Zabawy przez skype z 2 latkiem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-07, 13:09   #1
Horatio
Raczkowanie

Lightbulb

Zabawy przez skype z 2 latkiem

Witam!

Jakie macie pomysły na rozwijające zabawy z 2 latkiem przez skype? Oprócz zaspokojenie potrzeby widzenia, bycia razem (na ile się da przez skype) to co można takiego zrobić by coś wartościowego nauczyć małego chłopca?

Wierszyki, śpiewanie. Tańczenie do śpiewania przez skype. A co jeszcze?

Pozdrawiam!
Horatio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-10, 21:26   #2
***luna
Zakorzenienie

Dot.: Zabawy przez skype z 2 latkiem

Cytat:
Napisane przez Horatio Pokaż wiadomość
Witam!

Jakie macie pomysły na rozwijające zabawy z 2 latkiem przez skype? Oprócz zaspokojenie potrzeby widzenia, bycia razem (na ile się da przez skype) to co można takiego zrobić by coś wartościowego nauczyć małego chłopca?

Wierszyki, śpiewanie. Tańczenie do śpiewania przez skype. A co jeszcze?

Pozdrawiam!
ale o co chodzi?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-18, 18:25   #3
Horatio
Raczkowanie

Chodzi o to jak można bawić się z dwulatkiem i rozwijać go będąc daleko od niego.
Stary 2011-11-19, 21:06   #4
Horatio
Raczkowanie

Nikt nie ma pomysłów? Ogólnie mieszkam bardzo daleko od synka. Niestety nie mam jak zbyt często odwiedzać, ale mogę dzwonić przez skype.
Stary 2011-11-19, 21:26   #5
invisible_01
Zakorzeniona

Moim zdaniem kontakt przez skype to zawsze coś, ale jednak nie da się za bardzo rozwinąć i ukształtować dziecka na odległość w ten sposób. Mama z komputera nigdy nie wychowa tak, jak mama obecna w życiu dziecka.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 21:41   #6
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi o to jak można bawić się z dwulatkiem i rozwijać go będąc daleko od niego.
Można rozmawiać, spiewac, czytać itd.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-11-21, 23:12   #7
Horatio
Raczkowanie

Tak - czytamy, wygłupiamy się, opowiadamy wierszyki. Pokazujemy gdzie nos i uszka. A nawet tańczymy i śpiewamy.

Jestem tatą z daleka. Chce jak najczęściej odwiedzać synka. Jednak ze względu na odległość (prawie 2 tys km) i sytuację finansową nie jest to możliwe tak często jakbym chciał.

Zastanawiam się jakie edukacyjne zabawy można przez skype wymyśleć.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-22, 02:46   #8
Bakteryika
Wtajemniczenie

kiedys byl taki amerykanski program o zolnierzach w Iraku i ich rodzinach - jak utrzymuja kontakt z dziecmi przez skype
najgorsze ze wiekszosc przeplakalam i nie pamietam co dokladnie robili

spiewanie, wierszyki, wyliczanki - nic wiecej do glowy mi nie przychodzi

wspolczuje takiej sytuacji, musi byc ciezko nie byc blisko przy rodzinie (czy dzieciach)

Edytowane przez Bakteryika
Czas edycji: 2011-11-22 o 02:47
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 07:46   #9
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Tak - czytamy, wygłupiamy się, opowiadamy wierszyki. Pokazujemy gdzie nos i uszka. A nawet tańczymy i śpiewamy.

Jestem tatą z daleka. Chce jak najczęściej odwiedzać synka. Jednak ze względu na odległość (prawie 2 tys km) i sytuację finansową nie jest to możliwe tak często jakbym chciał.

Zastanawiam się jakie edukacyjne zabawy można przez skype wymyśleć.
Z dwulatkiem jest jeszcze dość ciężko.
Myslę, że warto wypracowac jakies wspólne rytuały i zwyczaje, które dziecku będą się z toba kojarzyły.
Jak dziecko będzie starsze mozna wprowadzać prócz wspólnego czytania itp.:zagadki - własne lub smoka obiboka
rebusy, szyfry (to juz dla o wiele starszych dzieci).
można grac raze w gry
bawić się ciastolina
przygotowywać dekoracje świąteczne ( ty pokazujesz, dziecko wykonuje z drugą dorosła osoba, dopóki nie potrafi samodzielnie)
możesz pokazywac karty z obrazkami: dziecko może mówic co widzi (po jakimś czasie z obrazków możecie przejść do wyrazów (jak bardzo chcesz działań edukacyjnych- warto się przyjrzeć metodzie Domana- nauka czytania dla maluchow)
Wspólne śpiewanie mozecie urozmaicic gra na instrumentach: np. ty na gitarze, dziecko na bębenku
Przy śpiewaniu piosenek możecie uczyć sie gestykulacji
Możecie razm rysować - np. korzystając z PP i wysyłac do siebie prace itd...
Rozmawiać o uczuciach: przygotować na obrazkach minki, dla starszgo dziecka równiez sytuacje

itd.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-11-28, 01:18   #10
Horatio
Raczkowanie

Dzięki!

A co to jest PP? Do rysowania razem na odległość? Tak przyszłościowo pytam. Bo synek raczej siedzi przed komputerem, albo chodzi i pokazuje różne rzeczy.

A dziś się bawiliśmy, że śpiewaliśmy przypadkowe słowa a Kacperek powtarzał. Mamy też właśnie wierszyki i piosenki w których linijki na zmianę. Albo ja zaczynem, a syn kończy. Daje sobie też coś podpowiedzieć. Albo zachęcić by coś zrobić - np. zbudować to czy tamto z klocków. Ułożyć książeczki. Zapalić światło albo zgasić.

Ja na to patrzę bardzo pozytywnie - w sensie, że oczywiście pragnąłbym być obok i te chwile kiedy jesteśmy naprawdę razem są cudowne. Ale dzięki obecnej technice możemy tak zdalnie ze sobą pobyć.

Kacperek już dawno się nauczył, że niestety nic nie da się podać przez komputer ani wziąć z monitora. Jak przyjdą dziadkowie to woła ich i jak kogoś brakuje to się zastanawia gdzie może być. Jak są wszyscy to mówi "wszyscy są". Ogólnie wydaje mi się niesamowicie rozwinięty jak na niespełna dwulatka (choć pewnie muszę brać poprawkę, że rodzice zawsze jak patrzą na swoje dzieci to .. )

Na komputerze nie umie się posługiwać jeszcze klawiaturą ani touchpadem. Jak coś potrzebuje to prosi by mu włączyć. No poza poznaniem guzików do włączania kalkulatora itp. To robi psikusy i włącza. Jak uderzy komputer albo coś na niego wyleje to potem się nim opiekuje, podłącza mu kabelek by się nakarmił.

A najlepsze, że jak ma ochotę rozmawiać przez komputer to mówi "do taty" i idzie do komputera.

Tylko trochę mam wrażenie, że stanęliśmy obecnie na wierszykach i wyliczankach. Tzn. jest super. Potrafi powiedzieć gdzie był. Kogo widział. Ale nie mam pomysłu co jeszcze mógłbym z dala zrobić. Mam wrażenie, że mógłbym sporo więcej - tylko nie wiem co.

Zastanawiam się nad przygotowaniem zabawek - by mieć takie same. I np. z kartek papieru coś razem robić po obu stronach monitora. Tu zabawkami byłyby kartki.

A na ten czas doczekać się nie mogę kiedy zobaczę synka na żywo na święta!

Pozdrawiam, dziękuję za pomysły i proszę o jeszcze!

Piotr
Stary 2011-11-28, 09:24   #11
znasz_mnie
Matka na full etat

myślę, że bez względu na to co będziecie razem robić to i tak najważniejszy jest sam kontakt i to żeby mały kojarzył twarz i głos
znasz_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości