|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Infekcja na początku ciąży
Witam Was ...
i proszę o poradę bardziej doświadczone z Was... Dowiedziałam sie o ciąży zaledwie tydzień temu (6 maja test, 8 maja wizyta u gina - 5 tydzień). Radość ogromna, zaczęłam dbac o siebie jak nie wiem co. A teraz co - po 4 dniach od wizyty u gina, w sobotę, zaczęło mnie bolec gardło. Temperatura w okolicach 37,1 -37,3. Dziś byłam u rodzinnego - mój niestety nie miał terminów, przyjeła mnie inna lekarka, która mnie totalnie nastraszyła, że to infekcja wirusowa, a takie są baaaaardzo groźne dla płodu, powodują wady złożone ![]() ![]() Znacie Mamę, która przechodziła jakąś infekcję na początku ciazy?.... jak przebiegała ciąża?..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Infekcja na początku ciąży
Moja bratowa była chora w II miesiącu, jeszcze nie była pewna ciąży. Na dniach będzie rodziła zdrowego malucha, także przede wszystkim się nie denerwuj
![]() Jasne, że wszystko ma wpływ na malucha i Twoje choroby mogą być groźne, ale stało się - jedyne, co możesz zrobić, to starać się jak najszybciej wrócić do zdrowia. Z tego co wiem, to lekarz mojej bratowej przepisał jedynie apap na zbicie gorączki, a reszta, to niestety domowymi sposobami...Może nie są najskuteczniejsze, ale bezpieczne. No, ale skoro widział Cię lekarz i uznał, że możesz wziąć lek, to na pewno ma rację ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję. Boję się brać leku bo mój gin jest bardzo przeciwny braniu czegokolwiek w I trymestrze , na syropie też jest przeciwskanie w ciąży z uwagi na etanol a ta lekarka dzisiaj nie wzbudziła jakoś mojego zaufania i nie wydawała się zbytnio zaangazowana ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Hej! Ja w dniu kiedy dowiedziałam sie że jestem w ciąży miałam bardzo wysoką gorączke (39), ogólnie byłam bardzo rozbita, czułam sie fatalnie. Na gorączke stosowałam paracetamol bo podejrzewałam, że mogę być w ciąży. Potem wieczorem zrobiłam test ciążowy i okazało sie ze jestem w ciąży. Kilka dni pozniej miałam wysyp opryszczki, chyba 3 pod rząd. Zaczełam brać witaminy i od tamtej pory ani razu nie byłam chora (a w ciązy bylam w zimie). Ciąża przebiegała bez problemów. Teraz synek ma 10 miesięcy i wszystko jest w porządku
![]() temperatura w okolicach 37.1 -37.3 to bardzo mało, na twoim miejscu nie brałabym żadnych leków na gorączke tylko zbijała domowymi sposobami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja się rozchorowałam w 7tc - mniej więcej.
łykałam stodal - ale naprawdę niewiele. trochę mnie mąż smarował amolem piłam herbatę z dzikiej róży i jadłam kanapki z czosnkiem a na baaaaardzo bolące gardło sok z wyciśniętej cytryny. mały rozwija się prawidłowo ![]() teraz znów troszkę się przeziębiłam - tylko naturalne sposoby leczenia.
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ach, i jeszcze zapomniałam dodać - na początku ciąży temperatura ciała może się być podniesiona (do około 37 właśnie) i wcale nie musi to być związane z chorobą, ale ze zmianami w Twoim organizmie.
![]()
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Polecam Ci na przeziębienie syrop PRENALEN. Jest dozwolony dla kobiet w ciąży. Na gardło można stosować tylko Tantum Verde, z tego co wiem.
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Bardzo Wam dziękuję.
takie rzeczy się przecież chyba zdarzają?....... nie rozumiem, czemu musiała mnie tak nastraszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Mi w pierwszych dniach ciąży wywaliło opryszczkę i też mnie gin nastraszył, ale jest wszystko ok.
Temperatura taka, jak masz Ty, jest w ciąży fizjologiczna. Niebezpiecznie robi się mniej więcej od 38 stopni. Też polecam Prenalen, stawia na nogi przy przeziębieniu w 2 dni. Odpoczywaj tyle, ile potrzebujesz. Będzie dobrze! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Spokojnie, przede wszystkim nie przejmuj się babą z przychodni - kto to widział ciężarną straszyć?
![]() ![]() Zadzwoń sobie do rodzinnego, na pewno Cię uspokoi. Nerwy nic tu nie pomogą, a na pewno mogą zaszkodzić, także meliska, spokój i pamiętaj, że Dzidzia musi mieć pogodną Mamusię ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
tez mialam infekcje, to stosowalam wode ze spora iloscią cytryny i to wlasciwie wszystko.przeszlo po dwoch dniach lezenia .wiem ze dobra jest grypovita i dozwolona w ciazy w saszetkach jest
codo temperatury to wg mnie masz normalną ciążowa tez taka mialam teraz juz nie mierze (13 tydzien) wiec nie wiem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Zadzwoniłam do gina. Powiedział że mogę brać to co tamta babka przepisała i że w syropie są tak małe ilości alkoholu że nie zaszkodzą. Tak więc tak zrobię (może ciut zmniejszę dawkę na wszelki wypadek...) i oby było lepiej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja do tej pory byłam już 3 razy chora. Na samym początku ciąży, potem w 3mc i w 5. Najgorzej było w 3, miałam zapalenie zatok... Ale jest jak najbardziej wszystko ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mnie lekarka mówiła, ze w tak wczesnej ciąży (miałam podejżenie ze moze byc 4-5 tc) nie ma bezpośredniego połączenia z krwioobiegiem matki, ze tak to natura sprytnie wymysliła, zeby kobieta nie szkodziła nieświadomie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamusie
![]() i wszystko dla mnie jest nowe. Też zachorowałam. Gardło nawala, kaszel ostatnie kilka dni był tak uporczywy że nie byłam w stanie spać w nocy, bo cały czas kaszlałam. Tak już od zeszłego wtorku więc tydzień minął, a mi się słabo poprawia. Od mojej lekarki rodzinnej dostałam syrop prawoślazowy, tantum verde na gardło noi po za tym metody naturalne, inhalacje z rumianku, płukanie gardła szałwią. Ale ciągle się czuje taka rozbita i słaba, po prostu czuje się chora. Bardzo się boję o dzieciątko, podobno taki uporczywy kaszel to trzęsienie ziemi dla dzieciątka...?????? Czytałam sporo o antybiotykach w ciąży ale jak widzę opinie są podzielone, szczególnie jeśli chodzi o pierwszy trymestr... już sama nie wiem co robić.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Tak jestem w domu i wygrzewam się w łóżku już od zeszłego wtorku. Dzięki za dodatkowe rady. Spróbuje dziś z tą cytryną. mleko z czosnkiem też piłam ale nie pomogło, a tak mi od tego było nie dobrze że zrezygnowałam. Chyba sobie dam czas do końca tego tygodnia, a jak się nie poprawi pójdę do mojej lekarki, bo 2 tygodnie takiego choróbska to chyba już dłogo..:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Gang Iren
|
W pierwszej ciazy na poczatku mialam infekcje,bralam leki przepisane przez lekarza.Nie wplynelo to zle na dziecko.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Pozdrawiam i życzę zdrówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Tu jest wątek na temat przeziębienia i sposobów leczenia w ciąży, poczytaj sobie
![]() Bardzo polecam Ci przepis na mojego mordercę wirusów z czosnku, miodu i cytryny, wyleczyłam się z meeeegaprzeziębienia w 2 dni ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
SzmaragdowyKotek, baaaardzo dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
![]() mnie to samo powiedziała, tylko w kontekście picia alkoholu, bo wypiłam jakiś tam alkohol jeszcze nie wiedząc że jestem w ciaży, gdzieś w 4 czy 5 tyg. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hej,
ja nie wiedząc że jestem w pierwszej ciąży zaszczepiłam sie przeciwko grypie i zjadłam jednego orzecha laskowego i zaczęłam puchnąć i musiałam jechać na pogotowie po zastrzyk a mój synuś urodził się cały i zdrowy teraz ma 4 lata ![]() Jak ja chorowałam to lekarz rodzinny zalecił tabletki czosnkowe, inhalacje z kropli miętowych i paracetamol. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.