Mam dylemat. Doradźcie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-10, 17:40   #1
natseb
Przyczajenie

Mam dylemat. Doradźcie!

Witam. Moja sytuacja wygląda następująco. Mąż niedawno wyjechał za granicę do pracy. Miałam do niego zaraz dołączyć bo jest tam praca również dla mnie. Leczę się na nadciśnienie od ponad roku i teraz okazało się, że jestem w ciąży. Praca jest w fabryce na magazynie w niskich temperaturach. Nie wiem co teraz robić. Czy jechać do tej pracy czy zostać w Polsce. Mąż oświadczył mi, że nie jest w stanie nas utrzymać tam na miejscu, jeśli nie będę pracować. Co mi doradzacie?
natseb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 17:53   #2
DIDA22
Raczkowanie

Dot.: Mam dylemat. Doradźcie!

Ja bym nie jechała. Nie można zakładać, że ciąża będzie przebiegać super bez powikłań, i będziesz mogła normalnie pracować. Na magazynie pewnie będzie dźwiganie i przesuwanie towaru. W życiu bym tak nie ryzykowała. Poza tym jaką byś tam miała opiekę medyczną? Jak zatrudnienie legalne to pół biedy, jak nie to koszta prowadzenia ciąży. Lepiej zostań w Polsce!
DIDA22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 17:55   #3
andzya
Zakorzenienie

a mąż wie, że jesteś w ciąży?
Stary 2012-01-10, 18:01   #4
muminek82
Wtajemniczenie

jeżeli będziesz miała opiekę lekarską i mąż jest w stanie was tam utrzymać to ja bym jechała żeby być z mężem,praca w takich warunkach w ciąży odpada
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 18:02   #5
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
jeżeli będziesz miała opiekę lekarską i mąż jest w stanie was tam utrzymać to ja bym jechała żeby być z mężem,praca w takich warunkach w ciąży odpada
ale napisała przecież, że mąż jej powiedział, że nie będzie w stanie jej utrzymać, jeśli nie będzie pracować.
Stary 2012-01-10, 18:03   #6
Maga83
Zakorzenienie

Na pewno bym nie ryzykowała. Nie wiesz czy się będziesz dobrze czuć i czy w ogóle będziesz mogła pracować. Poza tym praca na magazynie to pewnie praca fizyczna, a w ciąży to raczej nie wskazane i właśnie, co z opieką lekarską...

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 18:17   #7
Babilonka
Raczkowanie

GG do Babilonka Send a message via Skype™ to Babilonka

Porozmawiaj z mężem.

Nie jedź.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-10, 18:48   #8
taszkin
Zakorzenienie

Nie jechałabym. Nie warto ryzykować.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 19:23   #9
katakumba
Zakorzenienie

opieka lekarska to pikus
fakt ze maz oswiadczyl ci ze nie jest w stanie was utrzymac za jego pensje by mnie martwil, bo twoja praca na magazynie kokosow tez nie przynioslaby, co moze znaczyc ze koszta zycia sa bardzo duze.
a jak sie pojawi dziecko to i tak nie bedziesz pracowac, a macierzynski nie jest jakims fantastycznym zrodlem pieniedzy

porozmawiaj z mezem co on mysli

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 19:27   #10
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Nie jedź.Sama mam nadciśnienie i jestem w ciąży w żadnym wypadku nie ryzykowałabym zdrowiem dziecka i swoim
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 20:50   #11
Szlachcianka
Rozeznanie

Ja też bym nie ryzykowała, zdrowiem dziecka, a jak będziesz w Polsce to może rodzice ci pomogą, a za granicą to niestety, ale nikt nie patrzy czy sie dobrze czujesz czy nie, rachunki musisz zapłacić i tyle.

Szlachcianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-10, 21:34   #12
AgaMili
BAN stały

A to jest praca przez agencje czy na kontrakcie? jak przez agencje to gdy tylko się kapną że jesteś w ciąży to Ci podziękują i co wtedy? W ogóle jak to nie jest w stanie Cie utrzymać? To co zrobi gdy przyjdzie czas na kompletowanie wyprawki? Za co? A jak zostaniesz w Polsce będzie Ci przysyłał pieniądze? Może znajdź pracę w Polsce żeby się na macierzyński załapać a mąż popracuje, odłoży kasę i wróci?? A jeżeli jest to praca na kontrakcie to ja bym pojechała wcześniej dowiedziawszy się ile musisz pracować żeby na wiadomość o ciąży pracodawca nie miał prawa Cie zwolnić, a wtedy będzie musiał przydzielić Ci odpowiednie warunki pracy dla kobiety w ciąży. A przy dużym szczęściu dostaniesz zwolnienie lekarskie ale to za granicą jest b. trudne
AgaMili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 21:34   #13
branzoletka
Branzoletka

Zależy czy jesteś przyzwyczajona do ciężkiej pracy ale i tak nie sądzę byś dała radę pracować(harować jak wół) w ciąży, bo zwłaszcza na początku jesteś śpiąca, zmęczona i w ogóle podziwiam te które są w ciąży i ciężko pracują ja nie pracuje, jestem w 8 tyg.i nie wyrabiam a co dopiero pracując

15.10.2014- Leń ćwiczy

27.12.2014.

przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój mały cud
branzoletka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 21:38   #14
muminek82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
ale napisała przecież, że mąż jej powiedział, że nie będzie w stanie jej utrzymać, jeśli nie będzie pracować.
racja żle przeczytałam przepraszam,w takim razie napewno nie pojechałabym.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-10, 21:48   #15
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

W życiu bym nie pojechała.
Opieka lekarska, samopoczucie w ciąży, wsparcie najbliższych... Ja jestem trochę przewrażliwiona i na swoją ciążę chucham i dmucham, ale mimo wszystko są pewne obiektywne czynniki (jak w I trymestrze naprzemiennie: senność i nudności), które przynajmniej mi uniemożliwiłyby ciężką fizyczną pracę (a taką na pewno jest praca na magazynie). Raz podniosłam ciężką walizkę i cały dzień drżałam o to, czy z łożyskiem nic się nie stało, na szczęście miałam szybko potem USG i było OK, nigdy nie zdecydowałabym się na taką pracę. A jeszcze mówisz, że masz nadciśnienie - to już w ogóle trzeba (chyba?) kontrolować stale w ciąży.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 08:10   #16
megiska
Przyczajenie

Absolutnie, nie wolno Ci ryzykować bo możesz stracić to dziecko!

Może pogadaj z mężem, moze lepiej, zeby on wrócił? trzymam kciuki!
megiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 13:24   #17
Linka25
Zakorzenienie

Nie jedź. Absolutnie nie.
Albo jedź, ale poszukaj pracy która nie jest pracą fizyczną.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 15:36   #18
Mandragorrka
Zakorzenienie

Ja bym nie pojechała. Nie ryzykowałabym, życia maleństwa.
Chociaż jeśli macie trudną sytuację finansową to pewnie oferta pracy jest bardzo kusząca. Jednak czy, aż na tyle aby ryzykować? Pytałaś męża jakie miałabyś tam warunki mieszkaniowe i jak z opieką medyczną? Bo podejrzewam, że praca byłaby dość ciężka. Na ogół ludzie, którzy wyjeżdżają do pracy za granicę bardzo dużo i ciężko pracują. Życzę dużo siły i powodzenia w podejmowaniu tej trudnej decyzji
Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 15:55   #19
_vixen_
Zakorzenienie

Nadciśnienie w ciązy jest bardzo niebezpieczne, na Twoim miejscu szukałabym dobrego specjalisty od trudniejszych ciąż, a nie zastanawiała się nad wyjazdem. Musisz byc pod stala kontrolą specjalisty, liczyć się z pobytem w szpitalu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 17:53   #20
Monika_uk
Rozeznanie

Ja na Twoim miejscu bym na pierwszym miejscu postawiła dziecko. Napewno bym nie podjęła pracy w magazynie w ciąży, bo to róznie bywa.

Edytowane przez Monika_uk
Czas edycji: 2012-01-11 o 21:24
Monika_uk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 18:20   #21
natseb
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AgaMili Pokaż wiadomość
A to jest praca przez agencje czy na kontrakcie? jak przez agencje to gdy tylko się kapną że jesteś w ciąży to Ci podziękują i co wtedy? W ogóle jak to nie jest w stanie Cie utrzymać? To co zrobi gdy przyjdzie czas na kompletowanie wyprawki? Za co? A jak zostaniesz w Polsce będzie Ci przysyłał pieniądze? Może znajdź pracę w Polsce żeby się na macierzyński załapać a mąż popracuje, odłoży kasę i wróci?? A jeżeli jest to praca na kontrakcie to ja bym pojechała wcześniej dowiedziawszy się ile musisz pracować żeby na wiadomość o ciąży pracodawca nie miał prawa Cie zwolnić, a wtedy będzie musiał przydzielić Ci odpowiednie warunki pracy dla kobiety w ciąży. A przy dużym szczęściu dostaniesz zwolnienie lekarskie ale to za granicą jest b. trudne
Jest to niestety praca z agencji. Zrezygnowalam z obecnej pracy w biurze bo postanowilismy z mezem ze wyjezdzamy do pracy do Anglii. On jest tam od ponad 2 miesiecy a ja mialam do niego teraz dolaczyc.Dzisiaj bylam u lekarza i katygorycznie zabronil mi jakiejkolwiek pracy fizycznej. Wiec tej pracy napewno nie podejme. A maz rozglada sie za lepsza praca, ktora bylaby na kontrakt. Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam!
natseb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-11, 21:24   #22
katakumba
Zakorzenienie

dodam tylko ze w uk jak sie czesto chodzi na zwolnienia lekarskie to prosza cie grzecznie zebys wczesniej na macierzynski poszla

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 22:15   #23
Blanszor
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Zależy czy jesteś przyzwyczajona do ciężkiej pracy ale i tak nie sądzę byś dała radę pracować(harować jak wół) w ciąży, bo zwłaszcza na początku jesteś śpiąca, zmęczona i w ogóle podziwiam te które są w ciąży i ciężko pracują ja nie pracuje, jestem w 8 tyg.i nie wyrabiam a co dopiero pracując
WOW!!! branzoletka pamiętam Cię z wątku staraczek! serdeczne gratulacje!!!!!! to długo wyczekiwane Maleństwo. Życzę powodzenia!
Blanszor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości