|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Świadek na weselu cywilnym pytania :)
Witam.
Zostałem zaszczyt bycia świadkiem na skromnym ślubie cywilnym mojego kolegi i nigdy nie pełniłem takiej funkcji więc chciałbym się dowiedzieć parę spraw. Ale najpierw zaznaczę że nie będzie żadnego wesela tylko Państwo młodzi zapraszają na obiad do restauracji, czyli świadków i rodziców tylko. Czy w związku z tym ja jako świadek w restauracji w śród małego grona powinienem jakiś toast i przemówienie wygłaszać? Nie wiem jak wręczyć prezent, bo ja muszę dojechać trochę kilometrów a nie znam kompletnie miasta w którym będzie brany ślub i Pani młoda zaproponowała abym przyjechał do nich (oni razem mieszkają w domu u rodziców) i razem pojedziemy do urzędu. I czy w takim wypadku jak się zgodzę to czy prezent mogę dać im przed ślubem jak od razu ich zobaczę?? Czy w samum urzędzie to mam cały czas przy sobie mieć prezent czy gdzieś się odkłada? Bardzo proszę o wasze opinie/rady bo mimo że to nie duża uroczystość to jednak nie chciałbym czegoś głupiego zrobić ![]() PS. Czy jako świadek muszę koniecznie kupić kwiaty czy wystarczy tylko prezent? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadek na weselu cywilnym pytania :)
Nie musisz wygłaszać przemówienia, chyba że państwo młodzi Cię o nie prosili, ale przecież możesz odmówić. Najczęściej toast wznosi pan młody lub ojciec: jego lub jej.
Prezent daj najlepiej w domu, unikniesz później zamieszania 'co zrobić z tą paczką'. Teraz odchodzi się od dawania kwiatów i wręcza się wino; książki; zestaw herbat, coś o wartości bukietu. Ale jeśli kupujesz jakiś prezent, to możesz z tego zrezygnować. I upewniłabym się, czy młodzi chcą prezenty, czy woleliby gotówkę, którą i tak na prezent przeznaczysz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Świadek na weselu cywilnym pytania :)
Cytat:
Prezent zapakuj i wręcz razem ze wszystkimi, przy składaniu życzeń. Albo zainwestuj w GPS i jedź od razu do urzędu, unikniesz tego dylematu ![]() W kwestii niedużej uroczystości - powiem Ci, że im mniejsza, tym bardziej trzeba uważać, żeby nie zrobić z siebie idioty ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.