|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Duże otarcia skóry - co zrobić?
Szukałam, ale nie znalazłam takiego tematu (jeśli był, to poproszę o link
![]() Otóż zrobiły mi się spore otarcia na skórze (jedno ma 20 cm długości, drugie trochę mniejsze). Zdezynfekowałam, ale co dalej? Zaraz lecę kupić plastry, żeby ubranie mi się o to nie ocierało; czytałam, że warto też posmarować ranę alantanem albo innym specyfikiem regenerującym skórę - no właśnie, tylko kiedy to zrobić? Od razu i przykryć plastrem czy poczekać do wieczora i później zostawić posmarowaną skórę niezaklejoną? I czy w ogóle alantan to faktycznie dobry pomysł na taką świeżą ranę? Z góry dziękuję za odpowiedzi ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Duże otarcia skóry - co zrobić?
Cytat:
Mnie niestety takie zostały, a otarcia były bardzo powierzchowne i zajmowały obszar wielkości 2 złotówki. Nie były zabrudzone, ani zapaprane. Mój mąż ma po otarciach całe place blizn - a mają już ze 3 lata i nie wygląda zeby miały kiedykolwiek zejść. Lepiej idz do dermatologa i zapytaj co z tym robić żeby nei zostały blizny - ja bym teraz już poszła. Wtedy nawet mi do głowy nie przyszło, ze po tak płytkich otarciach mogą zostać tak widoczne ślady już na zawsze.
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Najlepiej spytać w aptece. Ja zazwyczaj stosuję tormentiol, plastrów jak najmniej. Jeśli "się paprze" smaruję trbiotic-em.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Otarcia jeśli nie są oczyszczone, moga prowadzić do powstania tatuażu posttraumatycznego, nie przemywaj absolutnie niczym "kolorowym" np jodyną itd. Idż najlepiej do chirurga, który je oglądnie, wyczyści, wyjmie ciała obce jeśli są i założy opatrunek. Przemywać można solą fizjologiczną a opatrunek powinien byc ze sterylnej gazy nasączonej sterylną wazeliną. Na pewno lekarz ma te rzeczy i może Ci to właściwie zaopatrzyć. Przez rok od wygojenia uzywaj filtróe, aby nie zostały przebarwienia.
nasz dzień Edytowane przez malamenda2009 Czas edycji: 2011-11-21 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Zdezynfekować wodą utlenioną i przykryć opatrunkiem z gazy, na noc odsłonić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A jak w ogóle powstały te otarcia?
jeżeli rana ma 20 cm, to uważam, że powinnaś iść do lekarza. problem jest taki, ze może wdać się infekcja bakteryjna. ja bym tego nie zostawiła. a jeżeli dostaniesz gorączki, to koniecznie na ostry dyżur, to bakterie. zdezynfekuj i jedź do szpitala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
?właśnie, jak powstały te otarcia ? Otarcia skóry nie są zwykle zbyt głębokie przez co nie powinnaś się np. wykrwawić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() są bardzo skuteczne maści zapobiegające powstawaniu blizn - nie podam ci nazwy ale korzystałam z takiej, na receptę [oparzyłam sobie twarz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jak już powstaną ładne strupki - smaruj maścią cebulową. Maść śmierdzi, ale rany bardzo ładnie się goją i praktycznie nie ma blizn. Mam porównanie różnych otarć i uszkodzeń skóry smarowanych i niesmarowanych - różnica jest spora.
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Na otarcia dostałam maść Argosulfan i polecenie zakładania opatrunków zarówno w dzień jak i w nocy ze względu na umiejscowienie-miałam to na pośladkach, pachwinie i w okoicy krocza-co ciekawe tak ogromne obtarcie powstało u mnie na wskutek alergii na stop metalu używanego w produkcjii ostrzy do maszynek, którą się ogoliłam w okolicy bikini a następnie podrażniłam jeżdżąc na rowerze w upalny dzień.
Maść przyniosła ulgę (a ze względu na miejce dyskomfort był okropny), zapobiegła zakażeniom (zawiera antybakteryjne sole srebra) i nie mam żadnej blizny. Wg internetowej encyklopedii leków jest dostępny bez recepty. http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=225
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Moja dermatolog mi stanowczo odradziła maść cebulową. A chodziło o głupią bliznę po usunieciu znamienia.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
stosowalam alantan na popękane kąciki ust i ogólnie poranione usta po operacji, goiło mi się rewelacyjnie i megaszybko, nie został mi żaden ślad, a bałam się że będę miała blizny. zawsze jak stosowałam go na ranki (takie powierzchowne, nic głębokiego), bardzo przyspieszał gojenie.
nie wiem jak to wygląda u ciebie, ale ze swojej strony bardzo polecam tę maść
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
polecam argosulfan i gaze jałową, żeby ubranie się nie wypaćkało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
No to żeście mnie pocieszyły...
No właśnie, tu tkwi problem z pójściem do lekarza ![]() ![]() Dziś wygląda to już nieco lepiej: zeszło zaczerwienie wokół, więc okazało się, że sama rana jest nieco mniejsza - ale tak czy owak są to trzy spore kółka na środku kręgosłupa i jedno tuż nad kością ogonową. Kurczę, chyba faktycznie lekarz będzie najlepszym wyjściem... ja sama się temu dokładnie przyjrzeć nie mogę, TŻ się na otarciach nie zna; normalnie zapytałabym jeszcze mamy - ale jej to już w ogóle głupio byłoby mi powiedzieć w jaki sposób się tego nabawiłam ![]() Rano przykleiłam plaster, ale z tego większego otarcia szybko go zdjęłam, bo za duża i nierówna powierzchnia - i tylko mnie uwierał. Spróbuję jeszcze z gazą.
![]() Edytowane przez Lea_ny Czas edycji: 2011-11-22 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie musisz mówić lekarzowi dokładnie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.