
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Nie zostawialiśmy za często gdyż nie było takiej potrzeby w dodatku babcia mieszka w sąsiednim mieście nie daleko ale około 10 km będzie zostawiliśmy go tylko dwa razy na sylwestra, i ślub aczkolwiek zniósł to dobrze jednak obawiam się że dla dziecka które cały czas było z mamą rozłąka na 2, 5 dnia może mieć negatywny wpływ. No cóż muszę spróbować czas odciąć pepowinę jednak łatwo nie będzie mały ma dobre kontakty z dziadkami jednak wcześniej nie obciążaliśmy ich bez powodu gdyz maja swoje życie obowiązki itd.
Stary 2014-05-19, 09:21   #7
gosia261282
Gang Iren

Na pewno nic mu się nie stanie przez to, że zostanie na weekend z babcią. To już duży mężczyzna Chociaż początki pewnie będą dla ciebie ciężkie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-19, 19:03   #8
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja bym miała obawy i nie porównywała do żłobka.
Przede wszystkim żłobek to powiedzmy 8h, a reszta z rodzicami czy mamą, czyli np. usypianie, noce - również razem.
No i obawiałabym się, że jednak babcia będzie w ciągu weekendu próbowała wychowywać po swojemu, niekoniecznie tak, jak mi się podoba.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 20:34   #9
Debrah
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46528206]A ja bym miała obawy i nie porównywała do żłobka.
Przede wszystkim żłobek to powiedzmy 8h, a reszta z rodzicami czy mamą, czyli np. usypianie, noce - również razem.
No i obawiałabym się, że jednak babcia będzie w ciągu weekendu próbowała wychowywać po swojemu, niekoniecznie tak, jak mi się podoba.[/QUOTE]
Mam takie samo zdanie.
Kilka godzin w dzień, a cały dzień + noc - to są zupełnie inne sytuacje i nie ma co ich porównywać, przy takim - małym jednak - dziecku.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-19, 21:06   #10
iizabelaa
Zakorzenienie

Sama nie wiem co myśleć.
Gdyby młode w tym czasie było z tż, to nie miałabym żadnych wątpliwości.
Ale każdy weekend bez rodziców to dla mnie kiepskie rozwiązanie.
Stary 2014-05-19, 21:15   #11
lifeofaneta
Raczkowanie

A ja nie widzę w tym nic złego. Moim zdaniem to ważne, żeby dzieci miały dobry kontakt z dziadkami. Przecież można ustalić zasady.
lifeofaneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-19, 21:46   #12
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Sama nie wiem co myśleć.
Gdyby młode w tym czasie było z tż, to nie miałabym żadnych wątpliwości.
Ale każdy weekend bez rodziców to dla mnie kiepskie rozwiązanie.
No właśnie mnie to samo uderza. Dwie DOBY bez rodziców tydzień w tydzień..

Cytat:
Napisane przez lifeofaneta Pokaż wiadomość
A ja nie widzę w tym nic złego. Moim zdaniem to ważne, żeby dzieci miały dobry kontakt z dziadkami. Przecież można ustalić zasady.
Kontakt z dziadkami może przebiegać na milion sposobów, niekoniecznie pomieszkiwaniem u nich.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-05-20, 01:13   #13
rybkie
Rozeznanie

Ja bym nie szla an taki uklad 8 godz bez rodzicow to nie to samo co weekend bez rodzicow I tak tydzien w tydzien...Poza tym w przedszkolu szybko plynie czas, sa inne dzieci...I mama albo tata utuli do snu

Edytowane przez rybkie
Czas edycji: 2014-05-20 o 01:15
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 06:35   #14
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Długo tak chcesz pracować?Bo jesli to sprawa np wakacyjna, parumiesięczna to jeszcze jakoś można to ustawić, na dłużej sobie tego nie wyobrażam. I każdy weekend tak ma być, Twój mąż pracuje i w tygodniu i w weekendy?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 09:12   #15
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Nie wiem jeszcze ile będe tak pracować na razie jeszcze na dobre nie zaczęłam szkole się tak mój mąz pracuje i w tygodniu i weekendy jeden w miesiącu ma wolny wtedy on będzie z dzieckiem musimy go zawozić bo gdy mąz będzie miał na 6 rano do pracy wychodzi o 4 30 a jak ja zakończę nockę o 6 będe w domu koło 8 także same rozumiecie że mały zostałby bez opieki na razie pierwszy weekend przed nami mały będzie u babci od piątku 18 do niedzieli 13 mam nadzieje że da radę babcia już się cieszy planuje zabawy co prawda nudzić mu sie nie będzie bo mieszka tam także 8 letni chłopczyk wiadomo wspólnych tematów jeszcze nie mają ale ten starszy lubi matkować temu małemu Dziewczyny sama nie wiem wiadomo kasa sie przyda za taki weekend soboto-niedziela mam 2 stówki to nawet fajna fucha chodź cięzka ale mój synek jest całym moim światem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-20, 09:22   #16
Debrah
Zakorzenienie

IwonkaWojtus: w sumie jak teraz napisałaś jaka to kasa (nieduża imo, za cały week) to jeszcze bardziej nie widzę sensu.
ale z drugiej strony - rozumiem, że na co dzień nie pracujesz i jesteś z dzieckiem sama?
Bo może tu klucz, to jest bardziej twoja, niezaspokojona psychiczna potrzeba.
Stary 2014-05-20, 09:27   #17
IwonkaWojtus
Raczkowanie

No wiesz nie duża? to zależy co dla kogo jest dużo a co mało za soboty i niedziele można wyciągnąć koło 800-900 zł a od poniedziałku do piątku cały czas byc z dzieckiem znam ludzi co chodzą codziennie do pracy po 8 godzin i zarabiają 1000 zł także nie uważam żeby to było mało ale tak jak mówię każdy ma inny pogląd na dużo a mało aczkolwiek dziękuje za poradę gdyż każda jest dla mnie ważna
Stary 2014-05-20, 09:29   #18
Debrah
Zakorzenienie

O, przyszło mi do głowy jeszcze coś.
A nie da się, żeby babcia była u was w domu przez weekend?
Z dzieckiem?
Zyskałabyś to, że kładziesz dziecko spać, ono jest na znajomym terenie i może w nocy " w razie w" przyjść do mamy.
Jakoś tak to zorganizować żeby noc była w domu?

---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
No wiesz nie duża? to zależy co dla kogo jest dużo a co mało za soboty i niedziele można wyciągnąć koło 800-900 zł a od poniedziałku do piątku cały czas byc z dzieckiem znam ludzi co chodzą codziennie do pracy po 8 godzin i zarabiają 1000 zł także nie uważam żeby to było mało ale tak jak mówię każdy ma inny pogląd na dużo a mało aczkolwiek dziękuje za poradę gdyż każda jest dla mnie ważna
Dobrze, masz rację, ja sobie policzyłam w sensie "dniówki" ale w skali miesiąca to robi się kwota, faktycznie
Stary 2014-05-20, 09:35   #19
IwonkaWojtus
Raczkowanie

No właśnie ciężko gdyż mam brata 8 letniego i nie bardzo moja mama mogłaby na czas weekendu przenieść się do nas aczkolwiek on u mojej mamy bardzo dobrze się czuje wchodzi od razu biegnie do pokoju i ściaga zabawki w lipcu odpadają jeszcze dwa weekendy bo mój mąż ma urlop wtedy on cały weekend będzie z małym ale wiem że nawet tata nie zastąpi dziecku mamy. Z jednej strony się boje a z drugiej znów myślę że trzeba po mału wracać do rzeczywistości tzn do świata zawodowego. Sama juz nie wiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-20, 09:45   #20
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie ciężko gdyż mam brata 8 letniego i nie bardzo moja mama mogłaby na czas weekendu przenieść się do nas aczkolwiek on u mojej mamy bardzo dobrze się czuje wchodzi od razu biegnie do pokoju i ściaga zabawki w lipcu odpadają jeszcze dwa weekendy bo mój mąż ma urlop wtedy on cały weekend będzie z małym ale wiem że nawet tata nie zastąpi dziecku mamy. Z jednej strony się boje a z drugiej znów myślę że trzeba po mału wracać do rzeczywistości tzn do świata zawodowego. Sama juz nie wiem.
To ja bym jednak tak pokombinowała, żeby chociaż czasem mama z bratem przyjechali do Was na weekend.
To w sumie raz w miesiącu będziez małym jego tata, raz w miesiącu Twoja mama może mogłyby byc u Was, to już nie wygląda tak tragicznie.
A bratu też pewnie się spodobają takie weekendowe wyjazdy, bo zawsze to inne atrakcje.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-20, 09:47   #21
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Odpada mama ojaca nie zostawi hahaha serio ! no nic zobaczę jak to będzie jeśli zobserwuje że ma to zły wpływ na małego zrezygnuje. Będe informowała jak to wygląda w praktyce oże pomoże to innym mamą mającym takie dylematy jak ja
Stary 2014-05-20, 12:04   #22
21pyza
Zadomowienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46528206]A ja bym miała obawy i nie porównywała do żłobka.
No i obawiałabym się, że jednak babcia będzie w ciągu weekendu próbowała wychowywać po swojemu, niekoniecznie tak, jak mi się podoba.[/QUOTE]

Zgadzam się z tobą w 100%. Jeśli chodzi o kwestię umówienia sie z babcią to też nie zawsze się sprawdza.
Stary 2014-05-20, 14:09   #23
NibyNic
Zakorzenienie

Mój syn miał prawie dwa lata, gdy spędzał 5 dni w tygodniu u dziadków, trwało to przez wakacje( nie całe ale jednak znaczną ich cześć), i w sumie sytuacja powtarza się co roku. Zawozimy go w niedzielę wieczorem a odbieramy w piątek po południu.
Miałam wiele wątpliwości ale w końcu zaryzykowałam, właściwie największy problem to moja tęsknota za nim. Syn dobrze się czuje u dziadków, chętnie tam zostaje i jakoś nie zauważyłam żeby go to oddaliło od nas rodziców
moja mama i ja w wielu kwestiach wychowawczych się zgadzamy, mam do niej zaufanie

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 10:24   #24
IwonkaWojtus
Raczkowanie

Zgodnie z obietnicą informuje Was jak przebiega ta sytuacja być może innym mamą przyda się ten wątek A więc tak jak same widzicie czas biegnie nie ubłagalnie właśnie kilka dni temu mineły 3 miesiące od kiedy w weekendy jestem pracującą mamą ... Syn jeździ na zmianę raz do jednych dziadków raz do drugich z reguły w piątek wieczorem a wraca w niedzielę koło popołudnia jeśli jest akurat u teściów ma komfortową sytuację gdyż mój mąż jest z nim, śpi tam zajmuje sie nim jedynie od 6- do 14 jak jest w pracy synuś zostaje sam z dziadkami co nie jest dla niego problemem. Owszem zdarzyły się dwie lub trzy sytuacje w których syn płakał widząc że wychodzimy, jednak po kilku maxymalnie kilkunastu minutach uspokajał się. Okazało się że mój niespełna 2,5 letni syn jest bardzo dzielnym chłopczykiem ( wręcz dzielniejszy niż mamusia ). Także pracuje nadal w tygodniu w pełni poświęcam się małemu jak będzie dalej czas pokaże póki co jestem zadowolona
Stary 2014-09-09, 18:03   #25
JulaBura
BAN stały

Super. Moim zdaniem masz świetną sytuację, kiedy pomagają ci rodzice/ dziadkowie.
JulaBura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości