|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
boi się rozmawiac....
Witam. Czytam czesto wpisy na forum i mam problem z siostra. Chodzi o to ze boi się chodzić po agencjach, barach, hotelach i pytac o pracę. Przez ostatnie 3 lata pracowała od miesiąca siedzi w domu i ma jakąś blokadę językowa której nie może przełamać. Nie wiem co mam robić nie moge co dzień chodzić z nią i pomagać jej szukać pracy. Ona sama wiem że chciałaby ja znależć i ma dośc siedzenia w domu ale widzę że to ja przerasta. Rozmawiałam z Nia i ona twierdzi ze boi sie pytać i rozmawiac. Jest w Anglii od 4 lat i nigdy nie miała większych problemów z angielskim (język moze nie perfekcyjny ale sie dogaduje ). Dzis mi powiedziała że przez ostatnie lata pracowała z polakami kupowala w polskich sklepach i jej jezyk angielski cofnął sie i że boi się że jak pojdzie i spyta o pracę to nie zrozumie co do niej mówią. Dla mnie to trochę dziwne ale nie wiem jak mam ja przekonac. Pomożecie??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: boi się rozmawiac....
Cytat:
zacznij z nią rozmawiać Ty po ang. zobaczysz, że się otworzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Całkiem niedawno miałam podobny problem. pierwsza sprawa - blokada językowa, druga sprawa - blokada przed wchodzeniem i proszeniem się o pracę... Dla mnie (i nie tylko) było to w pewien sposób... hmm... może nie uwłaczające, ale krępujące. Szukałam pracy w restauracjach i czułam na sobie spojrzenia wszystkich kelnerów, szeptanie po kątach, no nieprzyjemne. Kiedy dochodziło do samej rozmowy z managerem, to zapominałam języka w gębie. Po jednym dniu takiego łażenia całkowicie się zniechęciłam (mimo tego, że już kiedyś i szukałam pracy i pracowałam, to nie był debiut). Zaległam w domu na dłuższy okres. Co pomogło? Kilka elementów: skończyły mi się pieniądze i nie miałam wyjścia
![]() ![]() Pomóż siostrze, porozmawiaj z nią. Jak nie pomoże, to kopnij w pupę i powiedz, że innego wyjścia nie ma, bo kasa z nieba nie spada ![]() Jest jeszcze opcja (ale to już po najmniejszej linii oporu), żeby zarejestrować się w polskiej agencji ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Siostra musi się przełamać! Na to nie ma innej rady. Utwierdź ją w przekonaniu, że nie tacy ludzie znajdują pracę, bo taka jest prawda. I bez języka potrafią w jakiś sposób dostać zatrudnienie, trzeba chcieć i umieć przekonać do siebie pracodawcę. Niech mówi po angielsku - choćby do lustra! Ale niech mówi.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
No ja na poczatku tez mialam blokade aby rozmawiac w obcym jezyku ale poniewaz w moim otoczeniu nie bylo zadnych polakow sila rzaczy bardzo szybko sie przelamalam i bardzo szybko poprawilam swoj jezyk. Mysle, ze siostra powinna miec wiekszosc stycznosc z jezykiem aby czula sie swobodniej a przelamanie wstydu w chpdzeniu i pytaniu o prace to inna sprawa ja sie przelamalam bo nie mialam pieniedzy wiec musialam.
Chodzac po barach/restauracjach ma sie duzo wieksze szanse dostania pracy nie wyslanie cv przez e-mail. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
moze niech zacznie od mniej stresujacych sytuacji? a to pogada z sasiadem o jego psie, a to z kasjerka w spozywczym, czemu wszystko drozeje i o nowym proszku do prania, a to sie da zaprosic na kawe jakiemus wielbicielowi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Poświęć jej jeden dzień i pójdź z nią ale nie wchodź do agencji (niech tam sobie radzi sama). Umów się z nią że czekasz na nią. Wytłumacz jej że w większości przypadków i tak nie będzie rozmawiała z anglikami tylko z osobami dla których j. angielski też jest drugim językiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.