Co takiego robie źle, że nie chudnę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-18, 20:49   #1
modern_life
Przyczajenie

mój plan zadziała?

Witam dziewczyny
Zawsze ważyłam 45kg na 158 cm i wyglądałam moim zdaniem idealnie
Ale przez pewne sprawy przytyłam 10 kg.
Teraz muszę się tego pozbyć.
Od miesiąca stabilizuję organizm, i metabolizm(po wielu tygodniach systemu głodówka-kompuls).
Jem obliczoną, prawidłową dla mnie ilość kalorii - ok.1800/1900 w 5 zdrowych posiłkach. Ćwiczę 3-4 razy w tyg.(raczej rekreacyjnie) + więcej spacerków. Zielona herbata, duużo wody.
Ale myślę, że już czas zacząć odchudzanie.
Co powiecie na taki plan:
ok.1300kcal + dzienna dawka ruchu spalająca 300kcal.
skoro moje dzienne zapotrzebowanie to 1800 - wychodzi -800kcal dziennie. w gorsze dni -600kcal

dieta:
głównie warzywa, produkty pełnoziarniste, nabiał, chude mięso, ryby, wątróbka, czasem owoc, mleko(nie potrafię bez niego żyć, więc musi zostać)
zero cukru, słodyczy, szkodliwego tłuszczu.

a ruch to głównie skakanka. Po ok. 30 min dziennie. (jak pisałam wcześniej tyle aby bilans ogólny wyszedł -600/-800 kcal dziennie)
i jakieś ćwiczenia wzmacniające poszczególne partie ciała.

zadziała? chciałabym zrzucić tym sposobem 10 kg do 1.03
jest to realny plan?
modern_life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 20:53   #2
Eldo_rado
amor vincit omnia

Dot.: mój plan zadziała?

Cytat:
Napisane przez modern_life Pokaż wiadomość

zadziała?
nikt nie jest wróżką, na każdego działa coś innego. pewne jest to że zdrowy tryb życia czyli lekkie jedzenie i ruch na pewno przyniosą rezultaty.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 21:01   #3
modern_life
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eldo_rado Pokaż wiadomość
nikt nie jest wróżką, na każdego działa coś innego. pewne jest to że zdrowy tryb życia czyli lekkie jedzenie i ruch na pewno przyniosą rezultaty.
Rozumiem. Nie oczekuję, że ktoś mi wywróży ile kg schudnę i czy będzie mroźna zima ale jest tutaj wiele ludzi, którzy znają się na odchudzaniu (a na pewno wiedzą więcej niż ja), więc chce się upewnić czy nie popełniam jakiś podstawowych błędów. To chyba zrozumiałe, że boję się o to aby moje trudy nie poszły na marne?
modern_life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-18, 21:05   #4
Eldo_rado
amor vincit omnia

wiele zależy od produktów które spożywasz, owszem. ale największe znaczenie mają proporcje spożywanych produktów, ich bilansowanie itd. odpowiedni jadłospis uzupełniony ćwiczeniami to klucz do sukcesu.

możesz wklejać codziennie jadłospisy i wykaz ćwiczeń, na pewno ktoś skoryguje jeśli będzie trzeba, doradzi itd.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-20, 18:34   #5
xTync
Wtajemniczenie

Czasem owoc? W owocach jest duzo sokow naturalnych i witamin wiec powinny byc jedzone conajmniej raz dziennie
Stary 2012-11-21, 23:27   #6
eddin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez modern_life Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Zawsze ważyłam 45kg na 158 cm i wyglądałam moim zdaniem idealnie
Ale przez pewne sprawy przytyłam 10 kg.
Teraz muszę się tego pozbyć.
Od miesiąca stabilizuję organizm, i metabolizm(po wielu tygodniach systemu głodówka-kompuls).
Jem obliczoną, prawidłową dla mnie ilość kalorii - ok.1800/1900 w 5 zdrowych posiłkach. Ćwiczę 3-4 razy w tyg.(raczej rekreacyjnie) + więcej spacerków. Zielona herbata, duużo wody.
Ale myślę, że już czas zacząć odchudzanie.
Co powiecie na taki plan:
ok.1300kcal + dzienna dawka ruchu spalająca 300kcal.
skoro moje dzienne zapotrzebowanie to 1800 - wychodzi -800kcal dziennie. w gorsze dni -600kcal

dieta:
głównie warzywa, produkty pełnoziarniste, nabiał, chude mięso, ryby, wątróbka, czasem owoc, mleko(nie potrafię bez niego żyć, więc musi zostać)
zero cukru, słodyczy, szkodliwego tłuszczu.

a ruch to głównie skakanka. Po ok. 30 min dziennie. (jak pisałam wcześniej tyle aby bilans ogólny wyszedł -600/-800 kcal dziennie)
i jakieś ćwiczenia wzmacniające poszczególne partie ciała.

zadziała? chciałabym zrzucić tym sposobem 10 kg do 1.03
jest to realny plan?
Ruch super tylko chyba trzeba robić nieco przerw, więc możesz rozważyć, czy na pewno chcesz ćwiczyć codziennie. U mnie codzienne ćwiczenia mocno nasilały apetyt i w efekcie nie chudłam ale każdy jest inny. Jeśli chodzi o jedzenie, to polecam Ci ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=658156

Powodzenia!!!
eddin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 19:25   #7
kanabis
Raczkowanie

Co takiego robie źle, że nie chudnę?

Ważę w tej chwili 76 kg przy wzroście 1.69. Odżywiam się zdrowo dokładnie od 17 września i od tego czasu schudłam jedynie 2 kg a miałam nadzieje, że do tego czasu schudnę przynajmniej jakieś 8 kg. Stosowałam wiele diet, przez które niestety sobie spowolniłam metabolizm, ale mam nadzieje,że można go jakoś 'rozruszac'? Dodam, że mój wysiłek fizyczny to jedynie 3h wfu w szkole + staram się biegać co jakiś czas i wykonywać różne brzuszki itp. A i jeszcze jedno.. nie liczę dokładnie kalorii tylko patrzę czasem ile co ma mniej więcej i staram się utrzymać mniej więcej w tych 1500 kcal dziennie.
kanabis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-28, 19:51   #8
Malgos_12
Zakorzenienie

Dot.: Co takiego robie źle, że nie chudnę?

na początek dodaj trochę kalorii być może twój organizm "broni" się przed dietą. Potem będziesz mogła trochę znów obniżyć... i jeśli nie ma żadnych przeciwskazań niech twoja dieta będzie bogata w białko, ale bez przesady.
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 19:57   #9
kanabis
Raczkowanie

troche sie boje, bo nieraz tak zrobiłam i przytyłam... staram się jeść dużo białkowych rzeczy, np. na śniadanie jem jogurt naturalny albo ciemny chleb z dodatkiem twarożku ew. jajko albo na obiad białe chude mięso więc nie rozumiem..
Stary 2012-11-28, 20:02   #10
xTync
Wtajemniczenie

8kg w 2msc? Dobre zarty. Po 1-najpierw leci woda z organizmu.
Po 2, staraj sie jesc lekkie jedzenie- duzo warzyw,owocow, zielona herbata + woda.
Stary 2012-11-28, 20:08   #11
kanabis
Raczkowanie

Jakie żarty.. przecież 1kg tygodniowo to nie jest coś niemożliwego. Jem dużo warzyw, owoców trochę mniej ale nie rezygnuje z nich, herbaty zielone piję 2-3 razy dziennie.
Stary 2012-11-28, 20:44   #12
peggy7
Zadomowienie

Moze wstaw swój dokladny jadlospis np z dzis, moze sa w nim jakies bledy, ktore powoduja, ze nie chudniesz
Stary 2012-11-28, 20:45   #13
Niegola
Przyczajenie

Ehh...niestety dietą cud jest stres 1kg-na tydzień to rzeczywiście nie jest niemożliwe Od tygodnia biorę tabletki BioGarden (błonnik z ananasem + CHROM) ,3 tabletki trzy razy dziennie przed posiłkiem,pęcznieją w żołądku naprawdę skutecznie.Zmniejsza się łaknienie na cokolwiek.Jeszcze dzisiaj dokupiłam LINEA -zobaczymy
Oczywiście jem 3 razy dziennie rano -ciemno chleb (PROBODY) z serkiem wiejskim.
Obiad,kasza gryczana z pomidorkami i ogórkami.
Kolacja o godzinie 17:30 - ciemne pieczywo z serkiem ze szczypiorkiem lub Nestle-Fitness.
Naprawdę widzę efekty,nie jestem głodna i mam w sobię energię.Boczki znikają ,ciężej z nogami Polecam wszystko co napisałam ! I wcale dużo nie ćwiczę ,tyle co potańczę w domu z 30 minut
Niegola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 21:22   #14
kanabis
Raczkowanie

no to dziś na śniadanie zjadłam 3/4 szklanki płatków kukurydzianych z mlekiem 3,2% do tego kromka chleba razowego z serkiem wiejskim, jakieś niecałe 4 godziny później w szkole zjadłam 1 duże jabłko i kolejną kromke chleba z dodatkiem masła, odrobiną sera żółtego i plastrem ogórka. na obiad zjadłam z 5 pierogów z truskawkami + śmietana i odrobina cukru, na podwieczorek zjadłam pół kubka ogórkowej (nie lubie jej, dlatego tak mało) i na kolacje kawałek chleba białego z masłem i mizerie.. tak jakoś dziś ogórkowo wyszło, jutro jeszcze napisze co zjadłam.
Stary 2012-11-28, 21:33   #15
peggy7
Zadomowienie

Nie wiem, może któraś dizewczyna się bardziej zna na kaloriach, nie mam siły tego liczyć. Ale Twój jadłospis nie wygląda jakoś dietetycznie.., Jesz prawie same węgle, co to za kolacja?? Pierogi to też nie jest dietetyczny obiad, poza tym mało jakichkolwiek wartości w tym. Posiłek to powinno być chude białko + warzywa. Takie rzeczy jak płatki kukurydziane czy białe bułki powinnaś wyeliminować. Śmietana i tłuste mleko też nie są wskazane. Zacznij jeść więcej warzyw, przez cały dzień pewnie z pół ogórka zjadłaś i to wszystko.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-28, 21:47   #16
abre90
Wtajemniczenie

zgadzam się, że jest trochę rzeczy do poprawki. kolacja tak jak koleżanka napisała najlepiej białko plus warzywa chyba że jesteś po ciężkim treningu to wtedy również węgle.
obiady tak u Ciebie wyglądają? czy pierogi pojawiły się wyjątkowo? bo raz na jakiś czas ok, ale obiad na diecie powinien inaczej wyglądać
wszelkie tłuszcze są ok(absolutnie nie stosuj lightów) ale w odpowiednich ilościach.
trochę zmień dietę, dużo pij plus ruch i będzie ok.
20,4 kg na minusie
pierwszy cel osiągnięty!
aktualnie przejście na ustabilizowanie
ostateczny cel - dobre samopoczucie w swoim ciele, wymodelowanie sylwetki, bez względu jaka będzie liczba na wadze
abre90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-28, 21:55   #17
peggy7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez abre90 Pokaż wiadomość
zgadzam się, że jest trochę rzeczy do poprawki. kolacja tak jak koleżanka napisała najlepiej białko plus warzywa chyba że jesteś po ciężkim treningu to wtedy również węgle.
obiady tak u Ciebie wyglądają? czy pierogi pojawiły się wyjątkowo? bo raz na jakiś czas ok, ale obiad na diecie powinien inaczej wyglądać
wszelkie tłuszcze są ok(absolutnie nie stosuj lightów) ale w odpowiednich ilościach.
trochę zmień dietę, dużo pij plus ruch i będzie ok.
Abre90 co złego w lightach? Light lightowi nierówny Ja np. chwalę sobie wszelkie serki wiejskie light, różnica w smaku niewielka jak dla mnie, a skład nie z kosmosu Moim zdaniem mleko 3,2% to przesada, nie chodzi nawet o odchudzanie, ale tłuszcz mleczny nie jest zbyt zdrowy... Nawet dietetycy polecają mleko 0,5%.
Stary 2012-11-28, 22:16   #18
abre90
Wtajemniczenie

no nie wiem, mi dietetyczka od początku ustaliła 2%. z resztą 0,5 czy 0 dla mnie smakuje bardziej wodą niż mlekiem.
jeżeli wszystko będziemy jeść odtłuszczone to jak dostarczyć tłuszcz, który jest równie potrzebny jak białko i węgle?
lighty mają więcej konserwantów, słodziki.
znalazłam fajne porównanie, które dobrze to obrazuje

Serek wiejski:

- wersja standardowa: skład - twaróg ziarnisty, śmietanka. Zawartość tłuszczu 5 proc., węglowodanów 2 g.
- wersja "light": skład - twaróg ziarnisty, śmietanka, guma guar, guma ksantynowa. Zawartość tłuszczu 3 proc., zawartość węglowodanów 2,5 g.

oczywiście każdy robi jak uważa, ja dałam radę schudnąć te pare kg bez produktów light czyli się da
20,4 kg na minusie
pierwszy cel osiągnięty!
aktualnie przejście na ustabilizowanie
ostateczny cel - dobre samopoczucie w swoim ciele, wymodelowanie sylwetki, bez względu jaka będzie liczba na wadze
abre90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 05:56   #19
xTync
Wtajemniczenie

Cytat:
no nie wiem, mi dietetyczka od początku ustaliła 2%. z resztą 0,5 czy 0 dla mnie smakuje bardziej wodą niż mlekiem.
jeżeli wszystko będziemy jeść odtłuszczone to jak dostarczyć tłuszcz, który jest równie potrzebny jak białko i węgle?

Serek wiejski:

- wersja standardowa: skład - twaróg ziarnisty, śmietanka. Zawartość tłuszczu 5 proc., węglowodanów 2 g.
- wersja "light": skład - twaróg ziarnisty, śmietanka, guma guar, guma ksantynowa. Zawartość tłuszczu 3 proc., zawartość węglowodanów 2,5 g.

oczywiście każdy robi jak uważa, ja dałam radę schudnąć te pare kg bez produktów light czyli się da

Prawda, produkty light niby light i malo kaloryczne ale ile chemicznych g. w nich .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-29, 08:10   #20
loud
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kanabis Pokaż wiadomość
no to dziś na śniadanie zjadłam 3/4 szklanki płatków kukurydzianych z mlekiem 3,2% do tego kromka chleba razowego z serkiem wiejskim, jakieś niecałe 4 godziny później w szkole zjadłam 1 duże jabłko i kolejną kromke chleba z dodatkiem masła, odrobiną sera żółtego i plastrem ogórka. na obiad zjadłam z 5 pierogów z truskawkami + śmietana i odrobina cukru, na podwieczorek zjadłam pół kubka ogórkowej (nie lubie jej, dlatego tak mało) i na kolacje kawałek chleba białego z masłem i mizerie.. tak jakoś dziś ogórkowo wyszło, jutro jeszcze napisze co zjadłam.
Do wywalenia od zaraz, same węgle, trzeba zastąpić np owsianką.
Zbyt tłuste, 1,5% W ZUPEŁNOŚCI wystarczy
Nie obraź się, ja też jestem na diecie a nie głodówce, ale w początkowej fazie nie możesz jeść sobie pierożków z cukrem tylko np filet gotowany na parze z warzywami
Niby żadna zbrodnia, ale ogórkowa zabielana mąką i smietaną i bialy chleb? To są pierwsze miesiące, ja od razu drastycznie obciełam takie grzechy w w 3,4 miechy zeszłam z 75 do 66.
Twój jadłospis to żadna dieta redukcyjna tylko zwykłe menu. Popracuj nad ilością białka bo zbyt mało , ogranicz węglowodany oraz produkty mączne.

Wrzuciłam twoje rzeczy do kalca i wyszło
Podsumowanie: 1171 g Białko:36,2 g Tłuszcze54 g Węgle179,4 g Błonnik19,2 g 1281 kcal
Stary 2012-11-29, 11:26   #21
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Ważę w tej chwili 76 kg przy wzroście 1.69. Odżywiam się zdrowo dokładnie od 17 września i od tego czasu schudłam jedynie 2 kg a miałam nadzieje, że do tego czasu schudnę przynajmniej jakieś 8 kg. Stosowałam wiele diet, przez które niestety sobie spowolniłam metabolizm, ale mam nadzieje,że można go jakoś 'rozruszac'? Dodam, że mój wysiłek fizyczny to jedynie 3h wfu w szkole + staram się biegać co jakiś czas i wykonywać różne brzuszki itp. A i jeszcze jedno.. nie liczę dokładnie kalorii tylko patrzę czasem ile co ma mniej więcej i staram się utrzymać mniej więcej w tych 1500 kcal dziennie.
Jak chcesz schudnąć na stałe, to chudnij powolutku.
Na czym polegają "różne brzuszki itp." albo "bieganie co jakiś czas"? Robisz coś codziennie, czy jak Ci się przypomni? Chociaż na dłuższe spacery wychodź.
Odradzam jakiekolwiek diety i marzenia o tempie 1kg na tydzień.

Dziewczyny! Apeluję do Was!
Odradzanie komuś jedzenia pierogów z truskawkami to jest psychiczne dręczenie ;P
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 12:51   #22
loud
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Apeluję do Was!
Odradzanie komuś jedzenia pierogów z truskawkami to jest psychiczne dręczenie ;P
Oj tam oj tam
Trochę przesadzasz, skoro dziewczyna zakłada wątek tz ze jest zdeterminowana i chce schudnąć. A żeby to się udało musi przestrzegać pewnych zasad.
Np teraz mogłaby jeść więcej bo kalorycznie jest ok,ale produktów innego typu
Oczywiście na redukcję ma wpływ jeszcze wiele inych rzeczy i np problemy z tarczycą mogą ją spowalniać, ale myślę ,że do tych sztandarowych zasad trzeba się przyzwyczaić.

Nikt też nie mówi, o tym,żeby odmawiać sobie wszystkich przyjemności życiowych Ja np już od dawna planuje czego to na święta nie zjem,ale lepiej działać na zasadzie sukces -> nagroda niż, mam ochotę zjem troszkę nie zaszkodzi
Stary 2012-11-29, 12:57   #23
peggy7
Zadomowienie

Cytat:

Serek wiejski:

No tłuszcz to orzechy i oleje roślinne, poza tym tłuste ryby. Są dobre tłuszcze i te gorsze. A picie tłustego mleka z niby zdrowotnych względów to strzelanie sobie w stopę... Jak dla mnie między mlekiem 0,5% a 2% różnica smakowa jest naprawdę niewielka. 3,2% to już czuć, że tłuste, a tamte to dla mnie to samo. Moja dietetyk poleca wszystkim właśnie to mleko 0,5%. O 0% to już nie mówię, bo to rzeczywiście sama woda. Ale ja nikogo nie namawiam do jedzenia np. twarogu 0%, chudy wystarczy.

W ogóle widzę tendencję na powtarzanie zasłyszanych teorii, że light to taka tragedia.. Nie mówię o czipsach light ani o majonezie light, bo tam może się zastępuje tłuszcz cukrem czy coś. Serek wiejski light z piątnicy ma w składzie sam twaróg, śmietankę i sól. I nie jest to wyjątek, serek z lidla czy z biedronki bodajże też ma taki prosty skład, bez syfu. Ja polecam po prostu czytanie składów, a nie ucieczkę z krzykiem po samym zobaczeniu napisu light

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ----------

Cytat:
Napisane przez loud Pokaż wiadomość
Wrzuciłam twoje rzeczy do kalca i wyszło
Podsumowanie: 1171 g Białko:36,2 g Tłuszcze54 g Węgle179,4 g Błonnik19,2 g 1281 kcal
Czyli kalorii wychodzi nie za dużo, ale problem w tym, co się je... Rzeczy nie najzdrowsze, a poza tym ja pewnie na takiej diecie miała bym takie napady głodu, że szok (przez te skoki cukru po białej mące). Także domyślam się, że autorka może mieć poczucie dokonywania wielkiego wysiłku dietowego (może chodzić głodna), a to wszystko możnaby zrobić o wiele przyjemniej
Autorko, polecam dietę South Beach

REKLAMA
Stary 2012-11-29, 14:08   #24
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:

zgadzam sie z LOUD, generalnie ta"dieta" nawet nie lezala obok diety... chleb bialy z maslem? mizeria? ogorkowa? ŚMIETANA?! cukier? platki kukurydziane? żółty ser? wszystko do wywalenia, poczytaj na forach o produktach ktore sie powinno spozycwac, to jest normalny jadlospis, nic dziwnego ze nie chudniesz
Cel: 65 kg

Obwody:
talia: 80 - 79 - 78 - 77- 76 - 75- 74 - 73 - 72 - 71 - 70
biodra: 111-110-109-108-107-106-105
uda: 68-67-66-65-64-63

78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65
Haegtesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 14:32   #25
kanabis
Raczkowanie

Dobra, może napiszę tak.. nie chcę tego nazywać dietą, bo dieta dla mnie, to coś, co się zaczyna i kończy. A ja po prostu chce zdrowiej jeść (rozumiem, że zaraz napiszecie, że ten jadłospis wczorajszy nie jest zdrowy, ale miałam mało czasu i brałam co pod ręką, pełno sprawdzianów i trzeba się uczyć- może stres też wpływa na wagę?). Zmotywowało mnie głównie to, że miałam niedobory- drgająca powieka, plamki na paznokciach, nieciekawy język.

co do mleka i produktów mlecznych.. jestem na profilu gastronomicznym i uczą mnie, by nie pić 0 i 0,5% mleka, dorośli powinni pić 2% a dzieci i młodzież 2-3,2%, ponieważ witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w mleku są łatwiej przyswajalne.
Stary 2012-11-29, 15:49   #26
loud
Raczkowanie

Cytat:
Dobra, może napiszę tak.. nie chcę tego nazywać dietą, bo dieta dla mnie, to coś, co się zaczyna i kończy. A ja po prostu chce zdrowiej jeść (rozumiem, że zaraz napiszecie, że ten jadłospis wczorajszy nie jest zdrowy, ale miałam mało czasu i brałam co pod ręką, pełno sprawdzianów i trzeba się uczyć- może stres też wpływa na wagę?). Zmotywowało mnie głównie to, że miałam niedobory- drgająca powieka, plamki na paznokciach, nieciekawy język.

co do mleka i produktów mlecznych.. jestem na profilu gastronomicznym i uczą mnie, by nie pić 0 i 0,5% mleka, dorośli powinni pić 2% a dzieci i młodzież 2-3,2%, ponieważ witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w mleku są łatwiej przyswajalne.
Diety są różne od reducyjnej po dietę na masę Nie wiem więc dlaczego zwykło się dietę kojarzyć tylko ze ściskiem w żołądku
Wiele osób stresując się je więcej = tyje.
Ogólnie u Ciebie wygląda to w ten sposób: chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko. A skoro doszłaś po wagi która Cie niesatysfakcjonuje to oznacza,że nie należysz do grona szczęśliwców którzy mogą i jedno i drugie

1 kg mniej to bilans kcal 7000 na minusie.
Musisz wybrać co robić,żeby je stracić, czy jeść mniej czy ćwiczyć więcej czy jedno i drugie. Można zjeść dziennie nawet i 2 pączki (tylko ) i chudnąć ale po co?
Poczytaj dokładnie o racionalnym żywieniu i działaj.
Trochę się pomęcz, zrzuć pare kilo, trenuj, zwiększysz masę mięsniową wtedy też będziesz mogła bezkarie jeść więcej, ot klucz do sukcesu
Co do mleka - ile specialistów tyle opinii, tataj nikt z wypowiadających się dietetykiem nie jest więc zapewne nie będzie się upierał.
Jednakże tłuszcz z mleka to akurat nie jest ten przez nasz organizm najbardziej pożądany
Stary 2012-11-29, 16:00   #27
kanabis
Raczkowanie

Stres działa na mnie wręcz odwrotnie- nie mam ochoty na jedzenie ale wiem czym to grozi to chociaż sie zmusze..
U mnie najgorzej jest ze śniadaniami, jeżeli musze wcześnie wstać nie mam ochoty na jedzenie wręcz mnie mdli, dlatego zawsze jem mało i coś lekkiego.
Jeśli chodzi o ćwiczenia wiem, że dzielą się na aerobowe (bieganie, rower) i anaerobowe- budujące mięśnie (brzuszki).. więc pytanie, unikać ćwiczeń na budowe mięśni czy nie? Przyjęło się, żeby schudnąć to zawsze sie robi brzuszki, pompki a tak na prawde waga stoi bo rosną mięśnie?
Co do mleka.. wiem, że są jego dobre zamienniki jak kefiry, maślanki, mleka acidofilne(niestety uwielbiam tylko truskawkowe) ale płatków kukurydzianych nie zjadłabym z niczym innym tylko z mlekiem..

REKLAMA
Stary 2012-11-29, 16:10   #28
sreberko4
Zakorzenienie

To może i ja dodam coś od siebie
To, ze chudniesz powoli uważane jest przez dietetyków za dobre, i chroni ci to przed szybkim jojo. Jesli chcesz rozruszac wagę zrob kilka małych zmian w jadłospisie:
1. Śniadanie, najważniejszy posiłek, zjedz syte, chlebek pełnoziarnisty, wędlinka, jajka w różnej postaci, warzywka, herbatka,kawka i na trzy godzinki masz spokój
2. Drugie śniadanie to u mnie owoc+jogurt przeważnie musli. Jabłko jem jedno duże, mandarynki to już ze 4, czasem nawet zjem banana owoce najlepiej jeść w pierwszej części dnia
3. Jako że jestem w pracy do ok 16 jem jeszcze kanapkę z domu, taką jak rano
4. Obiadek to zawsze ciemny ryz/makaron/miesko chude i góra surówek własnej roboty dodaje do nich majonez(light) i chudnę
5.Kolacja to u mnie temat tabu bo albo tak sie najem obiadem ze jej nie jem(chodze spac wczesnie), albo dojadam obiad, albo mam kilka patentów

Podsumowujac-na diecie jestem od 3,5 tygonia i straciłam 3,5kg nie chodze głodna, czesto wrecz przejedzona moim zdaniem kluczem do sukcesu jest własnie to zeby jesc, ale jesc regularnie i zdrowo. Wtedy twoj metabolizm wroci na własciwe tory. Pamietaj o płynach! ja pije bardzo duzo, moj grzech ze slodze slodzikiem, ale to juz moja decyzja. I nie bój sie tego ze przygotowanie tych posilkow to kupa czasu. Ryż ugotuj dzien wczesniej, surowka tez smakuje lepiej jak sie przegryzie. Poszukaj na necie, jest milion przepisow na pyszne i niedrogie surowki miesko mozesz zamarynowac i wstawic na noc do lodowki, potem tylko kapka oliwy na teflon i smażymy/grilujemy w piekarniku/gotujemy na parze. Ja korzystam z Papirusa, smaże fileta w tym papierze z przyprawami i tez chudne powodzenia!!

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Edit: Dodam ze nie mam czasu i siły po pracy na ćwiczenia i mimo to waga spada. Ale w pracy mam duzo ruchu i biegania po schodach wiec fitness sobie daruje- jestem listonoszka ;D
sreberko4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-29, 18:52   #29
loud
Raczkowanie

Cytat:
Stres działa na mnie wręcz odwrotnie- nie mam ochoty na jedzenie ale wiem czym to grozi to chociaż sie zmusze..
U mnie najgorzej jest ze śniadaniami, jeżeli musze wcześnie wstać nie mam ochoty na jedzenie wręcz mnie mdli, dlatego zawsze jem mało i coś lekkiego.
Jeśli chodzi o ćwiczenia wiem, że dzielą się na aerobowe (bieganie, rower) i anaerobowe- budujące mięśnie (brzuszki).. więc pytanie, unikać ćwiczeń na budowe mięśni czy nie? Przyjęło się, żeby schudnąć to zawsze sie robi brzuszki, pompki a tak na prawde waga stoi bo rosną mięśnie?
Co do mleka.. wiem, że są jego dobre zamienniki jak kefiry, maślanki, mleka acidofilne(niestety uwielbiam tylko truskawkowe) ale płatków kukurydzianych nie zjadłabym z niczym innym tylko z mlekiem..
Ja ze swojej srony polecam bieganie(np 3x w tyg) i dorzuciłabym jakieś zajęcia fitnessowe typu Aerobik TBC,Pilates czy nawet Cellu Stop, bo wtedy przy okazji rzeźbisz ciało. A co do mleka i płatów to zupełnie odwrotnie: mleko jest mniejsznym problemem niż te płatki kukurydziane (przetworzone) Lepiej zjesc owsianke, a wariantów jej przygotowania jest tyle ,że chyba nigdy sie nie nudzi: na słodko , na słono, na wodzie, na mleku, z kakao, z cynamonem, z bakaliami z owocami i kazda idealna
Stary 2012-11-29, 19:07   #30
kanabis
Raczkowanie

a bieganie po domu też sie liczy? ;P bo teraz taka straszna pogoda za oknem to sie odechciewa od razu, a żeby na siłke iść to szkoda mi kasy troche bo mam inne wydatki. jem owsianke, na słodko, na słono nigdy nie próbowałam i jem ją tylko z mlekiem, zazwyczaj na śniadanie, ale niewiele, bo, jak mówiłam, niedobrze mi.. ;>

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

a, jeśli chodzi o bieganie to wystarczy mniej więcej pół godziny? nie licząc rozgrzewki oczywiście.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości