|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Arabskie wonie
Ostatnio kusi mnie, żeby sobie sprawić trochę orientu. Znalazłam na Allegro takie aukcje:
http://www.allegro.pl/item380101578_..._w_kremie.html http://www.allegro.pl/item381936816_...a_esensja.html http://www.allegro.pl/item383641828_...0_natural.html Czy macie jakies odświadczenia z tego typu zapachami??? Miałyście może kiedyś coś takiego? Powąchać nie mam w sumie gdzie, w łódzkim indiashopie mają co najwyżej kadzidełka, i tak będzie to zakup w ciemno, ale może ktoś ma coś konstruktywnego do powiedzienia w temacie. Będę wdzięczna za sugestie. Wiem, wiem, są różne orientalne zapachy w perfumeriach, ale na większość już nosem rzuciałam i jakoś nie mogę nic sobie dobrać. Tak sobie myślę, ze może coś, co rzeczywiście ma arabskie korzenie będzie lepsze? No i masz babo placek ![]()
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Arabskie wonie
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Mama wróciła tydzień temu z Tunezji, doskonale pamięta te pachnidła. 1. Cena na Allegro. W Tunezji ceny tych rzeczy, które wkleiłaś wahają się w przeliczeniu na złotówki - od 1 zł do 7 zł za te "ekskluzywne" w kremie. 2. Babradła w małych buteleczkach to gęste emulsje, intensywnie pachnące, Mama wąchała 4 i nie zauważyła różnic - zapachy nijak się mają do tego co jest napisane na buteleczce. Poza tym po godzinie od aplikacji przyjmują zapach zjełczałej parafiny. ... więc przywiozła mi olejki do włosów (które na Allegro kosztują 30 zł, mama zapłaciła ok 1,50 zł za jeden). Ja bym nie ryzykowała zakupów w ciemno, niech jakaś znajoma/koleżanka przywiezie Ci z wakacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=153784
ja pamiętam że kiedyś był taki sklepik
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie zastanawia mnie, to co pisałaś, o tym smordzie. Skoro perfumy są w kremie i pcha się do nich paluchy, to zjełczeć musi. Muszę się z tym przespać. Chyba zaryzykuję, nawyżej będę tym pastpować podłogę ![]() Cytat:
Dzięki za namiar ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Siła zdolna zmieniać świat (...) jest więc według ciebie Chaosem, sztuką i nauką? Przekleństwem, błogosławieństwem i postępem? A nie przypadkiem Wiarą? Miłością? Poświęceniem? http://www.suwaczki.com/tickers/p19u9n73qxcp5qvv.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jezus Marijka dziewczyny co to ma byc
Dziewczyny naciąłem się na te strone http://www.asqgrp.com/allshops1.html
Pomyślałem,ze to jakiś żart,ze w ogolę nie ma już takich sklepów a tu proszę bardzo jak w bajce ceny niektórych olejków(chyba tak je można nazwać attar-chyba...)po prostu masakryczna. Dziewczyny miałyście już kontakt z tymi perfumami tzn nie pytam czy tej firmy,ale ogólnie arabic scent??? Cos słyszałem,ze amouage tez ma attary,ale to chyba taka plotka??
![]() |
#8 |
Wiedźma
|
Dot.: Jezus Marijka dziewczyny co to ma byc
Strona główna TU.
Niestety, coś mi przeglądarka nie obsługuje strony. Albo nie łapię do końca gdzie klikać. Cen nie widzę. Może to i dobrze. Mogę za to odpowiedzieć na pozostałe pytania. ![]() Attar to rzeczywiście typ olejku perfumowanego. mocno stężony, trwały i zwykle drogi. Ma w swojej ofercie standardowej i limitowanej attary Amouage - znam trzy, są totalnie intensywne, trwałe jak śmierć i nie wiem, czy przez konsystencję, czy skład - naprawdę ciekawe. Szczególnie Tribute. mogłabym nawet mieć. ![]() Arabic scents czy też po prostu arabskie perfumy to temat obszerny. Większość tych olejków to produkty niestandaryzowane. na arabskim suku czy w małej perfumerii można kupić zarówno bardzo dobrej jakości i mocno skoncentrowane naturalne esencje, jak i olejowe psinco, które znika ze skóry po pół godzinie zostawiając po sobie plamę barwnika i niesmak. Są też firmy, które produkują takie olejki i w tym przypadku są to produkty firmowe i dotyczą ich takie same reguły, jak innych perfum. Bywają lepsze i gorsze. Ja testowałam na przykład polskie Gwiazdy Pustyni i, poza tym, że zapachy tradycyjne, zachowawcze i mało rewolucyjne (i takie chyba maja być, to arabskie tradycyjne perfumy, nie laboratorium olfaktorycznego doktora Frankensteina) nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Trzeba testować. ![]()
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2010-05-13 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z arabskimi perfumami..to tak.
Mam dwie próbki z quality(a tak btw najlepsza pod względem obsługi perfumeria,ale to już temat a inna okazje)no wiec jeśli chodzi o arabskie kompozycje w quality dostałem 2 próbki zapachów Montale 1 Oudh Leather 2Attar Obydwa to po prostu killery jakich mało(no brzytwa na skórze) i rzeczywiście skierowane do obywateli bliskiego wschodu. Oudh Leather słodko-lekarski natomiast attar to po prostu róża to zapachy uniseks,ale wydaje mi się ze skierowane do płci pięknej takie jest moje zdanie. One są dziwnie banalne,ale zarazem trzeba je wypróbować na skórze. jeśli wiecie o co mi chodzi. Aha Abdul Samad Al Qurashi bo chyba tak nazywa się w całości ta strona znalazłem przez basenotes. Podobno jeszcze jedna firma ma bardzo dobrej jakości olejki i spraya tylko muszę sobie przypomnieć ich stronę ...... O cos takiego http://www.hamidiperfumes.com/ z opowiesci wynika,ze znakomitej jakości są attary zwłaszcza faceci sobie chwalą.
![]() |
#10 |
gamma Orionis
|
"Jezus Marijka dziewczyny co to ma byc" - powinnam zadać to samo pytanie, zamiast dziewczyny wstawiając Kalotinos.
Naprawdę nie dało się nazwać wątku nieco normalniej i bardziej logicznie w stosunku do treści? Łączę z tematem olejków/zapachów arabskich, a na przyszłość - proszę. Więcej zdrowego rozsądku przy przelewaniu swoich myśli na klawiaturę ;]
![]() |
![]() |
#11 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Czy są banalne... Nie czuję się kompetentna oceniać. Na mojej skórze większość zapachów Montale nie układa się dobrze. Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A ja kocham Montale, zwlaszcza ambrowe (Aoud Ambre
![]() ![]() Zapachom Montale daleko jednak do prawdziwych "Paralizatorow" perfumeryjnych jakie produkuje np: Al Harmain ( tu wspomne perfumy o subtelnej nazwie Al Buraq <interpretacja dowolna ![]() Dosc ciekawa kompozycje ma w swojej ofercie Al-Rehab: Abeer Al-Sharq; kadzidlano-drzewna i bardzo tajemnicza won. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Arabskie perfumy olejki bakhoor czyli jak to ugryźć
Dziewczyny od dłuższego czasu nie daje mi spokoju pewna nuta którą kiedyś dzięki osobnikowi z gazetowego o perfumach poznałem
No więc chodzi o tzw aoud i cały świat arabskich aromatów. Już mówię co to bylo otóz dostałem próbasa dosłownie 1.5 ml olejku(głowy nie dam co to za firma ale chyba ASAQ ) i musze powiedzieć że takiej siekiery dziewczyny to ja jeszcze nie wąchałem. Pamiętam,ze dostałem go w zimę i dosłownie strzelał po ryju (a właściwie w nos)za każdym razem kiedy wiatr zawiał albo po prostu robiąc coś ruszając się.Trwałośc tego olejku to jakiś kosmos pamiętam zaplikowałem sobie go na wieczór a rano kiedy wstałem nic nie stracił ze swojej mocy dopiero na drugi dzień po kąpieli Niestety po zapachu została pusta próbka ido dzis dnia szukam tego zapachu . Dziewczyny jak to jest z tą nuta aoud. Mam konkretne pytanie przeglądam rożne strony i powiedzcie mi bo zgłupiałem ...Czym się różni aoud za 50 dolców za tolę od np 200 dolców za ta sama pojemność jak to jest?? CZy jakość tych składników jest różna,stopień ekstracji inny,albo po prstu ktos chce sie szybko dorobić?? Aha dziewczyny coś znalazłem na youtube takie video http://www.youtube.com/watch?v=mjcB1...eature=related Co ten gościu robi?? ![]() Dziewczyny co wy w ogóle myślicie o tej nucie macie jakieś doświadczenia z arabskimi woniami??
![]() |
#14 | |
Wiedźma
|
Dot.: Arabskie perfumy olejki bakhoor czyli jak to ugryźć
Cena olejku agarowego zależy nie tylko od stopnia koncentracji (stosunku oleju do esencji), ale też od pochodzenia i wieku surowca. Im starsze, dłużej grzybiejące drewno, tym olejek bardziej aromatyczny i cenny. Znaczenie ma też certyfikat, pochodzenie olejku. Wiele firm "no name" oferuje olejki agaropodobne, oszukiwane za pomocą dodatków innego drewna, syntetycznej ambry etc.
Zerknij w linka w moim podpisie, w indeks składników, jest tam sporo informacji o agarze - tekst popełniony jeszcze zanim ten składnik zyskał taką popularność. A odpowiedź na pytanie, co robi ten gościu brzmi: tłumaczy, jak używac perfum. Konkretnie olejków z agarem w składzie. Cytat:
Edytowane przez Sabbath Czas edycji: 2011-05-20 o 01:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Odświeżam wątek, choć mam pytanie nie dotyczące stricte arabskich woni, ale olejków Arabian Night (stwierdziłam, że jakoś tak tematycznie podpasuje
![]() Zaintrygowały mnie szczególnie olejki Type... (tu nazwa markowych perfum) - co to jest? czy to faktycznie olejek, czy to po prostu kolejna firma "serwująca" zamienniki? http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9666840 http://www.arabiannight.pl/page11.ph...ist&category=2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.