Nauczyciel mnie poniża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-07, 17:29   #1
cyziaczek
Raczkowanie

Nauczyciel mnie poniża

Witajcie! Oto ja, z moją nową porcją problemów. Nie wiem, czy to odpowiedni dział, jeśli , to bardzo bardzo bardzo przepraszam, i proszę o przeniesienie. No ale do sedna.
Chodzę do 2 klasy liceum. Jestem ateistką. Nie, nie taką ateistką, bo jest modnie. Jestem ochrzczona, ale nie mam komunii ani bierzmowania. Chrzest był wymogiem babci, matka i ojciec byli ateistami. Nie wiem, czy tak się da :P w każdym razie od zawsze byłam wychowywana bez Boga. Chodzi o to, że nie chodzę na religię.. Ogólnie uczę się dobrze. Jednak mój ukochany przedmiot - biologia - stał się dla mnie udręką. Zawsze miałam najlepsze oceny, ale teraz zaczynam opuszczać lekcje. Niby nic, prawda? Tyle że... moja nauczycielka od tegoż przedmiotu poniża mnie przed całą klasą. Czasem mówi "Bóg dał nam to wszystko, nawet jeśli KTOŚ w niego nie wierzy, popełnia straszliwy błąd!" etc. w takim klimacie. Byliśmy na wycieczce szkolnej zwiedzać jakiś kościół, więc owszem, wejść weszłam, stanęłam z boku i grzecznie stałam, nie robiąc nikomu krzywdy, a ona mnie wzięła za rękę ciągnąc pod ołtarz i gadając, że może mnie oświeci i uwierzę. Nie muszę mówić, jakiego wstydu mi narobiła przy całej wycieczce... Wygrałam konkurs biologiczny, chciałam dostać vademecum z biologii, bo mam zamiar maturę z tego przedmiotu zdawać, a ona przy całej klasie powiedziała, że może mi co najwyżej dać Pismo Święte... I że na pewno jak przeczytam to uwierzę.. Wtedy po raz pierwszy się postawiłam, i powiedziałam, że jeśli chce, to może sama sobie czytać, ja nie wyrażam takich chęci. To powiedziała, żebym wyraziła. Na to ja, że to są poglądy moje i mojej rodziny, w takich zostałam wychowana, i nie życzę sobie negowania ich, to wyrzuciła mnie za drzwi... Cała klasa się zaczęła śmiać z mojego wyznania, a właściwie braku wyznania. Byłam u pedagoga z tym, ale powiedział, że pewnie wymylam, bo się uwzięłam na nauczycielkę... Ogólnie jestem przez nią gorzej traktowana, np. weźmie mnie do odpowiedzi, to powiem wszyściutko, bo jak mówiłam bardzo lubię się uczyć z biologii, nierzadko ponad program. Postawi mi 4. A przyjdzie dziewczyna, która nie powie nawet 3/4 tego co ja i jej stawia 5.. Nie rozumiem, co moje wyznanie, a raczej jego brak ma do nauki... Proszę, pocieszcie mnie, bo sama nie wiem co mam robić.. Iść do dyrektora? Tylko komu on uwierzy, wykolczykowanej, wyszczekanej nastolatce, czy nauczycielce, która uczy tu 20 lat...?
cyziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 17:40   #2
andzia1989r
Zakorzenienie

Dot.: Nauczyciel mnie poniża

Zgłoś to rodzicom jeśli masz z nimi dobre stosunki.

Niech idą do dyrekcji, i powiedzą, że jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana przez dyrekcję to zgłoszą się do kuratorium.

Ponadto, jeśli jest jakiś inny biolog w szkole DOMAGAJ się jeśli nie zgadzasz się z oceną np. sprawdzianu, by ktoś inny go również ocenił. Bądź domagaj się jasnej argumentacji: czego brakuje? Co źle napisałam? Dlaczego taka a nie inna ocena?

I nie rezygnuj z matury z tego przedmiotu. Do matury nauczysz się sama spokojnie. Ona tej matury nie sprawdza. A głupio rezygnowac z marzeń przez nawiedzoną panią nauczycielkę.
Było: 83 kg
Jest: 75,5 kg
Będzie: 58 kg
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 17:46   #3
lady17
Wtajemniczenie

W pwłni zgadzam sie z powyższym. Powiedzieć rodzicom. Niech zgłoszą sprawę komu trzeba. A jak nie to sama idź do dyrektora. Możesz też to zgłościć psychologowi szkolnemu - ma obowiązek podjąć jakieś kroki.
Stary 2011-12-07, 17:54   #4
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cyziaczek Pokaż wiadomość
Witajcie! Oto ja, z moją nową porcją problemów. Nie wiem, czy to odpowiedni dział, jeśli , to bardzo bardzo bardzo przepraszam, i proszę o przeniesienie. No ale do sedna.
Chodzę do 2 klasy liceum. Jestem ateistką. Nie, nie taką ateistką, bo jest modnie. Jestem ochrzczona, ale nie mam komunii ani bierzmowania. Chrzest był wymogiem babci, matka i ojciec byli ateistami. Nie wiem, czy tak się da :P w każdym razie od zawsze byłam wychowywana bez Boga. Chodzi o to, że nie chodzę na religię.. Ogólnie uczę się dobrze. Jednak mój ukochany przedmiot - biologia - stał się dla mnie udręką. Zawsze miałam najlepsze oceny, ale teraz zaczynam opuszczać lekcje. Niby nic, prawda? Tyle że... moja nauczycielka od tegoż przedmiotu poniża mnie przed całą klasą. Czasem mówi "Bóg dał nam to wszystko, nawet jeśli KTOŚ w niego nie wierzy, popełnia straszliwy błąd!" etc. w takim klimacie. Byliśmy na wycieczce szkolnej zwiedzać jakiś kościół, więc owszem, wejść weszłam, stanęłam z boku i grzecznie stałam, nie robiąc nikomu krzywdy, a ona mnie wzięła za rękę ciągnąc pod ołtarz i gadając, że może mnie oświeci i uwierzę. Nie muszę mówić, jakiego wstydu mi narobiła przy całej wycieczce... Wygrałam konkurs biologiczny, chciałam dostać vademecum z biologii, bo mam zamiar maturę z tego przedmiotu zdawać, a ona przy całej klasie powiedziała, że może mi co najwyżej dać Pismo Święte... I że na pewno jak przeczytam to uwierzę.. Wtedy po raz pierwszy się postawiłam, i powiedziałam, że jeśli chce, to może sama sobie czytać, ja nie wyrażam takich chęci. To powiedziała, żebym wyraziła. Na to ja, że to są poglądy moje i mojej rodziny, w takich zostałam wychowana, i nie życzę sobie negowania ich, to wyrzuciła mnie za drzwi... Cała klasa się zaczęła śmiać z mojego wyznania, a właściwie braku wyznania. Byłam u pedagoga z tym, ale powiedział, że pewnie wymylam, bo się uwzięłam na nauczycielkę... Ogólnie jestem przez nią gorzej traktowana, np. weźmie mnie do odpowiedzi, to powiem wszyściutko, bo jak mówiłam bardzo lubię się uczyć z biologii, nierzadko ponad program. Postawi mi 4. A przyjdzie dziewczyna, która nie powie nawet 3/4 tego co ja i jej stawia 5.. Nie rozumiem, co moje wyznanie, a raczej jego brak ma do nauki... Proszę, pocieszcie mnie, bo sama nie wiem co mam robić.. Iść do dyrektora? Tylko komu on uwierzy, wykolczykowanej, wyszczekanej nastolatce, czy nauczycielce, która uczy tu 20 lat...?
Mowiłaś o tym rodzicom? jesli tak to następnym krokiem powinna byc taktyka.
Kup dyktafon, mały... i nagrywaj lekcje, rozmowy z nią... to jak cie traktuje.. wszelkie konfrontacje. Będziesz miala dowod. Nie baw sie w rozmowy z dyrekcja. Niech rodzice zasygnalizują problem. Nagrania zarchiwizuj, prześlij do kuratorium. Oni juz zrobia z nia to, co powinni. Dyktafon włączaj na kazdej lekcji, na całe 45 minut i czas przerwy, kiedy moze Ci coś powiedzieć. Najnelepij, jesli bedziesz miala kilka takich nagrań.
Powodzenia- trzymam za Ciebie kciuki (ja-nauczycielka )

ps. Jeśli zgłaszałas sprawe do pedagoga, idź jeszcze raz, też z dyktafonem. Nagraj wszystko.Będziesz miała podstawy do tego, że zgłaszałas sprawe odpowiednim osobom. Jeśli szkoła nie podejmie żadnych krokow (a zapewne niepodejmie) wtedy skierujcie to (bez konsultacji ze szkola) z kuratorium oświaty.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 17:57   #5
manonnie
Raczkowanie

Od razu do rodziców! Niech tak jak dziewczyny wyżej napisały postraszą dyrektora kuratorium - to nie do pomyślenia jest, żeby nawiedzona nauczycielka w stronę uczennicy prywatne wycieczki uskuteczniała.

Jeżeli jest inny biolog, załatw sobie (=rodzice niech załatwią) chodzenie na lekcje biologii z inną klasą. Do matury dobre książki i sama się przygotujesz, więc tym akurat się nie stresuj za bardzo.
manonnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 17:58   #6
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość
Kup dyktafon, mały... i nagrywaj lekcje, rozmowy z nią... to jak cie traktuje.. wszelkie konfrontacje. Będziesz miala dowod. Nie baw sie w rozmowy z dyrekcja. Niech rodzice zasygnalizują problem. Nagrania zarchiwizuj, prześlij do kuratorium. Oni juz zrobia z nia to, co powinni. Dyktafon włączaj na kazdej lekcji, na całe 45 minut i czas przerwy, kiedy moze Ci coś powiedzieć. Najnelepij, jesli bedziesz miala kilka takich nagrań.

ps. Jeśli zgłaszałas sprawe do pedagoga, idź jeszcze raz, też z dyktafonem. Nagraj wszystko.Będziesz miała podstawy do tego, że zgłaszałas sprawe odpowiednim osobom. Jeśli szkoła nie podejmie żadnych krokow (a zapewne niepodejmie) wtedy skierujcie to (bez konsultacji ze szkola) z kuratorium oświaty.
A to jest w sumie bardzo, bardzo dobry pomysł.

To mówię ja Narzeczona nauczyciela
Stary 2011-12-07, 17:59   #7
Ineczka33
Wtajemniczenie

Skandal normalnie. Nie wyobrażam sobie, żeby moja córka w przyszłości miała takie problemy. Jeśli odpukać będzie, na pewno pójdę do samego diabła, żeby ukrócić to zachowanie .
Stary 2011-12-07, 18:25   #8
201801022117
Konto usunięte

Powiedz rodzicom, rodzice niech idą do dyrekcji, konfrontacja z nauczycielką, niech powiedzą, że nie życzą sobie nawracania Ciebie, jak nie przestanie, zgłoszą to do kuratorium. Współczuję Ci normalnie.

Pomysł z dyktafonem nietrafiony. Nie można nagrywać kogoś bez jego wiedzy.

Edytowane przez 201801022117
Czas edycji: 2011-12-07 o 18:27
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 18:26   #9
201604181004
Konto usunięte

Nie bawiłabym się w polubowne bieganie do dyrektora. Jak starym nauczycielkom wrasta tyłek w fotel to tylko kuratorium może je przegonić. Dyrektorzy dbają o dobre stosunki z podwładnymi bo to specyficzne miejsce pracy więc nie licz że będą chcieli ci pomóc, niestety. Nagranie to dobry pomysł, nagraj i zgłoście sprawę wyżej oczywiście nie zapomnijcie pociągnąć do odpowiedzialności pedagoga który ma sprawę totalnie w czterech literach. Co to za pedagog który do dziecka z problemem mówi "wymyślasz i uwzięłaś się na nauczycielkę" a potem się dziwić że uczniowie nie szanują kogoś takiego...
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 18:29   #10
ignea
Raczkowanie

Też nie chodziłam na religię, ale nie spotkałam się nigdy z otwartą próbą poniżania mnie z tego powodu - nawet przez zakonnicę, z którą moja klasa miała lekcje. Nie powiem, że zawsze było łatwo, prosto i przyjemnie, czasem też musiałam zawalczyć. Zdecydowana większość rodziny mnie w tej walce nie wspierała, wprost przeciwnie - Ty masz o tyle komfortową sytuację, że rodzice zapewne zrozumieją Twój problem.
Nigdy nie przestanie mnie zdumiewać, jakim trzeba być człowiekiem, by za punkt honoru przyjmować sobie żałosne wypchanie nosa w cudze sprawy - najczęściej w to, kto z kim śpi i kto do kogo się modli (lub nie).
Powiem Ci jedno - walcz. Nie poddawaj się, nie rezygnuj z własnych przekonań, nie ukrywaj ich, nie daj się zastraszyć - to Ci wiele da. Będziesz się czuła pewniejsza i silniejsza.
W efekcie - to nie nie Ciebie poniża ta stuknięta kobieta, a siebie. Z siebie robi idiotkę i błazna.
Btw - to nauczycielka biologii...ciekawam niezmiernie, co myśli o teorii ewolucji (no bo przecież to tylko "teoria" )
Pomysł z nagłośnieniem sprawy jest chyba jedynym skutecznym. Interwencja rodziców u dyrektora może się bowiem różnie skończyć, może dyrektor obieca "porozmawiać z panią nauczycielką" a Ty w efekcie zostaniesz zgnębiona jeszcze bardziej. Zastanawiam się, czy ja drugiej paczuszki z nagraniami nie przesłałabym mediom. A co, niechby się wszystkie podobne typy przekonały, że nie są bezkarne, a konstytucyjne prawo wolności wyznania dotyczy również BRAKU wyznania.
ignea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 18:51   #11
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Pomysł z dyktafonem nietrafiony. Nie można nagrywać kogoś bez jego wiedzy.
Nie nagrywa tego dla żartów czy rozpowszechniania tego (kradzieży intelektualnej) ale chce mieć dowody na zajście sytuacji która mieć nie powinna miejsca lub nawet przestępstwa.
Stary 2011-12-07, 18:56   #12
Triss Merigold
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Nie bawiłabym się w polubowne bieganie do dyrektora. Jak starym nauczycielkom wrasta tyłek w fotel to tylko kuratorium może je przegonić.
Niestety, nawet kuratorium może nic nie pomóc. Jeśli dany nauczyciel ma mocne "plecy" w kuratorium, to nic mu nie zrobią i będą chronić, choćby ewidentnie nie nadawał się do pracy w szkole. To zależy oczywiście od szkoły, ale znam trochę temat i wiem, że niektórzy nauczyciele, chociaż są naprawdę beznadziejni i mają wiele na sumieniu, są praktycznie nie do ruszenia, bo znają odpowiednią osobę w kuratorium, która nie pozwoli nauczyciela "skrzywdzić". Tak naprawdę od nauczyciela, szczególnie takiego z wieloletnim stażem, trudno wyciągnąć jakiekolwiek konsekwencje, nie mówiąc już o zwolnieniu - nawet jeśli na danego nauczyciela wpływają skargi do kuratorium i to już od wielu lat! Zazwyczaj nagana to max co może ich spotkać.
Nie mówię, że Autorka ma darować sobie uderzanie do kuratorium, tylko niech się automatycznie nie nastawia, że to na pewno odniesie pożądany skutek, bo z tym może być różnie. Natomiast bezwzględnie nalezy kuratorium zawiadomić, bo to co robi ta nauczycielka jest skandaliczne. Należy monitorować sprawę i dowiadywać się jak jest rozwiązywana, czy od nauczycielki zostały wyciągnięte konsekwencje i przede wszystkim czy zmieniła swoje zachowanie. Jeśli nic się nie zmieni, sugeruję zawiadomić media, że jesteś dyskryminowana w szkole ze względu na wyznanie religijne lub jego brak. Mówię serio - to zazwyczaj odnosi zamierzony skutek. Np. Gazeta Wyborcza uwielbia takie tematy.
Triss Merigold jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 18:57   #13
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Niestety, nawet kuratorium może nic nie pomóc. Jeśli dany nauczyciel ma mocne "plecy" w kuratorium, to nic mu nie zrobią i będą chronić, choćby ewidentnie nie nadawał się do pracy w szkole.
Zostają wtedy media.
Stary 2011-12-07, 19:01   #14
ignea
Raczkowanie

Dokładnie, to samo pisałam. Media to naprawdę siła nie do przecenienia. Gazeta Wyborcza to imho strzał w dziesiątkę, ja bym się do nich zwróciła o pomoc. Ale musisz być pewna, że masz siłę walczyć, bo nie zapominaj, że takim krokiem rozpętasz wojnę. Możliwe, że zwrócą się przeciw Tobie inni nauczyciele. Przemyśl to, rozważ za i przeciw.
ignea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:03   #15
Nikesta
Raczkowanie

Przegięcie... U mnie w klasie w LO były również osoby nie wierzące/wątpiące choć z własnej woli chodziły na zajęcia z religii (uważały, że warto rozmawiać z ludźmi o innych poglądach ), to ksiądz w żaden sposób tego nie napiętnował, szanował ich poglądy. Zupełnie inna kultura... Kurczę no nie mogę tej kobiety zrozumieć!
Nikesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:04   #16
katiem
Wtajemniczenie

Ale jestem w szoku!!!! Dzisiaj coś takiego?
W podstawówce mieliśmy dziewczynę wyznania Jechowych. Ok dla nas - dzieciaków było to dziwne - bo np. jak ktoś miał urodziny to jako jedyna nie wstawała i nie śpiewała "sto lat".
Ale nikt jej nie poniżał. I była najlepszą uczennicą w klasie. Nauczyciele w ogóle się tą sprawą nie zajmowali. A to było ok 20 lat temu.

Pawełek

Kubuś
katiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:16   #17
Melanchton
Zakorzenienie

Plecy nie plecy, nauczycieli dyplomowanych chroni Karta Nauczyciela i dyrektor, nawet gdyby chciał nie może ich zwolnić, chyba, że dyscyplinarnie za coś naprawdę grubego...

Moim zdaniem powinnaś zastosować się do wszystkich rad; łącznie z nagrywaniem na dyktafon!
Stary 2011-12-07, 19:26   #18
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Zostają wtedy media.
Cytat:
Napisane przez sweetish Pokaż wiadomość

moja krew
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:29   #19
andzia1989r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość
Plecy nie plecy, nauczycieli dyplomowanych chroni Karta Nauczyciela i dyrektor, nawet gdyby chciał nie może ich zwolnić, chyba, że dyscyplinarnie za coś naprawdę grubego...

Moim zdaniem powinnaś zastosować się do wszystkich rad; łącznie z nagrywaniem na dyktafon!

Nie musi zwalniac.

Można przenieśc, zabrac dodatek motywacyjny, obciąc nadgodziny do gołego etatu w nowym miejscu, dac naganę, wystawic negatywną opinię potencjalnemu pracodawcy (a nie wszyscy dyrektorzy się mizdrzą do podwładnych, Tż coś o tym wie, i dobrze, że tak jest, nauczyciele mają chociaż respekt).

A jeśli sprawa pójdzie do mediów i kuratorium się zbierze w sobie to tak: jest szansa zwolnic takiego nauczyciela.
Stary 2011-12-07, 19:29   #20
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Nie nagrywa tego dla żartów czy rozpowszechniania tego (kradzieży intelektualnej) ale chce mieć dowody na zajście sytuacji która mieć nie powinna miejsca lub nawet przestępstwa.
Nie jest ważne do jakich celów używasz nagrania. Nagrywać nikt nie ma prawa, więc Autorka późnej mogłaby mieć jeszcze większe problemy.

Ja spróbowałabym pójść do dyrektora. Dyrektor MA OBOWIĄZEK interweniować, jeśli naruszane są zasady, a w tym przypadku są, bo ograniczane są Twoje poglądy.
Jeśli tego nie zrobi, może to za niego zrobić kuratorium, ale wtedy do odpowiedzialności zostanie pociągnięty także dyrektor.
Walcz o swoje!
A co z wychowawcą? Innymi nauczycielami? W ogóle dziwi mnie sytuacja, że żaden z uczniów nie staje po Twojej stronie. Nie wierzę też, że reszta uczniów to ultrakatoliccy obywatele i wszyscy chodzą na religię/coniedzielną mszę. Nikt inny nie jest tak gnębiony?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:33   #21
dawidowskasia
Zakorzenienie

na temat nagrań cos takiego znalazłam

I mogę takie nagranie wykorzystać jako dowód w sprawie sądowej?
Albo dać jako dowód na policję, do gminy, urzędu skarbowego, sanepidu lub innego urzędu/instytucji?

odpowiedz :Jako dowód jak najbardziej. W Polskim prawie nie istnieje tzw. zakaz dowodowy owoców zatrutego drzewa, czyli dowodów nielegalnych

Źródło http://forumprawne.org/prawo-cywilne...agrywanej.html

Ps z tego co jest napisane wynika jedynie,zę nie możesz tego nagrania publikowac

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2011-12-07 o 19:36
Stary 2011-12-07, 19:34   #22
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Nie jest ważne do jakich celów używasz nagrania. Nagrywać nikt nie ma prawa, więc Autorka późnej mogłaby mieć jeszcze większe problemy.
Oczywiście że jest wazne, myślisz że wszyscy dziennikarze śledczy są ścigani przez prokuraturę?
Stary 2011-12-07, 19:37   #23
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście że jest wazne, myślisz że wszyscy dziennikarze śledczy są ścigani przez prokuraturę?
Wiesz, tylko, że w szkole oprócz "zakazu nagrywania" istnieje także zakaz używania telefonów komórkowych. I jeśli dyrektor chciałby pozbyć się problemu/uczennicy, a nie problemu/nauczyciela, mógłby ukarać dziewczynę za nieprzestrzeganie regulaminu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-07, 19:38   #24
Inspire
Kuźnia inspiracji

Masakra, u mnie w klasie jest jedna dziewczyna (nawet dobra koleżanka), która także jest ateistką, ale nikt jej nie napiętnuje z tego powodu. Chyba jest inne podejście - każdy ma prawo do takiej wiary, jaką chce.
Najpierw jednak spróbuj u wychowawcy. Jeżeli to nic nie da, to jak wyżej.

WYMIANA
Inspire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:40   #25
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Wiesz, tylko, że w szkole oprócz "zakazu nagrywania" istnieje także zakaz używania telefonów komórkowych. I jeśli dyrektor chciałby pozbyć się problemu/uczennicy, a nie problemu/nauczyciela, mógłby ukarać dziewczynę za nieprzestrzeganie regulaminu.
ale są do tego podstawy.
Myslisz,ze jakby wybuchł pożar a uczeń złamał zakazi zadzwonil na straż z komórki to zostałby wyrzucony?
Stary 2011-12-07, 19:40   #26
201604181004
Konto usunięte

Cytat:

Zakaz używania telefonu jest zwyczajowy, nie ma żadnej ustawy czy przepisu prawnego w kodeksie który zakazuje używania telefonów komórkowych w danych miejscach. Prawo i ustawy są nadrzędne w stosunku do regulaminu szkolnego i dlatego właśnie mówię żeby nie iść do dyrektora tylko od razu do kuratorium i się nie bawić w dobrą ciocie bo dyrektor na pewno będzie chciał stłumić sprawę
Stary 2011-12-07, 19:46   #27
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Myslisz,ze jakby wybuchł pożar a uczeń złamał zakazi zadzwonil na straż z komórki to zostałby wyrzucony?

Cytat:
dlatego właśnie mówię żeby nie iść do dyrektora tylko od razu do kuratorium i się nie bawić w dobrą ciocie bo dyrektor na pewno będzie chciał stłumić sprawę
a skąd Ty masz taką pewność?
Stary 2011-12-07, 19:51   #28
sweetish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Melanchton Pokaż wiadomość

To akurat gruba sprawa...

---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Cytat:
Autorko

wejdź na stronę szkoly i przeczytaj dokladnie regulamin. Jeśli szkoła tego tam nie zamiescila (zakaz używania telefonów/dyktafonów/ to mozesz robic co chcesz.
Jeśli na stronie www nie ma takich informacji masz prawo Ty albo twoi rodzice przeczytac regulamin szkoly. statut itd.. Możesz poprosic o to swojego wychowawcę.. powinien ci to udostepnic.

Dopóki robisz to, co zawsze, będziesz mieć to, co zwykle.
sweetish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 19:54   #29
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

a skąd Ty masz taką pewność?
skoro pedagog nie wiedzi problemu to dyrektor może podobnie. Poza tym to raczej powszechne zjawisko
Stary 2011-12-07, 20:12   #30
maryanna3
Zakorzenienie

Nie w każdej szkole jest zakaz używania telefonów komórkowych poza tym tak jak pisze drabineczka to jest zwyczajowy nakaz a co innego gdy ma się uzasadnione podstawy że to co nagramy może służyć jako dowód popełnienia jakiegoś przestępstwa. Z tym że tu to nie jest przestępstwo a raczej można by to uznać za naruszenie konstytucyjnego prawa do wolności wyznania. A nagrywać to ona tak naprawdę może co chce i żadnych problemów mieć nie będzie. Nie może tego publikować ale pokazanie tego kuratorium to nie będzie żadna publikacja przecież. Zaznaczam że piszę to co mi się wydaje, przydałaby się konkretna wypowiedź jakiegoś prawnika.

Ja bym jednak szła po kolei po szczeblach, najpierw przede wszystkim porozmawiała z rodzicami, później z wychowawcą, następnie z dyrektorem i dopiero później powiadomiła kuratorium. Tzn. oczywiście nie autorka tylko jej rodzice. Nagrania radzę zrobić tak czy siak, później najwyżej można się zastanawiać czy ich użyć. Słabe jest to, że klasa nie reaguje, zeznania innych uczniów by były bardzo przydatne, nie masz jakiejś koleżanki, która mogłaby poświadczyć że nauczycielka Cie obraża? I przede wszystkim ubiegaj się o to, żeby Twoje prace sprawdzane były przez inną nauczycielkę i żebyś fakultety w 3 klasie miała z inną nauczycielką.

Autorko, strasznie Ci współczuję. Najbardziej dziwi mnie w tym wszystkim zachowanie Twoich kolegów i koleżanek, nie wyobrażam sobie takiej sytuacji w moim dawnym liceum czy teraz na studiach że wszyscy murem nie stoją za mną jeśli nauczycielka mnie obraża. Najpierw porozmawiaj z rodzicami zanim cokolwiek zrobisz.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości