|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
polka/brytyjczyk ON chce zebym sie wyprowadzila do Anglii!!!!
hej, pisalam ostatnio o tym ze balam sie ze bylam w ciazy i niewiedzialam jak mu to powiedziec.... OK w ciazy nie jestem....
![]() ale jest kontynuacja mojej historii... pisalam ze znamy sie od lipca.... krotko. miedzy nami jest ogromna chemia. on musial wyjechac z powodu zdrowotnych do anglii. znalazl prace i jest ok. ![]() ciagle jestesmy w kontakcie, tesknimy za soba... dzis z nim rozmawialam. on chce zebym w styczniu sie do niego wyprowadzila, mamy sobie znalezc mieszkanie, znajdziemy mi prace i bedziemy mieli okazje pracowac nad swoim zwiazkiem a jak nie wyjdzie wroce do irlandii (mieszkam tu od 6ciu lat)..... kiedy on o tym wszsytkim mowil, brzmialo to cudownie, ale ja mam watpliwosci, ok chcialabym! ale... on pracuje od 9.00 do 21.oo... ja bede w obcym kraju, (w miescie gdzie nawet jednego polaka nie ma - kornwalia dokladnie) , bede musiala zaczynac wszsytko od poczatku.... mam tu kupe znajomych, nawet czesc rodziny i przyjaciolke.... a tam bede zdana tylko na siebie i w pewnym sensie jego.... uwielbiam go, zakochana jestem ale to nie jest jeszcze milosc.... doradzcie mi, co mam robic? czy warto? wiem ze ja powinnam wiedziec najlepiej, ale chcialabym uslyszec inne opinie? czy moze ktos kiedykolwiek zmienil wszystko dla tej jedynej osoby? czy bylo warto? POMOCY!
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: polka/brytyjczyk ON chce zebym sie wyprowadzila do Anglii!!!!
załóżmy że tam pojechałaś, i co robisz ?
Chyba sama widzisz że związek z pracoholikiem nie ma sensu; nie widywałabyś go wcale, tutaj masz rodzinę, przyjaciół i szanse na faceta, który nie stawia Ci ultimatum |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zmienilam wszystko dla jednej osoby kilka lat temu, ale bylismy na zaboj w sobie zakochani i pewni, ze damy rade. Jestesmy razem do tej pory.
Mam wrazenie, ze nie znacie sie jeszcze zbyt dobrze. Ty nie jestes pewna swoich uczuc, nie jestes gotowa na poswiecenia. Nie ma w tym, absolutnie, nic zlego. Po prostu potrzebujesz wiecej czasu, wytlumacz mu to i powiedz, zeby nie wywieral na Tobie presji.
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, ze jestes pelna watpliwosci i nie jestes na to jeszcze gotowa. W przeciwnym wypadku juz bys sie pakowala. Co robic? Dokladnie powiedziec mu o swoich obawach i zapytac jak on sobie to wyobraza. Swoja droga, takie 'odswiezenie' zycia, to fajna sprawa - zalezy co kto lubi. Mnie by chyba cieszyla perspektywa wyjazdu do nowego kraju, poznania jego obyczajow, a przede wszystkim juz jezyka. Kusila by mnie szansa rozwoju w nowym miejscu. Przyjaciol nowych mozna zawsze poznac. Do Polski niedaleko, rodzine mozna odwiedzac. Poza tym, proba nie strzelba. Wyjazd ten nie oznaczalby 'na zawsze'. W razie gdyby cos sie nie ukladalo, nie bylabys szczesliwa, to po prostu wracasz do Polski. No chyba, ze masz tutaj dobra prace, ktora lubisz bardzo i ciezko Ci z tego zrezygnowac.
Ja, gdybym naprawde byla za facetem, to bym pojechala, ale skoro Ty sama piszesz, ze to nie jest jeszcze milosc, to widocznie nie jest i moze nigdy nie bedzie, stad tyle pytan i watpliwosci. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Znacie się za krótko, plus w ostatnim wątku pisałaś nawet, że nie jesteście razem bo on wyjechał.
Rozmawiajcie, spotykajcie się w miarę możliwości. Jakieś urlopy, dłuższe weekendy itd. Powiedz mu, że musisz go lepiej poznac by rzucic dla niego dotychczasowe życie. Jak jest NORMALNY to zrozumie.
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;30575937]Skoro zadajesz takie pytanie, to znaczy, ze jestes pelna watpliwosci i nie jestes na to jeszcze gotowa. W przeciwnym wypadku juz bys sie pakowala. Co robic? Dokladnie powiedziec mu o swoich obawach i zapytac jak on sobie to wyobraza. Swoja droga, takie 'odswiezenie' zycia, to fajna sprawa - zalezy co kto lubi. Mnie by chyba cieszyla perspektywa wyjazdu do nowego kraju, poznania jego obyczajow, a przede wszystkim juz jezyka. Kusila by mnie szansa rozwoju w nowym miejscu. Przyjaciol nowych mozna zawsze poznac. Do Polski niedaleko, rodzine mozna odwiedzac. Poza tym, proba nie strzelba. Wyjazd ten nie oznaczalby 'na zawsze'. W razie gdyby cos sie nie ukladalo, nie bylabys szczesliwa, to po prostu wracasz do Polski. No chyba, ze masz tutaj dobra prace, ktora lubisz bardzo i ciezko Ci z tego zrezygnowac.
Ja, gdybym naprawde byla za facetem, to bym pojechala, ale skoro Ty sama piszesz, ze to nie jest jeszcze milosc, to widocznie nie jest i moze nigdy nie bedzie, stad tyle pytan i watpliwosci.[/QUOTE] yyyyy jakiego jezyka? przeciez tu i tam jest angielski wiec az takiego szoku kulturowo-jezykowego by nie bylo, Tia Maria powinna troche ochlonac bo za bardzo emocjonalnie podchodzi do wszystkiego tu ciaza, tam wyprowadzka...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
no cóż, kroi się poważna rozmowa
spytaj się, jak on widzi wasz związek razem w Anglii. bo jak dla mnie, to on chciałby mieć ciebie obok, ale czy sam coś da od siebie? przecież ty nie jesteś jakimś zwierzątkiem domowym, co będzie czekało na swojego pana wiernie dzień w dzień do 21. on musi jednak zaoferować ci swój czas, bo inaczej będą zgrzyty. ale druga sprawa, tak jak już napisała Cinderella Girl - to tylko próba, nie oznacza, że to już na zawsze. jakby było coś nie tak, to pakujesz się i wracasz. Irlandia i Anglia to naprawdę nie tak daleko.
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
#10 |
|
Mów mi Rosia :)
|
Hm, w sumie poświęciłam wszystko dla obecnego TŻta. Jeszcze w liceum planowałam studia bliżej domu. Poznałam TŻta i po roku ściągnął mnie do Warszawy. Teraz to uważam za dobrą decyzję: znalazłam łatwo pracę, utrzymałam się, studiowałam. Jednak gdyby jakaś koleżanka powiedziała mi, że poznała faceta, jest bardzo zakochana i zamierza wyprowadzić się do miasta, gdzie nie zna nikogo, to bym jej to mocno odradzała. A tu proszę, zwiazek ten trwa nadal, studia w stolicy okazały się świetnym wyborem i jest dobrze
Smutno, bo znajomi zostali na starych śmieciach, ale cóż, znajomych można poznać i tutaj. A rodzina i tak mnie widuje i cieszy się, że znalazłam szczęście.Jednak nie wiem, co Tobie poradzić. Jeśli miałabyś tam pracę, jakieś zajęcie, to pewnie bym w to poszła - kto wie, może wam się ułoży. Jednak jeśli miałabyś tam siedzieć jak pies cały dzien i wyczekiwać powrotu TŻta - odradzam. Zmarnujesz sobie życie, Kochana. |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
ok, no to ciagle sie zastanawiam nad wyjazdem do anglii...
on mowi ze damy rade,,, ale ja z natury jestem pesymistka... probuje sobie pomyslec plusy i minusy, ale nie wiem czy analizowanie tego wyjdzie mi na dobre... bo im dluzej o czyms myslisz tym masz wiecej watpliwosci.... hmmm... oto plusy i minusy... plusy: bedziemy razem zmiana otoczenia, odswiezenie zycia... jesli cos nie wyjdzie, moge wrocic minusy: kiedy sie poklocimy on pojdzie do kolegow, ja nie mam tam nikogo oprocz niego, bariera jezykowa... on ciagle pracuje... ciezko nam czasem sie porozumiec... on ma tam bliskich, a ja znowu - nikogo... praca... jesli w ogole bedzie... zadnych emigrantow tam nie ma... znamy sie krotko.... nie jestem pewna ze moge na nim polegac wniosek? wiecej minusow niz plusow,,, ale kto nie ryzykuje ten nie ma....
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2011-11-20 o 17:16 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jakies te argumaty naciagane sa. Ale pomysl dobry niech utorka sama sobie zrobi za i przeciw! |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co mowisz, nie jestescie ze soba jakos blisko, sama mowisz, ze nie wiesz czy mozesz na nim polegac. Poczekaj jeszcze z decyzja o przeprowadzce. Ciezko Wam sie porozumiec, jesli nie mowisz dobrze po angielsku, to na czym zbudowany jest Wasz zwiazek, skoro najwazniejsza powinna byc komunikacja.
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro masz wątpliwości, to nie jesteś pewna. Jak nie jesteś pewna to nie jedź.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, nie zrozumialas, dlaczego tak sie zdziwilysmy, nie doczytalas, ze dla Autorki wyjazd z IRLANDII do ANGLII wiaze sie z problemem z bariera jezykowa. W tym przypadku, mam wrazenie, ze Autorka, bez uszczypliwosci w jej strone, angielski zna powierzchownie.
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
napisała, że: - bariera językowa
tyle ![]() No ja rozumiem, że jak się z kimś nie da dogadać to nie ma co się pchać, ale mam koleżankę, co po angielsku mówi we dwóch czasach i kilka słówek na krzyż, a jest w związku mieszanym. Nie wiem jak ona to robi albo jak ONI to robią, że się dogadują, jestem pełna podziwu ![]() Myślę, ze jeśli autorka mówi po angielsku dobrze, to z czasem nie poczuje różnicy czy jest z Polakiem czy Anglikiem
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak czy inaczej uwazam, ze Autorka nie jest gotowa na ten krok, przede wszystkim dlatego, ze nie jest pewna swojego faceta.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:49 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#21 | ||
|
Zadomowienie
|
Tia Maria, pamiętam Twój poprzedni wątek:
Cytat:
Moim zdaniem powinniście się lepiej poznac. Nie koniecznie od razu mieszkając rzem. może dłuższe wyjazdy do Niego abys poznała jak mieszka, jak pracuje, jak wygląda Jego życie codzienne? To raz, a dwa- pisząc poprzedni wątek nie byłaś taka jego pewna- pisałaś, że nic od Niego nie chcesz, że tylko nie wiesz jak mu to zakomunikowac. Tak nie pisza osoby kochającem pewne swojego partnera. Co zmienilo się od tego czasu? (nie miną nawet miesiąc). Bo teraz myslisz nad wyprowadzeniem się do Niego, nad wspólnym zuyciem, nad totalną zmianą TWOJEGO zycia (bo Jego duzo mniejszą). To Ty wyjedziesz, to Ty będziesz oderwana od dotychczasowego środowiska, to Ty bedziesz szukac nowej pracy....
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciezko Ci do niego czasem dotrzec i nie masz wiekiego zaufania. To nie jest odpowiedni moment na przeprowadzke.
|
|
|
#23 |
|
Rozeznanie
|
a jakby mieszkal w Irlandii to nie bylo by bariery jezykowej? albo gdyby byl Irlandczykiem?nie obczajam tego argumentu na nie i w ogole nie obaczajam tego calego "zwiazku"
za krotko aby az tak wywrocic cale dotychczasowe zycie do gory nogami zreszta Tia Maria sama nie wie czego chce..
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.

13.03.2008
przeciez tu i tam jest angielski wiec az takiego szoku kulturowo-jezykowego by nie bylo, Tia Maria powinna troche ochlonac bo za bardzo emocjonalnie podchodzi do wszystkiego tu ciaza, tam wyprowadzka...
Smutno, bo znajomi zostali na starych śmieciach, ale cóż, znajomych można poznać i tutaj. A rodzina i tak mnie widuje i cieszy się, że znalazłam szczęście.