|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z doborem włóczki
Nie długo w mojej rodzince pojawi się dzidzia więc postanowiłam zrobić dla niej kocyk.
Wybrałam taki: http://www.redheart.com/files/patterns/pdf/WR1632.pdf ale mam niestety problem Włóczka podana w opisie(producenta): http://www.redheart.com/yarn/soft-baby-steps Jest to 100% akrylu na drutach 5mm i miej więcej przeliczając na 50 g jest 82m Przeglądając internet nie udało mi się za bardzo trafić na odpowiednik. Zastanawiałam się więc ewentualnie na robienie z podwójnej nici, ale właśnie w tym przypadku nie wiem jak się za to zabrać. P.S. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu zamieściłam temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z doborem włóczki
żeby było dokładnie tak samo, to (E: przy robieniu 2 nitkami) w motku 50g powinnaś mieć 160m, albo w 100g 320... W akrylu... - to będziesz mogła wprost korzystać ze wzorku
Bawełna jest trochę cięższa, więc jeśli wybrałabyś coś z dodatkiem bawełny, to musiałabyś wziąć pod uwagę, że będzie cieńsza włóczka odrobinę - można to nadrobić grubszym szydełkiem, ale będzie bardziej ażurowe, albo robić szydełkiem dopasowanym do włóczki, ale kocyk wyjdzie troszkę mniejszy... Możesz też wziąć włóczkę o nieidentycznym ale zbliżonej grubości i po prostu wyjdzie Ci troszkę mniejszy/większy kocyk, albo zrobić próbkę z włóczki która Ci się podoba (ale też o podobnej grubości, jak dasz za cienką to będziesz mieć bardzo dużo roboty ![]() Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-11-25 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderatozaur
|
Hmm... Mi też wyszło, że 164m w 100g, czyli w 50 - 82... Ja bym proponowała zrobić próbkę, jak mówi aga_tka: 16 oczek na 18rz powinno dać próbkę 10 na 10cm.
A jeśli byś chciała robić z podwójnej, to żaden problem. Ja biorę zawsze 2 motki i wyciągam nitkę z każdego i zwyczajnie nabieram oczka taką podwójną. Co prawda czasem się załapuje tylko jedna, więc trzeba uważać, ale generalnie nic w tym nie ma skomplikowanego. Powodzenia!
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ojej nieściśle chyba napisałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Nie chcąc zakładając nowego tematu zapytam jeszcze o jedno?
Jak w tym przypadku zmienić kolor? Standardowo na końcu rządku starego koloru przywiązać nowy i nim robić czy inaczej kombinować? (Dylemat mam bo przy tej metodzie pozostaje [po mojemu ![]() Jeśli inaczej to będę wdzięczna do odesłania mnie do jasno napisanej instrukcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Więc nie wiem czy dobrze rozumiem: chodzi Ci o pierwsze dowiązanie koloru, czy o kolejne?
Tak czy siak, jak dołączam nowy kolor to nie dowiązuję, tylko puszczam starą nitkę, koniec nowej trzymam mocno razem z prawym drutem i robię rządki jak trzeba (na końcu mam ostatnie oczko tak trochę za luźno i nie połączone z poprzednim, ale to tylko przez chwilę). Potem (w miejscu połączenia) zawijam jeden kolor o drugi (bez pętelki i igłą chowam nitkę w zrobiony rządek), jeśli się boję że się to i tak rozplącze, bo jest luźno robione, to wiąże nitki, ale już po zrobieniu kilku oczek, wtedy wiązanie wychodzi dokładnie w miejscu zmiany koloru... Albo jeśli znów jest bardzo luźno i nie będzie widać lekkiego zgrubienia, to czasem można ten luźny koniec nowego koloru po zrobieniu pierwszego oczka wrobić w robótkę (2-3 oczka podwójną nitką) Jeśli to jest w paski - a z tego co pamiętam jest, to potem na końcu nie musisz niby odcinać nitki za każdym razem, tylko przy każdym rządku okręcać bieżący kolor wokół tej luźnej nitki poprzedniego koloru i wtedy odpada problem chowania nitek co chwilę, ale po jednej stronie powstaje taki właśnie jakby szew dwukolorowy... można go ukryć obrębiając potem całość szydełkiem albo dwukolorową nitką na okrętkę w przypadku kocyka, bo w sweterku to schowałoby Ci się to w szwie... Jakbyś czegoś nie zrozumiała, to pytaj, może znajdę jakiś filmik obrazujący którąś z metod na Youtubie, tylko na razie nie wiem czego szukać ![]() Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2011-11-26 o 09:59 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Chodzi mi dokładnie o pozbyciu, schowaniu tego szwa....
Tyle, że szydełko to dla mnie to czarna magia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
jak nie chcesz szydełkiem, to możesz spróbować igłą - jak nawleczesz po 1 nitce z każdego koloru i potem w każde oczko dookoła wpleciesz, to będziesz mieć ten szew na całości - zawsze lepiej niż po 1 stronie ;P moja koleżanka tak wplotła ostatnio drugi kolor - tylko dla ozdoby, bo chustkę miała jednokolorową...
W przypadku czegoś mniejszego mogłabyś zrobić brzeg wykończenia na drutach (nabrałabyś oczka na brzeg i już) ale w takiej dużej robótce, to musiałayś mieć okropnie długie druty z żyłką ![]() jeśli chodzi o szydełko to wystarczyłyby zwykłe półsłupki - je się prościutko robi - "prawie" jak prawe oczka drutem ![]() Tu jest niby po pl ale trochę niewyraźnie pokazane: http://www.youtube.com/watch?v=hG-jzugAYRk a tu po ang ale bardzo powoli : http://www.youtube.com/watch?v=8hwHtyJFMf0 Przy takim wykończeniu - na szydełku, dwukolorowy szew prawie całkowicie powinien ukryć się w podstawie półsłupków No i zawsze pozostaje Ci odcinanie nitki za każdą zmianą koloru i ukrywanie jej we fragmencie o tym kolorze - wtedy na pewno nie będzie tego dwukolorowego szwu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.