|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Rozny jezyk rodzin a malzenstwo
Moja druga polowka jest Niemcem i porozumiewamy sie po angielsku. Jestesmy w sobie szalenczo zakochani bez watpienia, zaczelismy razem mieszkac od niedawna i jest cudownie. Zapytalam sie go czy wyobraza sobie nas jako malzenstwo. Jego odpowiedz: ''Oczywiscie, chce byc z Toba na zawsze. Jedyne co mnie martwi to jak nasze rodziny sie dogadaja...
'' No coz nijak, bo ani moja rodzina nie umie niemieckiego, ani jego rodzina mowi po angielsku... Potam dodal, ze tak czy siak chodzi o nas a nie o nikogo innego. Aczkolwiek martwi mnie, ze to moze byc powaznym problemem, bo obydwoje jestesmy bardzo blisko ze swoimi rodzinami. Czy to moze go podswiadomie powstrzymywac od takiego zaangazowania jakim jest malzestwo. Ja chcialabym byc zona i miec jego dzieci... |
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rozny jezyk rodzin a malzenstwo
Cytat:
Tylko mając w pamięci Twoje poprzednie uczuciowe zawirowania, ja bym była troszkę ostrożniejsza w zachwycaniu się tą nową miłością. Jest dobrze - fajnie, ale zauroczenie kiedyś nieco opada i ważniejsza jest ta część związku. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2013-10-11 o 12:06 |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty za to myslisz tak naiwnie i tak latwo lykasz kazdy okruch zainteresowania. czekam na kolejne dramatyczne watki zalozone przez Ciebie za jakis czas, bo wyczuwam problemy na horyzoncie. w ogole nie stalas sie nawet ciut bardziej krytyczna pomimo swojego toksycznego bylego zwiazku, chyba bedziesz cierpiec. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Tez mam "ten problem" ale sie nim nie martwię, w razie czego zawsze mogę robić za tłumacza. Poza tym myślałam ze to para ma sie dogadywać a nie ich rodziny. I to tłumaczenie ze nie chce małżeństwa bo sie wasze rodziny nie dogadaja
to już jest na sile usprawiedliwianie faktu ze facetowi nie spieszy sie żeby ci sie oświadczyć. Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
sissy that walk
|
Wiele jest takich małżeństw, ja nie widzę wielkiego problemu - zawsze możecie pomóc w rozmowie i być tłumaczami. Skoro jesteście z innych krajów, to Wasi rodzice pewnie nie będą się widywać częściej niż na święta, więc nie jest to jakaś wielka przeszkoda
Nie sądzę, żeby dorosłego faceta to zatrzymywało przed decyzją o małżeństwie, na pewno tak nie jest.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-10-11 o 13:56 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
Podejrzewam, że Wasze rodziny spotkają się na Waszym ślubie i ewentualnie może ze 2 razy przy jakiejś innej okazji, myślę, że to nie jest taki problem nie do przeskoczenia. Przecież zawsze możecie tłumaczyć, a rodzice jedni i drudzy mogą chociaż liznąć podstawy obcego języka, też mi wielki problem.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
wejdz na dział mama z klasą tam jest sporo mam, które maja mężów z różnych zakądków swiata i język nie stanowi bariery
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Czlowiek otwarty na innych nie będzi eorbił problemu z językiem, dogadać się mozna zawsze tylko trzeba chcieć. Ludzie podróżuja po bardziej egzotycznych miejscach niz Niemcy i jakoś daja radę.
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
też myślę, że to nie jest problem.
znam kilka takich par, między innymi polka - rumun, dogadują się po angielsku, a rodziny też mają problem z dogadaniem się, tutaj pomagają sobie nawzajem i tłumaczą sobie, jeśli chcą się porozumieć. Wystarczy chcieć. |
|
|
|
|
#10 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obawiam sie, ze bedzie bardzo krepujaco zwlaszcza dla mojej rodziny... Z drugiej str wiem, ze ludzie o wiele bardziej egzotycznych pochodzen niz Polka i Niemiec wiaza sie ze soba hehe. I pewnie maja rownie duzy problem...
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
chcąc niechcąc musiała będzie, no chyba że będziecie działać na zasadzie - mama po polsku do Ciebie - Ty po angielsku do męża, a mąż po niemiecku do jego mamy ![]() a tak serio, rodzina przywyknie do tego, mama też, i prędzej czy później się przełamie |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Będziecie tłumaczyli rozmowę.
|
|
#13 | |
|
sissy that walk
|
Kiedyś (nie wiem czy tutaj, czy na innym forum) czytałam sprawozdanie z takiego spotkania rodziców i ktoś opisywał, jak Polak i Hiszpan - ojcowie pary młodej - siedzieli sobie przy drinku nad komputerem i rozmawiali za pomocą translatora google
Jeden wpisywał po polsku i tłumaczył na hiszpański, drugi czytał i odpisywał po hiszpańsku, tłumacząc na polski. Rozmowa podobno toczyła się wartko i bezproblemowo. Da się nawet tak gimnastykować jak tylko jest potrzeba i są chęci
|
|
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
małżeństwo czy nie.. nie ma to znaczenia, przecież rodziny często poznają się już przed ślubem
![]() mój tż jest włochem, moja rodzina po włosku nie mówi, ani jego po polsku, ani w innym języku jak się spotykają to tłumaczymy, a jak nas nie ma akurat to na migi wszystko się da |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
ja nie widze zadnego problemu, wedle zasady: chciec to moc. moj chlopak jest Niemcem, rozmawiamy ze soba po niemiecku ( mieszkamy w Niemczech). w przypadku "mieszanych spotkan" , kiedy jestesmy w Polsce albo odwiedza nas moja rodzina radzimy sobie bez problemu. moj brat rozmawia z moim chlopakiem i jego rodzicami po angielsku , natomiast mojemu tacie, ktory nie zna jezykow obcych wszystko tlumacze. bywa zabawnie , ale nigdy nie powiedzialabym , ze to stresujace albo niemozliwe..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.

'' 

to już jest na sile usprawiedliwianie faktu ze facetowi nie spieszy sie żeby ci sie oświadczyć. Szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.
Nie sądzę, żeby dorosłego faceta to zatrzymywało przed decyzją o małżeństwie, na pewno tak nie jest.

Obawiam sie, ze bedzie bardzo krepujaco zwlaszcza dla mojej rodziny... Z drugiej str wiem, ze ludzie o wiele bardziej egzotycznych pochodzen niz Polka i Niemiec wiaza sie ze soba hehe. I pewnie maja rownie duzy problem...

] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M