boi się rozmawiac.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-01, 19:32   #1
werandaa
Przyczajenie

boi się rozmawiac....

Witam. Czytam czesto wpisy na forum i mam problem z siostra. Chodzi o to ze boi się chodzić po agencjach, barach, hotelach i pytac o pracę. Przez ostatnie 3 lata pracowała od miesiąca siedzi w domu i ma jakąś blokadę językowa której nie może przełamać. Nie wiem co mam robić nie moge co dzień chodzić z nią i pomagać jej szukać pracy. Ona sama wiem że chciałaby ja znależć i ma dośc siedzenia w domu ale widzę że to ja przerasta. Rozmawiałam z Nia i ona twierdzi ze boi sie pytać i rozmawiac. Jest w Anglii od 4 lat i nigdy nie miała większych problemów z angielskim (język moze nie perfekcyjny ale sie dogaduje ). Dzis mi powiedziała że przez ostatnie lata pracowała z polakami kupowala w polskich sklepach i jej jezyk angielski cofnął sie i że boi się że jak pojdzie i spyta o pracę to nie zrozumie co do niej mówią. Dla mnie to trochę dziwne ale nie wiem jak mam ja przekonac. Pomożecie??
werandaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 09:33   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: boi się rozmawiac....

Cytat:
Napisane przez werandaa Pokaż wiadomość
Witam. Czytam czesto wpisy na forum i mam problem z siostra. Chodzi o to ze boi się chodzić po agencjach, barach, hotelach i pytac o pracę. Przez ostatnie 3 lata pracowała od miesiąca siedzi w domu i ma jakąś blokadę językowa której nie może przełamać. Nie wiem co mam robić nie moge co dzień chodzić z nią i pomagać jej szukać pracy. Ona sama wiem że chciałaby ja znależć i ma dośc siedzenia w domu ale widzę że to ja przerasta. Rozmawiałam z Nia i ona twierdzi ze boi sie pytać i rozmawiac. Jest w Anglii od 4 lat i nigdy nie miała większych problemów z angielskim (język moze nie perfekcyjny ale sie dogaduje ). Dzis mi powiedziała że przez ostatnie lata pracowała z polakami kupowala w polskich sklepach i jej jezyk angielski cofnął sie i że boi się że jak pojdzie i spyta o pracę to nie zrozumie co do niej mówią. Dla mnie to trochę dziwne ale nie wiem jak mam ja przekonac. Pomożecie??
to blokada.

zacznij z nią rozmawiać Ty po ang. zobaczysz, że się otworzy.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 13:27   #3
rnm
Wtajemniczenie

Całkiem niedawno miałam podobny problem. pierwsza sprawa - blokada językowa, druga sprawa - blokada przed wchodzeniem i proszeniem się o pracę... Dla mnie (i nie tylko) było to w pewien sposób... hmm... może nie uwłaczające, ale krępujące. Szukałam pracy w restauracjach i czułam na sobie spojrzenia wszystkich kelnerów, szeptanie po kątach, no nieprzyjemne. Kiedy dochodziło do samej rozmowy z managerem, to zapominałam języka w gębie. Po jednym dniu takiego łażenia całkowicie się zniechęciłam (mimo tego, że już kiedyś i szukałam pracy i pracowałam, to nie był debiut). Zaległam w domu na dłuższy okres. Co pomogło? Kilka elementów: skończyły mi się pieniądze i nie miałam wyjścia Oprócz tego ćwiczyłam sobie język, użyteczne zwroty, przeprowadzałam dialogi z tż i z samą sobą. Poza tym wbiłam sobie do głowy, że to przecież nic strasznego i że trzeba. Zacisnęłam zęby i zapukałam do kolejnych drzwi Rozmowy zazwyczaj przebiegały w miłej atmosferze, a wszelkie braki językowe dało się przełamać mową ciała i uśmiechem.

Pomóż siostrze, porozmawiaj z nią. Jak nie pomoże, to kopnij w pupę i powiedz, że innego wyjścia nie ma, bo kasa z nieba nie spada

Jest jeszcze opcja (ale to już po najmniejszej linii oporu), żeby zarejestrować się w polskiej agencji choć wiadomo, że to są prace często ciężkie, często poniżej kwalifikacji i jeszcze trzeba kawałek pensji odpalić pośrednikowi.

rnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 10:41   #4
Loriette
Zakorzenienie

Siostra musi się przełamać! Na to nie ma innej rady. Utwierdź ją w przekonaniu, że nie tacy ludzie znajdują pracę, bo taka jest prawda. I bez języka potrafią w jakiś sposób dostać zatrudnienie, trzeba chcieć i umieć przekonać do siebie pracodawcę. Niech mówi po angielsku - choćby do lustra! Ale niech mówi.

Zapraszam do miejsca, gdzie objawia się prawdziwa miłość do kuchni.
Loriette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-06, 17:04   #5
paulinka1128
Zadomowienie

No ja na poczatku tez mialam blokade aby rozmawiac w obcym jezyku ale poniewaz w moim otoczeniu nie bylo zadnych polakow sila rzaczy bardzo szybko sie przelamalam i bardzo szybko poprawilam swoj jezyk. Mysle, ze siostra powinna miec wiekszosc stycznosc z jezykiem aby czula sie swobodniej a przelamanie wstydu w chpdzeniu i pytaniu o prace to inna sprawa ja sie przelamalam bo nie mialam pieniedzy wiec musialam.

Chodzac po barach/restauracjach ma sie duzo wieksze szanse dostania pracy nie wyslanie cv przez e-mail.
Stary 2011-12-10, 15:27   #6
Rena
Zakorzenienie

moze niech zacznie od mniej stresujacych sytuacji? a to pogada z sasiadem o jego psie, a to z kasjerka w spozywczym, czemu wszystko drozeje i o nowym proszku do prania, a to sie da zaprosic na kawe jakiemus wielbicielowi?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 11:57   #7
michal_n
Raczkowanie

Poświęć jej jeden dzień i pójdź z nią ale nie wchodź do agencji (niech tam sobie radzi sama). Umów się z nią że czekasz na nią. Wytłumacz jej że w większości przypadków i tak nie będzie rozmawiała z anglikami tylko z osobami dla których j. angielski też jest drugim językiem.
michal_n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości