nagły i ostry ból kolana przy kucaniu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-03, 19:08   #1
moniaszelki
Zadomowienie

Question

nagły i ostry ból kolana przy kucaniu

Od jakiegoś czasu mam nagłe i ostre bóle w kolanach przy głębokim kucaniu, które powodują że muszę usiąść i jęczę z bólu(przez chwilę tylko oczywiście). Jest to bardzo gwałtowne i bolesne. Występują te objawy od dłuższego już czasu, ale niezbyt często. Nie każde kucnięcie=ostry ból. Dawniej cierpiałam na bóle wzrostowe, gdy kolana mnie strasznie bolały bo rosłam. Teraz już raczej nie rosnę(17 lat). Byłam dawniej też u ortopedy, ale kiedy u niego kucałam nie bolały mnie kolana takim ostrym bólem, tylko normalnie strzykały leciutko więc lekarz powiedział, że nic mi nie jest. Miałam też wtedy zdjęcie rentgenowskie i nic nie było na nim. To było dawno, ale mnie bolały tak samo te kolana. Czy to normalne? Ból jest straszny i trwa ok. 10sek. Siadam na podłodze i powoli wstaję, ból ustaje.

Czy któraś z Was miała podobnie? Może znacie jakieś maści albo cokolwiek na stawy?
moniaszelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 21:55   #2
ariadna90
Raczkowanie

Dot.: nagły i ostry ból kolana przy kucaniu

z tego co słyszałam człowiek rośnie do 21 roku życia(tak rosną kości), więc może się troszke wydłużasz
ariadna90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 23:01   #3
Deixisss
Raczkowanie

A miałaś robione USG kolan? Moim zdaniem powinnaś poćwiczyć nad mięśniami. Też tak miałam lekarz stwierdził, że nic mi nie jest, ale mam poćwiczyć - dużo jeździć na rowerze.

Deixisss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 23:02   #4
SLAWEK_TM
Zadomowienie

GG do SLAWEK_TM

z tego co ja słyszałem, to mężczyźni do 21, a kobiety do 18... ale reki nie dam sobie odciąć

SLAWEK_TM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-03, 23:10   #5
Irmina9891
Raczkowanie

Też mam problem z kolanami jaki tu opisujesz z tym że nie bardziej bolą gdy wstaję z kucania (muszę się czegoś podeprzeć, inaczej nie dam rady). Mam też problemy z przeskakującymi biodrami, mało tolerancyjnym żołądkiem... ale do lekarzy się wybieram, bo panicznie się ich boję
A tak poważnie to odradzam Ci taką postawę jak moja. Poczytaj na necie o Twoich dolegliwościach, a jak to nie rozwieje Twoich wątpliwości to wybierz się do lekarza na konsultacje.
Pozdrawiam
Irmina9891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 09:59   #6
niespodzianka
Raczkowanie

Lekarz!! Koniecznie musisz iść do ortopedy traumatologa! I nie zgadzaj się na żadne zdjęcia rentgenowskie - na nich wychodzą tylko złamania! Poproś o dokładne badanie, skierowanie na usg kolana lub rezonans, tylko te dwa badania mogą dokładnie stwierdzić czy rzeczywiście kolano jest zdrowe czy będzie wymagało dalszego leczenia, rehabilitacji. Wszystkie te badania i rehabilitację można wykonać na NFZ

Nie radzę się smarować maściami i bagatelizować sprawy, ja tak zrobiłam kilka lat temu i mam teraz poważne problemy.
Stary 2010-12-04, 15:14   #7
kalaria
Raczkowanie

ja na Twoim miejscu od razu udałabym się do lekarza. Nie chcę Cię straszyć ale moja choroba też zaczęła się od niewinnego bólu w okolicy kolana i problemów przy wstawaniu. Najlepiej do ortopedy na kolejne rtg i prosba o skierowanie na TK (tomografia komputerowa) która wskaże czy wszystko ok. Może to być pierdoła jakaś, może to byc zerwanie wiązadeł jednak nie należy bagatelizować. ilekroć czytam o jakichś bólach w tych okolicach od razu przypominają mi się początki mojej choroby i na prawdę zalecam lekarza - nie daj się "spławić" gadkami o tym, że taka Twoja uroda lub tym podobnymi.
pozdrawiam
kalaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-04, 17:15   #8
panierrka
Zadomowienie

Jeżeli nogi bolą przy kucaniu, przy długotrwałym zgięciu itp to naprawdę zalecam ortopedę + USG kolana. Doraźnie można brać glukozaminę, ale ona nie rozwiąże problemów, do tego sporty typu rower i pływanie - wspomagają wydzielani mazi (podobnie jak glukozamina), która usprawnia działanie kolana.

Szczególnie, jak nie działają maści typu voltaren.

Rozsądek przede wszystkim.

Pisz poprawnie zamiast szukać wymówek...!
...albo chociaż się staraj - tak jak ja
panierrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-04, 17:18   #9
Haylee
Zakorzenienie

a uprawiasz sport? ja mam takie objawy po kilku latach grania w siatkę i rzucania się na parkiet bez nakolanników itp... za głupotę się płaci
I idź do lekarza, najpierw do rodzinnego możesz iść a on powie co dalej
Stary 2010-12-05, 15:17   #10
moniaszelki
Zadomowienie

no co do sportu to trenowałam kilkanaście lat ale skończyłam 3 lata temu, teraz trochę gram w kosza i siatkę ale nie przemęczam się. na rowerze dużo jeżdżę (w lato).
dziekuje za rady
moniaszelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-05, 21:12   #11
Deixisss
Raczkowanie

Ja po kilku latach trenowania kosza uszkodziłam sobie kolana, więc uważaj.

Deixisss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-05, 21:37   #12
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmina9891 Pokaż wiadomość
Też mam problem z kolanami jaki tu opisujesz z tym że nie bardziej bolą gdy wstaję z kucania (muszę się czegoś podeprzeć, inaczej nie dam rady). Mam też problemy z przeskakującymi biodrami, mało tolerancyjnym żołądkiem... ale do lekarzy się wybieram, bo panicznie się ich boję
bardzo mądrze, pogrzeb kosztuje przeciętnego podatnika znacznie mniej niż leczenie

autorko wątku - koniecznie do ortopedy żeby cię zdiagnozował. bez tego nikt ci nic nie poradzi, bo w przypadku stawów coś, co przy jednym schorzeniu pomaga przy drugim może ci bardzo zaszkodzić. nawet branie artresanu i innych artrostopów czy trzymanie kolana w cieple.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 21:42   #13
Hadassa
Rozeznanie

_

Edytowane przez Hadassa
Czas edycji: 2011-08-21 o 18:04
Hadassa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 12:52   #14
insomnia_x
Raczkowanie

Leć jak najszybciej do odpowiedniego lekarza. Moja siostra cioteczna przy zginaniu nogi bolało ją w kolanie, pojawiła się taka dziwna "gulka", była na prześwietleniach i innych badaniach i lekarze nic nie wykryli, w końcu trafiła do dobrego sprecjalisty i okazało się że to jakiś torbiel i jeszcze coś tam. Miała operacje pare tygodni temu.
kiedy Bóg drzwi zamyka - to otwiera okno.
insomnia_x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 13:32   #15
joanna453
Wtajemniczenie

Idź do dobrego specjalisty, przyczyn bólu może być wiele, ja np. borykałam się z takim samym problemem, chodziłam po lekarzach, którzy stwierdzili że nic mi nie jest, że ten ból jest na pewno z przetrenowania ble ble, w końcu trafiłam na dobrą lekarkę która zanim postawiła diagnozę sprawdziła wszystko, okazało się że to borelioza i poszło na staw kolanowy. Nie dopytuj się na forum o maści etc, każdy przypadek jest inny, idź do dobrego lekarza!

Bloguję

Edytowane przez joanna453
Czas edycji: 2011-08-20 o 13:35
joanna453 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 22:06   #16
kamciali
Raczkowanie

Taa mój lekarz też lubił mówić ze to od dorastania że minie, zawsze miałam problemy z kolanami, nie cały czas ale bywały takie okresy, teraz mam 19 lat i jakieś pół roku temu mi się pogorszyło z kolanami no i poszłam do tego mojego lekarza, raz drugi początkowo bagatelizował tylko jakieś tabletki co nic nie działały zapisywał ale jak zauważył że dosć długo go "męczę" to wysłał mnie na rengena, oczywiscie nic na nim nie zobaczył bo jakość pozostawia wiele do życzenia... Ale dał mi zastrzyk do kolana(mało przyjemne) i mi przeszły bóle jak na razie nie wróciły i mam nadzieje że tak zostanie. Wniosek- idź do specjalisty.

"Wszystko trwa dopóki sam tego chcesz"
kamciali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-21, 09:53   #17
niespodzianka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kamciali Pokaż wiadomość
wysłał mnie na rengena, oczywiscie nic na nim nie zobaczył bo jakość pozostawia wiele do życzenia...
Jak już napisałam wyżej, tylko usg kolana i rezonans magnetyczny mogą wykazać zmiany w kolanie! Nie dajcie się naświetlać, na rentgenie widoczne są tylko złamania. Szkoda zdrowia.
Stary 2011-08-21, 11:43   #18
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

RTG nie pokaże stanu kolana!
Koniecznie rezonans magnetyczny, który uwidoczni stan więzadeł, stawu rzepkowo-udowego (i ewentualnego konfliktu w nim), stan rzepki i jej podparcie, obrys łąkotek (podejrzewam, że w tym tkwi problem), stan powierzchni stawowych, torebki stawowej oraz ilość płynu w stawie. Rentgen pokazuje kości a nie chrząstki!

Polecam ćwiczenia, chłodzenie kolana żelkami (do kupienia w aptece), odciążanie kolana w miarę możliwości.

Jazda rowerem owszem, ale tylko na lżejszych przerzutkach, pływanie również wskazane ale oprócz ŻABKI - która obciąża kolana.

Czy kolano jest stabilne? Czy masz uczucie 'uciekającego kolana'? Jak byś opisała ból? W którym miejscu dokładnie?

Oczywiście marsz do dobrego ortopedy, najlepiej sportowego, ew. traumatologa.

Jeśli chodzi o glukozaminę to jak już się uprzesz to tylko w iniekcjach. O ile w ogóle pomoże, bo sporo lekarzy twierdzi, że działanie leku jest na zasadzie placebo. Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że na mnie nie zadziałało, oprócz wyczyszczenia portfela.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 12:54   #19
fantagiro8
Przyczajenie

Witajcie,
Ja mam ostatnio bardzo podobny problem. Odczuwam ból kolana przy kucaniu i wstawaniu. To ból ostry, jakby wewnątrz kolana, po lewej stronie. Na razie do lekarza się wybieram, podejrzewam, że bedzie chciał robić rtg. Rzeczywiście słyszałam, że rezonans jest bardziej efektywny.
fantagiro8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości