![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak zrzucić 5 kg, czyli: dlaczego nie chudnę???!!!
Witam,
Piszę, żeby się poradzić, co Waszym zdaniem najlepiej zrobić w takiej sytuacji: Mam 160 cm wzrostu i zawsze czułam się bardzo dobrze ważąc 50-51 kg. W ciągu ostatnich 3 lat przytyłam kilka kg, a niedawno osiągnęłam poziom alarmowy (dla mnie) 55 kg. Wiem, że dla osób mających poważne problemy z nadwagą to może brzmieć zabawnie, ale ja naprawdę się z tym źle czuję. Jestem raczej szczupła, ale te dodatkowe kilogramy brzydko osadziły się na brzuchu i pupie, przez to czuję się nieatrakcyjna ![]() Chciałabym powrócić do dawnego wyglądu (czyli schudnąć ok. 4-5 kg), tylko właśnie pytanie jak to zrobić. Kiedyś próbowałam diety South Beach, ale trochę mnie zniechęciły skomplikowane przepisy na posiłki, no i pierwsze dwa tygodnie, gdzie prawie codziennie zaleca się jedzenie jakiegoś substytutu jajka (?). Zresztą prawdziwych jajek też bym nie dała rady jeść codziennie. Próbowałam też "zdrowo", czyli przez zmianę stylu życia, zaczęłam chodzić na aerobik 2x w tygodniu, przestałam jeść słodycze, nie objadam się i jem dużo owoców i warzyw i nic. Ćwiczenia pomagają na ładniejszą sylwetkę, ale waga ani drgnie. Czasami spada do 54 kg, ale tłuszcz w "miejscach strategicznych" pozostaje. Chciałabym zdecydować się na jakąś dietę i myślałam o kopenhaskiej, ale opinie na ten temat są mieszane... Dietetycy stanowczo odradzają, a dziewczyny, które ją stosowały piszą o omdleniach, wypadających włosach itp. Mam też możliwość zdobycia meridii, ale słyszałam, że ma dużo skutków ubocznych, poza tym boję się, żeby nie rozregulować sobie na zawsze metabolizmu albo nie mieć potem problemów hormonalnych. Coś drastyczniejszego jednak muszę zastosować, bo na te kilka odłożonych kg nie działa ani ruch ani racjonalne odżywianie. No i jak uniknąć efektu jo-jo... Może macie jakieś sprawdzone sposoby? Będę wdzięczna za wszelkie pomysły. Pozdrawiam! PS Osoby, które czytały mój wpis na innym forum z góry przepraszam, że się powtarzam, ale tam nikt nie miał żadnych propozycji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak zrzucić 5 kg, czyli: dlaczego nie chudnę???!!!
droga kawaii.
mam ten sam problem co Ty. Jakieś 2 lata temu przytyłam ponad 10 kg co prawda z wagi 44.5 przy wzroscie 168 ale dla mnie to tragedia. Wszyscy mowia ze wygladam o niebo lepiej ale ja wiem swoje. Jakis rok temu bylam na diecie kopenhaskiej na ktorej schudlam wtedy 5kg i mimo złych opinii na jej temat ja czulam sie świetnie a to pewnie za sprawa powrotu do poprzedniej sylwetki. Moim najwiekszym wariactwem po zakonczeniu diety byl "skok na lodowke" wiec bardzo szybko spowrotem przybrałam na wadze. Dziś po 1.5 roku prob zrzucenia kiogramow w inny sposob jestem na 4 dniu kopenhaskiej- czuje sie swietnie mam juz 2,8 kg mniej jestem w stanie ćwiczyć,nie mam podkrażonych oczu, nie mdleje, nie mam zawrotów głowy, cera tez nie zmienila wygladu Zdaje sobie sprawe ze w te 2,8kg to narazie tylko woda ale tak jest na każdej diecie. każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na tak małą ilość kalorii ja mam to szczęśćie że im mniej jem tym lepiej się czuje zarówno psychicznie jak i fizycznie..tym razem po zakonczeniu diety kopenhaskiej zamierzam jadac ok 800kal dziennie i powolutku zwiększać liczbe kalorii aby nie doprowadzic do efektu jojo (moja siostra tak wlasnie zrobila i bilans jest nastepujacy na kopenhadze -5kg po kopenhadze zwiekszajac powoli liczbe kal -8kg wage ta utrzymuje od 2 lat) dlatego ja właśnie polecam diete kopenhaska dla uzyskania szybkich efektow a nie oszukujmy sie ze kazdemu zalezy na jaknajszybszych wynikach naszych trudów. Nie można jednak zapominac o ćwiczeniach i w trakcie tej diety powinno sie koniecznie przyjmować witaminy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Nie stosuj kopenhaskiej. Rzucisz się poźniej na lodówke. Ja stosowałam podobną dietę i później zaczęłam jeść jeszcze więcej i kilogramy wróciły z nadwyżką. Wprawdzie małą, ale ja ogólnie nie za dużo ważę.
Ja proponuję najprościej - 1200 kcal przez 2 tyg, 1000 przez kolejne 2. Bez słodyczy i tłustych posiłków. Dużo warzyw, mniej owoców. Do tego dużo sportu. Nie ma siły, musi coś zejść. Później bym wychodziła z tej diety zwiększając tygodniowo o 100 kcal. Ja tak schudlam 4 kg z 46 do 42 przy 158 cm, a i tak było mi trudniej bo nadwagi nie miałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A nie stosujesz przypadkiem tabletek antykoncepcyjnych? Mają one tendencję do zatrzymywania wody w organiźmie, przez co się "puchnie" - a to ma swoje odzwierciedlenie w wadze i sylwetce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedzi!!!
Co do tabletek - stosowałam je ponad rok temu i faktycznie to był jeden z czynników przyrostu wagi. Niestety po tym, jak przestałam brać, waga wcale nie wróciła do poprzedniej... ![]() Co do kopenhaskiej - trochę się waham. W zasadzie zaplanowałam sobie, że zacznę od jutra, kupiłam nawet odpowiednie produkty, ale... Mam dość intensywny okres w pracy, więc nie za bardzo mogę sobie pozwolić na osłabienie (oczywiście nie musi ono nastąpić, ale nigdy nic nie wiadomo). Z drugiej strony nie mogę już na siebie patrzeć i nie mam się w co ubrać, bo nie mieszczę się w stare ubrania... Wiem też, że łatwo jest po tej diecie wrócić do poprzedniej wagi. Sposób z kontrolowaniem kalorii jest na pewno bardzo dobry, tylko musiałabym się nauczyć je liczyć, bo nigdy tego nie robiłam ![]() Jeszcze do jutra pomyślę nad tą kopenhaską ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
och obawiam sie ze tak juz nigdy nie bedzie, też nad tym ubolewam
![]() ja po kopenhaskiej zamierzam sie skupic na zielonych warzywach bo maja najmniej kal, owoce jaknajrzadziej o tu z kolei duzo cukru, wierze ze mi sie uda bo mam dość borykania sie z waga. Do niczego nie namawiam jednak gdybyś się źle czuła to zawsze możesz przestać, ale z drugiej strony czy warto ryzykowac???tego juz nie wiem.. POWODZENIA! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Aniulla, Tobie też życzę powodzenia i sukcesów na kopenhaskiej!
![]() Ja chyba jednak nie będę ryzykować, przy tych upałach i mnóóóóóóstwie pracy boję się, że mój organizm może nie wytrzymać. Zresztą chyba muszę jeszcze trochę poczytać więcej o żywieniu i znaleźć optymalną zmianę odżywiania. Przymierzam się trochę do South Beach albo Montignaca, ale muszę jeszcze pomyśleć, bo z niektórymi rzeczami będzie ciężko (np. rezygnacja z chleba...). Na razie postanowiłam: 1. Nadal nie jeść słodyczy 2. Ćwiczyć codziennie 3. Nie jeść po 20-tej 4. Uważać na kaloryczność posiłków Na początek spróbuję wytrwać 2 tygodnie. Pierwszy raz zważę się za tydzień, bo na razie to zbyt dołujące. Obecna waga: 55,5 kg (znowu wzrosła, jakim cudem??? ![]() Jeśli się nie uda, to od września startuję na poważnie z bardziej radykalnymi dietami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny błagam tylko nie kopenhaska poczytajcie co piszą te które się na niej odchudzały kilka z nich wylądowało w szpitalu.Ja osobiście polecam SB
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja rada: 1) Uzbrój się w cierpliwość (wiem, że nie jest łatwo) 2) Unikaj słodyczy, ziemniaków, białego pieczywa 3) Jedz kilka małych posiłków dziennie, o stałych porach 4) Pij dużo wody 5) Ostatni posiłek jedz na 3-4 godziny przed snem 6) Dużo się ruszaj 7) Pamiętaj, że waga wzrasta na kilka dni przed okresem - nie ma co się wówczas ważyć, bo tylko się człowiek frustruje ![]() Po miesiącu stosowania się do powyższych zasad na pewno nauważysz różnicę. Może będzie to kilogram, może troszkę mniej, ale waga ruszy w dół ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Akane, dzięki za wskazówki! Rzeczywiście najważniejsze to chyba uzbroić się w cierpliwość. Koniecznie muszę zrezygnować z białego pieczywa (ach, te pyszne świeże bułeczki na śniadanie...), bo możliwe, że jest to jedna z przyczyn stałego wzrastania wagi. Często w drodze do pracy kupuję sobie kanapkę w białej długiej bułce... Teraz już tylko ciemne pieczywo albo muesli! Polecasz może coś jako zdrowe przekąski między głównymi posiłkami?
Mam nadzieję, że stosowanie tych kilku zasad też na mnie podziała ![]() Smutne, że z wiekiem faktycznie spowalnia się metabolizm. Zastanawiam się tylko jak to robią niektóre szczupłe 30-40 latki, że tak dobrze wyglądają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jednym ze wskaźnikow tempa metabolizmu jest temperatura ciała mierzona między posiłkami po południu. Jeśli termometr wskazuje 36,6 lub więcej wszystko pracuje pełną parą. Jesli natomiast temperatura jest niższa (u mnie gdy zaczęłam to sprawdzać termometr pokazywał 35,7 - 36,2) świadczy to o spowolnionej przemianie materii. Żeby przyspieszyć metabolizm jadłam początkowo tyle ile wynosi moje zapotrzebowanie kaloryczne czyli 2000kcal. O nie, wcale nie bylo łatwo i nawet trochę przytyłam, ale za to teraz w końcu moja waga, wymiary idą w dół. Jem 6 posiłków dziennie, w każdym jest odpowiednia porcja białka, warzyw i zdrowych tłuszczy. 4 razy w tygodniu 60 minut aerobów, 3 razy w tygodniu 40 minut ćwiczeń siłowych, piję dużo wody i chudnę. Wolno to wolno, ale skoro wczesniej wyczynialam takie cuda nie ma się co dziwić. Od maja straciłam 4,5 kg, ale wiem, że to nie woda ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Problem 30-stek+ polega na tym, że wiedzę o odżywianiu czerpią z czasopism typu "Pani Domu" i "Claire", nie odmawiają sobie niezdrowych produktów, a niechęć do aktywności fizycznej lubią nazywać brakiem czasu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
hej
ja mam podobny problem tez przytyłam 5 kg , próbowałam je zrzucić i w efekcie przytyłam kolejne 5kg teraz przy wzroscie 1,75 ważę 65 kg i na dobry początek chciałabym zrzucić jakieć 7 kg do końca września mam nadzieję że tym razem mi się uda będzie ciężko ale wytrwam ![]() trzymajcie za mnie kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
[quote=eddit]hej
ja mam podobny problem tez przytyłam 5 kg , próbowałam je zrzucić i w efekcie przytyłam kolejne 5kg Jak to się stało, że tak przytyłaś? Stosowałaś jakąś radykalną dietę? Ja na razie trzymam się swoich ustaleń. Zaczęłam od zeszłego piątku, na słodycze już wcale nie mam ochoty (nie jem od ok. 2 tygodni), ćwiczę codziennie, jem właściwie normalnie, ale wyeliminowałam biały chleb i ziemniaki. Trochę mam problemów z jedzeniem tylko do określonej godziny wieczorem, bo przez ostatnie 3 dni ciągle były jakieś sytuacje, gdzie musiałam jeść po 20-tej (wyjście do restauracji, spóźniona kolacja u rodziny itp.) Muszę też popracować nad regularnością posiłków, bo dotąd było tak, że jadłam śniadanie ok. 10 (w pracy), potem umierałam z głodu do 18-19 (jedząc czasem jakieś owoce), czyli do obiadokolacji. A potem czasami też coś drobnego jadłam ok. 21-22. Zaczęłam ostatnio liczyć kalorie i, co dziwne, okazało się, że jem chyba za mało! Teraz chcę to zmienić i znaleźć jakiś sposób, żeby jeść jakiś lunch w środku dnia. W godzinach pracy trochę z tym ciężko, ale muszę coś wymyślić. Obiecałam sobie, że ważyć się będę raz na tydzień, więc czekam do przyszłego czwartku, ale już czuję, że jest trochę lepiej, zwłaszcza po aerobiku. Mam nadzieję, że do końca miesiąca schudnę przynajmniej 2 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja po zimie przytyłam do 62 kg przy wzroście 168 cm. Chciałam wrócić do poprzedniej wagi- 57 kg. Zatrzymało się na 60- i co dalej? Nie jem białego pieczywa, na kolacje białko 3 h przed snem, warzywa owoce, dużo uśmiechu, słodycze- tylko po cukierku w weekendy.
I nic. zbliża się jesień a ja nadal nie mieszczę się w stare spodnie (98 cm w biodrach). Staram się też ćwiczyć, ale nie mam na to czasu, jak uda mi się wygospodarować 10 minut dziennie to max.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
[quote=kawaii]
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
[quote=agajot]
Cytat:
![]() Jak sie chodzi pozno spac ok 24 to trudno wytrzymac 6 godzin bez jedzenia... Ja jadam 3 max 4 godziny przed pojsciem spac...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Powstrzymywanie się od jedzenia po 18 to też dla mnie raczej abstrakcja, chodzę spać o 24 i w wersji idealnej chciałabym nie jeść po 20. Przez ostatnie dni zdarzało mi się jeść wielką obiadokolację ok. 21, dlatego napisałam, że to niedobrze. Ale wczoraj i przedwczoraj po 20 jadłam najwyżej jakiś owoc albo serek, więc nie ma problemu. Nie chcę tworzyć nawyków, które musiałabym potem zmienić po dojściu do wymarzonej wagi (wtedy byłoby jo-jo gwarantowane). Chcę po prostu się nauczyć zdrowo odżywiać i ruszać więcej niż wcześniej. Na razie dbam o to, żeby jeść kilka posiłków dziennie (na mnie podziałało magicznie, przemiana materii od razu ruszyła) i nie pozwalać sobie na uczucie głodu. Nadal nie jem słodyczy, staram się jeść zdrowe rzeczy i duuuużo ćwiczę.
I dzisiaj, po tygodniu od rozpoczęcia tych zmian, moja waga pokazała 53,5 kg, czyli o 1,5 kg w dół w stosunku do wagi wyjściowej!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Właśnie przeczytałam jeszcze raz swój pierwszy post w tym wątku, opisujący problem, że nie jem słodyczy, ćwiczę, jem zdrowo i nie chudnę...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jezeli chodzi o regularnosc jedzenia, to przestrzegam jedynie zasady: ![]() Ale im wszystko bardziej wyregulowane tym lepej... Powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jestem w podobnej sytuacji do Ciebie. To znaczy przy wzroście 174 ważę 60 kg. Niby nie dużo, ale dla kogoś kto całe życie oscylował przy wadze 53-54 kg to szok. Też poodkładał mi się tłuszcz na brzuchu, udach i tyłku. Postanowiłam drastycznie się za siebie wziąść. Drastycznie w sensie, mam silną motywację.
Od tygodnia jestem na diecie 1000 kal. Zarzucilam jedzenie białego pieczywa i głownie posiłkuje sie chrupkim pieczywem, no i wszystkim innym co wartościowe. Staram się zmienić złe nawyki żywieniowe, jem częsciej ale małe porcje. Wieczorami jeszcze ćwiczę brzuszki itp. Jestem zadowolona z efektu na razie schudłam 2 kg, i w obwodach jest RÓŻNICA!!! Spróbuj moze tej diety, tylko wszystko w granicach rozsądku. Tabele kaloryczne są w internecie, bez tego ani rusz. Zyczę powodzenia i silnej woli ![]() Pozdr Do |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Stanowczo odradzam dietę 1000 kalorii. Powoduje ona ubytek wagi, ale nie poprzez spalanie tłuszczu, tylko mięśni i utratę wody. Spowalnia metabolizm i prędzej czy później prowadzi do jo-ja. Jest na Dietetyce wątek poświęcony tej właśnie diecie, radzę przeczytać go od deski do deski.
Zresztą sama mam na koncie przeboje związane z dietami niskokalorycznymi. Schudłam, czemu nie. Ale niestety nie trwale. Przybyło mi na nowo kilka kilogramów, które zrzucam taką samą metodą, jaką wybrała kawaii. Oczywiście trwa to nieco dłużej, ale przynajmniej nie muszę martwić się, że znowu obrosnę w tłuszczyk, gdy tylko popełnię jakiś "żywieniowy grzech". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak juz wszesniej napisalam lepiej wolno a zdrowo... Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z Wami w 100 procentach! Przy 1000 kcal dziennie, intensywnych ćwiczeniach, chodzeniu do pracy itp. nie miałabym wystarczająco energii. Poza tym kiedyś przecież trzeba wrócić do normalnego odżywiania, powyżej 1000 kcal, a wtedy jo-jo murowane. Zresztą, jak już mówiłam, zdecydowałam, że nie będę stosować żadnej diety, tylko po prostu poprawię swoje nawyki żywieniowe. Na razie to działa!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Hej,
Ważę 53,5 kg, mam 171 wzrostu. Stałą wagę mam od... 5 lat? Regularnie ćwiczę- teraz w wakacje ok 2 godziny dziennie. ==> Nie jem pieczywa wogóle (też będzie z 5 lat), nie jem czerwonego mięsa, ziemniaków, ryżu, makaronów i innych produktów mączno-jajecznych, ani jaj. Nie lubię. ==> Jem wszystko co naturalne i mało przerabiane: ryba duszona w ziołach (masła na końcu łyżeczki!), sałatki, gotowane warzywa, duszony kurczak, grilowany łosoś, nie mieszam ze sobą prokuktów typu: ryba przegryzana sałatką, tylko najpierw sałatka, potem ryba. Piję ok 2 litry czystej wody dziennie. ==> Przeczytałam wiele na temat dostarczania odpowiednich składników do organizmu, skonsultowałam się kiedyś z lekarzem i jest ok. Nie są to moje wybryki, ja po prostu nie lubię jeść. ==> I co najważniejsze: czuję się lekko, na duchu również. Na początek polecam odstawienie całkowicie pieczywa i przerzucenie się na Chaber (nie Wasa- zawiera dużo mąki (węglowodany)). Ja już nie czuję różnicy, znajoma mówiła, że jest jej lepiej i lżej. Życzę wytrwałości, bo chyba chodzi w tym wszystkim o pozytywne nastawienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrowienia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Cię serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A po chlebie nie czuje sie zle, ale tez nie jadam codziennie... Pozdrawiam... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.