|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
szczepienia maluszka
mam pytanko, może troche tendencyjne, no ale będę spokojniejsza jaki mi odpowiecie
![]() mój maluch kończy w tym tygodniu 3 m-ce. lekarka kazała nam w tym tygodniu przyjść na druga serię szczepień (podstawowe, pneumokoki i rotawirusy). w tym tygodniu mój mąż nie może pójść ze mną a wolałabym nie iść sama więc moje pyt jest następujące. czy spokojnie mogę wybrać sie na szczepienia w przyszłym tygodniu??-czy robi to jakąś dużą różnicę?? z góry dziękuję za odpowiedzi. moje pyta bierze się stąd że ostatnim razem pytałam lekarkę czy drugie szczepienie robi się w 4rtym miesiącu życia a ona powiedziała że pod koniec 3go dlatego zastanawiam się czy to jakaś istotna różnica. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: szczepienia maluszka
Drugie szczepienie robi się w odstępie 6 - 8 tygodni po pierwszym. Policz ile tygodni mija od poprzedniego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
bierzesz rota, a tu trzeba pamietać by wyrobic sie do konca 6 miesiaca życia z wszystkimi 4ma dawkami (chyba 4 z tego co pamietam). zadzwon do przychodni, bedzie to pewniejsze źródło informacji. poza tym i tak musisz sie wtedy na inny termin umówić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi. sprawdziłam i w tym tygodniu mija 6 tygodni od ostatniego szczepienia wiec chyba spokojnie pójdę na kolejne w przyszłym tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Rota jest szczepionką doustną, więc spokojnie możesz iść na to sama, a na resztę (tą mniej przyjemną) w przyszłym tygodniu razem z mężem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Odstęp pomiędzy podstawowymi szczepieniami to minimum 6 tygodni - znaczy to tyle, że musi minąć 6 tygodni, ale można iść później, jak coś wypadnie albo dziecko choruje. Wcześniej nie da rady.
Co do dodatkowych się nie wypowiadam, najlepiej dopytaj w przychodni albo w sanepidzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
oj, spokojnie mozna. Ile to ja razy przesuwalam szczepienia.... I to czasem o miesiac conajmniej, bo dziecko nonstop chorowalo.
Spokojnie! Tylko z rota trzeba faktycznie sie wyrobic przed 6 miesiacem (ja juz robilam ostatnie rota w ostatnim tygodniu kiedy jeszcze niby mozna bylo). Lekarka sie zdecydowala jednak, zeby podac ostatnia dawke, choc dziecko mialo katar -ale do innych szczepien juz nie zakwalifikowala. Pozniej trzeba bylo odczekac kilka tygodni przed kolejnymi szczepieniami. Ale tydzien czy dwa to Ci roznicy zadnej nie robi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
dzięki jeszcze raz za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.