prostowanie trwałej-pomocy :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-11, 17:13   #1
szara_aneta
Przyczajenie

Red face

prostowanie trwałej-pomocy :)

hej dziewczyny.Znalazłam pewien wątek na forum,i chciała bym się dowiedzieć,co o tym sądzicie.Chciała bym rozprostować swoje włoski po trwałej,ale nie chcę ich spalić
|
|
Trwała objętościowa jest rodzajem ondulacji wykonywanej z zastosowaniem wałków o większej średnicy. Oczywiście, można się jej pozbyć. W tym celu należy ponownie zmienić układ wiązań chemicznych włosów, utrzymujących ich strukturę, pierwotnie mienionych podczas zabiegu ondulacji.

Proces ten przeprowadzamy poprzez zastosowanie kolejnego zestawu chemikaliów do trwałej ondulacji, tym razem jednak bez użycia wałków. Najpierw jednak będziesz się musiała upewnić , że twoje włosy nie zostały uszkodzone poprzednio przeprowadzonym zabiegiem. Jeśli zaobserwujesz jakieś ślady uszkodzenia, takie jak nadmierne przesuszenie czy też wyczuwalna w dotyku szorstkość, powinnaś najpierw uporać się z tym problemem, stosując odpowiednie produkty kondycjonujące. Powinnaś tez poczekać z kolejnym zabiegiem chemicznym aż do czasu, kiedy ogólna kondycja twoich włosów widoczny sposób się poprawi.

Jeśli twoje włosy są w wystarczająco dobrym stanie, abyś mogła przeprowadzić proces prostowania, kup kolejny zestaw do trwałej ondulacji. Umyj włosy, wypłucz je dokładnie, a następnie osusz ręcznikiem. Nałóż lotion do ondulacji na osuszone włosy przeczesz preparat na włosach grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach.

Twoje włosy powinny opadać luźno w dół podczas tego zabiegu, dobrze byłoby więc, abyś pochyliła głowę nad wanną czy tez umywalką w łazience. W takiej sytuacji nieoceniona może się okazać pomoc przyjaciółki. Nie przestawaj czesać włosów, polewaj je przy tym lotionem do ondulacji i nadal rozczesuj – i tak przez 10 minut. Następnie spłucz włosy ciepłą wodą. Proces spłukiwania nie powinien trwać krócej niż 3 pełne minuty. Odciśnij w ręcznik nadmiar wilgoci z włosów, a następnie nałóż na nie neutralizator i ponownie przeczesz włosy grzebieniem. Ponownie, włosy powinny opadać luźno w dół, a ty powinnaś kontynuować ich rozczesywanie przez jakieś 5 minut. Po tym czasie włosy należy dokładnie spłukać ciepłą wodą (przez przynajmniej 5 pełnych minut), a potem jeszcze chłodną wodą przez przynajmniej 30 sekund. Strumień chłodnej wody pozwoli na szybsze zamykanie się i wygładzanie łusek w kutikuli włosów, uniesionych przez środki chemiczne wykorzystywane do procesu.

Powinnaś następnie osuszyć soje włosy, odciskając nadmiar wilgoci w suchy, bawełniany ręcznik. Następnie na włosy należy rozpylić odżywkę bez spłukiwania w sprayu i pozwolić włosom swobodnie wyschnąć na powietrzu. Jeśli naprawdę musisz, możesz zastosować suszarkę, jednak powinna być nastawiona na jak najwolniejszy i najchłodniejszy strumień wydmuchu powietrza.

Proces ten pozwoli na usunięcie wszelkich pozostałości skrętu włosów, jednakże nie zmieni on stanu włosów, które nadal będą w dotyku takie, jak po ondulacji – a więc bardziej porowate, z większą skłonnością do przesuszania. W tej kwestii najlepszym i właściwie jedynym rozwiązaniem są odpowiednie zabiegi regenerujące włosy, głębokie nawilżanie oraz kuracje w postaci maseczek proteinowych.|
|
Jeśli tylko macie jakieś pomysły-proszę,piszcie.Necia
szara_aneta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 09:18   #2
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: prostowanie trwałej-pomocy :)

Jest ryzyko, że spalisz włosy. Niestety.
Mam kilka niegroźnych sposobów, jak wygładzić włosy. Fakt, że nie będą proste tylko bardziej rozciągnięte, ale może u Ciebie zadziała to inaczej?
Poczytaj tu:
Nieinwazyjne metody prostowania fal
Może znajdziesz coś dla siebie

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-17, 15:31   #3
wrily_curly
Rozeznanie

Oj, ja też bym tego nie zrobiła. Obawiam się, że tak potraktujesz chemią włosy, że zrobią się gumowe, rozciągną a potem masowo rozkruszą, jak to często dzieje się przy ondulacji lub rozjaśnianiu.
Ale może powiedz, co Ci się nie podoba w tych włosach obecnie? Miały być jedynie podniesione a wyszły loki, których nie chciałaś, czy co się stało?
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 10:48   #4
szara_aneta
Przyczajenie

w moim przypadku po prostu mi się znudziły,odrosły mi i nic oprócz spięcia włosków mi nie zostawało ... a nie lubię ciągle chodzić w jednej fryzurce..Ale zastosowałam tą metodę . włoski owszem-po nałożeniu 1 płynu były w stanie tragicznym ( mega wysuszone) ale odżywka która była w zestawie świetnie się z tym uporała na chwilę obecną włoski są proste i wogóle się nie kręcą oczywiście myłam je już kilka razy i nic . jestem bardzo zadowolona,a moje włoski prawie wogóle się nie zniszczyły ale muszę dodać-że moje włosy ku mojemu wielkiemu zdziwieniu chyba są nie do zniszczenia ,nie wiem jak będzie z waszymi.mam mało włosów(jeżeli chodzi o gęstość) długość za ramiona,ale dbam o nie bardzo-odżywki , maski i są dość poddatne więc nie mam z nimi większego problemu.jak na dwie trwałe w ciągu 4 miesięcy jestem zachwycona i sposób też świetny,efekt osiągnięty - włosy proste jeśli macie jakieś pytania to piszcie,jak będziecie chciały,mogę również wrzucić zdjęcia pozdrawiam-Aneta.
Stary 2011-12-07, 09:26   #5
mysia m
Zakorzenienie

wrzuc zdjęcia ja jestem ciekawa. Choc jak piszesz, ze masz cienkie włosy, to chyba lepiej, gdy się kręciły?
Stary 2011-12-19, 21:40   #6
szara_aneta
Przyczajenie

no w zasadzie to lepiej bo objętości więcej,ale lubię zmieniać fryzury,a włoski odrosły i zostało by mi samo spinanie
Stary 2011-12-29, 11:29   #7
mysia m
Zakorzenienie

mnie włosy faluja naturalnie od wysokosci kosci policzkowych, wiec to troche jak odrosniete krecenie i mnie sie wydaje, ze tak tez jest ładnie. Jak lata temu, no z 10, miałam włosy po trwałej prawie do pasa i ta trwała była zrosnieta do ramion, to tez było dobrze, bo były pełne zycia. Moze popracuj nad skretem, który pozostał?

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości