Kolej! pociągiem w świat - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-16, 09:27   #1
rembaczOne
Raczkowanie

Kolej! pociągiem w świat

Pociąg to moim zdaniem jeden z najciekawszych środków transportu, w pociągach udało mi się poznać kilka ciekawych osób, chyba taka jest jego cecha po prostu sprzyja rozmowom, ludzie się otwierają tylko dlaczego tak jest ? do tego jest bezpieczny i tani. Lubie jeździć koleją w Wy ?
rembaczOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 15:37   #2
wieczny_student
Przyczajenie

Dot.: Kolej! pociągiem w świat

Osobiście pociągami podróżuję często i jestem bardzo zadowolony. Cenie sobie wygodę oraz bezpieczeństwo, a to wszystko daje mi jazda koleją.
wieczny_student jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-19, 15:54   #3
rembaczOne
Raczkowanie

tak co do bezpieczeństwa nie mam nic do zarzucenia, do sporo ludzi podróżuje pociągami, do tego ceny są ok, moim zdaniem pociąg to bardzo tani i wygodny środek transportu.
Stary 2011-07-20, 20:01   #4
wieczny_student
Przyczajenie

Czy w te wakacje pojawiły się jakieś ciekawe oferty promocyjne PKP?
Stary 2011-07-21, 16:28   #5
rembaczOne
Raczkowanie

Jest pociąg słoneczny którym z Wawy dojedziesz za 26 zł do Gdyni
Stary 2011-07-21, 22:00   #6
wieczny_student
Przyczajenie

Znalazłem jeszcze na stronie PKP InterCity ofertę biletu rewelacyjnego http://www.intercity.pl/index.php?pa...ow&cmn_id=1921
Czyli obniżone ceny biletów w stosunku do ceny normalnej (przejazdy 1 i 2 klasą).
Stary 2011-07-25, 09:30   #7
rembaczOne
Raczkowanie

Jako student wybieram 2 klasę jest taniej hehe a wygoda jazdy + / - podobna też w jednym kierunku.
Stary 2011-07-27, 11:44   #8
AyoAya
Raczkowanie

jakiś czas nie jeździłam juz pociągami i widzę że wiele się zmieniło, na szczęście na dobre
AyoAya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-29, 21:32   #9
rembaczOne
Raczkowanie

Teraz sporo osób będzie mogło wypróbować swój pierwszy raz pociągiem w końcu woodstock już tuż tuż
Stary 2011-07-30, 21:44   #10
AyoAya
Raczkowanie

to fakt, ostatecznie większość to młodzież, która prawka albo samochodu nie ma :/ ale ja nawet jakbym miała to i tak wolałabym pojechać pociągiem
Stary 2011-07-31, 00:26   #11
201705250955
Konto usunięte

Uwielbiam pociągi Nawet nie jestem w stanie określić, ile razy i gdzie ja pociągiem nie jechałam Generalnie jestem zadowolona, tylko zawsze muszę się wpychać, żeby usiąść Ostatnio nawet wsiadłam i siedziałam w pociągu z zapchanymi korytarzami w Wawie Zachodniej haha.
A bilety nie są drogie. Teraz kupuję bilet do Pragi za 19 euro, czyli ok. 80 zł. ostatnio jechałam do Rzeszowa za 25 zł z Wawy, albo jeszcze mniej (ulgowy) A że jestem wysoka, to dla mnie podróż autokarem/busem zawsze jest niewygodna.
I często jeżdżę też na bilecie podróżnika, jak muszę się przemieścić z Wawy do Gdańska, z Gdańska gdzieś i znów do Wawy. Polecam, tylko 69 zł na 2 klasę.

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:23 ----------

I ten do Rzeszowa to był rewelacyjny właśnie.
Zawsze chciałam jechać w pociągu sypialnym, ale że organizuję wyjazd zazwyczaj tego samego dnia albo 2-3 dni przed, nigdy nie jechałam. Warto?
Teraz będę jechała z Gdańska do Katowic na OFF, to będzie ten pociąg Orange Kino Letnie, ale wsiadam w Gdyni, więc zajmuję dobre miejsce do oglądania (też mój debiut w tym pociągu)
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 18:31   #12
AyoAya
Raczkowanie

no fakt, o tym nie pomyślałam, mój brat ma problem z miejscem na nogi nawet w samochodzie :/ a co dopiero w busie
Stary 2011-07-31, 20:20   #13
201705250955
Konto usunięte

Właśnie najgorsze są busy Z Płocka do Wawy to jeżdżę, bo jest szybciej, ale np. z Lublina do Wawy jechałam busem tylko raz, jeden jedyny. Koszmar. Oczywiście to ta osławiona linia, do której chcieli się dobrać na C. Polecam zdecydowanie pociąg, szczególnie teraz, kiedy ulgowe są tanie jak barszcz
Stary 2011-08-06, 17:22   #14
rembaczOne
Raczkowanie

Trzeba korzystać puki jest tanio do tego wakacje sprzyjają podróżowaniu
Stary 2011-08-07, 02:07   #15
201705250955
Konto usunięte

SZCZERZE polecam pociąg TLK z Gdyni wyjeżdża o 18.30 do Zakopanego przez Ciechanów, Warszawę, Katowice, Bielsko-Białą, wiem, że od niego się odczepia Kraków w Katowicach. Ale do czego zmierzam- Orange Kino Letnie wagon filmowy. BOSKI pomysł. Wagon jest bezprzedziałowy, są 2 telewizory. Zdaje się, że nie wszyscy lubią oglądać w nocy w czasie podróży Ja obejrzałam 2 filmy na trasie Wa-wa - Katowice. A siedziałam sobie jak królowa na 2 siedzeniach, było super

---------- Dopisano o 03:07 ---------- Poprzedni post napisano o 03:06 ----------

Analogicznie o podobnej porze rusza z Zakopca do Gdyni tą samą trasą
Stary 2011-08-11, 11:19   #16
linaya
astro-loszka

Też uwielbiam jeździć koleją!
Pod koniec sierpnia jedziemy z TŻ do Włoch, do Rimini, koleją właśnie. Czasowo wychodzi podobnie jak autokarem, cenowo - również (są różne promocje). Do podróży autokarem zraziliśmy się w zeszłym roku, a samolotem TŻ nie lubi latać. Więc jedziemy koleją. Mamy 2 lub 3 przesiadki po drodze, w tym kilkugodzinny przystanek w Wiedniu, więc nastawiamy się na zwiedzanie tego miasta.

Mam pytanie: jechała któraś z was koleją do Bułgarii? A do Słowenii? Jeśli tak, opiszcie swoje doświadczenia.
Stary 2011-08-11, 14:26   #17
skazana_na_bluesa
.

a ja nie lubie pociagow. w wakacje przejechac przez pol polski to jakis dramat. polaczenia sa rzadko, a do tego ogromne opoznienia, przez co nie zawsze mozna zdazyc na przesiadke. do tego uwazam, ze bilety sa drogie. co mi po 50% uldze, skoro place za bilet wiecej, niz przed wprowadzeniem tej znizki.
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-11, 14:39   #18
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a ja nie lubie pociagow. w wakacje przejechac przez pol polski to jakis dramat. polaczenia sa rzadko, a do tego ogromne opoznienia, przez co nie zawsze mozna zdazyc na przesiadke. do tego uwazam, ze bilety sa drogie. co mi po 50% uldze, skoro place za bilet wiecej, niz przed wprowadzeniem tej znizki.
To na jakiej trasie jeździsz?

Jechałam ostatnio w noc z czwartku na piątek Gdynia (18) przez Warszawę (1 w nocy) do Katowic (6 rano) i było LUŹNO Pociąg jechał dalej do Zakopanego, więc chyba oblegana trasa Siedziałam w wagonie filmowym na 2 miejscach, w wagonach z przedziałami było luźno.

A jak wracałam z OFFa w poniedziałek rano, pociąg międzynarodowy spóźnił się 40 minut i było w ch** ludzi, ale z ogromnym bagażem i tak udało mi się usiąść, choć korytarze były zapchane i nie sprawdzali biletów (nie miałam, bo były gigantyczne kolejki ). A z moją ulgą jechałabym za 25 zł do Wawy z Katowic w 2,5 godziny (3 i 1/6 godziny z opóźnieniem.
Stary 2011-08-14, 09:09   #19
rembaczOne
Raczkowanie

ja miałem okazję jechać ostatnio pociągiem Wawa Wrocław, troszeńkę przy długo ale co zrobić ważne że w pociągu byli fajni ludzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-15, 23:24   #20
201705250955
Konto usunięte

Namówiłam brata i jadę w najbliższy weekend na fajny wypad pociągiem Trasa Zakopane-Gdańsk!! Już się nie mogę doczekać.
Stary 2011-08-17, 14:03   #21
rembaczOne
Raczkowanie

Talking Dot.: Kolej! pociągiem w świat

Wow to kawałek drogi, ale fajnie wrzuć jakieś fotki jak wrócisz
Stary 2011-08-20, 18:05   #22
AyoAya
Raczkowanie

no taka trasa to rzeczywiście ciekawa podróż się zapowiada, a jak z biletami? w jakiejś promocji kupujecie?
Stary 2011-08-21, 21:09   #23
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AyoAya Pokaż wiadomość
no taka trasa to rzeczywiście ciekawa podróż się zapowiada, a jak z biletami? w jakiejś promocji kupujecie?
Bilet 69 zł- druga klasa- Bilet Podróżnika. W razie czego mamy legitymacje studenckie, więc też niedrogo by nas to wyniosło.
Jechaliśmy z Warszawy o 1.30 do Zakopanego, na miejscu ok.11, tam 5 h na odświeżenie wyglądu Krupówek i jedzenie O 17 odjazd... Później wagonik filmowy i wio do Gdańska... W Gdańsku miałam wygrany rejs Czarną Perłą, więc podążając Długą wśród straganów Jarmarku i konsumując co nieco płynęliśmy. Było świetnie, pogoda była akceptowalna. Teraz wracamy dziś o 23, obecnie mcdonalds w budynku Gdańska Głównego, kawka z lodami i znów do domu... Naoglądaliśmy się filmów za kilka miesięcy wstecz.
Stary 2011-08-30, 20:31   #24
AyoAya
Raczkowanie

niecałe 7 dych to jak darmo, a podróż całkiem całkiem
Stary 2011-08-31, 04:23   #25
wieczny_student
Przyczajenie

Faktycznie cena bardzo niska. Jest to kolejny przykład, że podróżowanie pociągiem opłaca się bardziej niż jazda samochodem.
Stary 2011-08-31, 22:00   #26
AyoAya
Raczkowanie

raczej dużo bardziej niż samochodem i bardziej niż innymi srodkami lokomocji, do tego po prostu wygodniej
Stary 2011-09-01, 13:03   #27
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
To na jakiej trasie jeździsz?
lodz-olsztyn
skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 21:42   #28
rembaczOne
Raczkowanie

Ile godzin trwa taka trasa ? Moja Lublin Wrocław trwa 8:30 h
Stary 2011-10-28, 17:15   #29
Apelly
Wtajemniczenie

Również bardzo lubię jeździć koleją. Uwielbiam widok pociagów, trakcji, torów, niezwykłe są też niektóre dworce a najlepsze są pociągi dwupiętrowe, szkoda, że w Polsce już ich praktycznie nie ma. A opłacałyby się, i to bardzo.

Co do jazdy koleją, to nigdy nie jechałam pociągiem z miejscami do leżenia ani pociagiem sypialnym. Jest to jedno z moich marzeń. Jak przyjemnie musi być leżąc wygodnie w pociągu, czy zasypiając słysząc turkot kół! Jechał już ktoś z was w ten sposób? Jak wrażenia?
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 18:55   #30
aniolek_22
Raczkowanie

PKP oferuje wiele ciekawych promocji http://www.intercity.pl/index.php?page=promocje Każdy podróżnik znajdzie coś dla siebie.
aniolek_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości