Infekcja na początku ciąży - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-14, 09:53   #1
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

Infekcja na początku ciąży

Witam Was ...
i proszę o poradę bardziej doświadczone z Was... Dowiedziałam sie o ciąży zaledwie tydzień temu (6 maja test, 8 maja wizyta u gina - 5 tydzień). Radość ogromna, zaczęłam dbac o siebie jak nie wiem co. A teraz co - po 4 dniach od wizyty u gina, w sobotę, zaczęło mnie bolec gardło. Temperatura w okolicach 37,1 -37,3. Dziś byłam u rodzinnego - mój niestety nie miał terminów, przyjeła mnie inna lekarka, która mnie totalnie nastraszyła, że to infekcja wirusowa, a takie są baaaaardzo groźne dla płodu, powodują wady złożone i jeszcze przepisała syrop z etanolem - Platnaginis spróbuję się chyba wprosić do mojego rodzinnego na koniec wizyt, żeby skonsultować, szczególnie ten syrop...
Znacie Mamę, która przechodziła jakąś infekcję na początku ciazy?.... jak przebiegała ciąża?.....
Styczniowa_Mama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 10:11   #2
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef
Dot.: Infekcja na początku ciąży

Moja bratowa była chora w II miesiącu, jeszcze nie była pewna ciąży. Na dniach będzie rodziła zdrowego malucha, także przede wszystkim się nie denerwuj
Jasne, że wszystko ma wpływ na malucha i Twoje choroby mogą być groźne, ale stało się - jedyne, co możesz zrobić, to starać się jak najszybciej wrócić do zdrowia. Z tego co wiem, to lekarz mojej bratowej przepisał jedynie apap na zbicie gorączki, a reszta, to niestety domowymi sposobami...Może nie są najskuteczniejsze, ale bezpieczne.

No, ale skoro widział Cię lekarz i uznał, że możesz wziąć lek, to na pewno ma rację Jeśli ma Cię to uspokoić, przejdź się do swojego rodzinnego. Pozdrawiam!
Stary 2012-05-14, 10:17   #3
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

Bardzo dziękuję. Boję się brać leku bo mój gin jest bardzo przeciwny braniu czegokolwiek w I trymestrze , na syropie też jest przeciwskanie w ciąży z uwagi na etanol a ta lekarka dzisiaj nie wzbudziła jakoś mojego zaufania i nie wydawała się zbytnio zaangazowana ....
Stary 2012-05-14, 10:19   #4
justine_
Raczkowanie

Hej! Ja w dniu kiedy dowiedziałam sie że jestem w ciąży miałam bardzo wysoką gorączke (39), ogólnie byłam bardzo rozbita, czułam sie fatalnie. Na gorączke stosowałam paracetamol bo podejrzewałam, że mogę być w ciąży. Potem wieczorem zrobiłam test ciążowy i okazało sie ze jestem w ciąży. Kilka dni pozniej miałam wysyp opryszczki, chyba 3 pod rząd. Zaczełam brać witaminy i od tamtej pory ani razu nie byłam chora (a w ciązy bylam w zimie). Ciąża przebiegała bez problemów. Teraz synek ma 10 miesięcy i wszystko jest w porządku

temperatura w okolicach 37.1 -37.3 to bardzo mało, na twoim miejscu nie brałabym żadnych leków na gorączke tylko zbijała domowymi sposobami.
justine_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 10:21   #5
nel_a
Zakorzenienie

ja się rozchorowałam w 7tc - mniej więcej.
łykałam stodal - ale naprawdę niewiele.
trochę mnie mąż smarował amolem
piłam herbatę z dzikiej róży i jadłam kanapki z czosnkiem a na baaaaardzo bolące gardło sok z wyciśniętej cytryny.

mały rozwija się prawidłowo

teraz znów troszkę się przeziębiłam - tylko naturalne sposoby leczenia.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 10:26   #6
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Ach, i jeszcze zapomniałam dodać - na początku ciąży temperatura ciała może się być podniesiona (do około 37 właśnie) i wcale nie musi to być związane z chorobą, ale ze zmianami w Twoim organizmie.
Stary 2012-05-14, 10:30   #7
Poni
Raczkowanie

Polecam Ci na przeziębienie syrop PRENALEN. Jest dozwolony dla kobiet w ciąży. Na gardło można stosować tylko Tantum Verde, z tego co wiem.

Cytat:
a współlokatorowi jego nowy szczeniaczek z radości, że się coś dzieje wesolutkiego na łóżku - podszedł i polizał jajeczka
Poni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-14, 10:33   #8
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

Bardzo Wam dziękuję.
takie rzeczy się przecież chyba zdarzają?....... nie rozumiem, czemu musiała mnie tak nastraszyć na razie piję wodę z miodem i cytryną, herbatę z sokiem malinowym i mleko z miodem, po południu spróbuję się zobaczyć z moim rodzinnym, zobaczę co on doradzi i przepisze, i zadzwonię też do mojego gina.... bardzo się boję, a myślałam, że to będzie taki piękny i radosny czas.....
Stary 2012-05-14, 10:38   #9
Nue
Rozeznanie

Mi w pierwszych dniach ciąży wywaliło opryszczkę i też mnie gin nastraszył, ale jest wszystko ok.
Temperatura taka, jak masz Ty, jest w ciąży fizjologiczna. Niebezpiecznie robi się mniej więcej od 38 stopni.
Też polecam Prenalen, stawia na nogi przy przeziębieniu w 2 dni. Odpoczywaj tyle, ile potrzebujesz. Będzie dobrze!

Nue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 10:42   #10
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Spokojnie, przede wszystkim nie przejmuj się babą z przychodni - kto to widział ciężarną straszyć? Co innego poinformować o ryzyku, a co innego przysparzać stresu na zapas

Zadzwoń sobie do rodzinnego, na pewno Cię uspokoi. Nerwy nic tu nie pomogą, a na pewno mogą zaszkodzić, także meliska, spokój i pamiętaj, że Dzidzia musi mieć pogodną Mamusię
Stary 2012-05-14, 12:00   #11
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

tez mialam infekcje, to stosowalam wode ze spora iloscią cytryny i to wlasciwie wszystko.przeszlo po dwoch dniach lezenia .wiem ze dobra jest grypovita i dozwolona w ciazy w saszetkach jest

codo temperatury to wg mnie masz normalną ciążowa tez taka mialam teraz juz nie mierze (13 tydzien) wiec nie wiem
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-14, 12:04   #12
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

Zadzwoniłam do gina. Powiedział że mogę brać to co tamta babka przepisała i że w syropie są tak małe ilości alkoholu że nie zaszkodzą. Tak więc tak zrobię (może ciut zmniejszę dawkę na wszelki wypadek...) i oby było lepiej...
Stary 2012-05-14, 15:12   #13
nadalka
Zakorzenienie

Ja do tej pory byłam już 3 razy chora. Na samym początku ciąży, potem w 3mc i w 5. Najgorzej było w 3, miałam zapalenie zatok... Ale jest jak najbardziej wszystko ok
Stary 2012-05-14, 20:48   #14
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Mnie lekarka mówiła, ze w tak wczesnej ciąży (miałam podejżenie ze moze byc 4-5 tc) nie ma bezpośredniego połączenia z krwioobiegiem matki, ze tak to natura sprytnie wymysliła, zeby kobieta nie szkodziła nieświadomie.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 08:52   #15
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Witam wszystkie mamusie , jestem w pierwszej ciąży (7 tydzień)
i wszystko dla mnie jest nowe. Też zachorowałam. Gardło nawala, kaszel ostatnie kilka dni był tak uporczywy że nie byłam w stanie spać w nocy, bo cały czas kaszlałam. Tak już od zeszłego wtorku więc tydzień minął, a mi się słabo poprawia. Od mojej lekarki rodzinnej dostałam syrop prawoślazowy, tantum verde na gardło noi po za tym metody naturalne, inhalacje z rumianku, płukanie gardła szałwią. Ale ciągle się czuje taka rozbita i słaba, po prostu czuje się chora. Bardzo się boję o dzieciątko, podobno taki uporczywy kaszel to trzęsienie ziemi dla dzieciątka...??????
Czytałam sporo o antybiotykach w ciąży ale jak widzę opinie są podzielone, szczególnie jeśli chodzi o pierwszy trymestr... już sama nie wiem co robić....
Basia_Bogusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-15, 14:40   #16
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Basia_Bogusia Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamusie , jestem w pierwszej ciąży (7 tydzień)
i wszystko dla mnie jest nowe. Też zachorowałam. Gardło nawala, kaszel ostatnie kilka dni był tak uporczywy że nie byłam w stanie spać w nocy, bo cały czas kaszlałam. Tak już od zeszłego wtorku więc tydzień minął, a mi się słabo poprawia. Od mojej lekarki rodzinnej dostałam syrop prawoślazowy, tantum verde na gardło noi po za tym metody naturalne, inhalacje z rumianku, płukanie gardła szałwią. Ale ciągle się czuje taka rozbita i słaba, po prostu czuje się chora. Bardzo się boję o dzieciątko, podobno taki uporczywy kaszel to trzęsienie ziemi dla dzieciątka...??????
Czytałam sporo o antybiotykach w ciąży ale jak widzę opinie są podzielone, szczególnie jeśli chodzi o pierwszy trymestr... już sama nie wiem co robić....
Hej, a jesteś na zwolnieniu i wygrzewasz się w łóżku? Ja piję jeszcze ciepłą wodę z cytryną i miodem lub cukrem, czasami mleko z masłem i miodem, takie koktaile z czosnku i cystryny (ale dziś mnie po nim wzdrygnelo...) i zaczęłam pić syrop z cebuli. Mierz sobie temperaturę, z tego co czytałam i mi mówili ważne, żeby temperaturę powyżej 38 zbijać. Pozdrawiam
Stary 2012-05-15, 15:18   #17
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Tak jestem w domu i wygrzewam się w łóżku już od zeszłego wtorku. Dzięki za dodatkowe rady. Spróbuje dziś z tą cytryną. mleko z czosnkiem też piłam ale nie pomogło, a tak mi od tego było nie dobrze że zrezygnowałam. Chyba sobie dam czas do końca tego tygodnia, a jak się nie poprawi pójdę do mojej lekarki, bo 2 tygodnie takiego choróbska to chyba już dłogo..:/
Basia_Bogusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-15, 15:23   #18
gosia261282
Gang Iren

W pierwszej ciazy na poczatku mialam infekcje,bralam leki przepisane przez lekarza.Nie wplynelo to zle na dziecko.
Stary 2012-05-15, 15:48   #19
ewa253
Przyczajenie

Hej Ja byłam chora na zapalenie zatok praktycznie od 10 do ok 16 tygodnia ciąży. Najpierw zatoki i straszny ból gardła, potem okropny kaszel. Leczyłam się domowymi sposobami, potem brałam antybiotyk chyba Duomox przepisany przez lekarza rodzinnego, który powiedział mi, że lepszy antybiotyk niż nie wyleczona infekcja. No i wzięłam. W 26 tc znalazłam się w szpitalu, miałam rozwarcie na 2,5 cm. No i poleżałam sobie do końca ciąży, a naszpikowali mnie, że nie wiem. Dostałam chyba ze 3 różne antybiotyki, hormony, leki antyskurczowe itp. Teraz synek ma 6 m-cy i nic mu nie jest także nie martw się na zapas, ponieważ nerwy są gorsze niż infekcja, którą da się szybko wyleczyć.
Pozdrawiam i życzę zdrówka
ewa253 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-17, 17:07   #20
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Tu jest wątek na temat przeziębienia i sposobów leczenia w ciąży, poczytaj sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=580063
Bardzo polecam Ci przepis na mojego mordercę wirusów z czosnku, miodu i cytryny, wyleczyłam się z meeeegaprzeziębienia w 2 dni niedługo rodzę, dzięki profilaktyce, którą tam opisałam, prócz tego jednego razu przez całą zimę nie byłam chora
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-17, 18:29   #21
Styczniowa_Mama
Raczkowanie

SzmaragdowyKotek, baaaardzo dziękuję
Stary 2012-05-17, 18:40   #22
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
Ach, i jeszcze zapomniałam dodać - na początku ciąży temperatura ciała może się być podniesiona (do około 37 właśnie) i wcale nie musi to być związane z chorobą, ale ze zmianami w Twoim organizmie.
Tak, ja miałam 37 st. w pierwszych tygodniach, w sumie chyba do 3 miesiąca, najpierw przestraszyłam się że to przeziębienie, az TŻ mnie uświadomił, bo wyczytał w necie.

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Mnie lekarka mówiła, ze w tak wczesnej ciąży (miałam podejżenie ze moze byc 4-5 tc) nie ma bezpośredniego połączenia z krwioobiegiem matki, ze tak to natura sprytnie wymysliła, zeby kobieta nie szkodziła nieświadomie.

mnie to samo powiedziała, tylko w kontekście picia alkoholu, bo wypiłam jakiś tam alkohol jeszcze nie wiedząc że jestem w ciaży, gdzieś w 4 czy 5 tyg.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-22, 07:53   #23
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Hej,

ja nie wiedząc że jestem w pierwszej ciąży zaszczepiłam sie przeciwko grypie i zjadłam jednego orzecha laskowego i zaczęłam puchnąć i musiałam jechać na pogotowie po zastrzyk a mój synuś urodził się cały i zdrowy teraz ma 4 lata.

Jak ja chorowałam to lekarz rodzinny zalecił tabletki czosnkowe, inhalacje z kropli miętowych i paracetamol.

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości