|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
matura z polskiego
Pytanie do tych ktorzy juz zdawali mature, czy mozna zdac mature bez czytania lektur nawet streszczenia?? kazdy z kim rozmawiam to mowia ze trzeba lac wode i tyle, ale bez jakiejkolwiek znajomosci jest to mozliwe??
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: matura z polskiego
Przecież do matury jest dużo czasu, zreszta przerabia sie je na lekcjach. Chociaż ze streszczeń da radę coś wywnioskowac.
Ja nie czytam, uwazam tylko na lekcji i matury probne pisze na okolo 70% |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Żeby napisać samą prezentację musisz mieć przecież jakieś pojęcia o temacie a żeby owe pojęcie mieć, wypadałoby zapoznać się z wybranymi przez siebie lekturami
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
mam za tydzien probna i ciekawa jestem czy zdam bez znajomosci lektury
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli będzie temat, który będzie uwzględniał odniesienie się do przykładów z innych książek, to polegniesz.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Za lanie wody nie dostaje się żadnych punktów z realizacji tematu, na dodatek za kardynalne błędy rzeczowe mogą ci pracę wyzerować.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Można, ja próbne zdaje na 70-85% bez czytania lektur
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Można. Trzeba tylko wiedzieć kto z kim i dla czego ;p
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
To zależy. Na mojej maturze było to możliwe, ponieważ wypracowanie należało napisać tylko w nawiązaniu do załączonego fragmentu powieści. Jednak, z tego co pamiętam bywały tematy, gdzie trzeba było odnieść się do całości.
Najlepiej przejrzyj sobie tematy z poprzednich lat. A tak w ogóle to dobrze by było mieć jakieś pojęcie na temat polskiej literatury. I nie chodzi tylko o samą treść, ale ogólny rozwój, którego doświadcza się czytając. Na pewno bardziej czytanie niż nieczytanie pomoże Ci dobrze zdać maturę
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ale jak chcesz lać wodę, jeśli nie wiesz nic o lekturze? Na podstawie tytułu książki chcesz pisać opowieść? Przeczytaj chociaż streszczenie. Nie słuchaj bzdur, bo później będzie płacz, że poprawka Cie czeka po właściwej maturze
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jak nie czytasz lektur, to przeczytaj streszczenie
Ja uwielbiam czytać książki, lecz lektury to nie bardzo Dlatego niektórych nie czytałam w ogóle np "Lalki" , "Nad niemnem" czy "Potopu". Inne raczej czytałam, choć było ciężko . Tam gdzie nie czytałam bazowałam na streszczeniach.Aha, i zdałam maturę na 78 % , więc myślę, że ładnie. Ustny to już trochę gorzej, bo po pierwsze stres, po drugie cięte baby w komisji- zdałam na 13 pkt. Zdawałam też rozszerzony, tu też nie tak źle, miałam 55 %
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2011-12-12 o 20:28 |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
a u nas 2 osoby opowiada a reszta siedzi, ale ja mowie o maturze probnej i sie boje ze jej nie zdam bo do tej w maju to taka desperatka nie jestem ze streszczen nie przeczytac
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
nie czytałam żadnych lektur w LO, jedynie streszczenia na każda lekcje kiedy dana lektura miała byc omawiana, słuchałam na lekcjach, a przed maturą dwa razy przeczytałam książkę ze wszystkimi opracowaniami i zdałam na 75%, więc da się
byle nie czytać wszystkich opracowań dzien przed maturą i to jeszcze nie mając wczesniej zielonego pojęcia o co w książkach chodziło, bo mogą CI się pomylić postaci, wątki ![]() bez żadnych streszczen - kiepsko to widzę. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.

. Tam gdzie nie czytałam bazowałam na streszczeniach.