|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomo¶ci Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomo¶ci? Masz ju¿ upatrzone lokum i czeka ciê remont? Dobrze trafi³e¶ - tutaj wymieniamy siê wiedz± i do¶wiadczeniem. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Wypowiedzenie umowy najmu
Wiem, ¿e to nie forum prawne, ale mo¿e kto¶ spotka³ siê z podobn± sytuacj±.
Od wrze¶nia wynajmujê pokój dwuosobowy który zamieszkujê razem z kole¿ank±. Chcia³abym wypowiedzieæ umowê najmu, poniewa¿ mniej wiêcej w po³owie grudnia w pokoju pojawi³ siê grzyb (po dok³adnym obejrzeniu widaæ zarodki grzyba równie¿ w ³azience) w pokoju utrzymuje siê nieprzyjemny zapach mniej wiêcej od listopada, a pod koniec miesi±ca zauwa¿y³am pojawiaj±c± siê ka³u¿e przy drzwiach balkonowych, przecieka równie¿ okno, które zala³o mi laptopa (naprawa wyceniona na 400zl). Dodam, ¿e od tygodni, mój stan zdrowia nie jest najlepszy i nie poprawia siê (np ci±g³e przeziêbienie)Umowarta jest do koñca sierpnia, z mo¿liwo¶ci± wyprowadzenia siê wcze¶niej tylko i wy³±cznie, gdy znajdzie siê kogo¶ na swoje miejsce (ze wzglêdu na obecny stan mieszkania bêdzie to trudne). Czy jest mo¿liwo¶æ wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym? W³a¶ciciel zobaczy pokój 2 stycznia. Czy mam szanse na zwrot kaucji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 2
|
Dot.: Wypowiedzenie umowy najmu
Co to za umowa która ka¿e ci znale¼æ kogo¶ na swoje miejsce to jaka¶ bzdura, normalnie wypowiedz umowê i ju¿. Patrz±c na na to jak± umowê sporz±dzi³ w³a¶ciciel mo¿na przypuszczaæ ¿e kaucji nie odda, ciekawe czy wynajmuje legalnie i czy odprowadza podatek je¿eli nie to ta umowa jest nie wa¿na.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 32
|
Najlepiej wypowiedz umowê- tylko podejd¼ pewna siebie do sprawy. Nie ma prawa Ci odmówiæ, skoro mieszkanie jest w tak s³abym stanie.
Edytowane przez Jogurcikowa Czas edycji: 2019-01-28 o 12:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 346
|
Art. 682. [Wady lokalu zagra¿aj±ce zdrowiu]
Je¿eli wady najêtego lokalu s± tego rodzaju, ¿e zagra¿aj± zdrowiu najemcy lub jego domowników albo osób u niego zatrudnionych, najemca mo¿e wypowiedzieæ najem bez zachowania terminów wypowiedzenia, chocia¿by w chwili zawarcia umowy wiedzia³ o wadach. Przepis obowi±zuj±cy. Jest sporo wyroków S±du Najwy¿szego zgodnie z którym ple¶ñ na ¶cianie jest podstaw± natychmiastowego wypowiedzenia umowy. Kaucje te¿ powinni zwróciæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.