![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Nieproszeni goście!!!
Cześć,
jestem ciekawa jak radzicie sobie w sytuacji kiedy nagle u progu Waszych drzwi pojawiają sie niespodziewani goście... sama jestem w sytuacji, gdzie co weekend przyjezdzaja do nas goście i powiem Wam ze juz mnie to męczy...bo ileż można. Lubie towarzystwo i ludzi ogólnie ale czy inni nie rozumieją ze kazdy ma "swoje" sprawy i problemy do rozwiązania. co myślicie na ten temat?? czy wypada powiedziec rodzinie, znajomym ze naduzywają naszej uprzejmości?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nieproszeni goście!!!
ale jak? zawsze ci sami?
przychodza z wizyta czy "zwalaja sie" na caly dzien? mozna zapowiedziec, ze Cie nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
prawde mowiac to mam to szczescie, ze nikt nigdy do mnie nie wpada bez zapowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
może nie całkiem ładnie, ale może poprostu udaj, że Cie nie ma w domu ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zawsze Ci sami...przyjadą na kawke i za kilka godzin jadą...i tak co weekend , zdaża im sie wpasc czasami w tygodniu. tak o pogadac...
to naprawde jest denerwujące... co prawda sytuacja jest specyficzna, poniewaz mieszkam z dziadkami...w sumie to do nich przyjezdzaja dzieci, znaczy sie moja ciocia z wujkiem...a ja robie za obsluge, kawke, herbatke, czasami czuje sie jak pomoc domowa... ![]() a przeciez tez mam swoje sprawy. nie powiem, pomagają nam kiedy trzeba, mozna na nich liczyc w kazdej sytuacji ale czy to daje im prawo do takiego zachowania... moze to ze mna jest cos nie tak, juz sama nie wiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
mam to czesto np.w srodku tygodnia wpada sobieciocia meza i siedz np 3 godziny dla mnie to za dlugo! nie ma tygodnia zeby ktos nie wpdal bez zapowiedzi zreszta rzadko to sie zdarza zeby ktos sie zapowiedzial czasami mam takie nerwy ze zostawiam samego tz i wychodze zajac sie czyms np. prasowaniem i uwazam ze to wcale nie jest nietaktowne bo skoro ktos sie nie zapowiedzial ja mam pprawo miec zaplanowane cos innego! a najberdziej denerwuje mnie jeszcze to ze ktos mowi no wiesz ja tylko na chwile a wiztya sie przeciaga przeciaga... mi to strasznie gra na naerwach czasem dostaje szalu!!
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
ja mam tak samo tylko ze z kolezankami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Aggie125, chodzi o to ze ja mam swoje zajecia, ale goscie troche mi w nich przeszkadzają...chce zeby w domu byla cisza i spokoj (chociaz w weekend) ale sie nie da
![]() pozatym u nas zawsze ktos jest, jak nie jedni to drudzy, ciocia, wujek, ciocia, wujek, i tak w kółko... mam dość sorry ze tak narzekam ale musze sie wyżalic ![]() jesienny dołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pokój wynajmujesz? To powiedz, że właściciel nie życzy sobie żadnego nocowania obcych pod jego dachem i po sprawie. Nieładnie, że koleżanki nie zaoferowały się jednak coś Ci zapłacić za korzystanie z elektryczności, gazu itp.
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale z drugiej strony mi by bylo wstyd tak wpadac do kogos co tydz.jak do siebie...nawet jesli bylaby to moja najlepsza przyjaciolka i zaproponowalaby miesiac mieszkania u siebie za darmo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony to też nauczka, aby nauczyć się wyznaczać pewne granice - jesli nie na rękę Ci ciągłe odwiedziny, to trzeba było ustalić jakies reguły. Albo w ogóle ugryźć się w język ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za to pierwszy rok jak zamieszkałam we Wrocławiu, to nie miałam weekendu wolnego- jak nie teściowa, to siostra. Koleżanki studiujące zaocznie do mnie dzwoniły, czy mogę je przenocować, ale zawsze odmawiałam. Parę się za to obraziło. Dlaczego ludzie myślą, że każdy ma ochotę ze swojego domu robić motel, w dodatku darmowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja jeśli chodzi o zwykłe wizyty - to bardzo to lubię, bo moi goście (jakoś tak wyszło) są w pewni świadomi, że skoro godzą się na wpadanie nagle, to godzą się na to, że ja przy nich prasuję, czy robię inne rzeczy lub z góry oświadczam, że mam dla nich tylko 30 minut, a potem mówię "no, już wyganiam Cię, przepraszam, po prostu nie mogę, zadzwonię to się umówimy na kiedy indziej". Nikt się jeszcze nie obraził, chociaz czasem trudno mi te słowa przez gardło przechodzą. Ale mam znajomych, którzy potrafią wpaść nawet o 3.00 w nocy
![]() ![]() Co donoclegów wypowiedziałabym się dużo bardziej stanowczo.
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ja ogolnie lubie gosci zwlaszcza tych z Polski, a oni wiadomo przyjezdzaja na kilka dni i nam to jakos szczegolnie nie przeszkadza. Ale mamy takiego kuzyna, a wlasciwie to kuzyn od mojego meza i doprowadzil nas do takiego stanu, ze gotowi jestesmy zamknac mu drzwi przed nosem! On po prostu przyjezdza zawsze w interesach (czyt. kupowac auta na handel), a ze slowa po niemiecku nie zna wiec zawsze prosi o pomoc mojego meza (ja sie wymigalam tym, ze sie na autach zwyczajnie nie znam!). I zwykle to wyglada tak, ze przyjezdza z cala wycieczka (np.z siostra ze swoim mezem albo z 3 kolegami!) czyli tyle ile sie do samochodu zmiesci! Ale jak go ostatnio zobaczylam z tymi 3 kolegami to malo nie zemdlalam! Resztkami sil powiedzialam, ze nie jestesmy mu w stanie w zaden sposob pomoc i ewentualnie pomoge mu jakis pensjonat znalezc. On oczywiscie bral mnie na litosc, ze nie ma pieniedzy, ze zbiera na nowe mieszkanie i ze to przeciez tylko kilka dni, ale bylam nieugieta! Powiedzialam mu tez, ze gdyby mi powiedzial, ze przyjedzie znowu po auto to nawet bym z nim gadac nie chciala! Wiec zalatwilam mu ten pensjonat i pojechali. Byly jeszcze telefony typu przetlumacz, powiedz, gdzie jest ta ulica, ale tak jak mu powiedzialam nie jestem mu w stanie pomoc! Jakos tam zalatwil, kupil i wyjechal. Myslelismy, ze zrozumial, ale gdzie tam! Od kilku dni zas nas meczy ze chcieliby przyjechac po auto! Ja to sie jakiejs nerwicy przez niego nabawie! Nie byloby naprawde nic w tym zlego, ale kiedy on przyjezdza to zawsze z kilkoma osobami (a mowi, ze tylko on i jego zona!), we wszystkim musi mu pomagac moj maz, a co za tym idzie nie ma juz czasu na nic innego, no i siedza zwykle u nas, az im sie urlopy pokoncza, bo jakby mogli to by zostali na zawsze! Mdli mnie jak o tym mysle!
I caly czas mowimy mu, ze nie zgadzamy sie na jego interesy naszym kosztem, ale on jakos nie jest w stanie tego pojac!
Moze nie jestem idealna, ale idealnie sobie z tym radze! Edytowane przez Lara Croft Czas edycji: 2008-11-19 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
lara croft, wiem to to nie jest smieszne, ale rozbawilas mnie tym postem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Lara
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
na drugie mam Irena
|
a ja właśnie dziś pozbyłam się nieproszonego gościa - nie otworzyłam drzwi
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Lara- może nastraszyć policją, albo poinformowaniem o jego interesach Urzędu Skarbowego? Chyba, że robi to legalnie, to nie ma się czego bać, ale zawsze ktoś trochę chachmęci, więc takie straszenie może zadziałać. Może on sobie na tyle pozwala, bo wie, że nawet jak tak mu odmawialiście, to zazwyczaj pomagaliście? Jego numer gg można zablokować, maile chyba też się da. Współczuję, naprawdę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Mój dom jest moją twierdzą.Kiedy nie mam ochoty to nie otwieram.Może to i trochę chamskie,ale nie bardziej niż 'wbijanie się' od tak sobie.Jeśli to urząd to ma skrzynkę na listy,jeśli znajomy to niech się zapowie.Mam swoje sprawy.Mogę brać kąpiel,mogę mieć syf w domu,mogę nie mieć ochoty nikogo widzieć...Gdy ktoś dzwoni krótko przed zamierzoną wizytą ,że wpadnie to zgadzam się jak mam chęć.Jeśli jej nie mam to mówię ,że jestem zajęta i uważam że w takiej sytuacji jestem usprawiedliwiona.
Ach i jeszcze jedno.Generalnie lubię gości wokół których nie trzeba za bardzo skakać,który sam sobie herbatę zrobi jak ma chęć i czuje się w miarę swobodnie,ale bez przesady!Wkurza mnie nadużywanie uprzejmości.W tym roku we wrześniu koleżanka chciała się u mnie zatrzymać na 2-3 dni,bo miała kilka spraw do załatwienia na uczelni przed wyjazdem za granicę.Z 2-3 dni zrobiło się półtora tygodnia,do tego doszła częsta krytyka mojego stylu bycia ,tego jak prowadzę dom ect.Cóż ![]()
"Miałem niepowtarzalny sen, w którym odrzuciłem wszystko, co nie było mi potrzebne..." Edytowane przez Snaefridur Czas edycji: 2008-11-19 o 19:24 Powód: wydłuzenie postu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
hi,hi.ja czasami udaje,że mnie nie ma w domu.
jesli nie mam ochoty na spotkanie sąsiadki,to wysyła do drzwi syna i prosze,żeby powiedział,że mamy nie ma. jesli sa to goscie z daleka,to oczywiscie przyjmuję. nie mam często najazdy gości ,więc ciężko mi postawić się w twojej sytuacji. myślę,że znalazłambym wymówke |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Uff jak dobrze, że prawie w ogóle nie miewam nieproszonych gości.
Ale wypracowałam sobie pewne zasady - samo nic nie przychodzi ![]() Niektóre moje znajome, koleżanki odwiedzają się bez uprzedzenia, w wakacje i dni wolne niemal bez przerwy. Ja cenię sobie swoją prywatność i nie toleruję żadnych "nalotów" bez uprzedzenia ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.