Przestałam pocić się w saunie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-10, 08:36   #1
Lea_ny
Zakorzenienie

Question

Przestałam pocić się w saunie.

Często chodzimy z TŻ-em na basen i do sauny. Zawsze uwielbiałam chodzić do sauny, bo bardzo mnie to relaksowało - po wypoceniu się czułam się odprężona. Aż tu nagle przestałam się pocić Sytuacja powtórzyła się podczas dwóch ostatnich pobytów w saunie - dwa dni temu i mniej więcej tydzień wcześniej.
Wszyscy wkoło ociekali potem, a na mnie nie pojawiła się choćby jedna kropelka. Po wyjściu czułam się strasznie źle, jakbym dostała udaru słonecznego (co w sumie nie dziwne, bo po prostu przegrzał mi się organizm).

Kompletnie nie mam pomysłu, skąd taka nagła zmiana Czytałam o przyczynach niepocenia, ale jakoś nic mi nie pasuje (zwłaszcza, że problem pojawił się nagle); a poza tym pot nie zniknął całkiem: do tej pory miałam problem z nieco nadmiernym poceniem pod pachami i dalej tak jest Cały dzień mogę się pocić pod pachami, a w saunie sucho (pod pachami także)

Przejdę się do lekarza, ale jako że wizytę będę mieć najwcześniej za parę dni, to postanowiłam zapytać tutaj czy ktoś nie ma jakiegoś pomysłu co do przyczyny - bo problem mnie nurtuje
Stary 2011-12-10, 08:47   #2
normalnyFacet
Zakorzenienie

Dot.: Przestałam pocić się w saunie.

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Często chodzimy z TŻ-em na basen i do sauny. Zawsze uwielbiałam chodzić do sauny, bo bardzo mnie to relaksowało - po wypoceniu się czułam się odprężona. Aż tu nagle przestałam się pocić Sytuacja powtórzyła się podczas dwóch ostatnich pobytów w saunie - dwa dni temu i mniej więcej tydzień wcześniej.
Wszyscy wkoło ociekali potem, a na mnie nie pojawiła się choćby jedna kropelka. Po wyjściu czułam się strasznie źle, jakbym dostała udaru słonecznego (co w sumie nie dziwne, bo po prostu przegrzał mi się organizm).

Kompletnie nie mam pomysłu, skąd taka nagła zmiana Czytałam o przyczynach niepocenia, ale jakoś nic mi nie pasuje (zwłaszcza, że problem pojawił się nagle); a poza tym pot nie zniknął całkiem: do tej pory miałam problem z nieco nadmiernym poceniem pod pachami i dalej tak jest Cały dzień mogę się pocić pod pachami, a w saunie sucho (pod pachami także)

Przejdę się do lekarza, ale jako że wizytę będę mieć najwcześniej za parę dni, to postanowiłam zapytać tutaj czy ktoś nie ma jakiegoś pomysłu co do przyczyny - bo problem mnie nurtuje
hmm nie mam pojęcia... ale hmm

może to zależy od ilości wypitych płynów? może Twoje ciało było też gorące (wysoka temp. gorączka itp.).. no nie wiem naprawdę

Edytowane przez normalnyFacet
Czas edycji: 2011-12-10 o 08:48
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 10:33   #3
dawidowskasia
Zakorzenienie

może jesteś odwodniona?

coś takiego znalazłam

Zmniejszenie wydzielania potu lub jego całkowity brak, nazywa się anhydrozą. Stanowi ona zagrożenia dla zdrowia i życia, ponieważ wiedzie do przegrzania organizmu, czyli tzw. udaru cieplnego. Anhydroza to objaw zwiastujący różne choroby, jak np:
  • schorzenia skóry (sklerodermia, poradiacyjne zapalenie skóry)
  • cukrzyca (neuropatia)
  • zaburzenia tarczycy (niedoczynność)
  • urazy rdzenia kręgowego
  • zespół Hornera (z powodu przerwania włókna współczulnego w unerwieniu oka, objawy: zwężenie źrenicy, opadanie powieki i zapadnięcie gałki ocznej)
  • wycięcie zwojów współczulnych (sympathectomia)
  • blokada zwojów układu współczulnego (układ ten aktywny jest podczas stresu)
  • choroby psychiczne (zaburzenia nerwicowe, przyjmowanie leków i ziół uspokajających)
  • zespół Fabry'ego (choroba dziedziczna o charakterze spichrzeniowym, charakteryzująca się m.in. silnymi bólami mięśni)
  • hipohydrotyczna dysplazja ektodermalna (genetyczna choroba polegająca na nieprawidłowym wykształceniu włosów, zębów, paznokci i gruczołów potowych)
  • wrodzona obojętność na ból z anhydrozą CIPA (genetyczna neuropatia obejmująca włókna czuciowe i autonomiczne, czyli chory nie odczuwa bólu i się nie poci)

Brak pocenia w takich skrajnych warunkach, jakie mamy w saunie, z pewnością powinien zwrócić naszą uwagę. Stan ten należy skonsultować z lekarzem rodzinnym. Być może to jedynie nasze predyspozycje do zmniejszonego wydzielania potu, jednak czasem może być to objaw chorobowy.

Źródło http://www.we-dwoje.pl/dlaczego;nie;...kul,20398.html

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2011-12-10 o 10:36
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-10, 22:17   #4
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
hmm nie mam pojęcia... ale hmm

może to zależy od ilości wypitych płynów? może Twoje ciało było też gorące (wysoka temp. gorączka itp.).. no nie wiem naprawdę
No właśnie wydaje mi się, że ostatnio piję nawet więcej. A gorączki nie miałam.
Jedyne co przychodzi mi z takich zmian, to że teraz biorę antybiotyk - ale w ulotce nic nie ma o takim skutku ubocznym (w internecie też nie znalazłam nic na temat wpływu antybiotyków na pocenie).

Asiu, czytałam to i jakoś nic mi nie pasuje

Kurczę, najdziwniejsze jest to, że problem pojawia się tylko w saunie Tak jak wspomniałam: na co dzień pocę się tak samo jak do tej pory.
Stary 2011-12-11, 15:18   #5
_Matilde_
Biała Dama

Ciekawe że takie coś wystąpiło, choroba genetyczna to raczej nie jest, bo nie objwiłaby się nagle, wcześniej lekarze by coś zauważyli.
Lepiej nie chodź do sauny póki nie odwiedzisz lekarza i on Ci nie powie co to takiego i jak to zwalczyć, bo jeśli się nie pocisz to organizm nie może się bronić przed gorącem (pot ochładza skórę). A wtedy w saunie jak się nie pociłaś to byłaś czerwona z gorąca? Jeśli nie to znaczy że nie działał też system termoregulacji polegający na tym że krew jest kierowana do skóry celem ochłodzenia. A to by wskazywało na uszkodzony układ nerwowy

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 15:39   #6
przemyslanka
Raczkowanie

GG do przemyslanka

Jak wiadomo pocimy się po to, aby wyrównać temperaturę ciała, aby się nie przegrzały nasze narządy. Nie chodź do sauny, a jak będziesz u lekarza przy okazji zapytaj go o fachową radę, może to być cukrzyca lub hormony.
Stary 2011-12-11, 16:59   #7
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
A wtedy w saunie jak się nie pociłaś to byłaś czerwona z gorąca? Jeśli nie to znaczy że nie działał też system termoregulacji polegający na tym że krew jest kierowana do skóry celem ochłodzenia. A to by wskazywało na uszkodzony układ nerwowy
Czerwona się robiłam - jak burak.

Cytat:
Napisane przez przemyslanka Pokaż wiadomość
Jak wiadomo pocimy się po to, aby wyrównać temperaturę ciała, aby się nie przegrzały nasze narządy. Nie chodź do sauny, a jak będziesz u lekarza przy okazji zapytaj go o fachową radę, może to być cukrzyca lub hormony.
Ostatnio byłam na badaniach hormonalnych, wyniki mam do odbioru w styczniu - więc zobaczymy co tam wyjdzie. Cukier w normie.

Kurczę, siedzę w domu i czuję jak mi właśnie cieknie pod pachami ().... to jest najdziwniejsze: pot jest standardowy, jak to u mnie było zawsze i tylko w tej saunie zanika - zupełnie jakby pod wpływem bardzo wysokiej temperatury coś mi się w organizmie blokowało

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości