|
|||||||
| Notka |
|
| Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zośka
Bede robic zośke mojemu chlopakowi. Czy ktoras z was robila kiedys cos takiego na szydelku i jets w stanei mi podac mniej wiecej jakis schemat?
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zośka
hmm... na szydelku a nie lpiej zrobic ze skrawków jakiegoś materiału??
Ale chyba ładniej wyglada na szydełku NIestety nie wiem jak to zrobic ale tez bym sie chetnie dowiedziała )
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
a co to jest ta Zośka? hehe
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
zoska to taka szmacianka (jakby pileczka) ktora sie podrzuca stopami badz czasem tez innymi czesciami ciała
taka uliczna zabawainaczej footbag (mozna wrzucic w wyszukiwarke i poogladac zdjecia). Co do zrobienia Zośki to nie wiem jak na szydełku ale łatwiej zrobic panelową- z kawalkow materiału np. 12.
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Szydełkowa Zośka jest super. Był taki czas, że robiłam po 5 w tygodniu dla wszystkich znajomych znajomych. Jeśli umiesz posługiwać się szydełkiem to sprawa jest bardzo prosta. Robimy półsłupkami, 3 oczka łańcuszka zamknąć w kółko.Robimy półsłupki dodajac co jakiś czas 1 oczko, tak żeby wyszło koło wielkości trochę mniejszej niż chcemy mieć piłeczkę. Potem z 5 rzędów nie dodajac zadnych nowych oczek.Dalej trzeba przerabiać gubiąc co jakiś czas 1 oczko/tzn.wkłuć szydełko w co 2 pólsłupek tak aby cała praca sie zwężała./
Ja wypełniałam wszystkim: ryzem, grochem, kaszą ale najlepsze są takie plastikowe kulki do pistoletów dla chłopaków. Można dostać w sklepach z zabawkami. Aha, ja to co ma być w środku/czyli to wypełnienie zawsze wsypuję w woreczek ze starek rajstpopy, mam pewność, że nic nie ucieknie/. Nie mam schematu na tę zośkę ale mam nadzieję,że ci trochę pomogłam. Jak coś to pytaj, moze uda mi się wyjaśnić prosciej Pozdrowienia |
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Zobacz tutaj:
http://www.crochetpartners.org/Patte.../CPpat235.html |
|
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pierwszy raz o czyms takim slysze i cos takiego widze bo sobie poszukalam hihiihi ![]() Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ha! tereska dzieki! Sprobuje cos wg tego co mi napisalas. Aaa tylko chodiz o to zeby to nie szlo jak taki slimawk od gory, tylko takie koleczka, by przy zmainie koloru ni ebylo takiego uskoku.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Nie będzie "uskoków" jeśli po zrobieniu ostatniego półsłupka w rzędzie wkłujesz szydełko w pierwsze oczko (to od którego zaczynasz rząd) przerobisz. Nowy rząd zaczynasz od oczka lub dwóch (to już musisz wypraktykować jak będzie lepiej) i znów rząd (po całym okrążeniu) na tych oczkach zakańczasz. Powodzenia!
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Miłej zabawy i koniecznie pokaż co Ci wyszło. Jestem pewna, że będzie super |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny!
A moj chlopak to chcial zośke rasta - zolto-czerwono-zielona Dlatego pytalam o te uskoki ;]
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:30.

NIestety nie wiem jak to zrobic ale tez bym sie chetnie dowiedziała
)
pierwszy raz o czyms takim slysze i cos takiego widze bo sobie poszukalam