Problem z doborem włóczki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-25, 08:43   #1
My Hope
Przyczajenie

Problem z doborem włóczki

Nie długo w mojej rodzince pojawi się dzidzia więc postanowiłam zrobić dla niej kocyk.
Wybrałam taki:
http://www.redheart.com/files/patterns/pdf/WR1632.pdf

ale mam niestety problem

Włóczka podana w opisie(producenta):
http://www.redheart.com/yarn/soft-baby-steps
Jest to 100% akrylu na drutach 5mm i miej więcej przeliczając na 50 g jest 82m

Przeglądając internet nie udało mi się za bardzo trafić na odpowiednik.

Zastanawiałam się więc ewentualnie na robienie z podwójnej nici, ale właśnie w tym przypadku nie wiem jak się za to zabrać.

P.S. Mam nadzieję, że w dobrym miejscu zamieściłam temat
My Hope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 09:17   #2
aga__tka
Zakorzenienie

Dot.: Problem z doborem włóczki

żeby było dokładnie tak samo, to (E: przy robieniu 2 nitkami) w motku 50g powinnaś mieć 160m, albo w 100g 320... W akrylu... - to będziesz mogła wprost korzystać ze wzorku
Bawełna jest trochę cięższa, więc jeśli wybrałabyś coś z dodatkiem bawełny, to musiałabyś wziąć pod uwagę, że będzie cieńsza włóczka odrobinę - można to nadrobić grubszym szydełkiem, ale będzie bardziej ażurowe, albo robić szydełkiem dopasowanym do włóczki, ale kocyk wyjdzie troszkę mniejszy...

Możesz też wziąć włóczkę o nieidentycznym ale zbliżonej grubości i po prostu wyjdzie Ci troszkę mniejszy/większy kocyk, albo zrobić próbkę z włóczki która Ci się podoba (ale też o podobnej grubości, jak dasz za cienką to będziesz mieć bardzo dużo roboty ) i przeliczyć sobie ile oczek na rozpoczęcie będziesz potrzebować

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2011-11-25 o 21:27
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 21:21   #3
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Hmm... Mi też wyszło, że 164m w 100g, czyli w 50 - 82... Ja bym proponowała zrobić próbkę, jak mówi aga_tka: 16 oczek na 18rz powinno dać próbkę 10 na 10cm.
A jeśli byś chciała robić z podwójnej, to żaden problem. Ja biorę zawsze 2 motki i wyciągam nitkę z każdego i zwyczajnie nabieram oczka taką podwójną. Co prawda czasem się załapuje tylko jedna, więc trzeba uważać, ale generalnie nic w tym nie ma skomplikowanego. Powodzenia!

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-25, 21:26   #4
aga__tka
Zakorzenienie

ojej nieściśle chyba napisałam chodziło mi o to że gdyby robić dwiema nitkami, to trzebaby mieć na 100g tyle metrów co podają dla 50g, może poprawię poprzedni post odrobinkę żeby było jasne...
Stary 2011-11-25, 21:28   #5
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
ojej nieściśle chyba napisałam chodziło mi o to że gdyby robić dwiema nitkami, to trzebaby mieć na 100g tyle metrów co podają dla 50g, może poprawię poprzedni post odrobinkę żeby było jasne...
Aaaa, no tak Nie, zostaw jak jest, wtedy moja wypowiedź będzie bez sensu, cały wątek będziemy musiały edytować

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-26, 08:44   #6
My Hope
Przyczajenie

Nie chcąc zakładając nowego tematu zapytam jeszcze o jedno?
Jak w tym przypadku zmienić kolor?

Standardowo na końcu rządku starego koloru przywiązać nowy i nim robić czy inaczej kombinować? (Dylemat mam bo przy tej metodzie pozostaje [po mojemu ] taki szew na następnym kolorze wie jak by się dało wolałabym tego uniknąć.)

Jeśli inaczej to będę wdzięczna do odesłania mnie do jasno napisanej instrukcji.
Stary 2011-11-26, 09:57   #7
aga__tka
Zakorzenienie

Więc nie wiem czy dobrze rozumiem: chodzi Ci o pierwsze dowiązanie koloru, czy o kolejne?
Tak czy siak, jak dołączam nowy kolor to nie dowiązuję, tylko puszczam starą nitkę, koniec nowej trzymam mocno razem z prawym drutem i robię rządki jak trzeba (na końcu mam ostatnie oczko tak trochę za luźno i nie połączone z poprzednim, ale to tylko przez chwilę). Potem (w miejscu połączenia) zawijam jeden kolor o drugi (bez pętelki i igłą chowam nitkę w zrobiony rządek), jeśli się boję że się to i tak rozplącze, bo jest luźno robione, to wiąże nitki, ale już po zrobieniu kilku oczek, wtedy wiązanie wychodzi dokładnie w miejscu zmiany koloru... Albo jeśli znów jest bardzo luźno i nie będzie widać lekkiego zgrubienia, to czasem można ten luźny koniec nowego koloru po zrobieniu pierwszego oczka wrobić w robótkę (2-3 oczka podwójną nitką)
Jeśli to jest w paski - a z tego co pamiętam jest, to potem na końcu nie musisz niby odcinać nitki za każdym razem, tylko przy każdym rządku okręcać bieżący kolor wokół tej luźnej nitki poprzedniego koloru i wtedy odpada problem chowania nitek co chwilę, ale po jednej stronie powstaje taki właśnie jakby szew dwukolorowy... można go ukryć obrębiając potem całość szydełkiem albo dwukolorową nitką na okrętkę w przypadku kocyka, bo w sweterku to schowałoby Ci się to w szwie...
Jakbyś czegoś nie zrozumiała, to pytaj, może znajdę jakiś filmik obrazujący którąś z metod na Youtubie, tylko na razie nie wiem czego szukać

Edytowane przez aga__tka
Czas edycji: 2011-11-26 o 09:59

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-26, 10:43   #8
My Hope
Przyczajenie

Chodzi mi dokładnie o pozbyciu, schowaniu tego szwa....
Tyle, że szydełko to dla mnie to czarna magia
Stary 2011-11-26, 12:20   #9
aga__tka
Zakorzenienie

jak nie chcesz szydełkiem, to możesz spróbować igłą - jak nawleczesz po 1 nitce z każdego koloru i potem w każde oczko dookoła wpleciesz, to będziesz mieć ten szew na całości - zawsze lepiej niż po 1 stronie ;P moja koleżanka tak wplotła ostatnio drugi kolor - tylko dla ozdoby, bo chustkę miała jednokolorową...
W przypadku czegoś mniejszego mogłabyś zrobić brzeg wykończenia na drutach (nabrałabyś oczka na brzeg i już) ale w takiej dużej robótce, to musiałayś mieć okropnie długie druty z żyłką a i tak nie wiem czy by się zmieściło...
jeśli chodzi o szydełko to wystarczyłyby zwykłe półsłupki - je się prościutko robi - "prawie" jak prawe oczka drutem tyle że wkłuwasz się w oczko nie na drucie a bezpośrednio w robótce i przeciągasz przez 2 nitki...
Tu jest niby po pl ale trochę niewyraźnie pokazane:
http://www.youtube.com/watch?v=hG-jzugAYRk
a tu po ang ale bardzo powoli :
http://www.youtube.com/watch?v=8hwHtyJFMf0

Przy takim wykończeniu - na szydełku, dwukolorowy szew prawie całkowicie powinien ukryć się w podstawie półsłupków

No i zawsze pozostaje Ci odcinanie nitki za każdą zmianą koloru i ukrywanie jej we fragmencie o tym kolorze - wtedy na pewno nie będzie tego dwukolorowego szwu...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości