|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dieta 7-dniowa :)
Witam
![]() Znalazłam ostatnio ciekawą dietę 7-dniową i chciałabym zapytać czy może ktoś stosował podobną bądź taka samą i jakie były efekty? ![]() Z góry dzięki za pomoc ![]() Oto przykładowy jadłospis takiej dietki: PONIEDZIAŁEK Śniadanie: 100 g chudego białego sera, 1 jajko na twardo albo pasta: jajko na twardo utrzeć z twarożkiem, 1 cienka kromka pieczywa (25 g), kawa z mlekiem bez cukru (pół szklanki mleka 0,5 proc. tłuszczu). Obiad: 200 g ugotowanej lub usmażonej bez tłuszczu wieprzowiny, zielona sałata skropiona sokiem z cytryny, 2 małe ziemniaki, 2 łyżki budyniu. Kolacja: 2 cienkie plasterki żółtego sera (40 g), 1 kromka pieczywa cienko posmarowanego masłem lub margaryną, 1 średni owoc przed snem (jabłko, mandarynka, pomarańcza, wykluczony banan i winogrona ), herbata z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu, bez cukru. WTOREK Śniadanie: 100 g chudego twarożku z zieleniną i cebulką lub na słodko z 1 łyżeczką niskocukrowego dżemu, kawa lub herbata z mlekiem bez cukru , 1 kromka chleba cienko posmarowanego masłem lub margaryną. Obiad: 100 g cielęciny uduszonej z przyprawami w sosie własnym, 100 g kalafiora, sałatka z 1 pomidora, kilku liści sałaty i cebulki z 1 łyżką jogurtu, 100 g sezonowych owoców. Kolacja: Herbata bez cukru lub ze słodzikiem, 1 kromka pieczywa bez masła, 50 g chudej kiełbasy drobiowej, owoc albo szklanka mleka przed snem. ŚRODA Śniadanie: 1 kromka chleba (może być chrupki) bardzo cienko posmarowanego, herbata lub kawa z mlekiem 0,5 proc. tłuszczu, 1 marchew lub nieduża pomarańcza albo jabłko. Obiad: 1 szklanka bulionu z kurczaka i warzyw, 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu, mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu,1 średni ziemniak, 1 owoc. Kolacja: 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk), 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki, 1 cienka kromka pieczywa, herbata. Przed snem: 1 szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną. CZWARTEK Śniadanie: 2 plasterki żółtego sera,1 mały pomidor, 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa, kawa lub herbata z mlekiem. Obiad: 150 g pulpetów z cielęciny lub indyka z sosem koperkowym,1 ugotowany lub upieczony ziemniak, zielony groszek z marchewką (bez zasmażki), 1 szklanka kompotu z jabłek bez cukru lub ze słodzikiem albo soku rozcieńczonego wodą. Kolacja: 100 g wędzonej ryby (makrela, pstrąg), 1 cienka kromka pieczywa bez masła, herbata bez cukru (ze słodzikiem), 1 owoc przed snem (jabłko lub pomarańcza). PIĄTEK Śniadanie: 1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem. Obiad: 200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, 1/2 szklanki soku z wodą. Kolacja: 50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem SOBOTA Śniadanie: 1 kromka pieczywa, 1 pomidor z cebulką, kawa z mlekiem. Obiad: 200 g ryby morskiej, 1 ziemniak, zielony groszek z marchewką, 1/2 szklanki soku z wodą. Kolacja: 50 g pasztetu z drobiu, 1 kromka pieczywa, kawa, 1 owoc lub szklanka mleka przed snem. NIEDZIELA Śniadanie: omlet z 1 jajka lub jajko na twardo z warzywami i 5 g masła, kawa lub herbata z mlekiem. Obiad: befsztyk smażony bez tłuszczu (150 g), z odrobiną surowego masła, 1 ziemniak, 1 ogórek świeży lub kiszony, kompot z jabłek ze słodzikiem. Kolacja: 50 g chudej kiełbasy, 1 kromka pieczywa, sałatka jarzynowa z 1 łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Dieta 7-dniowa :)
a co ona ma niby dać?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Podobno zrzucenie kilku kilogramów (3-5 mniej więcej), ale nie jest co do tego do końca przekonana, dlatego między innymi pytam czy ktoś miał do czynienia z czymś podobnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
widzę, że jednak są ludzie którzy liczą na cud
![]() ta dieta absolutnie nic Ci nie da.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Wszelkie super - ekstra cud miód diety to tak naprawdę pic na wodę
![]() Prawda jest taka, że efektywne chudnięcie wymaga zaangażowania, a nie znalezienia super diety na necie. Polecam lekturę wątków podwieszonych. Poleciłabym NCJ, ale to co się tam ostatnio dzieje przeraża, więc możesz sobie tylko zaszkodzić ![]() I jeszcze jedna zasada - ruch! Bez tego sama dieta niewiele Ci da, niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
co to jest NCJ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Nasze Codzienne Jadłospisy.
Niegdyś sama nieźle na tym skorzystałam, ale teraz pełno tam osób z ED i po prostu nie warto wchodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
aaaa, dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
3-5 kilo w ciągu tygodnia? O kurczątko, to ja chcę takie cuda
![]()
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Cuda niewidy 0 tak też myślałam, ale zapytać zawsze warto
![]() A co do ruchu to zgadzam się w 100%, ostatnio trochę się opuściłam, znaczy się w okresie jesiennym, po wakacjach;P ale znowu zawzięłam się w sobie i wracam do formy! Polecam każdemu - nie trzeba sobie odmawiać wszystkich przyjemności, stopniowo widać efekty (może nie przychodzą one czasem za szybko, ale warto) i cały organizm czuje się jak nowy ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Efekt jojo gwarantowany. Trzeba jeść często a w małych ilościach bo wygłodzony organizm będzie od razu po każdym posiłku robił zapasy w postaci tłuszczu bo nie wie kiedy dostanie nastepną porcję energii. To nie jest zdrowa i racjonalna dieta.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a prawda jest taka że to wielka bzdura,
można jeść i co 6h a jeśli będzie to się odbywało regularnie to organizm będzie tak samo wiedział, że za 6h ma następną dostawę energii jesli to będzie dobra energia, solidny posiłek to tak sobie to uporządkuje, by zagospodarować dostarczone wartości na następne 6h i tyle a co to znaczy się głodzić? poczytajcie po jakim czasie niejedzenia organizm wchodzi w stan głodu być niedożywionym to co innego, jeść rzadziej niż co 2-3 h to nie głodzenie się za to można jeść często i byle jak, być ciągle najedzonym i niedożywionym można jeść na okrągło i być nadal niedożywionym, a przez to odzuwać niesprecyzowany głód po co powtarzać w kółko te mity ludzie przez wieki jedli średnio 3 posiłki i co to znaczy? głodzili się..? ludzie byli wygłodzeni przez tyle czasu, aż wreszcie przyszedł jakiś mesjasz i powiedział, że to dlatego, że nie jedzą mało i często? ale macie wyobraźnię ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:44.