Pytanie. Jak zacząć? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Papierowy zawrót głowy

Notka

Papierowy zawrót głowy Forum dla ludzi, którzy lubią tworzyć z papieru. Tutaj dowiesz się jak zrobić ciekawą kartkę lub scrap. Zaprezentujesz swoje dzieło. Zapraszamy.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-24, 17:12   #1
caramely
Raczkowanie

Pytanie. Jak zacząć?

Hej dziewczyny, chce zrobić album dla swojego mężczyzny z okazji naszej rocznicy.
Pomysł mam, zdjecia mam, album tez mam, pusty, biały czyli mozna poszalec.

Teraz potrzebuje waszej pomocy, otoz zakupy. Nie wiem od czego zaczac, chce zrobic calkiem prosty albumik, w miare czysty i przejzysty.
Wiem ze potrzebuje papierow, kleju, tasmy, nozyczek i tych dziurkaczy ozdobnych. Pytanie- konkretnie jakich bede potrzebowala? Jakiej firmy klej jest najmocniejszy i w miare uniwersalny, myslalam tez zeby kupic farby i zrobic kilka rysunkow, jakie farby polecacie? Moze ktoras z was mieszka w UK? byloby nawet jeszcze lepiej Proszeee ...
And I don’t want to go home right now
caramely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-24, 17:55   #2
olutta
Raczkowanie

Dot.: Pytanie. Jak zacząć?

Fajny pomysł, sama robiłam coś podobnego. Jeżeli chodzi o zakupy to masz dobre pomysły Jednak co do farb bym się zastanowiła czy nie zastąpić ich np. kredkami- byłoby bezpieczniej ;P No chyba, że użyjesz jakiś specjalnych, które np. nie przemoczą kartki lub się nie rozmażą. Co do kleju to nie polecam zwykłego biurowego ( z własnego doświadczenia) :P. A jeżeli chodzi o ozdoby to wykorzystywałam do takiego albumu także np. koronkę (zarówno do ramek jak i "odbitek"-tzn. przykładałam koronkę z dużymi oczkami i posypywałam np. pastelą-tylko tu trzeba uważać i jakoś to utrwalić, mi pomógł spray do włosów), cekiny, wstążki. A na końcu zamieściłam wierszyk, z którego mój facet miał chyba największą radochę :P
olutta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-24, 18:21   #3
klaudia 2010
BAN stały

tak jak kolezanka na gorze nie polecam zwyklych klejów, jesli koniecznie chcesz kupic farby to wg akrylowe, takie chyba juz beda najlepsze. w kazdym sklepie tutaj w UK, znajdziesz praktycznie farbki, jednak wybierz sie do jakiegos papierniczego, nie kupuj nieczego w sklepach w których takie rzeczy nie naleza do najlepszych
a i ja jeszcze polecilabym wyciac z papieru czerwonego troche serduszek i powkladac je ze zdj. tez powinno wygladac fajnie
i swietny pomysl, powodzenia w tworzeniu albumu
klaudia 2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-24, 19:35   #4
caramely
Raczkowanie

dzieki dziewczyny, z pastelami mam troche doswiadczenia, moze kupie poprostu pastele jak znajde w sklepie, swoje zostawilam w polsce, ta koronka to fajny pomysl
jeszcze jedno mnie zastanawia, te pieczatki z napisami? jak one sie sprawuja? i czy ciezko je dostac? i do nich jest potrzebny jakis specjalny atrament/cokolwiek..? podobaja mi sie tez przejscia kolorow jakie widzialam w niektorych albumach i kartkach robionych recznie, ale tu juz kompletnie nie mam pojecia jak to sie robi.
Stary 2011-11-24, 20:45   #5
klaudia 2010
BAN stały

jesli chodzi o pieczatki to nie wiem czy dobrze kojarze, ale napewno mozna je zamówic. dostajesz juz z atramentem. mialam takie, ale niestety rozmazywaly sie :/

ja np mojemu facetowi robilam rowniez album, tzn oddawalam do fotografa i dostawalam gotowy, wiem, ze tu w UK tez takie robia, ale gratuluje gestu i zawzieci zrobienia takiego albumu samemu, ja to chyba bym sie nigdy nie odwazyla
klaudia 2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 01:21   #6
kaariokaa
Wtajemniczenie

Stemple z napisami można kupić np. TU. Jeśli są to stemple akrylowe, to potrzebny jest do ich zamocowania bloczek. No i do tego wszystkiego potrzebne są tusze, dostępne chyba w każdym scrapbookingowym sklepie.
kaariokaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 11:58   #7
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh

moim zdaniem rysunków malowanych farbami może bezpieczniej by było nie wykonywać na kartach albumu, a na innym kartonie, a potem jak wyschną wkomponować je w całość.
Co do dziurkaczy, narzędzi to wydaje mi się, że najlepiej pooglądać jakieś albumiki i zobaczysz co ci się będzie najbardziej podobać.

Same wycinanki możesz wymienić z innymi dziewczynami, tutaj zajrzyj i ew napisz na priw do dziewczyn. Jest jeszcze watek "Oddam, zamienię" klik ale tam nie wszystko jest aktualne i więcej szukania.

Ja bym poleciła kupić papiery do scrapbookingu, może jakieś kwiatki papierowe, czy ćwieki, trochę koronek czy wstążek. Można dodać wydrukowane rysunki, sentencje. Sporo ozdób można zrobić samemu, albo z dostępnych pod ręką materiałów. Wszystko zależy od tego ile chcesz na to wydać i ile masz czasu. Jeśli budżet jest większy to można dokupić tusz, stemple, dziurkacze(serduszka, kwiatki, listki, brzegowe) i inne cudka

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-25, 19:51   #8
caramely
Raczkowanie

boze jakie to wszystko drogie, jestem po zakupach i wydalam majatek na te wszystkie wstazeczki, naklejki, papiery, specjalne nozyczki, pastele, kleje, tasmy, niestety zadnych dziurkaczy nigdzie nie moglam znalezc a stempelki byly nie ciekawe jakies tam happy birthday itp...

plan jest taki- kupilam dzisiaj duzy notes w skoropodobnej czerwonej okladce, na to poszla zolta tasiemka, na to pojdzie czerwona i na to koleczko z koronki na srodku ( nie wiem jeszcze co tam posrodku tej koronki przyczepie, mam takiego zlotego motylka, moze jakas broszke ladna wygrzebie i wykorzystam) do tego pod wstazka pojdzie napis "Happy Place" i kartki w srodku powyklejam papierem w kwiaty ktory dzisiaj kupilam w odcieniach bezu/brazu/czerwieni. na to zdjecia + podpisy + rysunki na niektorych kartkach ktore juz po czesci zrobilam na oddzielnym bialym bloku pastelami
zastanawiam sie tylko jakim klejem przykleic ten papier zeby nie bylo sladow bo kartki sa dosyc cienkie, myslicie ze klej w sztyfcie uhu sie sprawdzi?
Stary 2011-11-26, 10:51   #9
olutta
Raczkowanie

Klej uhu z tego co wiem jest nawet dobry Ale radziłabym najpierw sprawdzić czy nie zostawi śladów np. klejąc papier śniadaniowy, który też jest dość cienki. Chciałabym wrócić do "przechodzenia kolorów" o którym wspomniałaś. Chodziło Ci o napisy? Mój znajomy ma 2 córki, które zademonstrowały mi mazaki dwukolorowe. Pisało się różowym mazakiem, a potem drugą stroną mazało się w kilku miejscach po literce i robiła się w tym punkcie zielona Nie wiem czy o to chodziło, ale mazaki te zostały zakupione w Szkocji, więc może u Ciebie też będą

Edytowane przez olutta
Czas edycji: 2011-11-26 o 10:52
Stary 2011-11-27, 00:31   #10
funfelka26
Raczkowanie

GG do funfelka26 Send a message via Skype™ to funfelka26

Witam dziewczyny właśnie zaczynam przygodę ze scrapbookingiem. Moje dziecko idzie do I komunii świętej i założyłam sobie że razem przygotujemy zaproszenia na tą uroczystość. Mam jednak kłopot bo wiem jak chcemy żeby te zaproszenia wyglądały bardzo banalne zwykły perłowy papier i na kalce wydrukowane zdjęcie proszę Was tylko bo chciałybyśmy je zrobić troszkę każda różna więc będą nam np. potrzebne różne bazy ( kwadrat, prostokąt itp...) przejrzałam tyle stron na allegro i nie wiem co mam wybrać może podałybyście mi parę sklepów gdzie mogę kupić wszystko za jednym zamachem łącznie z kopertą, bazą-papierem-kartonem perłowym i wszystkie dodatki jakieś stickersy z kielichem pomóżcie dzięki
funfelka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 12:54   #11
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funfelka26 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny właśnie zaczynam przygodę ze scrapbookingiem. Moje dziecko idzie do I komunii świętej i założyłam sobie że razem przygotujemy zaproszenia na tą uroczystość. Mam jednak kłopot bo wiem jak chcemy żeby te zaproszenia wyglądały bardzo banalne zwykły perłowy papier i na kalce wydrukowane zdjęcie proszę Was tylko bo chciałybyśmy je zrobić troszkę każda różna więc będą nam np. potrzebne różne bazy ( kwadrat, prostokąt itp...) przejrzałam tyle stron na allegro i nie wiem co mam wybrać może podałybyście mi parę sklepów gdzie mogę kupić wszystko za jednym zamachem łącznie z kopertą, bazą-papierem-kartonem perłowym i wszystkie dodatki jakieś stickersy z kielichem pomóżcie dzięki
wstawiam link do posta, w którym wymienionych jest troche sklepów craftowych, ale poszukac w nich musisz sama
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=708

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-30, 20:21   #12
caramely
Raczkowanie

hej dziewczęta to znowu ja!
zaczełam juz robic album, niestety z moim szczęściem, zalałam cały pusty album ktory kupilam ( nauczka dla mnie, zeby nie pic herbaty podczas pracy ) i musialam go czyms zastapic. kupilam zwykly zeszyt w sztywnej okladce i okleilam go skoropodobnym materialem,na to tasiemki itp. zrobilam pierwsza strone i 4 kolejne. Podziwiam was! Tylko te kilka stron zajelo mi caly dzien. Okladka zajela mi cala sobote.
Zalaczam zdjecia. Nie jest tak perfekcyjny jak wasze prace ale efekty sa zadowalajace.Jeszcze duzo pracy przede mna a mam czas tylko do 14
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P261111_20.490002.jpg (35,7 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P301111_17.030001.jpg (39,1 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P301111_17.030002.jpg (29,6 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P301111_17.030003.jpg (33,9 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P301111_17.030004.jpg (39,7 KB, 34 załadowań)
Stary 2011-11-30, 20:29   #13
olutta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez caramely Pokaż wiadomość
zaczełam juz robic album, niestety z moim szczęściem, zalałam cały pusty album ktory kupilam ( nauczka dla mnie, zeby nie pic herbaty podczas pracy ) i musialam go czyms zastapic. kupilam zwykly zeszyt w sztywnej okladce i okleilam go skoropodobnym materialem,na to tasiemki itp. zrobilam pierwsza strone i 4 kolejne. Podziwiam was! Tylko te kilka stron zajelo mi caly dzien. Okladka zajela mi cala sobote.
Zalaczam zdjecia. Nie jest tak perfekcyjny jak wasze prace ale efekty sa zadowalajace.Jeszcze duzo pracy przede mna a mam czas tylko do 14
nie martw się, potem pójdzie szybciej, bo nabierzesz wprawy i i nie kazda strona musi być idealnie przyozdobiona
Stary 2011-11-30, 20:44   #14
agnes99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caramely Pokaż wiadomość

wyszło Ci naprawdę super
w takich wyrobach nie chodzi o perfekcję
Stary 2011-11-30, 22:27   #15
nirshya.dwbh
CraftMod

GG do nirshya.dwbh

Świetnie Ci wyszło, jak się rozpędzisz to niedługo będziesz robiła prace że hoho

nirshya.dwbh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Papierowy zawrót głowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości